Kunstenares Francine Van Mieghem (93) overleden

Op 93-jarige leeftijd is kunstenares Francine Van Mieghem en levenspartner van kunstenaar George Grard overleden. Hun vissershuisje in Sint-Idesbald in Koksijde was destijds een ontmoetingsplaats voor vele kunstenaars, waaronder Paul Delvaux en Pierre Caille.

Francine Van Mieghem werd op 8 februari 1930 geboren in Oostende. In 1954 kruiste haar levenspad dat van beeldhouwer George Grard die sinds de jaren 1930 in zijn vissershuisje in Sint-Idesbald woonde. Dat werd een populaire ontmoetingsplaats waar levensgenieter Grard zijn kunstenaarsvrienden uitnodigde, waar ze samen genoten en zich lieten inspireren door de natuur, de kust, de zee…

Francine werd zijn toeverlaat en zijn muze. Samen kreeg het beeldhouwerskoppel een dochter in 1970, Chantal Grard. George was toen al 69. Dochter Chantal trad in het voetspoor van haar ouders. Net als haar moeder volgde ze een opleiding aan L’École Nationale Supérieure des Arts Visuels de La Cambre, het beroemde instituut voor beeldende kunsten Ter Kameren, gesticht door Henry van de Velde. Zowel moeder als dochter hadden kunstenaarstalent en allebei waren ze lesgeefster in de Westhoek Academie Koksijde. Francine inspireerde haar levensgezel George voor vele beeldhouwwerken en tekeningen, zoals de ‘Vrouw in de zon’. Francine was ook zelf een gerespecteerde en gewaardeerde kunstenares. Haar beeldhouwwerk ‘Just a Child – A Young Tree’ kreeg een plek in de beeldentuin van de Keunekapel in Sint-Idesbald, met wat verderop het kunstwerk ‘Transfiguratie’ van haar dochter Chantal.

Stichting voor haar levenspartner

Naar aanleiding van de tiende verjaardag van het overlijden van George Grard nam Francine, samen met Franz Trenchant, in 1994 het initiatief om de Stichting George Grard op te richten. De Stichting organiseerde toen een reeks herdenkingstentoonstellingen in Antwerpen, Brugge, Doornik, Sint-Idesbald en Moeskroen. De doelstellingen die Francine met deze initiatieven beoogde, waren het werk van George Grard conserveren en zijn kunst tonen aan een breed publiek. De Stichting werd destijds ondergebracht in een boerderij in het dorpje Gijverinkhove, deelgemeente van Alveringem. Tot 2010 kon het publiek in dit museum de kunstwerken bekijken en de bronsgieterij bezoeken. In juni 2016 werd een deel van het kunstoeuvre overgebracht naar het nieuwe Kunstencentrum Ten Bogaerd in Sint-Idesbald. Er werd een bruikleenovereenkomst afgesloten met de gemeente Koksijde. Daar kregen een aantal originele gipsen en tekeningen een plek op de eerste verdieping, en op de site buiten staan acht monumentale bronzen beelden opgesteld.

“Francine Van Mieghem en Chantal Grard waren de drijvende krachten om de werken van George Grard terug naar Koksijde te brengen”, klinkt het bij het lokaal bestuur van Koksijde. “De verdienste van Francine Van Mieghem bij de ontsluiting van de collectie van George Grard voor het grote publiek kan niet genoeg benadrukt worden. Met haar overlijden verliest Koksijde een ambassadrice van de school van Sint-Idesbald.”

Familie, vrienden en kennissen kunnen afscheid nemen van Francine Van Mieghem op de rouwplechtigheid op 6 december om 11 uur in de Sint-Pieterskerk, Sint-Pietersplein 1 in Koksijde-Dorp.

The post Kunstenares Francine Van Mieghem (93) overleden is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Aan het geel heb ik niet gedacht”: Remco Evenepoel zonder kleerscheuren naar Galibier, maar onze landgenoot ziet ploeggenoot uitvallen

Remco Evenepoel heeft z’n eerste dag in de witte trui in de Tour goed en wel overleefd. In het gezelschap van Tadej Pogacar kwam hij door de grote valpartij in de finale met achterstand over de finish, maar tijdsverlies leverde hem dat niet op. Morgen volgt de eerste serieuze test op de Col du Galibier. Onze landgenoot zal het wel

Lees meer »

Zesde oldtimerrit langs nieuw parcours in Koolskamp

Oldtimerfreak Philippe Claeys organiseert voor de zesde keer een rit voor oldtimers en exclusieve wagens. Hij tekende een nieuw parcours uit van 90 km. De bolides rijden dit op zondag 14 juli af vanuit de Kortekeer op de grens van Ardooie en Beveren. .
The post Zesde oldtimerrit langs nieuw parcours in Koolskamp appeared first on KW.be.

