Brugs Schepen Nico Blontrock is zowel hulpsint als hulpkerstman:“Iedereen houdt van de man met de cadeautjes”

Het is een razend drukke periode voor Sinterklaas en de Kerstman. Maar ook schepen van Cultuur Nico Blontrock heeft het, als trouwe helper van beide kindervrienden, bijzonder druk tijdens de eindejaarsperiode. “Kerstavond is heilig voor mij.”

We starten met de belangrijkste vraag: Sinterklaas of de Kerstman?

“Saint-Nicolas natuurlijk, omwille van mijn naam. (knipoog) Neen, het is moeilijk kiezen, maar mijn keuze helt toch iets meer over naar Sinterklaas. Ik steek het op het sentiment dat rond die periode hangt. Het zit iets dieper omdat het mij terug katapulteert naar mijn prille kinderjaren. Ik herinner me nog hoe mijn één jaar jongere broer Wim en ikzelf onze schoen al was het eigenlijk onze pantoffel zetten voor de Sint. Met een wortel voor zijn paard, maar zonder pintje voor Zwarte Piet. Het moet wellicht een van mijn verste jeugdherinneringen zijn. Ik verzamel ook al heel mijn leven postkaarten en afbeeldingen van Sint-Nicolaas. Dus vandaar mijn lichte voorkeur voor de Sint.”

Wanneer vroeg Sinterklaas jou om zijn helper te worden?

“Dat moet nu veertig jaar geleden zijn. Mijn mama gaf les aan de middenschool in Brugge. Ik zat toen in het eerste jaar van de Normaalschool. Ze hadden een sint nodig voor een schoolfeest en zo is de bal aan het rollen gegaan. Als hulpsint heb ik in de naam van de echte Sinterklaas de voorbije jaren tal van scholen, beurzen en huizen bezocht. Ondertussen draai ik ook al enkele jaren mee in het Kasteel van Sinterklaas. Een prachtig en bijzonder succesvol familie-event in kasteel Ten Berghe in Koolkerke. De drijvende kracht daarachter is onze zoon Nick, uiteraard bijgestaan door een sterk team. De voorstellingen zijn net achter de rug, máár van vrijdag 8 december tot en met zondag 10 december is iedereen opnieuw welkom in kasteel Ten Berghe, dat dan omgetoverd wordt tot het Kasteel van de Kerstman. Dan kruip ik in de huid van Santa Claus. Sinterklaas en de Kerstman, het zijn twee kindervrienden, maar toch heel verschillend om te spelen. De Sint komt uit Spanje met zijn boot, de Kerstman uit het hoge noorden met zijn slee. De Sint heeft zijn pieten mee, de Kerstman zijn elfjes. Ook het verhaal is helemaal anders om te spelen. Ik moet tijdens de repetities van het kerstverhaal toch zo’n miljoen keer ho, ho, ho gezegd hebben.”

“De verwondering in de ogen van de kinderen, daar doe ik het voor”

Al 40 jaar trouw in dienst bij de Sintfabriek: wat maakt van jou een goeie hulpsint?

“Ah, ik doe het gewoon bijzonder graag. Ik vind het erg leuk om mij in te leven in die rol. De verwondering en de blik in de ogen van de kinderen, daar doe ik het voor. Elk kind houdt van de man met de cadeautjes. Al is er soms ook wat angst en er is ook al eens pipi gevloeid over het kleed van Sinterklaas, maar ikzelf maak de kinderen nooit bang. Als ze al wat angstig zijn, dan is dat omdat ze in hun omgeving gewaarschuwd werden voor de Sint, als ze bijvoorbeeld stout geweest zijn. Maar stoute kinderen bestaan niet voor Sinterklaas. Papa’s en opa’s die in hun kinderjaren deugnieten waren: dat bestaat dan weer wel.” (lach)

Honderden kinderen die allemaal een babbeltje willen slaan, staat de goedheiligman ook wel eens met zijn mond vol tanden?

“Neen, eigenlijk niet. Al krijg je wel eens een moeilijke vraag. Dan denk ik bijvoorbeeld aan een kind dat me vroeg of ik zijn oma al eens had gezien in hemel. Maar ook moeilijke vragen zijn te omzeilen. Dan antwoord ik iets in de trant van neen, ik heb haar nog niet mogen ontmoeten, maar ik zal er eens op letten.”

