Walter Vanlerberghe stelt ‘Vergeten Cafés’ voor in Bierkasteel in Izegem: “300 pagina’s vol anekdotes”

Op vrijdag 8 december stelt Walter Vanlerberghe tussen 10 en 12 uur zijn boek ‘Vergeten Cafés in Ingelmunster, vroeger en nu’ voor in Het Bierkasteel in Izegem. Het boek telt 300 pagina’s, inclusief talrijke foto’s uit vervlogen tijden.

Walter Vanlerberghe (81) woont op een flat in de Gravinnestraat. Hij was getrouwd met Jeannine Raes, die op 17 november 2022 overleed. Hij is de pa van vier zonen en één dochter, de opa van zeven kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. Samen met zijn echtgenote bouwde hij Electro-Varia uit dat in september jl. de 60ste verjaardag vierde. In 1988 schreef Walter al een boek over Attraktie dat tot op heden in talrijke huiskamers nog wordt gelezen. Hij bracht ook al twee boeken uit over ‘Vergeten Gesticht Aarsele’.

480 cafés

Walter heeft al vanaf zijn geboorte een band met cafés. Hij zag immers het levenslicht op 9 maart 1942 in de Nijverheidsstraat 1, naast café De Mokette. In 1967 kocht Walter het café In De Congo in de Oostrozebekestraat aan, waar hij een nieuwbouw op zette. Hij bewaarde de foto’s van dat café en regelmatig kwamen er nieuwe foto’s bij. Hij gooide nooit iets weg. Tien jaar geleden ontstond bij hem het idee om een boek te schrijven over de cafés. Walter ging zijn opzoekingswerk bundelen bij een andere bijdrage, maar uiteindelijk – na advies van derden – besloot hij van toch een aparte uitgave te maken. “Ooit telde Ingelmunster 480 cafés, nu nog een 15-tal. Annie Santy van De Tourist in de Bruggestraat is met haar 79 jaar de oudste cafébazin in Ingelmunster. Annie begon ermee op 1 december 1985 en is nog altijd cafébazin. De andere namen? Die lees je wel in mijn boek”, lacht Walter.

“Ik ben moe, het uitgeven van dit boek was een zware en drukke periode”

“Ik ben moe, de fut is er een beetje uit, echt waar. Ik was met dat boek zowat tien jaar bezig. Ik werkte er veel aan, deed talrijke aanpassingen. Ik moest ook vaak naar de drukkerij, want er staan veel foto’s in en dat is veel lastiger dan een boek uitgeven met enkel tekst erin vermeld. De ene foto moest groot staan, de andere foto kleiner, enz. Ik zorgde bij elke foto van een café voor een plaatsbeschrijving en zette eventueel erbij wie erop staat. Dat was een serieus opzoekingswerk. Ik ging langs bij veel oudere mensen, die nog veel wisten over een of ander café. Sommige achterkleinkinderen zullen door mijn boek vernemen dat hun voorouders een café openhielden. Of alle informatie juist is? Foutjes zijn nooit te vermijden, vooral wanneer je een boek uitbrengt”, bekent Walter. “Een boek schrijven is nooit af, dat is het maar voor 99 procent. Het is zoals bier brouwen: bier bestaat uit 99 procent water en één procent winst (lacht). Dat staat ook zo vermeld in mijn nieuw boek.”

Voorverkoop

“In voorverkoop verkocht ik al méér dan 300 stuks. Dat is al een groot aantal, hoor ik zeggen. Er kwamen aanvragen binnen uit zelfs Middelkerke, het museum van Roeselare, enz. Ik had vooraf al niet zo’n feedback verwacht. Dat maakt mij toch gelukkig. Ik denk niet dat ik dat nog een tweede keer zou doen”, geeft Walter oprecht toe.

“Het was inderdaad heel lastig. Recent kreeg ik een vraag om nog iets over Ingelmunster te schrijven, maar ik zou dat niet alleen moeten doen. Misschien werk ik daaraan mee, misschien niet. Ik zie wel wat mijn toekomst op dat gebied brengt.”

Vanaf zaterdag 9 december is het boek te koop in alle boek- en dagbladwinkels in onze gemeente: De Clip, Flibberke, Infono, De Spar in de Kortrijkstraat. Wie zijn boek niet op vrijdag in Het Bierkasteel kan ophalen, kan terecht op één van onderstaande dagen in volgende cafés, waar Walter telkens van 10 tot 12 uur zal aanwezig zijn: café Riva in de Gravinnestraat (maandag 11 december), Biljart Palace in de Oostrozebekestraat (dinsdag 12 december), Den Bockor in de Bruggestraat (woensdag 13 december), The Musical Journey in de Gravinnestraat (donderdag 14 december), café Toerist in de Bruggestraat (vrijdag 15 december), bibliotheek (zaterdag 16 december).

Het boek ‘Vergeten Cafés in Ingelmunster, vroeger en nu’ kost 40 euro. Het boek telt 300 pagina’s, bestaat uit anekdotes, verhalen en 200 foto’s. De druk gebeurde bij Drukkerij Feys. Info: 0495 25 28 76 (Walter Vanlerberghe) – [email protected].

