Natuurpunt De Vlasbek vierde 900 jaar Kuurne met de zoektocht naar de 900 Soorten van Kuurne

Het feestjaar van 900 jaar Kuurne werd op bijzondere wijze gevierd door Natuurpunt De Vlasbek. Samen met de inwoners van Kuurne gingen ze op ontdekkingsreis om minstens 900 verschillende planten- en diersoorten te vinden binnen de gemeentegrenzen van Kuurne.

De deelnemers werden uitgenodigd om hun waarnemingen in te voeren via de website van Natuurpunt De Vlasbek, ObsIdentify of ObsMapp. Een scorebord hield bij hoe dicht ze bij het doel van 900 soorten kwamen.

Opmerkelijke soorten

“Enkele van de opmerkelijke soorten die werden ontdekt het afgelopen jaar waren onder meer de Koereiger, Bijenorchis (plant), Scheefbloemwitje (vlinder), de zwarte ooievaar, het narrentasje (schimmel) of Muskusboktor (insect)”, vertelt Kurt Meerschaert van Natuurpunt De Vlasbek, “Er zijn trouwens nog enkele andere bijzondere waarnemingen gedaan die onze nieuwsgierigheid voeden. De aftrap van het 900-soorten jaar vond plaats tijdens een wandeling in Sente. Sindsdien hebben 282 waarnemers, samen met Natuurpunt De Vlasbek, maar liefst 1390 soorten ontdekt. Deze overweldigende resultaten zijn te danken aan de buitengewone inzet van de Kuurnenaren, die in totaal 9833 waarnemingen hebben ingevoerd, verspreid over het grondgebied van Kuurne.”

Vogels voeren lijst van waarnemingen aan

Vogels voeren de lijst aan met 2727 waarnemingen, wat resulteert in 136 verschillende soorten. Planten en nachtvlinders volgen op de voet, met respectievelijk 1652 en 1213 waarnemingen. Deze inspanningen hebben geleid tot de ontdekking van maar liefst 383 plantensoorten en 253 nachtvlindersoorten.

Slotevenement

Tijdens de slotactiviteit die plaat zal vinden op zondag 17 december van 17 tot 19 uur aan ’t Slot in natuurgebied de Groene Long zal natuurpunt De Vlasbek de balans opmaken van wat er werd waargenomen. Tevens wordt ook de mooiste foto verkozen, en worden een aantal mensen geïnterviewd over hoe ze dit jaar hebben ervaren. De opbrengst van dit slotmoment wordt geschonken aan de Warmste Week.

Wie alle waarnemingen wenst te bekijken kan terecht op deze link. (BRU)

The post Natuurpunt De Vlasbek vierde 900 jaar Kuurne met de zoektocht naar de 900 Soorten van Kuurne is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Poperingse speelpleinwerkingen zoeken jong geweld

Deze zomer starten in Poperinge opnieuw acht speelpleinwerkingen op. Er wordt nog dringend gezocht naar extra animatoren om de zomer goed te laten verlopen.
The post Poperingse speelpleinwerkingen zoeken jong geweld appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE OLYMPISCHE SPELEN. Belgian Cats winnen tweede wedstrijd in oefencampagne – 13 Belgische atleten én Belgian Rockets geselecteerd op basis van world ranking

Parijs maakt zich op voor de dertigste editie van de Olympische Spelen, die plaatsvinden van vrijdag 26 juli tot zondag 11 augustus. In het Belgische kamp heerst de medaillekoorts en ook internationaal staan alle neuzen richting Franse hoofdstad. Volg al het nieuws in aanloop naar de olympiade in onze liveblog hieronder.

Lees meer »

Een bloemetje voor Dorine die haar gezin op de eerste plaats zet

“Ik heb een superdochter”, glundert Dorine Debruyne (60) uit Ruddervoorde als we haar opbellen. “We staan dag en nacht voor elkaar klaar.” Dochter Hanna Lagrou stuurde ons een mailtje dat haar allerliefste mama een bloemetje verdient.
The post Een bloemetje voor Dorine die haar gezin op de eerste plaats zet appeared first on KW.be.

Lees meer »

Golf, dodelijke oneliners, maar vooral gênante vertoning voor president: dit moet u weten over het debat tussen Joe Biden en Donald Trump

Het debat tussen huidig president Joe Biden en zijn voorganger Donald Trump is donderdagnacht uitgedraaid op een nachtmerrie voor de Democraten. Een warrige Biden kon de Amerikaanse kiezers absoluut niet overtuigen dat hij in staat is om het zwaarste ambt ter wereld nog vier jaar uit te oefenen; een voor zijn doen beheerste Trump moest zijn tegenstander enkel zichzelf in

Lees meer »

Architect en school geven info over plannen van ‘t Saam

Tijdens een infomoment op woensdag 26 juni, heeft ’t Saam haar ambitieuze plannen voor een nieuwe schoolcampus gepresenteerd. Een 80-tal geïnteresseerden waren aanwezig op het infomoment. Deze nieuwe campus zal de krachten van de huidige locaties bundelen om een innovatieve en toekomstgerichte leeromgeving te creëren.
The post Architect en school geven info over plannen van ‘t Saam appeared first

Lees meer »

EXCLUSIEF. Hoe is de relatie van ‘coole opa’ Albert en ‘hippe oma’ Paola met Elisabeth en hun andere kleinkinderen écht?

Koning Albert (90) en koningin Paola (86) vieren komende dinsdag hun 65ste huwelijksverjaardag. Een huwelijk met ups en downs, waaronder hun kinderen Filip, Astrid en Laurent zwaar te lijden hadden. Bij hun twaalf klein- en drie achterkleinkinderen grijpen ‘Apapa’ en ‘Amama’ hun tweede kans. Wat het meest frappeert: zo verstoord als hun band nog steeds is met prins Laurent, zo

Lees meer »