Lees meer »

VBS Wijnbergschool krijgt nieuwe gebouwen: “Werken starten in het eerste trimester van 2025”

Vanaf volgend jaar starten op de hoek van de Wijnbergstraat en de Kleine Wijnbergstraat in Wevelgem de werken voor de bouw van een nieuwe vleugel van de Wijnbergschool. In een eerste fase worden het hoekhuis, de turnzaal, twee kleuterklassen en de fietsenstalling afgebroken. Langs de Kleine Wijnbergstraat komt een nieuwe inkomhal.
The post VBS Wijnbergschool krijgt nieuwe gebouwen: “Werken

Lees meer »

Spaanse kroonprinses Leonor slaat vleugels uit, tot afgrijzen van moeder: “Letizia verliest stilaan haar geduld”

De Spaanse kroonprinses Leonor (18) slaat haar vleugels uit. Volgende week gaat ze voor het eerst alleen op missie naar het buitenland, zonder begeleiding van haar ouders. Maar ook privé gaat de dochter van koning Felipe (56) en koningin Letizia (51) haar eigen weg. Van romantische reisjes naar New York, dansen in een nachtclub of uit de bol gaan bij

Lees meer »

Dirk Expeel (Menen-Kemmel-Menen):“Het water staat niet meer aan de lippen”

Zondag 7 juli wordt Menen-Kemmel-Menen, een UCI-wedstrijd voor junioren, gereden. Uit financiële overwegingen trekt deze internationale koers niet langer richting Heuvelland. Net als vorig jaar bestaat de wedstrijd uit twaalf lokale ronden van 10,7 kilometer.
The post Dirk Expeel (Menen-Kemmel-Menen):“Het water staat niet meer aan de lippen” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Twee duo’s werpen zich in de strijd om co-voorzitterschap Ecolo

Het duo Samuel Cogolati/Marie Lecocq en de tandem Marie-Colline Leroy/Gilles Vanden Burre strijden op 13 juli voor het co-voorzitterschap van Ecolo. Het team krijgt geen gemakkelijke taak. De Franstalige groenen zijn nog aan het bijkomen van hun verkiezingsnederlaag en hebben maar een paar weken om hun campagne voor de lokale verkiezingen in oktober op te starten.

Lees meer »

Helft Zwitsers ziet Eurovisiesongfestival daar niet zitten

Bijna de helft van de Zwitsers ziet het niet zitten dat hun land komend jaar het Eurovisie Songfestival organiseert. Dat blijkt volgens de krant ‘Blick’ uit een peiling onder 25.000 mensen. Zwitserland is komend jaar verantwoordelijk voor de organisatie, omdat het land dit jaar heeft gewonnen.

Lees meer »

Zware klap voor Zelensky: “Oekraïne zal op NAVO-top te horen krijgen dat het momenteel te corrupt is om lid te worden”

Oekraïne zal op de NAVO-top begin deze maand in Washington vernemen dat het momenteel te corrupt is om lid te worden van de NAVO, wat een zware klap is voor Zelensky. De militaire alliantie zal Kiev om “aanvullende stappen” vragen om de corruptie in te dammen alvorens de gesprekken over lidmaatschap verdergaan, aldus een hooggeplaatste ambtenaar van het Amerikaanse ministerie

Lees meer »

Bewoner (26) van huis dat getroffen werd door vuurwerkbom blijft in cel: man ontkent betrokkenheid in cocaïnehandel

De 26-jarige bewoner van het huis in Brugge dat eind februari getroffen werd door een explosie, blijft in de cel. De twintiger werd vorige week opgepakt en wordt ervan verdacht al jarenlang cocaïne te verkopen, al is daar volgens de man niets van aan. “Hij blijft ontkennen”, zegt zijn advocaat Ellen Eneman.
The post Bewoner (26) van huis dat

Lees meer »

Karel Gits uit Ingelmunster had een unieke ontmoeting met Bruce Springsteen in Hotel Amigo in Brussel

Dinsdagavond trad Bruce Springsteen op in Werchter, maar twee dagen eerder had Karel Gits al rond 18 uur een ontmoeting met ‘The Boss’ in Hotel Amigo in Brussel. Voor de 52-jarige Springsteen-fan uit Ingelmunster blijft die dag een onvergetelijk moment.
The post Karel Gits uit Ingelmunster had een unieke ontmoeting met Bruce Springsteen in Hotel Amigo in Brussel appeared

Lees meer »