3D Real Estate wil van Sint-Niklaaskerk twee handelspanden en 24 appartementen maken

Projectontwikkelaar 3D Real Estate heeft een omgevingsvergunning aangevraagd voor het renoveren en herbestemmen van de Sint-Niklaaskerk naar 2 commerciële ruimtes en 24 appartementen. Op de gemeenteraad van maandag stemde Groen tegen de zaak der wegen uit onvrede met de plannen voor de kerk.

De Sint-Niklaaskerk ligt in de Stuersstraat en deed van 2005 tot 2016 dienst als Onderwijsmuseum. Vandaag is de kerk eigendom van de projectontwikkelaar 3D Real Estate, die het wooncomplex Gloria in de voormalige Meerssen achter de kerk bouwde. In juli diende 3D Real Estate een aanvraag in voor het renoveren en herbestemmen van de Sint-Niklaaskerk naar twee commerciële ruimtes en 24 appartementen.

Steegjes in ere hersteld

Op de gemeenteraad van maandag kwam al de zaak der wegen aan bod. Zowel langs de Sint-Niklaasstraat als langs de Stuersstraat worden kleine steegjes in ere hersteld die zullen refereren naar de vroegere middeleeuwse stratenstructuur. De steegjes langs de kerk worden doorwaadbaar en vormen een doorsteek naar het binnengebied van het achterliggend project De Meersen-De Looie. Die open ruimte blijft in private eigendom en wordt niet overgedragen naar het openbaar domein, maar de projectontwikkelaar engageert zich wel om hiervan publieke doorgangen te maken voor voetgangers. Enkel ‘s nachts zullen deze afsluitbaar zijn door poortjes.

Zes bezwaarschriften

Tijdens het openbaar onderzoek dat liep van 11 september tot en met 10 oktober werden zes bezwaarschriften ingediend. De deelbezwaren gingen over privacy en veiligheid. Zo moet de nieuwe toegangsweg naar de huidige Gloriasite ‘s avonds afsluitbaar gemaakt worden voor niet-bewoners op basis van eerdere klachten omtrent sluikstorten en dergelijke.

Disproportionele wijzigingen

De Groen-fractie stemde echter tegen de omgevingsvergunning. “Voor ons zijn de wijzigingen aan de kerk zodanig disproportioneel dat wij hiermee niet mee kunnen instemmen”, zei Sam Vancayseele (Groen).

Volgens schepen Philip Bolle (Vooruit) is dat echter voorbarig. “De omgevingsvergunning zelf is volop in onderzoek en moet nog door de dienst worden beoordeeld en door het college worden goedgekeurd. Er is nog tijd tot 12 februari volgend jaar. U heeft het nu al over disproportionele zaken. Zolang er nog niets is beslist vind ik dat er daar nog geen commentaar op kan zijn. Ik wil uiteraard die discussie voeren tijdens de periode van het openbaar onderzoek, maar op vandaag is dat zonder onderwerp”, aldus de schepen. (TOGH)

The post 3D Real Estate wil van Sint-Niklaaskerk twee handelspanden en 24 appartementen maken is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Belgian Cats openen oefencampagne met vlotte zege tegen China

De Belgische basketbalvrouwen hebben vrijdag in Sportcampus Lange Munte in Kortrijk hun eerste oefenwedstrijd voor de Spelen winnend afgesloten. Tegen vicewereldkampioen China werd het 78-63 (rust: 40-29).
The post Belgian Cats openen oefencampagne met vlotte zege tegen China appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. De verwoestende versnelling van ontketende Pogacar en verlossende opgestoken duim: dé momenten van de tweede etappe

Vluchter Vauquelin won de tweede rit van de Ronde van Frankrijk, maar vooral de eerste krachtmeting tussen Pogacar en Vingegaard blijft bij. Voor Wout van Aert en Laurens De Plus was het eerder in de etappe even schrikken, zij kwamen ten val bij een tussensprint waar Philipsen pech had. Van Aert stelde snel gerust met een opgestoken duim. Een renner

Lees meer »

Katelijn (63) neemt afscheid van Gemeenteschool Okido in Staden: “Ik ben nog niet aan het aftellen naar mijn pensioen”

