Filmmaker Klaas Backers presenteert op Filmfestival documentaire over record Matthieu Bonne

De Oostendse filmmaker Klaas Backers (37) maakte een documentaire over het record dat topatleet Matthieu Bonne uit Bredene vestigde door op acht Canarische Eilanden acht marathons in acht dagen tijd af te werken. Het resultaat is de straffe filmische docu 8 Islands, die op het Filmfestival van Oostende in première gaat.

Klaas Backers verzamelde als kind alles over film en bezocht met zijn vader wekelijks bioscoop Rialto. “Hij beloofde een cinemabezoek als het zou regenen. En ik stond te wachten op de eerste druppel om hem daar aan te herinneren. Die bioscoopbezoeken waren hoogdagen en van jongs af aan wist ik dat ik iets wou doen in de film”, herinnert de Oostendenaar zich. “Filmschool was financieel niet haalbaar. Door mijn interesse in sport volgde ik sport- en cultuurmanagement. Ik was bij de KHBO (vandaag Vives) bij de eerste lichting afgestudeerden en trok daarna voor een jaar naar Australië.”

Nadien ging Klaas aan de slag bij een bank. “Ik besefte al gauw dat ik met het visuele meer wilde doen en via mijn studiegenoot en goede vriend Leendert Derck, die journalist is bij Focus-WTV, kreeg ik daar opdrachten.”

Filmpjes

Klaas volgde geen filmische opleiding, maar levert wel al jaren straffe video’s af. Die neemt hij op met eigen materiaal en werkt die af in zijn eigen montagestudio op de Vuurtorenwijk. In 2014 werd hij zelfstandige met Glowball Films, een verwijzing naar de zon, die voor mooi licht zorgt bij opnames. “Mijn eerste professionele video was voor zanger Rick De Leeuw. Daarna kreeg ik opdrachten van CM Ziekenzorg. Ik draaide ook voor ‘De Tuut van Tegenwoordig’, een actie rond de gevaren van oorsuizen. En zo kwam ik in contact met Sean Dhondt, met wie ik nadien ook samenwerkte.”

Klaas draaide al commercials voor Decathlon, Volvo, KV Oostende en groenten- en fruitveiling BelOrta. “Ik maak ook heel wat bedrijfsfilms en had het geluk al van vroeg in mijn carrière met BelOrta te mogen samenwerken. Ik ben hen dankbaar omdat ze in me geloofden. En ik werk nog steeds samen. Ik stond wellicht al op elk groente- en fruitteeltbedrijf in Vlaanderen.”

Ontmoeting met Matthieu

“Ik was klaar om naast de commerciële opdrachten ook iets van mezelf te maken en een eigen verhaal te vertellen. Iets waarin ik mijn interesse in sport, cultuur en video kon combineren. De ontmoeting met Matthieu, via een gemeenschappelijke vriendin Stefanie, kwam er dus op het juiste moment. Ik kende zijn records en hij had toen net de Belgische kust afgezwommen. Er was meteen een klik en ik wou zijn verhaal vertellen. Ik ben er inmiddels achter gekomen dat Matthieu een uitzonderlijke en mooie mens is.”

Voor meervoudig recordhouder Bonne was 8 Islands (acht marathons op acht eilanden in acht dagen) geen eenvoudig project : “De financiering liep moeilijk en we hebben er uiteindelijk twee jaar aan voorbereid. Ik ging ondertussen trainen op de Canarische Eilanden. Klaas is toen ook mee geweest om al te filmen. Toen de sponsoring rond was, kregen we groen licht.” Matthieu is trots : “8 Islands was het grootste avontuur dat ik al deed. Alle elementen waren daar aanwezig: sport, natuur, jezelf pushen en ’s nachts met een zeilboot de overtochten maken. Het staat nog steeds bovenaan mijn lijst.”

Première

Naast de epische prestatie van Bonne was het filmen ook niet eenvoudig : “Je zit 16 uur per dag op een zeilboot. Niels was de klankman, want ik wist dat ik klank nodig had als ik dit naar een hoger niveau wilde tillen.” Het resultaat is een filmische avontuurlijke documentaire van 66 minuten, waarin Matthieu wordt voorgesteld en zijn opmerkelijke prestatie in beeld wordt gebracht. “Ik heb het resultaat nog niet gezien. Ik wil het de eerste keer zien op de première in aanwezigheid van vrienden en familie”, zegt Matthieu Bonne.

Klaas kreeg inmiddels bevestiging dat 8 Islands in première gaat op het Filmfestival Oostende op 27 januari om 17 uur. Klaas : “Het is een hele eer dat deze documentaire hier kan vertoond worden. Er is nog geen distributeur. Ik hoop dat mijn film ook op andere festivals kan getoond worden.” Hij besluit : “Ik heb er meer dan een jaar aan gewerkt, maar dit smaakt naar meer. Ik wil opnieuw iets maken waar ik volledige controle over heb. Misschien kan dat met de beelden die ik maakte tijdens het zwemrecord van Matthieu in Griekenland.” Matthieu is duidelijk : “Klaas mag elke keer mee.”

