Drugscrimineel die vanuit Brugse gevangenis drugssmokkel organiseerde, riskeert zes jaar cel

Notoir drugscrimineel Tom W. (39) riskeert voor de Brugse rechtbank nog maar eens zes jaar effectieve celstraf. De man uit Oudenaarde zit een jarenlange gevangenisstraf uit na veroordelingen voor drugs en brandstichting, maar dat hield hem volgens het gerecht niet tegen om cannabis te smokkelen vanuit Spanje. Zijn dekmantel? Ladingen met beenham en olijfolie.

“Zal je na die gevangenisstraf veranderen? Neen, maar de maatschappij is tenminste een tijdje gerust”. Aanklager Eva Brantegem maakte zich begin 2018 voor de correctionele rechtbank in Oudenaarde weinig illusies dat een effectieve celstraf van zes jaar Tom W. (39) op het rechte pad zou brengen. En ze kreeg gelijk. Of toch gedeeltelijk, want volgens het openbaar ministerie kon W. niet eens wachten tot zijn vrijlating om nieuwe feiten te plegen. Niet helemáál onbegrijpelijk, want na zware veroordelingen voor drugsfeiten en brandstichting moet de drugscrimineel nog tot 2039 brommen.

In de loop van 2020 kwam het gerecht te weten dat Tom W. drugssmokkel organiseerde vanuit de gevangenissen van achtereenvolgens Oudenaarde, Brugge en Hasselt. Na onderzoek werd op 29 juli 2021 een Mercedes Sprinter in Nazareth onderschept. In de vloer van de bestelwagen was een dubbele bodem met koeling geïnstalleerd. Daarin lag een kilogram cannabis. Vermoedelijk was de rest van de lading al afgeleverd in het Franse stadje Moyeuvre-Grande. Om drugshonden te misleiden werd koffiepoeder in de ruimte gestrooid.

Tussenpersoon

Achter het stuur van het voertuig zat Alex V. (44) uit Oudenaarde, maar de eigenaar bleek de firma van Wannes D. (40) uit Kortrijk. Officieel importeerde die beenham en olijfolie uit Spanje. Maar volgens het gerecht waren die specialiteiten enkel de dekmantel van grootschalige cannabissmokkel. Het parket beschouwt V. en D. als de luitenanten van Tom W. en vroeg voor hen vijf jaar cel. Zwevegemnaar N.V. (33) zou Tom W. hebben bijgestaan in de gevangenis. Tijdens zijn penitentiair verlof zou hij als tussenpersoon hebben opgetreden.

Verder onderzoek wees uit dat de omgebouwde bestelwagen al meermaals gebruikt was om drugs te smokkelen. Genkenaar K.S. (27) en Harelbekenaar H.A. (42) zouden daarbij betrokken zijn geweest. Ook Blankenbergenaar G.N. (45) richtte een firma op voor de invoer van Spaanse specialiteiten. De Mercedes Sprinter werd op zijn naam geplaatst. De bende maakte ook gebruik van een Fiat Ducato. Eind 2020 werd die in Frankrijk onderschept met 63 kilogram cannabis tussen een lading met olijfolie.

Observaties wezen uit dat K.S. en J.C. (39) uit Hamont-Achel aan Alex V. een vuilniszak overhandigden met daarin 15.000 euro aan cannabis. Ook K.D. (30) uit Geraardsbergen voerde cannabis rond. Het geld werd aan K.C. (41) overhandigd aan het McDonalds-filiaal in Nazareth. De vrouw uit Kruisem stortte het geld vervolgens door op de gevangenisrekening van de vermeende bendeleider. “Blijkbaar is het zijn bedoeling om de gevangenis levenslang als goedkoop onderkomen te hebben”, sneerde procureur Lode Vandaele.