Het Kasteel van Sinterklaas, Sinterklaasland in het Boudewijnpark, Het Kasteel van de Kerstman, hou je gemakkelijk stand in die omvangrijke outfits?

“Dat zijn ze inderdaad. Ik zal niets drinken voor ik aan zo’n opdracht begin. Want je bent niet snel in en uit die kostuums. Ook eten zit er voor mij niet in, want noch Sinterklaas noch de Kerstman willen op de foto met een vuile baard.”

Hoe vieren jullie Sinterklaas thuis?

“De kleinkinderen komen langs op een moment dat het voor hen best past. Het is geen groots familiegebeuren. Kerstmis is dan weer iets anders. Kerstavond is heilig voor mij. We vieren dat traditioneel met onze ouders, de kinderen en hun partner, en de kleinkinderen. Echt iets waar we naar uitkijken. Ik doe niets wat werkgerelateerd is op kerstavond. Op Kerstmis zelf wel. Dan gaan we de kerstsfeer opsnuiven in de stad.”

Hoort daar een traditioneel kerstmaal bij?

“Absoluut! Dit jaar wordt het wellicht gourmet, een echte kerstklassieker dus.”

Wat ligt er onder de kerstboom voor jou?

“Ik vraag nooit iets specifieks. Ik laat dat op mij afkomen. Maar ik ben een zware boekliefhebber en mijn vrouw weet dat. Ze weet wat ik wil, wat me doet vermoeden dat ze iets op de kop heeft getikt op een boekenveiling.”

Nico Blontrock

Privé: geboren in Brugge op 1 maart 1963 als zoon van André Blontrock en Godelieve Vanden Berghe. Getrouwd met Rita Caerels, vader van Jamie, Femke en de tweeling Lisa en Nick, en ‘opi’ van Mila, Mauro*, Miel, Emma en Juul.

Loopbaan: werkte bijna 30 jaar als radiofiguur bij de VRT. Eindigde zijn radiocarrière als eindredacteur en presentator bij Radio 2 West-Vlaanderen. Hij presenteerde er bijna 20 jaar het populaire ochtendprogramma. Was ook vele jaren actief als regionaal journalist. Is sinds 2019 schepen van Cultuur in Brugge.

The post Brugs Schepen Nico Blontrock is zowel hulpsint als hulpkerstman:“Iedereen houdt van de man met de cadeautjes” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Erik ten Hag verlengt tot 2026 bij Manchester United

Erik ten Hag (54) blijft tot 2026 coach van Manchester United. Lang was er onduidelijkheid of de Nederlander zou aanblijven, maar nu weet hij wat hem te doen staat: “We moeten nog heel hard werken om het niveau te bereiken dat van Manchester United wordt verwacht.”

Lees meer »

“Hou je mond, kale eikel”: Declan Rice in de clinch na affluiten, ook obsceen gebaar van Bellingham toont spanning bij Engelsen

Engeland ontsnapte op een onwaarschijnlijke wijze aan een nederlaag tegen Slovakije. De spelers lieten hun emoties dan ook de vrije loop, op alle mogelijke manieren. Jude Bellingham vierde zijn doelpunt met een obsceen gebaar richting de Slovaakse bank, Declan Rice ging zelfs fysiek in de clinch met de Slovaakse bondscoach en noemde hem “een kale eikel”.

Lees meer »

Bezoekers zien tot eigen verbazing hoe grote krokodil over omheining begint te klimmen in dierentuin

Dat was even schrikken voor enkele bezoekers in het Malcolm Douglas Crocodile Park in Australië. Ze zagen tot hun eigen verbazing hoe een grote krokodil erin slaagde om een omheining te beklimmen. “Het is duidelijk dat het dier nu wil gevoederd worden”, aldus een van de dierenverzorgers. “Mocht de krokodil tot in de voedingsruimte geraken terwijl de deuren nog open

Lees meer »

Terugkeer van Nigel Farage schudt Britse verkiezingscampagne door elkaar, maar haalt zijn partij ook veel zetels?

