Bekende (oud-)Kuurnenaar Omer Quartier (99) overleden

Op zaterdag 2 december is in het AZ Groeninge in Kortrijk Omer Quartier op 99-jarige leeftijd overleden.

Omer woonde vroeger in de Kortrijkstraat in Kuurne, maar werd bij de fusie zonder te verhuizen ‘willens nillens’ Kortrijkzaan toen de Sint-Pius X-parochie bij Kortrijk gevoegd werd. Hij bleef echter Kuurnenaar in hart en nieren… Twintig jaar geleden publiceerde hij het boek ‘Kuurnse perikels’, een lijvig werk over het vroegere leven in Kuurne én in het dialect. Een waar meesterwerk dat in weinig Kuurnse gezinnen ontbreekt.

Omer Quartier is op 7 oktober 1824 in Kuurne zoals zovelen geboren in een vlassersgezin. Hij was de jongste van tien kinderen, onder wie twee priesters (Maurits en Marcel) en twee kloosterzusters (Anna en Alice). Alice, bekend als zuster Rosa, is nog in leven, verblijft in wzc H. Familie en hoopt in januari 104 te worden. Toen de crisis in het vlas toesloeg, is Omer vennoot geworden in de toenmalige drukkerij Fieuws & Quartier in Lauwe. Thuis had hij een bureau waar vooral familie- en handelsdrukwerk besteld kon worden.

Kuurnse Perikels

Het boek ‘Kuurnse Perikels’ van Omer Quartier is een bijzonder waardevol getuigenis voor het nageslacht. © NM

Omer was zijn leven lang geïnteresseerd in de geschiedenis van Kuurne en zijn dialect. Hij verzamelde alles wat hij kon vinden en schreef veel op. Toen hij met pensioen was en enkele keren ging spreken voor de plaatselijke CRM (nu Neos) en ook al eens voor kinderen op school, groeide het idee om een en ander in boekvorm uit te geven. Hij was nu eenmaal ook zelf met de drukkerijwereld vertrouwd. Hij werd aangemoedigd door mensen als Bert Dewilde van het Kortrijkse Vlasmuseum en anderen. Het werd een boek vol anekdotes, ook over volksfiguren. Hij schreef in het dialect.

“Veel sappige spreuken en gezegden uit onze oude streektaal dreigen verloren te gaan”, zei hij daarover destijds. “Het is ook de bedoeling om eens te lachen en te monkelen en daarvoor koos ik dan de versvorm.” De heemkring Cuerna zette er zijn schouders onder voor de uitgave en ‘toen Kuurnse Perikels’ – 320 bladzijden en geïllustreerd met oude foto’s – in 2002 verscheen, werd het een groot succes.

Heel actief

Omer Quartier is ook actief geweest bij diverse verenigingen, zoals de Middenstand en de huidige Volkstuin. Hij ging ook graag kaarten. Hij was getrouwd met Simonne Stragier en vader van drie kinderen: Patrick (met Ann Vandekerckhove, Kuurne), Kristien (met Johnny Catteeuw, Moorsele) en Katrien (met wijlen Filip Vanhuyse Heule). Er zijn acht kleinkinderen en 13 achterkleinkinderen. De jongste maanden ging Omers gezondheid achteruit en verbleef hij een tijd in wzc Sint-Camillus in Wevelgem.

De uitvaartdienst heeft op zaterdag 9 december om 10.30 uur plaats in de Sint-Pius X-kerk in Kortrijk. (Begr. Bloyart/Sereni)

The post Bekende (oud-)Kuurnenaar Omer Quartier (99) overleden is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Elton John in tranen na zien van eigen documentaire ‘Never Too Late’: “Ik wil dat iedereen me herdenkt als een geweldige vader”

In de nieuwe documentaire ‘Elton John: Never Too Late’ vertellen de makers het verhaal van de iconische zanger Elton John (77). Het belicht niet alleen de successen van zijn muzikale carrière, maar geeft ook een inkijk in zijn persoonlijke leven. Wanneer hij de documentaire zelf ziet op het filmfestival in Toronto, raakt hij ontroerd. “Ik wil dat er op mijn

Lees meer »

Een bloemetje voor Jenny Standaert, een schat van een vrouw

“Jenny Standaert is een schat van een vrouw met een gouden hart”, mailt Caroline Van Acker naar KW. “Nooit is iets haar teveel. Alles doet ze met een glimlach. Dit verdient zeker een bloemetje!” En dus trokken we naar Sint-Andries Brugge.
The post Een bloemetje voor Jenny Standaert, een schat van een vrouw appeared first on KW.be.