The post Filmmaker Klaas Backers presenteert op Filmfestival documentaire over record Matthieu Bonne is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Jitske Van de Veire vertelt in tranen over scheiding van haar ouders in podcast van papa Peter: “Mijn zorgeloosheid was weg”

Onderneemster Jitske Van de Veire (31) voert het meest eerlijke gesprek met haar vader Peter Van de Veire (52) in diens podcast ‘De zandloper’. Ze praat over haar kindertijd, de scheiding van haar ouders en hoe ze nu in het leven staat. “Ik neem het jullie niet meer kwalijk. Maar toen begreep ik niet dat mensen kinderen maken en niet

Lees meer »

Luc Vannieuwenhuyze wordt lijsttrekker bij CD&V Tielt-Meulebeke

CD&V Tielt-Meulebeke schuift weinig verrassend huidig Tielts burgemeester Luc Vannieuwenhuyze naar voor als lijsttrekker en maakt tegelijk een nieuw logo bekend. Meer details over de lijst maakt de partij voorlopig niet bekend.
The post Luc Vannieuwenhuyze wordt lijsttrekker bij CD&V Tielt-Meulebeke appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Orbán vraagt Zelensky wapenstilstand te overwegen – Rusland claimt vernietiging van Su-27-straaljagers in Oekraïne

De Hongaarse premier Viktor Orbán bezoekt vandaag Kiev, waar hij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky ontmoet. Dat meldt de Britse krant ‘Financial Times’. Het bezoek van Orbán, een uitgesproken criticus van de westerse militaire hulp aan Oekraïne, volgt een dag nadat Hongarije het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie heeft overgenomen. Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »

TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Gevangenenruil: Rusland en Oekraïne wisselen onder meer priesters uit

Rusland en Oekraïne hebben verschillende gevangenen geruild, onder wie ook enkele priesters. De zeldzame ruil van burgers komt na de ruil van tientallen soldaten eerder deze week. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky had vrijdag al bekendgemaakt dat Rusland tien burgers had vrijgelaten. De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hebben Noord-Korea op de vingers getikt om wapenleveringen aan Rusland.

Lees meer »

Zorgt botsing voor breuk in jarenlange vriendschap tussen Verstappen en Norris? “Er zijn momenten dat hij te ver gaat”

George Russell pakte de overwinning in Spielberg. Maar in de F1-wereld gaat het vooral om de botsing tussen Verstappen en Norris. Zorgt dat voor een breuk in hun jarenlange vriendschap? “Er zijn momenten dat hij te ver gaat”, klonk het achteraf. Onze F1-watcher volgt hun relatie al jaren van dichtbij. “Het zat eraan te komen, die botsing met Norris, als

Lees meer »

Vzw Weg-Wijs helpt kwetsbare mensen in Zwevegem: “We brengen culturen samen”

Begin juli 2021 werd de vzw Weg-Wijs opgericht. “We willen mensen uit kansengroepen, met bijzondere aandacht voor kinderen en gezinnen, samen met een ‘wegwijzer’ (lees: vrijwilliger) op weg helpen, zeg maar wegwijs maken in een aantal belangrijke domeinen zoals taal, integratie, huisvesting… en hen zo begeleiden naar een actief burgerschap”, vertelt ons Marc Claeys.
The post Vzw Weg-Wijs helpt

Lees meer »

Gewezen politiecommissaris Edwin Christiaen (67) uit Ieper is overleden

In het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper is politiecommissaris op rust Edwin Christiaen (67) uit Ieper gestorven. Hij was een fiere gewezen rijkswachter en werd na de politiehervorming commissaris bij de zone Westkust. Edwin werd er directeur Operaties. Begin juli 2015 ging hij met pensioen
The post Gewezen politiecommissaris Edwin Christiaen (67) uit Ieper is overleden appeared first on

Lees meer »

Belgisch onderzoek naar gebruik van paddo’s om alcoholverslaving te bekampen

In het Brusselse Brugmann-ziekenhuis loopt momenteel de eerste klinische studie in België naar het gebruik van psilocybine, het werkzame bestanddeel in hallucinogene paddenstoelen, bij de behandeling van alcoholverslaafden. In totaal zullen zo’n 62 personen de komende twee jaar, in lage of hoge doses, met deze stof behandeld worden. Dat is dinsdag gebleken bij de voorstelling van de studie door de

Lees meer »

Vrouw eist liefst 6.000 euro schadevergoeding omdat ze door zware burenruzie verhuisde

Een vrouw eist van haar voormalige 41-jarige buurman uit Diksmuide liefst 6.000 euro schadevergoeding in de rechtbank van Veurne. I. beweert door M.D. jarenlang gepest en zelfs fysiek aangevallen te zijn, waarop ze verhuisde. De man zelf schuift echter alles in de schoenen van de vrouw.
The post Vrouw eist liefst 6.000 euro schadevergoeding omdat ze door zware burenruzie

Lees meer »

Drummer Neil Cooper te gast in Heule

Opvallend bezoek in Café De Heerlijkheid in Heule. Donderdagavond verraste Neil Cooper, drummer van de bekende Britse groep ’Therapy?’ de leden van ‘Kortrijk Drumt’ met een exclusieve drumsessie. Neil Cooper ontdekte Kortrijk drumt tijdens een festival.
The post Drummer Neil Cooper te gast in Heule appeared first on KW.be.

Lees meer »