“Nooit gerookt, maar toch longkanker”: Conny (61) is ongeneeslijk ziek en leeft van dag tot dag

Conny Salenbien (61) uit Jabbeke is een van de zes gezichten van een campagne rond longkanker. Haar lijdensweg begon toen ze op haar 32ste de diagnose borstkanker kreeg. Twintig jaar later werd ook borstkanker aan de andere borst vastgesteld en niet lang daarna ook nog eens longkanker én een mutatie daarop. “De dokters kunnen me niet zeggen hoe lang ik nog te leven heb. Ik leef van dag tot dag.”

Conny Salenbien ziet er ogenschijnlijk niet bepaald ziek of slecht uit als ze ons binnenlaat in haar moderne appartement in Jabbeke, waar ze twee jaar geleden met haar man uit Oostende naar toe verhuisde. Ons oog valt er op mooie kunstwerken van Kamagurka aan de muur. De link met Oostende is dus nooit ver weg. Maar al vlug merken we ook hoe kortademig Conny is en hoe ze haar krachten en energie bij het vertellen van haar verhaal moet doseren. “We zijn naar dit appartement zonder trappen verhuisd omdat ons huis te groot werd en te veel onderhoud vergde”, vertelt Conny. “Ik kan ook nauwelijks nog trappen doen.”

Lange lijdensweg

De lijdensweg van Conny begon op haar 32ste, toen ze bij een routinecontrole bij haar gynaecoloog totaal onverwacht de diagnose borstkanker kreeg. Ze onderging een borstbesparende operatie en kreeg zware chemo- en radiotherapie. “Dat was een heel zware periode, ik heb toen enorm afgezien”, zegt Conny, die jarenlang, tot zo’n tien jaar geleden, op de researchafdeling van een firma in diepvriesvoeding in Oostende werkte.

“In de twintig jaar die erop volgden moest ik om de zes maanden op controle bij de oncoloog. In 2013 sloeg het noodlot opnieuw toe: er werd opnieuw een tumor vastgesteld, dit keer in mijn rechterborst. Toen zijn ze toch overgegaan tot amputatie. De hele ellende met chemo- en radiotherapie begon van vooraf aan. ”

“Mensen denken dat enkel rokers longkanker kunnen krijgen”

Maar het bleef niet bij het opnieuw vechten tegen borstkanker. Niet lang daarna, bij een tweede routinecontrole, kreeg Conny een nieuwe zware klap te verwerken: de diagnose longkanker. “De linkerbovenkwab van de long werd toen weggenomen. Ik wil overigens wel eens benadrukken dat ik nooit gerookt heb. Al te vaak wordt ervan uitgegaan dat alleen rokers longkanker kunnen krijgen, maar niets is minder waar.”

Weer gaan werken

“Door al die operaties en behandelingen zo dicht op elkaar heb ik nooit kunnen revalideren zoals andere longkankerpatiënten. Een van de redenen waarom ik opnieuw heb gevochten was omdat ik de sociale contacten terug wilde. Ik wou opnieuw gaan werken. Mijn man en ik hebben geen kinderen en als je werk dan wegvalt, kan het leven erg beperkt worden…”, vertelt Conny.

Conny vocht met succes terug en in 2014 kon ze opnieuw aan het werk bij haar geliefde collega’s. “Jammer genoeg bleef het niet duren, want het bedrijf ging failliet. En met mijn medische achtergrond was het dan ook heel moeilijk om nog elders aan de slag te kunnen”, zucht Conny, die daarna toch niet bij de pakken bleef zitten en vrijwilligerswerk ging doen. Alles bleek relatief goed te gaan met Conny: de borstkanker was onder controle en de longkanker stabiel.

Campagne Prolong

Conny lijkt wel voor het noodlot geboren wat haar gezondheid betreft. In november 2020 bleek dat ze ALK+ heeft: een erg zeldzame mutatie van longkanker die maar bij 200 à 300 Belgen voorkomt. Er werden ook uitzaaiingen vastgesteld.

“Met de kennis van vandaag is die mutatie eigenlijk niet meer geneesbaar. Ik neem wel zware medicatie om de tumoren af te remmen”, weet Conny. “De medicatie heeft wel veel bijwerkingen, zoals spier- en zenuwpijnen. Maar als ik ze niet zou nemen zou het vlug met mij afgelopen zijn. Het onderzoek naar deze mutatie en de mogelijke behandeling ervoor is nu volop bezig. Ik volg die ontwikkelingen zo goed mogelijk op, onder meer ook door mijn lidmaatschap van Prolong, een vzw die gespreksnamiddagen en activiteiten organiseert voor longkankerpatiënten.