Lees meer »

Luc en Taleen klinken op goud

Luc Grillet werd geboren in Menen in 1947. Zijn toekomstige, Taleen Bostoen, werd geboren in Kortrijk in 1952. De liefdeskriebels groeiden nadat ze elkaar ontmoetten in de taverne in Kortrijk, waar Taleen een vakantiejob deed. En zo stapten ze 50 jaar geleden in het huwelijksbootje in de Kortrijkse deelgemeente Bissegem. Ze kregen twee zonen, Luc
The post Luc en

Lees meer »

Team 8600 met negen nieuwe kandidaten naar gemeenteraadsverkiezingen

Van de 25 kandidaten waarmee Team 8600 op 13 oktober naar de Diksmuidse kiezer trekt, zitten negen nieuwelingen. Dat blijkt uit de lijst die dinsdag werd voorgesteld in de IJzerboomgaard in Diksmuide. Burgemeester Lies Laridon trekt de lijst. De jongste kandidaat is 19.
The post Team 8600 met negen nieuwe kandidaten naar gemeenteraadsverkiezingen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Werken Rijksweg in Izegem maandag van start: omleiding via Kokelarestraat die parkeervrij is gemaakt

De lang verwachte werken aan de Rijksweg starten op maandag 9 september. In een eerste fase wordt gewerkt tussen de rotondes aan Top Interieur en het voetbalstadion aan de kant van de Bosmolens. Die werken zullen afgerond zijn tegen eind november, daarna wordt de noordelijke kant van de weg aangepakt. Het verkeer dat van Roeselare richting Lendelede en Harelbeke wil,

Lees meer »

LIVESTREAM NINOVE-KNOKKE (20u). Pakt thuisploeg eerste zege van het seizoen in 1ste Afdeling of behoudt Knokke perfect rapport?

In samenwerking met Voetbal Vlaanderen biedt HLN, exclusief voor abonnees, ook dit seizoen live amateurvoetbal aan. Elke week wordt minstens één topaffiche gestreamd met deskundig commentaar. Vanavond om 20u is dat KVK Ninove-R Knokke FC. Voor de Oost-Vlamingen is het hun eerste thuismatch van het seizoen in de 1ste Afdeling, kunnen ze winnen? Of pakt Knokke zes op zes? Kijk

Lees meer »

OCHO Dance Studio breidt dansaanbod uit

OCHO Dance Studio zet het seizoen in met veel muzikale schwung én pakt uit met een nog uitgebreider lessenaanbod. Want OCHO-ds wil iedereen in Veurne, van de allerjongste tot de iets oudere Veurnaars, inspireren om op een leuke manier te bewegen.
The post OCHO Dance Studio breidt dansaanbod uit appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vrouw (62) ligt dood in mobilhome op E40-parking in Jabbeke, echtgenoot (65) twee dagen later gearresteerd: “Ik was op weg naar het ziekenhuis”

Op de snelwegparking in Jabbeke is vorige week het dode lichaam van een 62-jarige vrouw uit De Haan aangetroffen in een mobilhome. De echtgenoot (65) van de dame werd twee dagen na het overlijden voorgeleid bij de onderzoeksrechter voor doodslag en schuldig verzuim. “Maar enkel voor die laatste kwalificatie werd mijn cliënt in verdenking gesteld én uiteindelijk ook vrijgelaten”, zegt

Lees meer »

Museum Sint-Janshospitaal in Brugge heeft een nieuwe maquette voor blinden en slechtzienden

Het Museum Sint-Janshospitaal in Brugge heeft een nieuwe maquette voor blinden en slechtzienden. Zo onderstreept Musea Brugge dat echt iedereen zich welkom moet voelen. In de mate van het mogelijke, want in historische gebouwen doe je niet wat je wilt.
The post Museum Sint-Janshospitaal in Brugge heeft een nieuwe maquette voor blinden en slechtzienden appeared first on KW.be.

Lees meer »

Stan zit in het buitengewoon onderwijs en is bijna twee uur onderweg naar school: “Hij valt in slaap tijdens de eerste les”

95 procent van de leerlingen van het buitengewoon onderwijs is maximaal negentig minuten onderweg naar school met de bus, beweerden De Lijn en de overheid vorige week nog. Je zal maar bij die andere 5 procent horen. Zoals Stan Deurinck uit Hove. Hij is bijna twee uur onderweg naar zijn school in Bornem, enkele reis. “Woensdag is hij tijdens de

Lees meer »