Zes personen opgepakt in onderzoek naar illegale in- en uitvoer ‘dual use’-materialen

In Knokke-Heist, Eeklo, Rotterdam en Sluis zijn dinsdag een reeks huiszoekingen uitgevoerd in een onderzoek naar de illegale in- en uitvoer van zogenaamde ‘dual use’-materialen en technologieën, zaken die zowel voor civiele als militaire toepassingen kunnen worden gebruikt. Daarbij zijn zes personen opgepakt voor verhoor. Dat meldt Le Soir en het nieuws wordt bevestigd door het federaal parket.

“Meer specifiek wordt de handel in en de brokering (tussenhandeldiensten, red.) van ‘dual use’-goederen onderzocht”, klinkt het bij het federaal parket. “Het gaat om zaken die zowel voor civiele als militaire toepassingen kunnen worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld in drones of raketten. Voorbeelden zijn microchips, versnellingsmeters en turbinemotoren. Het onderzoek moet uitwijzen of deze strategische, beschermde technologieën verhandeld kunnen zijn naar landen waar België en het Europees Parlement wettelijke beperkingen opleggen.”

Sommige verhandelde technologieën zouden eveneens onderworpen kunnen zijn aan embargoregels die gelden voor bepaalde landen, zoals Rusland, met name als gevolg van gewapende conflicten.

Amerikaans onderzoek

“Het onderzoek, dat in handen is van een onderzoeksrechter in West-Vlaanderen, is gestart op basis van informatie van de Amerikaanse overheid, die reeds eerder een onderzoek waren gestart naar anleiding van de illegale export van ‘dual use’-goederen uit de Verenigde Staten en het witwassen van geld”, gaat het parket verder. “Ook in de verdere loop van het onderzoek werd intens samengewerkt met de Amerikaanse overheidsdiensten.”

Speurders vielen dinsdagochtend binnen in privéwoningen en hoofdkantoren van bedrijven in de gemeenten Knokke-Heist en Eeklo in België, en Rotterdam en Sluis in Nederland. Daarbij werden zes personen meegenomen voor verhoor, vier in België en twee in Nederland.

“De onderzoeksrechter zal binnen 48 uur beslissen of één dan wel meerdere van de ondervraagden voor hem moeten verschijnen, en of ze onder aanhoudingsbevel worden geplaatst”, aldus nog het federaal parket. “In het belang van het onderzoek geeft het openbaar ministerie voorlopig geen verdere details.”

The post Zes personen opgepakt in onderzoek naar illegale in- en uitvoer ‘dual use’-materialen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK – Maar liefst 8 omleidingsborden aan rondpunt zorgen voor verwarring in Koekelare

De situatie trok via een reel op Facebook, gepost door Kristof Meirlaen uit Kortemark, de aandacht. Hij merkte op dat maar liefst acht verkeersborden met oranje pijlen, met de vermelding ‘omleiding’, rond het rondpunt aan de Belhutte in Koekelare geplaatst zijn. Deze borden leiden naar verschillende richtingen en zorgen voor grote verwarring onder de weggebruikers.
The post KIJK –

Lees meer »

Lijsttrekker verkiezingen in Lokeren slachtoffer van ‘spoofing’: “Russische cybercriminelen willen valse informatie verspreiden”

In Lokeren is een politicus het slachtoffer geworden van ‘spoofing’. Cybercriminelen versturen daarbij e-mails onder de naam van het slachtoffer. De techniek wordt gebruikt door oplichters én om desinformatie te verspreiden. Het slachtoffer zegt dat Russische criminelen achter de feiten zitten. "Extra onderzoek is nodig, we zien het inderdaad opduiken bij verkiezingen, om mensen woorden in de mond te leggen",

Lees meer »

Gewezen dj Francis Vantomme (67) uit Wervik is overleden: “We verliezen een icoon”

In het AZ Delta Rumbeke is Francis Vantomme (67) overleden. Hij was lang geleden dj en een trouwe medewerker van de vrije radio Gemini. Francis is ook jarenlang bestuurslid geweest van de koninklijke schuttersgilde Sinte-Barbara. Wervik verliest opnieuw een icoon, een topkerel. Francis was graag gezien en had een ruime vriendenkring.
The post Gewezen dj Francis Vantomme (67) uit

Lees meer »

“Zelfs verpleegsters onuitsprekelijk verminkt.” Dit is de gruwel die de Russen begingen bij hun vorige verovering van Pokrovsk

Het zal wellicht niet lang meer duren vooraleer de Russen binnentrekken in Pokrovsk, de grootste Oekraïense stad die ze dan veroveren sinds de val van Bachmoet. De vorige keer dat ze dat deden — in de Tweede Wereldoorlog — begingen de Russen daar een vreselijke slachtpartij. En niet alleen tegen Duitse soldaten. De eenheid die dat deed, bestaat nog steeds.

Lees meer »

Sacochen vliegen duchtig door het luchtruim op Leiehoekkermis

Zaterdag toonde de Leiehoek zich van zijn sportiefste kant. Naast nog een laatste promotiecampagne voor de twee kandidaat wijkburgemeesters voordat ze zaterdagavond de strijd tegen elkaar aanbinden was het vooral uitkijken naar de vierde uitgave van het Kuurns kampioenschap Sacoche werpen en het vierde dartstornooi van de Leiehoek.
The post Sacochen vliegen duchtig door het luchtruim op Leiehoekkermis appeared

Lees meer »

Maak plaats Duitsland, de toekomst van de auto is ‘made in China’: “De Chinezen hebben een voorsprong van jaren opgebouwd”

Deutsche Gründlichkeit. Het was jarenlang het antwoord van automobilisten uit binnen- en buitenland die voor de aankoop van een nieuwe auto niet verder keken dan de lokale verdeler van Audi, BMW, Volkswagen of Mercedes. Dat gold ook voor China. Al zijn ze daar in eigen land geëvolueerd van grote afnemer naar overnemer van de markt. Een voorbode voor hier bij

Lees meer »