Ronny en Youro boden hulp bij kettingbotsing, maar werden zelf aangereden: “Die dag mogen we nooit vergeten”

“Het was een rollercoaster van emoties.” Werviks burgemeester Youro Casier en z’n noodplanningsambtenaar Ronny Vantomme kwamen 10 jaar geleden als eersten bij de kettingbotsing op de A19 en werden er zelf aangereden. Nu woonden ze de herdenking bij. “Soms komt het trauma terug en word ik wakker van de beelden die ik toen zag.”

Het begon zondag te sneeuwen op de A19 tussen Zonnebeke en Wervik, waar exact tien jaar geleden een muur van mist opdook en leidde tot een kettingbotsing van 144 voertuigen. “Wij zaten er ook tussen”, getuigen Youro Casier (55) en Ronny Vantomme (63) in het Beselaarse ontmoetingscentrum De Leege Platse, waar toen tientallen slachtoffers en hulpverleners werden opgevangen. Zondagvoormiddag kwamen ze er nog eens samen, kort na een plechtigheid bij de A19.

“Tien jaar geleden was het ook héél koud, maar door de adrenaline en al het werk hebben we er niks van gevoeld”, herinnert het duo. Youro is nog steeds burgemeester van Wervik (Vooruit), Ronny was noodplanningsambtenaar voor de stad en intussen drie jaar met pensioen. “Die dag zullen en mogen we nooit meer vergeten, het was een rollercoaster van emoties”, zegt Youro.

Brand

Nog voor de kettingbotsing stond hij met z’n toenmalige noodplanningsambtenaar bij een brand. “Al vroeg op de dag was het heel hectisch, ik weet alles nog zeer goed”, vertelt Ronny. “Kort nadat we maatregelen hadden genomen tegen die brand, hoorden we van een enorme kettingbotsing. De burgemeester en ik namen de dienstwagen van de stad om de situatie ter plaatse in te schatten en de eerste hulp te bieden.”

“Vanachter een bureau lukt het niet om de grootteorde in te schatten”, stelt Youro. “Ging het om een ongeval met slechts enkele wagens of meer? Zou de samenroeping van de gemeentelijke veiligheidscel volstaan? We moesten weten waarover het ging.”

‘Blok fringen’

Het duo kroop door het oog van de naald. “Ik reed gelukkig nog maar zeventig kilometer per uur toen we uitkwamen op die witte muur van mist”, aldus Ronny. “Toch moest ik ‘blok fringen’ voor een tankwagen en enkele auto’s die plots opdoemden aan de staart van de kettingbotsing. Na wat stuurkunsten en slipwerk kwamen we ongeschonden tot stilstand op de pechtstrook, maar bij het uitstappen is een vrouw ingereden op de achterkant van onze dienstwagen. Gelukkig bleef het daar bij blikschade. We namen daar meteen maatregelen: de federale politie aansporen om alle opritten af te zetten zodat het niet nóg erger zou worden en de gouverneur verwittigen om op te schalen naar een provinciaal rampenplan.”

Ergste vrees

“Toch was de omvang van de ramp nog groter dan we daar dachten”, zegt Youro. “Vanop de middenberm probeerden we de hulpdiensten duidelijk te maken dat ze verkeerd reden, maar dan zagen we wat verderop de tweede kettingbotsing op de andere rijstroken. In afwachting van extra hulpdiensten probeerden we mensen op hun gemak te stellen. Wij kwamen slachtoffers tegen die gekneld zaten en om hulp riepen. We zijn bij hen gebleven om steun te bieden. Onze ergste vrees? Dat er brand zou uitbreken in de voertuigen waarin mensen vast zaten. Dan krijg je situaties zoals de kettingbotsing bij Deinze waar meer mensen zijn gestorven door brand.”

De plechtigheid van zondag vond plaats aan een nieuwe muurschildering op een brug bij de plek van het ongeval. “Ik voelde me aangesproken om aanwezig te zijn op de herdenking om de dag van de botsing te verwerken”, bekent Ronny. “Soms komt het trauma terug en word ik wakker van de beelden die ik toen zag. Het is geen leuke herinnering. Gelukkig waren we zelf niet zwaar gekwetst.”

Grillige natuur

“Spijtig genoeg zijn er twee dodelijke slachtoffers te betreuren”, zegt Youro. “Het is vooral belangrijk dat we niet vergeten wat er gebeurd is. Ook naar sensibilisering toe. De natuur is zeer grillig. Toen wij die ochtend de autosnelweg opreden was er een stralende zon en was er nog geen mist op te merken, maar honderd meter verder konden we geen hand voor ogen zien. We moeten steeds opletten in het verkeer. Wat mij ook bij blijft: de professionaliteit en samenwerking tussen de hulpdiensten.”