Troost bij man

En nu ben ik een van de zes gezichten van een campagne van Prolong, waarbij extra aandacht gevraagd wordt voor de ziekte. De dokters kunnen of willen niet zeggen wat mijn levensverwachting nu is. Ik leef dus van dag tot dag. Gelukkig vind ik veel steun en troost bij mijn man. We zijn supporters van BC Oostende en gaan al achttien jaar lang naar elke thuismatch kijken. Ik hoop daar toch nog een paar jaar te kunnen doen…”

The post “Nooit gerookt, maar toch longkanker”: Conny (61) is ongeneeslijk ziek en leeft van dag tot dag is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vlaams Belang voert deze zomer luchtreclame

Het Vlaams Belang voert deze zomer promotie met een vliegtuigje met spandoek. Het reclamevliegtuig zal gedurende tien dagen in Vlaanderen te zien zijn. “We zetten alles op alles voor de lokale verkiezingen”, zegt voorzitter Tom Van Grieken. “Het Vlaams Belang zal deze zomer zichtbaar aanwezig zijn, te land en in de lucht.”

Lees meer »

Koolskampse ondernemers blazen De Sloeber nieuw leven in: “Hopelijk volgend jaar open”

Drie Koolskampse ondernemers willen de horeca in hun dorp nieuw leven inblazen. “We kochten De Sloeber en zullen het café annex zaaltje, samen met de binnentuin, helemaal opknappen”, zeggen Bert Duyck en de broers Jurgen en Jimmy Houttekier. “Het moet wel nog steeds een bruine kroeg blijven, zoals het dertig jaar lang met Erik Blondeel was. Voor de uitbating zoeken

Lees meer »

“Iedere andere Democraat kan winnen van Trump.” Waarom Joe Biden nu écht onverkiesbaar wordt

De kans dat Joe Biden uit de presidentsrace verdwijnt, wordt eerder onder- dan overschat. Dat zegt Nate Silver, één van de befaamdste Amerikaanse voorspellers. Of hij opstapt, blijft voorlopig koffiedik kijken. “Maar hij is nu definitief voorbij het point of no return”, legt onze buitenlandjournalist Guy Van Vlierden uit. “Hij kan alleen nog opgeven of verliezen.” Waarom zou dat plots

Lees meer »

De eerste beelden van Ruth Beeckmans als kwaadaardige koningin in ‘Sneeuwwitje’: “Dit doe ik voor kinderen die me te eng vinden”

Vanaf vandaag kan je in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne naar de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’ gaan kijken. Meer dan 25 jaar na de eerste voorstelling steekt Studio 100 deze klassieker in een nieuw jasje. Reporter Jarne strikte was erbij op de grote première en kon spreken met de hoofdcast. Bekijk het in deze nieuwe Showbits.

Lees meer »

Xi en Poetin pleiten op top in Kazachstan voor “multipolaire wereldorde” als alternatief voor Amerikaanse dominantie

De Russische president Vladimir Poetin en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping hebben donderdag gepleit voor een “multipolaire” wereldorde, weg van het Amerikaanse unilateralisme. Poetin en Xi kwamen bijeen in Astana, hoofdstad van Kazachstan, waar een top plaatsvond van de Shanghai-samenwerkingsorganisatie (SSO), een organisatie die verschillende landen verenigt die op gespannen voet staan met het Westen.

Lees meer »

Q8 tankstation in Sint-Baafs-Vijve steekt helemaal in het nieuw: “Binnenin is niets meer hetzelfde”

Wie de Leiebrug tussen Sint-Eloois-Vijve en Sint-Baafs-Vijve overrijdt, landt als het ware in de Q8-shop van Lindsay Nicque en Jurgen Anno. De zaak werd onlangs grondig verbouwd en heringericht en biedt naast een Delhaize ook onderdak aan een Panos en een koffiehoek van Starbucks.
The post Q8 tankstation in Sint-Baafs-Vijve steekt helemaal in het nieuw: “Binnenin is niets meer

Lees meer »

Luc Vannieuwenhuyze wordt lijsttrekker bij CD&V Tielt-Meulebeke

CD&V Tielt-Meulebeke schuift weinig verrassend huidig Tielts burgemeester Luc Vannieuwenhuyze naar voor als lijsttrekker en maakt tegelijk een nieuw logo bekend. Meer details over de lijst maakt de partij voorlopig niet bekend.
The post Luc Vannieuwenhuyze wordt lijsttrekker bij CD&V Tielt-Meulebeke appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bouw nieuwe sporthal is opnieuw opgenomen in meerjarenplanning Pittem: “Nu is duidelijk dat we financieel gezond zijn om dit aan te kunnen”

De bouw van een nieuwe sporthal staat opnieuw op de planning in Pittem. In mei 2022 werd het project – goed voor een investering van 4 à 6 miljoen euro – in de koelkast gezet omwille van de onzekere financiële vooruitzichten. Vorige maand bleek echter dat Pittem 3,5 miljoen euro meer over had dan verwacht, waardoor de plannen nu dus

Lees meer »

Woordvoerster van Franse regering en team aangevallen tijdens campagnemoment

Prisca Thevenot, woordvoerster van de Franse regering, is woensdagavond aangevallen in Meudon, ten zuidwesten van Parijs. Volgens AFP werden de Française en “haar team” geviseerd door een twintigtal personen toen ze er verkiezingsaffiches ophingen. Zondag vindt de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen plaats, in een zwaar gepolariseerd politiek klimaat.

Lees meer »