The post Walter Vanlerberghe stelt ‘Vergeten Cafés’ voor in Bierkasteel in Izegem: “300 pagina’s vol anekdotes” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Al zeven doden door noodweer in Frankrijk en Zwitserland

Zwaar onweer, storm en hevige regen hebben zaterdag in Frankrijk, Zwitserland en Italië grote schade veroorzaakt. Tot nu toe zijn al minstens zeven mensen overleden maar er wordt nog gezocht naar meerder vermisten. Dat hebben de verschillende lokale autoriteiten bekendgemaakt.

Lees meer »

Zwaluwgeluiden moeten kuikens van stationsgebouw Avelgem naar til lokken: “Willen dat dit hun nieuwe nestplaats wordt”

Een geluidsinstallatie moet zwaluwen die nestjes hebben in het stationsgebouw van Avelgem, naar een andere til vlakbij lokken. Het stationsgebouw wordt binnenkort gerenoveerd, waardoor de zwaluwen er niet meer zullen kunnen wonen. Er wordt nu met hun eigen geluid geprobeerd om hen naar de til te lokken waar ze hun nest kunnen maken, in de hoop dat ze daar nestjes

Lees meer »

Julie Vanloo verliest met Washington tegen Las Vegas in WNBA

De Washington Mystics hebben zaterdag (lokale tijd) in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie voor vrouwen WNBA een 88-77 nederlaag geleden tegen de Las Vegas Aces. Julie Vanloo was in het verliezende kamp in dertig speelminuten wel goed voor acht punten en evenveel assists.
The post Julie Vanloo verliest met Washington tegen Las Vegas in WNBA appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE ZWITSERLAND – ITALIË (18u). Spalletti rekent op Bastoni en Mancini in de defensie, geblesseerde Dimarco haakt af

Zwitserland kon op dit EK voetbal tegen Duitsland even dromen van groepswinst, maar de 1-1 van Füllkrug verwees hen naar de tweede plaats. Bij de Italianen was het dan weer bibberen tot in het absolute slot: Zaccagni trapte zijn ploeg tegen Kroatië pas in de laatste minuut naar de tweede plaats in hun groep. Kunnen de troepen van Spalletti zich

Lees meer »

Hoe Taylor Swift werd meegesleurd in vete tussen prins William en prins Harry: “Ze heeft Meghan Markle afgewimpeld”

Prins William verraste het Britse volk door een ‘casual’ selfie met internationale popster Taylor Swift te delen op zijn sociale media. Hij woonde haar concert bij samen met zijn twee oudste kinderen, en danste erop los. Vanuit het kamp van Harry en Meghan wordt er met de ogen gerold: “William probeert hen te kopiëren”, klinkt het. Maar daar gaat niet

Lees meer »

Ex-burgemeester Piet De Groote in zee met onafhankelijke partij ‘Puur KH’ voor verkiezingen: “Vooral luisteren naar inwoners”

De partij van voormalig burgemeester van Knokke-Heist Piet De Groote gaat voor de gemeenteraadsverkiezingen in zee met de lokale, onafhankelijke partij ‘Puur KH’. De Groote richtte na zijn ontslag als burgemeester met ‘Ja!’ een eigen stadslijst op en bundelt nu de krachten met ‘Puur KH’.
The post Ex-burgemeester Piet De Groote in zee met onafhankelijke partij ‘Puur KH’ voor

Lees meer »

Oud gemeentehuis van Staden ruimt plaats voor flats

Het vroegere gemeentehuis, feestzaal De Gouden Hoorn en twee woningen in de Kapelleriestraat ruimen plaats voor appartementen in Staden. In de plaats komt een woonproject met 26 appartementen, twee handelsruimtes en een ondergrondse parking.
The post Oud gemeentehuis van Staden ruimt plaats voor flats appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nieuwe ‘all weather-piste’ voor ruiters aan hippodroom Waregem: “Ontworpen om optimaal te trainen, ongeacht het weer”

Aan de hippodroom in Waregem is de nieuwe ‘all weather-piste’ voorgesteld: een piste waarop het hele jaar trainingen en wedstrijden gereden kunnen worden, ongeacht de weersomstandigheden. De Sport Vlaanderen-site in de Veldloopstraat is jaarlijks het decor van allerlei paardenwedstrijden en events, van de Paascross tot internationale topdressuur. Met deze investering wil Waregem nog meer inzetten op de paardensport.

Lees meer »

Tafeltennisser Florian Van Acker mag officieel naar zijn derde opeenvolgende Paralympische Spelen

De selecties in tafeltennis en boogschieten voor de Paralympische Spelen in Parijs werden donderdag door het Belgian Paralympic Committee bekendgemaakt. “Onze toppers Laurens Devos (Malle), Florian Van Acker (Langemark) en Ben Despineux (Eupen) zijn erbij”, laat G-sport Vlaanderen weten.
The post Tafeltennisser Florian Van Acker mag officieel naar zijn derde opeenvolgende Paralympische Spelen appeared first on KW.be.

Lees meer »