Landbouwer Stijn schenkt extra aandacht aan de bodem: “Eerst nadenken vooraleer ik op tractor spring”

Vandaag, dinsdag 5 december, is het Wereldbodemdag, een hoogdag voor de Ledegemse landbouwer Stijn DeWulf die volop inzet op het beschermen van zijn bodem met duurzame initiatieven. “De bodem is de basis van alles. We moeten die ‘soigneren’. Als landbouwer is het belangrijk dat we goed nadenken vooraleer we op onze tractor springen”, aldus Stijn.

De Verenigde Naties riepen de Wereldbodemdag, 5 december, in het leven om extra aandacht te vestigen op het belang van een gezonde bodem en duurzaam bodembeheer. Ledegemnaar Stijn DeWulf draagt die gedachte al enkele jaren hoog in het vaandel. De 37-jarige Stijn is sinds 2009 aan de slag als landbouwer en nam in 2013 het gemengd landbouwbedrijf van zijn ouders langs de Kortwagenstraat in Ledegem over. Samen met zijn vrouw teelt er onder andere aardappelen, wortelen, uien en bieten. Daarnaast heeft Stijn ook eenhonderdtwintigtalrunderen. “Ik streef ernaar om het landbouwbedrijf zo duurzaam mogelijk te runnen. Daarbij schenk ik extra veel aandacht aan de bodem. Dat is voor mij de basis van alles. Als landbouwer moeten we die erg goed soigneren”, aldus Stijn die over zo’n 100 hectare grond beschikt.

Niet meer ploegen

Stijn maakt momenteel deel uit van een studiegroep vanuit Inagro, het onderzoeks-en kenniscentrum voor landbouw in Beitem. De studiegroep onderzoekt hoe landbouwers de bodem van hun gronden kunnen verbeteren. Inmiddels zette Stijn zelf al verschillende stappen. “In 2017 besliste ik om op bepaalde percelen niet meer te ploegen, iets wat ik het voorbije jaar helemaal niet meer deed. Door te ploegen worden de grondlagen verstoord en dat terwijl er in de bovenste gedeelte net het meest bodemleven zit.” Stijn koos er ook voor om geen enkel veld meer braak te laten liggen. Velden waaropgeen teelt staat werden ingezaaid met groenbedekkers. “Die mengsels zorgen ervoor dat zowel bovengronds als ondergronds de biodiversiteit vergroot. Ik merk nu al dat er veel meer regenwormen en goede bacteriën en schimmels aanwezig zijn in mijn grond. Die zouden er misschien niet meer zijn moest ik terug volop gaan ploegen. Een aardkluit valt ook veel gemakkelijker open dan vroeger. Dat duidt erop dat het gezonde grond is.”

Kunstmest afbouwen

Waar mogelijk probeert de Ledegemse landbouwer ook teelten te gaan combineren. Zo staat er momenteel wintergerst en wintererwten op hetzelfde perceel. “Het is belangrijk dat de teelten goed uitgekozen worden, maar ik merk wel dat die elkaar gaan versterken. Door de concurrentie gaan ze sneller gaan groeienen is de grond sneller bedekt, wat ook voor een gunstig effect zorgt naar onkruidbeheersing.” Daarnaast kiest Stijn ook voor vlinderbloemigen. Deze groenbemesters zorgen ervoor dat Stijn minder kunstmest gebruikt. “Door de mest van mijn dieren en de vlinderbloemigen ga ik mee de strijd aan tegen het stikstofprobleem. Het is mijn bedoeling om in de toekomst het gebruik van kunstmest verder af te bouwen.”

Winst uit minder

Stijn merkt dat zijn investeringen in een duurzame bodem ook een positief effect hebben op zijn facturen. “Ik geef minder geld uit aan brandstof en kunstmest. In vergelijking met vroeger spring ik niet meer zomaar op mijn tractor om het veld te bewerken. Ik denk meer na over de bodem. Ja, soms moet ik durven wachten, maar ik ben er van overtuigd dat mijn aanpak loont. De bodem kan op deze manier telkens goed herstellen en is dankzij de groenbedekkers klimaatbestendig want dezer dagen erg belangrijk is. Op een dergelijke manier kan ik nog jaren mijn job als landbouwer met hart en ziel beoefenen.”

