“Vanille op een galletje met een klein toefje slagroom, daar smolt hij voor”: stichter ijssalon St Catherine Honoré Willaert (92) overleden

Honoré Willaert (92) is zondagochtend 3 december door ouderdom overleden in het woonzorgcentrum Ten Anker in Nieuwpoort. Samen met zijn echtgenote, wijlen Magda Vanden Bussche, besloot hij in 1958 crèmerie St Catherine in Nieuwpoort-Bad te openen. Vandaag staat de derde generatie klaar. “De ziel van opa zal hier altijd blijven leven. We beseffen maar al te goed dat hij de sleutel tot succes in handen had”, zegt zoon Patrick (61). Het idee om een ijssalon te starten, kreeg Honoré tijdens de melkronde.

Klein zuivelwinkeltje

Honoré groeide op, op de boerderij van zijn ouders in Oostduinkerke. Het melk van de koeien verkocht de ondernemer tijdens zijn dagelijkse melkronde.

“Mijn ouders runden in de Albert I-laan in Nieuwpoort-Bad een klein zuivelwinkeltje waar ze melk, kaas en eieren verkochten. St Catherine heette de zaak verwijzend naar de St Catherinakerk in Pervijze. Door een spelfout bij de drukker werd het St Catherine en het is altijd die naam gebleven. Toen hij de melk aan het leveren was, daagde het idee om een deel daarvan te verwerken in artisanaal ijs. In 1958 startten ze, in de zuivelwinkel, hun crèmerie met raamverkoop. Zitplaatsen waren er niet. Het begon allemaal met een bolletje vanille en chocolade. Dat is nu wel anders. We verkopen vandaag een dertigtal smaken.”

Begrip aan zee

St Catherine groeide al snel uit tot een begrip aan zee. Inwoners en toeristen genoten van het vers gedraaide ijs en Honoré en Magda genoten ten volle van het succesverhaal, tot in 1985. Toen kwam Patrick aan het roer, hij is nog steeds de zaakvoerder. De ziel van zijn ouders leeft nog steeds verder.

“We zijn pa en ma nog steeds dankbaar voor de aanzet die ze hebben gegeven. Het zuivelwinkeltje van weleer is er al lang niet meer. Jaar na jaar hebben mijn vrouw Ann (62) en ikzelf geïnvesteerd in de zaak. Vorig jaar nog vernieuwden we het interieur grondig. Wat was ons vader trots. Zo lang hij kon, passeerde hij dagelijks. Telkens kwam hij dan nog zijn bolletje ijs proeven. Hij genoot het meeste van vanille op een galletje met een klein toefje slagroom.”

Familieman

Naast ondernemer was Honoré een warme familieman. Hij stond steeds klaar voor zijn drie kinderen Veronique en de tweeling Patrick en Didier. Ook zijn vijf kleinkinderen en acht achterkleinkinderen hadden een grote plaats in zijn hart. “Met zijn brommertje reed hij graag toertjes met zijn kleinkinderen”, mijmert Patrick.

Zijn zoon Laszlo (31) werkt als derde generatie reeds mee in het ijssalon en ook schoonzoon Gregory (34) is in dienst. “Opa was heel geliefd in Nieuwpoort en later ook in het woonzorgcentrum. Bij hem draaide het niet alleen om winst maken. Het sociale aspect was minstens even belangrijk. Die filosofie delen we nog steeds. We beseffen allemaal dat we alles te danken hebben aan hem. Zijn idee om ijs te verkopen, heeft onze carrière op de rails gezet.” (GUS)

Honoré een laatste groet brengen, kan bij Cornelis Uitvaart in Veurne. Daar vindt nu vrijdag 8 december om 10.30 uur ook de afscheidsplechtigheid plaats.

The post “Vanille op een galletje met een klein toefje slagroom, daar smolt hij voor”: stichter ijssalon St Catherine Honoré Willaert (92) overleden is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kjill Ampoorter (19) rijdt criterium voor eigen volk in Poperinge: “Veel bekende gezichten komen supporteren”

Op vrijdag 5 juli is er in Poperinge het avondcriterium, aan de vooravond van de kermis in de Hoppestad. Aan de start verschijnen enkele streekrenners, onder wie ook Kjill Ampoorter. De eerstejaarsbelofte en student zal voor het eerst deelnemen aan deze wedstrijd.
The post Kjill Ampoorter (19) rijdt criterium voor eigen volk in Poperinge: “Veel bekende gezichten komen supporteren”

Lees meer »

“Meldpunt illegaliteit” in elke politiezone, reclame in Nederlands en fusie enkel na referendum: Vlaams Belang stelt speerpunten lokale verkiezingen voor

Vlaams Belang heeft zijn speerpunten voor de lokale verkiezingen voorgesteld. De radicaal-rechtse partij zet in op veiligheid, maar ook op het gebruik van het Nederlands en beslissingsmacht op gemeenteniveau. "De verkiezingen van juni waren die van versterking, die van oktober worden die van verankering", zegt voorzitter Tom Van Grieken.

Lees meer »

Drie West-Vlamingen in de finale van het concours ‘Eerste Kok van België 2025’

De finale van de prestigieuze meesterschapswedstrijd ‘Eerste Kok van België 2025’ vindt plaats op zondag 17 november in Horeca Expo in Gent. De leesjury van Club Prosper Montagné selecteerde op basis van een recept met gerijpte varkensrug en kool vijf finalisten, waaronder drie West-Vlamingen: Neal Descheemaecker (32) die souschef is van restaurant Boury in Roeselare, chef-eigenaar Cédric Sorton (44) van

Lees meer »

Burgemeester Eddy Lust topt lijst Voor 8930 in Menen, huidige schepenen krijgen prominente plek

De knoop is doorgehakt. Voor 8930, het kartel waarmee Open VLD en Vooruit naar de gemeenteraadsverkiezingen trekt in Menen, heeft zijn eerste pionnen op de lijst uitgezet. Huidig burgemeester Eddy Lust wordt uitgespeeld als lijsttrekker, schepen Angelique Declercq op plaats twee en ‘onafhankelijke’ Renaat Vandenbulcke als duwer.
The post Burgemeester Eddy Lust topt lijst Voor 8930 in Menen, huidige

Lees meer »

N-VA blijft bij Europese Conservatieven van Meloni

De Poolse PiS-partij die de voorbije jaren de rechtsstaat in Polen uitholde, gaat niet in op het aanbod van Viktor Orban om zich aan te sluiten bij een nieuwe uiterst-rechtse fractie “de Patriotten voor Europa”. Ze blijft bij de ECR, net als de N-VA.

Lees meer »

The New York Times: “Biden overweegt om zich terug te trekken”

Huidig Amerikaans president Joe Biden, die kandidaat is voor een tweede ambtstermijn, zou dan toch twijfelen of hij zich niet moet terugtrekken na het voor hem desastreus verlopen debat vorige week donderdag. Dat schrijft The New York Times op basis van een “belangrijke bondgenoot” die wenste anoniem te blijven.

Lees meer »

Verbroedering Seelbachcomité Zillebeke kiest nieuw bestuur: “Jumelage heeft veel voordelen”

Na de geslaagde viering van 40 jaar verbroedering tussen Zillebeke en Seelbach kwam het bestuur samen om een vervolg te geven aan de jumelage die al begin de jaren tachtig het levenslicht zag. Om de vereniging verder uit te bouwen, werd een vernieuwd bestuur gekozen.
The post Verbroedering Seelbachcomité Zillebeke kiest nieuw bestuur: “Jumelage heeft veel voordelen” appeared first

Lees meer »