Grote sukkelaar

De advocaat van W. drong aan op mildheid. “Zes jaar cel is erover”, pleitte meester Anthony Mallego. “Hij had de macht noch het geld om een bende te leiden vanuit de gevangenis. Hij verhandelde enkel drugs binnen de gevangenismuren.” Thomas Vandemeulebroucke, de advocaat van Wannes D., haalde smalend uit naar Tom W. “Hij is eigenlijk een grote sukkelaar die voortdurend gepakt wordt en zich liet omringen door andere prutsers. Mijn cliënt is geen slechte gast. De vier maanden voorhechtenis hebben een heel diepe indruk op hem nagelaten.”

Voor acht andere beklaagden werd twee tot vier jaar cel gevorderd. Meerdere van hen wassen de handen in onschuld. “Mijn cliënt was een vriend van de celgenoot van W., maar wist voor de rest van niets”, pleitte meester Bram Elyn voor B.M. (47) uit Tongeren. In de zaak stond ook nog een Nederlandse garagist uit Dilsen-Stokkem terecht. P.H. (30) riskeert een jaar cel omdat hij meehielp met het ombouwen van de Mercedes Sprinter. Maar ook hij beweerde van niets te weten.

De uitspraak volgt op 15 januari. (AFr)

The post Drugscrimineel die vanuit Brugse gevangenis drugssmokkel organiseerde, riskeert zes jaar cel is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

TERUGLEZEN GAZA. Nieuwe balans: al 37.834 doden in Gazastrook – VN-Veiligheidsraad eist dat Houthi’s aanvallen op schepen stoppen

De VN-Veiligheidsraad heeft een resolutie goedgekeurd waarin wordt geëist dat de Houthi-rebellen in Jemen alle aanvallen op schepen stopzetten. Ook dringt de raad erop aan dat de verstoring van de maritieme veiligheid in de essentiële waterweg langs Jemen dringend wordt aangepakt. Lees hier de ontwikkelingen van zaterdag 29 juni terug.

Lees meer »

Prentenboek van Lieve uit Roeselare helpt jonge kinderen met hun gevoelens: “Door de universele personages kan elk kind zich hierin herkennen”

Psychologe Lieve De Brauw stelde op haar eerste prentenboek ‘Blij met jou een bijzondere boodschap van Orantjetipje’ voor in boekhandel De Zondvloed. Het is een verhaal voor kinderen van 5 tot 10 jaar die worstelen met zichzelf. “Het is gestart met een prentenboek, maar intussen maakte ik ook een werkbundel voor professionals en broed ik op een lessenpakket.”
The

Lees meer »

Prijzen stegen in 2023 nog steeds sneller dan lonen in EU

De reële lonen zijn in de Europese Unie in 2023 verder gezakt: ondanks sterkere loonstijgingen en een dalende inflatie is de koopkracht met gemiddeld 0,6 procent gedaald. Dat blijkt uit analyse van het Duitse onderzoeksinstituut WSI van de Hans-Böckler-Stichting, een orgaan van de Duitse vakbonden.

Lees meer »

Nieuwe Nederlandse regering legt de eed af

223 dagen na de verkiezingen heeft Nederland een nieuwe regering. Zestien ministers en dertien staatssecretarissen legden dinsdag de eed af in de Oranjezaal van Paleis Huis ten Bosch. Ze werden een voor een voorgesteld aan koning Willem Alexander door de nieuwe eerste minister Dick Schoof, tot voor kort nog een partijloze ambtenaar.

Lees meer »

Amerikaans Hooggerechtshof verklaart Trump (gedeeltelijk) “absoluut immuun” voor vervolging

Donald Trump is “absoluut onschendbaar” voor officiële handelingen die hij stelde als president, zegt het Supreme Court – al is hij dat niet voor privéhandelingen. Dit ophefmakende arrest is een enorme overwinning voor Trump, want daardoor is het haast onmogelijk dat het belangrijkste proces tegen hem – waarin hij twintig jaar cel riskeert – nog voor de verkiezingen van start

Lees meer »