The post Landbouwer Stijn schenkt extra aandacht aan de bodem: “Eerst nadenken vooraleer ik op tractor spring” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Er werden rare, gevaarlijke spelletjes gespeeld op de set”: gerestaureerde versie van ‘Spoorloos’ opnieuw in bioscoop

“De griezeligste film die ik ooit heb gezien.” Zo bestempelde grootmeester Stanley Kubrick de Nederlandse film ‘Spoorloos’ met onder meer Gene Bervoets (68) in de hoofdrol. Een gerestaureerde versie van de klassieker uit 1988 is opnieuw te zien in de zalen. Voor de Volkskrant een goede reden om de hoofdrolspelers opnieuw samen te brengen voor een dubbelinterview. “Wat daar gebeurde

Lees meer »

Biden geeft toe dat hij “niet meer zo goed debatteert als vroeger”: “Als je een klap krijgt, sta je weer op”

Een dag na zijn desastreuze debat tegen Donald Trump (78) heeft de Amerikaanse president Joe Biden (81) een toespraak gehouden op een campagnebijeenkomst in de staat North Carolina. Biden reageerde op de kritiek op het “rampzalige” debat en gaf toe dat hij “niet meer zo goed debatteert als vroeger”. “Maar ik weet wel hoe ik de waarheid moet zeggen en

Lees meer »

“We zijn fier dat we zo’n kwaliteitspils kunnen geven aan de klanten”: Cristal-tankbier populairder dan ooit in horeca

Markt 28-uitbater Alexander Leroy schenkt sinds midden december het tankbier van Cristal. En hij is niet de enige. In een jaar tijd kende Cristal een stijging van maar liefst 67 procent in de Belgische horeca.
The post “We zijn fier dat we zo’n kwaliteitspils kunnen geven aan de klanten”: Cristal-tankbier populairder dan ooit in horeca appeared first on KW.be.

Lees meer »

Hij kreeg 5 jaar geleden nog ereteken van Poetin, maar blijkt nu via achterpoortje al voor 800 miljoen munitie aan Oekraïne geleverd te hebben

Ze leken de beste vrienden, toen de Russische president Vladimir Poetin in 2019 een bezoek bracht aan Servië en zijn ambtsgenoot Aleksandar Vu?i? een ereteken opspeldde. Dat kreeg hij omdat hij zich zo een goede bondgenoot had getoond. Of Poetin die vriendschap vandaag nog even hoog inschat, is maar de vraag. Volgens een onderzoek van de Britse zakenkrant ‘Financial Times’

Lees meer »

Luitenant Luc Dorme, de laatste van vijf brandweerman broers, gaat na 49 jaar op pensioen bij de brandweer

Na een loopbaan van maar liefst 49 (!) jaar neemt luitenant Luc Dorme uit de Emiel Huysstraat in Geluwe eind juli afscheid van het vrijwillig brandweerkorps. De postoverste werd zondagmorgen verrast door zijn collega’s. Met loeiende sirenes rukten ze om luitenant Luc op te pikken voor een niet-alledaagse oefening. Met dank aan de kinderen en kleinkinderen die slachtoffer speelden tijdens

Lees meer »

Vol Marktplein in Ingelmunster ziet Rode Duivels gelijkspelen tegen Oekraïne

De derde groepsmatch van de Rode Duivels op het EK lokte wederom een pak volk naar het Marktplein van Ingelmunster. Ondanks het matige gelijkspel tegen Oekraïne zat de sfeer er lange tijd goed in. Al bleven de fans na afloop niet al te lang plakken.
The post Vol Marktplein in Ingelmunster ziet Rode Duivels gelijkspelen tegen Oekraïne appeared first

Lees meer »

Bijna dagelijks iets te beleven op Evenementenplein in Oostkamp: zomerse vibes met circustent, strand, zomerbar en podium

Op het evenementenplein achter Oostcampus is de aftrap gegeven voor een bruisende zomer in Oostkamp. Net zoals de vorige jaren is het plein omgetoverd tot een sfeervolle en gezellige ontmoetingsplaats met een strand, circustent, zomerbar en een podium. Tot en met 14 juli is er bijna dagelijks iets te beleven.
The post Bijna dagelijks iets te beleven op Evenementenplein

Lees meer »