Sinds Nigel Farage enkele weken geleden heeft aangekondigd dat hij deelneemt aan de Britse verkiezingen, gaat zijn radicaal-rechtse partij Reform UK er fors op vooruit in de peilingen. Het ‘Farage-effect’ bewijst dat ‘Mister Brexit’ nog altijd een grote invloed heeft op de Britse politiek. De vraag is of Reform UK die gunstige peilingen zal kunnen verzilveren in een hoog aantal

Lees meer »

Stortplaats van Silvamo in Kortemark krijgt dan toch nieuwe vergunning, na vernietiging van vorige vergunning

Stortplaats Silvamo in Kortemark krijgt dan toch een nieuwe vergunning. 2 jaar geleden had minister Zuhal Demir (N-VA) de vergunning met 25 jaar verlengd. In die vergunning stond dat de stortplaats vervuilde PFAS-gronden mag opslaan die bij werken worden opgegraven. Een actiecomité ging daartegen in beroep. Ook de raad van vergunningsbetwistingen vernietigde de vergunning. Nu heeft de minister toch een

Lees meer »

Oostrozebeke en Curando breiden zorgaanbod voor senioren uit met nieuw lokaal dienstencentrum, centrum voor dagverzorging en assistentiewoningen

Oostrozebeke en zorggroep Curando slaan de handen in elkaar om het zorgaanbod voor senioren in de regio te versterken en hen langer thuis te laten wonen. Op de site van wzc Rozenberg komen een nieuw lokaal dienstencentrum, een centrum voor dagverzorging en 20 assistentiewoningen. Het totale bouwproject, inclusief renovatie van de resterende woningen, wordt geraamd op 7,6 miljoen euro. De

Lees meer »

Ostend Beach Festival is klaar voor jubileumeditie

Op het Klein Strand in Oostende is de opbouw volop bezig voor Ostend Beach Festival op 12, 13 en 14 juli. Na 15 jaar is de ploeg al goed op elkaar ingespeeld en loopt de voorbereiding gesmeerd. We blikken al even vooruit met organisatoren Jan Mortelmans en Kevin Beirens.
The post Ostend Beach Festival is klaar voor jubileumeditie appeared

Lees meer »

Politieke aardverschuiving in het Verenigd Koninkrijk: oppositiepartij Labour verplettert Conservatieven, premier Sunak kondigt ontslag aan

Zoals verwacht een politieke aardverschuiving in het Verenigd Koninkrijk: nadat de rechtse Conservatives van huidig premier Rishi Sunak veertien jaar lang aan de macht waren, wint oppositiepartij Labour nu de Britse verkiezingen. En nog geen klein beetje ook. “Een verpletterende overwinning”, voorspelt de exitpoll van de grote Britse media. De Conservative Party wordt zwaar afgestraft: de partij stevent af op

Lees meer »

Nieuwe Nederlandse regering, onder leiding van premier Dick Schoof, officieel van start na eedaflegging bij koning 

Vandaag legt de nieuwe Nederlandse regering de eed af. Het kabinet, onder leiding van de partijloze minister-president Dick Schoof, wordt beëdigd door koning Willem-Alexander. Dat gebeurt in Paleis Huis ten Bosch, het woonpaleis van de koning in Den Haag. Na bijna 14 jaar bewind van Mark Rutte, de langstzittende premier in de Nederlandse geschiedenis, komt er een nieuwe ploeg aan

Lees meer »

Zelfs tien bemiddelingsgesprekken volstaan niet bij de Nationale Loterij: “Vertrouwen in CEO Jannie Haek is helemaal weg”

“Er is geen vertrouwen meer in Jannie Haek.” Dat zeggen de vakbonden bij de Nationale Loterij over hun CEO. Tien bemiddelingssessies volstonden niet om de open oorlog die er al maanden woedt, constructief te beëindigen. Haek wordt “onaanvaardbaar verbaal geweld” en “overmatig alcoholgebruik” verweten. “Wij hopen dat het directiecomité stappen onderneemt.” Dat wil zoveel zeggen als: Haek moet weg.

Lees meer »