Solidariteit

“En de enorme solidariteit”, merkt Ronny op. “Rusthuizen bereidden broodjes en soep voor slachtoffers en hulpverleners ter plaatse. Zelfs mensen uit de buurt en lanbouwers te velde kwamen helpen waar ze konden. Ook dat mogen we niet vergeten.” (TP)

Lees ook…

Kettingbotsing op A19 van tien jaar geleden herdacht – KW.be

Terug naar de A19 met brandweerman Hans, 10 jaar na de vreselijke kettingbotsing: “Een wonder dat er niet meer slachtoffers vielen” – KW.be

Kettingbotsing op A19 wordt tien jaar later herdacht met muurschildering: werken starten op 11 september – KW.be

Nicolas verloor tien jaar geleden zijn vader bij kettingbotsing op A19: “Hij leeft voor altijd verder in de brouwerij” – KW.be

The post Ronny en Youro boden hulp bij kettingbotsing, maar werden zelf aangereden: “Die dag mogen we nooit vergeten” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

EXCLUSIEF. Undercoverbeelden onthullen: artsen vragen cash geld voor ze aan operatie willen beginnen. “Anders verdien ik minder dan een loodgieter”

“Eén chirurg vroeg zelfs 3.000 euro.” Toen Noah een chirurg zocht voor een operatie voor zijn zoontje, stelde hij vast dat artsen cash geld vragen voor operaties. Dat blijkt een gangbare praktijk, zo blijkt uit onderzoek van de HLN-onderzoekscel. Wij gingen undercover op consultatie en zagen hoe artsen de grenzen van de wet aftasten: “Ik kan je een korting geven

Lees meer »

Bedenkers van leukste compliment aan een Brugse zaak in de prijzen

Met de actie ‘Lokaal, da’s logisch’, riep KERNpunt samen met de West-Vlaamse steden en gemeenten op om hun favoriete lokale handelaar complimentjes te geven. Vier winnaars die een compliment gaven aan een Brugse zaak, vielen in de prijzen.
The post Bedenkers van leukste compliment aan een Brugse zaak in de prijzen appeared first on KW.be.

Lees meer »

De Kringloopwinkel opent pop-up in Ring Kortrijk

Ring Kortrijk krijgt er een tijdelijke duurzame publiekstrekker bij. De Kringloopwinkel opende er op 1 juli een pop-up shop met als hoofdaanbod tweedehandskledij en accessoires. De tijdelijke winkel blijft open tot eind augustus.
The post De Kringloopwinkel opent pop-up in Ring Kortrijk appeared first on KW.be.

Lees meer »

Drummer Gino Kesteloot krijgt plekje op Stadslijst voor Kortrijk

Na eerder nieuwe kandidaten uit de horecawereld haalt de Stadslijst voor Kortrijk deze week iemand uit de muzieksector aan boord. Het gaat om Gino Kesteloot, bezieler van Kortrijk Drumt en cultureel ambassadeur van de Guldensporenstad. “Zijn onevenaarbare drive zijn een fantastische aanvulling voor ons Team. Samen geven we er een lap op voor Kortrijk,” aldus lijsttrekker Ruth Vandenberghe.
The

Lees meer »

The Women Peloton, het bedrijf van de vrouw van Jasper Stuyven, wordt aangeklaagd en krijgt drie maanden om van naam te veranderen

Een bijzondere zaak in de Belgische wielerwereld. The Women Peloton, het bedrijf van Elke Bleyaert waarin ze vrouwen warm maakt voor de wielersport, wordt aangeklaagd door het Amerikaanse fitnessbedrijf Peloton Interactive. Zo wordt de merknaam ‘peloton’ aangevochten. Bleyaert is woedend: “Er bestaan zoveel bedrijven in het wielerlandschap vredig naast elkaar die het woord ‘peloton’ gebruiken. Waarom zou één bedrijf hier

Lees meer »

Meer dan 100 dolfijnen aangespoeld op Amerikaanse oostkust

Aan de oostkust van de Verenigde Staten zijn ongeveer 125 witflankdolfijnen gestrand. De dieren kwamen vast te zitten aan een schiereiland in de Amerikaanse staat Massachusetts toen het eb werd. Reddingswerkers proberen de dieren nu terug naar de oceaan te begeleiden. Zeker 10 dolfijnen zijn al gestorven.

Lees meer »

Kunstenaarscollectief MortAmour brengt unieke fotografietentoonstelling in André Demedtshuis in Wielsbeke

Elke zomer organiseert het André Demedtshuis, Sint-Bavostraat 19 in Sint-Baafs-Vijve, een fototentoonstelling onder de noemer ‘Zomer van fotografie’. Dit jaar zijn ze er in geslaagd om de unieke expo Golden Lamb van MortAmour naar Sint-Baafs-Vijve te halen.
The post Kunstenaarscollectief MortAmour brengt unieke fotografietentoonstelling in André Demedtshuis in Wielsbeke appeared first on KW.be.

Lees meer »

CHECK – Nee, vrouw van Zelenski kocht geen “Bugatti van 4 miljoen euro” in Parijs: nepnieuws uit Rusland, gemaakt met AI

Het bericht dat Olena Zelenska, echtgenote van de Oekraïense president Zelensky, vorige maand in Parijs een peperdure sportwagen zou hebben gekocht, is verzonnen. Het maakt deel uit van een langlopende pro-Russische campagne met nepnieuwssites. Opvallend is dat hierbij nu ook gebruikt maakt van technologie op basis van artificiële intelligentie (AI).

Lees meer »

Bistro (H)eerlijk pakt uit met tweedaags bier- en comedyfeest na Rammstein

De komst van de Duitse rockers van Rammstein biedt ook opportuniteiten voor lokale ondernemers. Zo organiseren Vicky Helsmoortel (44) en Kevin Vandromme (49) van restaurant (H)eerlijk dit weekend een bierfestival en comedyavond.
The post Bistro (H)eerlijk pakt uit met tweedaags bier- en comedyfeest na Rammstein appeared first on KW.be.

Lees meer »