Directrice Katelijn Callewaert (63) werd op de laatste schooldag door de leerlingen en de collega’s van Gemeenteschool Okido in de bloemen gezet. Eind augustus gaat ze immers met pensioen. “Eens met pensioen zal ik eindelijk tijd hebben voor een aantal klussen die waren blijven liggen”, lacht ze.
The post Katelijn (63) neemt afscheid van Gemeenteschool Okido in Staden: “Ik

Lees meer »

N-VA blijft bij Europese Conservatieven van Meloni

De Poolse PiS-partij die de voorbije jaren de rechtsstaat in Polen uitholde, gaat niet in op het aanbod van Viktor Orban om zich aan te sluiten bij een nieuwe uiterst-rechtse fractie “de Patriotten voor Europa”. Ze blijft bij de ECR, net als de N-VA.

Lees meer »

ZOMERREEKS. Ex-politiemensen Carl en Freyke verzeilden in vastgoedsector op Tenerife: “We hebben het onderschat, maar we zijn plantrekkers”

Tot zes jaar geleden bepaalden criminelen het leven van Carl Vorsselmans (50) en Freyke Van Looveren (33), nu staan ze (bijna) dag en nacht paraat voor hun Vlaamse klanten. Tweedeverblijvers die aan de Spaanse kust, op Tenerife en binnenkort ook in Mallorca op zoek zijn naar een woning. “We hebben niet echt een vaste stek. We leven als nomaden, zou

Lees meer »

Hooggerechtshof VS geeft Trump deels gelijk: president gedeeltelijk immuun tegen vervolging Capitoolrellen. Trump: “Grote overwinning voor grondwet en democratie”

Het Amerikaanse Hooggerechtshof in Washington DC heeft met 6 tegen 3 geoordeeld dat Donald Trump deels presidentiële immuniteit genoot tijdens de bestorming van het Capitool in 2021. Een vonnis over Trumps vermeende beïnvloeding van de verkiezingen in 2020 vóórdat de Amerikanen in november naar de stembus gaan, lijkt daardoor steeds minder waarschijnlijk.

Lees meer »

Drie grote bewakingsfirma’s krijgen voor meer dan 47 miljoen euro aan boetes voor “zware en langdurige kartelpraktijken”

De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) legt de bewakingsfirma’s Securitas, G4S en Seris samen voor meer dan 47 miljoen euro aan boetes op wegens "zware en langdurige kartelpraktijken". Uit onderzoek van de concurrentiewaakhond hebben de 3 grote bedrijven jarenlang afspraken gemaakt over prijzen, openbare aanbestedingen en om elkaar geen personeel af te snoepen.

Lees meer »

Vlaams Belang voert deze zomer luchtreclame

Het Vlaams Belang voert deze zomer promotie met een vliegtuigje met spandoek. Het reclamevliegtuig zal gedurende tien dagen in Vlaanderen te zien zijn. “We zetten alles op alles voor de lokale verkiezingen”, zegt voorzitter Tom Van Grieken. “Het Vlaams Belang zal deze zomer zichtbaar aanwezig zijn, te land en in de lucht.”

Lees meer »

Voorpost: heel Vlaams, Heel-Nederlands en heel bereid tot actie

Een groep aanhangers van de extreemrechtse groepering Voorpost is zondagmiddag binnengedrongen in het nieuwe opvangcentrum Apollo in Zutendaal. De militanten klommen op het dak en staken er vuurpijlen af. Ze gebruikten een rookbom en rolden antimigratiespandoeken uit. Op Voorpost kan het Vlaams Belang al bijna 50 jaar rekenen. Om te plakken, om te betogen en om asielcentra te bestormen.

Lees meer »

VBS De Waaier in Watou wint speelplaatsmeubel van gerecycleerd plastic

In basisschool De Waaier in Watou is vorige week woensdag de nieuwste aanwinst op de speelplaats ingehuldigd. De school is een van de winnaars van de scholenwedstrijd van Bebat en kreeg een picknicktafel die volledig uit oude plastic inzameltonnen is gemaakt. De opdracht was om zoveel en zo snel mogelijk lege batterijen te verzamelen, en dat hebben de leerlingen van

Lees meer »