Vierde pop-up ‘clothes for charity’: “Kwaliteit van beschikbare kledij staat onder druk”

De gratis pop-up ‘clothes for charity’ – gedragen door Kortrijkse serviceclubs en Stad Kortrijk – richt zich op mensen in Kortrijk die het financieel niet gemakkelijk hebben en in kansarmoede leven. “De afgelopen week was een overweldigend succes met indrukwekkende ontmoetingen. De pop-up gaat morgennamiddag voor een laatste keer open. Wat dan nog resteert, gaat naar reguliere initiatieven zoals SWOP&GO”, zegt één van de vier initiatiefnemers Maigret Hooijmaaijer-Jansen.

In 2021 hebben enkele serviceclubs waaronder Ladies Circle Kortrijk, Rotary, Lions, Ronde Tafel en de Marnixring bij het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, en de plotse vluchtelingenstroom naar Kortrijk, spontaan kleren ingezameld voor deze doelgroep. De actie sloot aan bij het gerenoveerd woonproject De Ruyschaert voor tijdelijke noodopvang in Marke.

“Dankzij de medewerking van velen en van enkele bedrijven zoals Bel&Bo, Van Marcke en Hercull hebben we uiteindelijk driemaal een kleding pop-up kunnen organiseren en telkens circa 15.000 stuks kunnen schenken. We spraken ons netwerk aan om enkel kleding in goede staat te doneren. Het schenken zit hem in het geven, geef daarom enkel wat je ook zelf zou dragen”, vertelt Maigret.

“De schaduwzijde van dit succes is uiteraard de constatering dat er veel nood is aan kleding”

De Kortrijkse Bel&Bo heeft hen fantastisch ondersteund en schenkt telkens een hoeveelheid vanuit de stock, waarop de initiatiefnemers verder bouwden. “Deze hulp bleek steeds sterk de toon te zetten en gaf een enorm boost aan schenkingen van privépersonen. De pop-ups zijn een ongelooflijk succes. De schaduwzijde van dit succes is uiteraard de constatering dat er veel nood is aan kleding. Onze doelgroep evolueerde, in nauw contact met Stad Kortrijk en bestaande lokale initiatieven, van noodhulp aan Oekraïners naar acute hulp aan alle kansarme mensen in Kortrijk. We hebben ervaren dat we dankzij onze netwerken echt een steentje konden verleggen.”

“We ontvangen vooral het signaal dat de groep kansarmen minstens even groot blijft en dat het aantal kledingstukken in hun circuit onder druk staat”

In het najaar werden de initiatiefnemers van de verschillende serviceclubs door veel mensen spontaan gecontacteerd of ze weer een kleding pop-up zouden organiseren. “Enerzijds door mensen in onze dichte kring die graag kledij willen geven, juist omdat ze ons persoonlijk kennen, anderzijds door Kortrijkse contactpersonen en organisaties die werken rond kansarmoede waaronder SWOP&GO, de Deelfabriek, Voedselbank en maatschappelijk werkers bij Stad Kortrijk. Van hen ontvangen we vooral het signaal dat de groep kansarmen minstens even groot blijft en dat het aantal kledingstukken in hun circuit onder druk staat. Vooral het aantal is te nipt en de beschikbare hoeveelheid circuleert erg veel waardoor de kwaliteit onder druk staat. Onze pop-up biedt hen extra ‘zuurstof’ omdat er via de shoppers meer kleding in circulatie komt en omdat we het restant na afloop schenken aan de vermelde organisaties, waar op basis van ruil de kleding haar weg vindt”, legt Maigret uit. “We zijn als het ware een beetje ‘katalysator’ ook omdat we het bestaan van andere projecten ook bekend maken bij schenkers.”

“We hebben in de voorbije pop-ups geconstateerd dat – zeer schoorvoetend binnenkomend – ook een groep jongeren kwam. Het is niet evident om hen te bereiken”

Er wordt uitdrukkelijk gekozen voor een pop-up concept zonder geldstromen. “We komen en gaan, bovenal gebaseerd op concrete nood en hulpvraag vanuit ‘het circuit’. Verspreid over verschillende dagen verwelkomen we mensen enkel op uitnodiging. Zo is er geen overrompeling en geen overlast voor omwonenden. Alles verloopt zeer gecontroleerd en rustig.”

De pop-up ‘clothes for charity’ wil naar de toekomst toe nog meer met kansarme mensen in Kortrijk in contact staan via de brugfiguren van Stad Kortrijk en nog strenger toezien op de kwaliteit van hun aanbod. “We willen vooral ook een persoonlijke touch in het shoppen leggen waarbij we respect voor kleding en het contact heel bewust uitdragen. We hebben in de voorbije pop-ups geconstateerd dat – zeer schoorvoetend binnenkomend – ook een groep jongeren kwam. Het is niet evident om hen te bereiken, maar ook hun situatie binnen de omstandigheden van de kansarme doelgroep is op momenten erg schrijnend. We doen daarom een extra inspanning om ook voor hen hedendaagse kleding aan te bieden.”

The post Vierde pop-up ‘clothes for charity’: “Kwaliteit van beschikbare kledij staat onder druk” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Steeds hetzelfde vulgaire riedeltje en toch blijven ze stadions uitverkopen: waarom Rammstein zo populair is

Als straks ‘die Sonne brennt’ over Oostende, wachten de bandleden van Rammstein opnieuw 50.000 vurige fans en vestigen de Duitsers een ongezien record. “Rammstein verkocht in vijf jaar 400.000 tickets in ons land voor dezelfde stadionshow.” Dat terwijl de controverse rond zanger Till Lindeman en vermeend seksueel misbruik nog maar net is gaan liggen en de shockrockers al jaren teren

Lees meer »

Hij hoeft niet te paraderen in bloot bovenlijf. Maar een zwakke Joe Biden is nefast voor heel de wereld

Oorverdovend wordt de roep in de Verenigde Staten aan Joe Biden om zich terug te trekken als presidentskandidaat. Voor het welzijn van zijn land. Maar hij zou dat ook moeten doen voor het welzijn van de wereld, analyseert onze buitenlandjournalist Guy Van Vlierden. Als Biden verliest, zit iedereen weer opgezadeld met Donald Trump. En als Biden alsnog wint, dan dreigen

Lees meer »

Carl Devos scherp over fouten bij verkiezingen: “Dit is zeer slecht voor het vertrouwen in de politiek”

Dat bij de verkiezingen minstens 2.171 kiezers de verkeerde elektronische stembiljetten kregen, kan gevolgen hebben voor de zetelverdeling. Kan dat ook tot nieuwe verkiezingen leiden? Welke partijen weten zich benadeeld? En welke lessen vallen hieruit te trekken? Politicoloog Carl Devos (UGent) kent de antwoorden: “Dit zou tot grote ongerustheid moeten leiden.”

Lees meer »

Realityster Paris Hilton getuigt in Amerikaanse Congres over ervaringen in jeugdzorg: “Ik leerde niets, behalve trauma”

Voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft realityster Paris Hilton gepleit voor een beter beleid voor kinderen in de pleeg- en jeugdzorg. Ze getuigde er over haar eigen traumatische ervaringen in zogenoemde ’therapeutische kostscholen’. "Dit is een miljardenindustrie die enkel uit is op winst", zei ze. "Ik leerde er niets, behalve trauma."

Lees meer »

Bekende Oostendse fotograaf Jean-Jacques Soenen overleden

In Oostende is de bekende fotograaf Jean-Jacques Soenen overleden. Hij werd 72 jaar. Jean-Jacques publiceerde in diverse media, maar maakte ook eigen werk. Hij stelde zijn kunstfoto’s vaak tentoon en maakte ook diverse fotoboeken, veelal met Oostende als thema.
The post Bekende Oostendse fotograaf Jean-Jacques Soenen overleden appeared first on KW.be.

Lees meer »

Gevatte Belg, die op ‘Most Wanted’-lijst stond, wordt waarschijnlijk niet opnieuw berecht

Nicolas Théodorou, die twee jaar geleden in Griekenland werd opgepakt nadat hij op de ‘Most Wanted’-lijst was geplaatst, zal waarschijnlijk niet opnieuw worden berecht in ons land. Op de inleidende zitting voor het hof van assisen in Bergen vorderde het openbaar ministerie dinsdag de onontvankelijkheid als gevolg van overmacht: het dossier van de man is in zeer slechte staat als

Lees meer »