Kettingbotsing op A19 van tien jaar geleden herdacht

10 jaar geleden vond een verschrikkelijke kettingbotsing plaats. 144 auto’s raakten betrokken in het ongeval op de A19.

Om de kettingbotsing te herdenken namen het Agentschap Wegen en Verkeer, de burgemeester van Wervik en de gemeente Zonnebeke, samen met de gouverneur, het initiatief om een muurschildering te laten aanbrengen. Die schildering wordt geplaatst op twee bruggen over de A19 die de hele afstand van de kettingbotsing begrenst. Via een vertegenwoordigster uitte Vlaams minister Peeters haar deelneming aan de slachtoffers en sprak haar dank uit aan de hulpverleners.

Ze wees er op dat Vlaanderen zich inspant om de gevaarlijke verkeerspunten aan te pakken maar dat er tegen de weersomstandigheden zoals 10 jaar gelden niets is te doen. Ook gouverneur Decaluwé had het over een uitzonderlijke ramp. “Het was een ongeval op 3 plaatsen verspreid over 3,4 km waarbij 144 auto’s betrokken waren en 2 doden vielen”, aldus de gouverneur. “Statistisch gezien komt degelijke ramp weinig voor. We hebben toen ook met de hulpdiensten en de besturen van Wervik en Zonnebeke alles ingezet om iedereen te helpen.”

Volgens de gouverneur worden alle dodelijke ongevallen in de provincie opgevolgd en wordt gekeken om de veiligheid te verbeteren. “Toch vallen er nog 54 slachtoffers per jaar. De meeste ongevallen gebeuren in West-Vlaanderen in de week, bij mooi weer en op rechte wegen. De snelheid is de grote boosdoener. Sensibiliseren blijft uiterst belangrijk.”

Decaluwé vroeg ook meer respect voor politie en brandweer. Tenslotte kwam kunstenaar Jamz Jameson aan het woord, de man die twee muurschilderingen op de bruggen maakte. “Het maken van een muurschildering op de bruggen was een uitdaging. Ik wilde eerst iets met mist doen maar dat was te cliché. Donker en licht, wolken en zon, het goed en het kwaad zijn het hoofdthema. Beiden symboliseren de kracht van de natuurverschijnselen waar geen mens tegen bestand is. De wolken en de zon staan aan de hemel en dat kan ook voor de gelovigen een symbool zijn.”

Lees ook…

Nicolas verloor tien jaar geleden zijn vader bij kettingbotsing op A19: “Hij leeft voor altijd verder in de brouwerij” – KW.be

The post Kettingbotsing op A19 van tien jaar geleden herdacht is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Mysterieuze cirkels in de lucht doen Berlijners speculeren over aliens, maar het antwoord is minder spectaculair

De inwoners van Berlijn hebben woensdag verschillende zwarte cirkels in de lucht gespot. Op sociale media doken al snel video’s op met speculaties over ufo’s en aliens, maar het echte antwoord is veel minder spectaculair. De ringen zouden afkomstig zijn van roet en/of uitlaatgassen. “Ze ontsnappen wanneer er een explosie op de grond plaatsvindt. Dit gebeurt in de industrie of

Lees meer »

Feestelijke opening van Wijn aan Zee in Nieuwpoort: “Met onze ervaring als sommeliers weten we precies wat de klanten zoeken”

Dit weekend was het feest in Nieuwpoort: de officiële opening van de nieuwe Wijn aan Zee winkel werd gevierd. Na de afbraak van de oude zaak, zijn sommeliers Karim Vliegen (53) en Joke Dierickx (48) verhuisd naar hun nieuwe locatie aan de Albert I laan 49, strategisch gelegen tussen Nieuwpoort-Bad en Nieuwpoort-Stad.
The post Feestelijke opening van Wijn aan

Lees meer »

Mobiele escape game rond dementie in Izegem

De werkgroep dementievriendelijke gemeente organiseert van 26 juni tot en met 6 juli een mobiele escape game rond dementie. ‘De tuin van Victoria’ geeft je een beter inzicht om dementie te begrijpen en vindt plaats in Kasteel Wallemote in de Kokelarestraat 85.
The post Mobiele escape game rond dementie in Izegem appeared first on KW.be.

Lees meer »

EXCLUSIEF. Vlaams gezin dat aan dood ontsnapte in Italiaanse modderstroom doet voor het eerst verhaal: “Ik zei luidop: dit is het, we gaan sterven”

De beelden van hun terreinwagen die verzwolgen wordt door een kolkende rivier gingen deze week de wereld rond. Maar Ameline (28), haar man Fady (24) en hun baby’tje van drie maanden uit het West-Vlaamse Menen kunnen het nog navertellen vanuit Italië, waar hun vakantie eindigde in de Orco-rivier. Ze vertellen hoe hun leven plots, vanuit het niets, in gevaar kwam:

Lees meer »

Burgemeester Kurt Windels uit Ingelmunster trakteert met taart ter gelegenheid van zijn 400ste huwelijk in 12 jaar legislatuur

Zaterdagvoormiddag 29 juni werden Jonas Byttebier en Leen Naeyaert in het huwelijk verbonden in het gemeentehuis van Ingelmunster. Voor dit jonge koppel volgde er nog iets extra, want burgemeester Kurt Windels had taart voorzien omdat hij op dat moment voor de 400ste keer in 12 jaar tijd een huwelijk voltrok.
The post Burgemeester Kurt Windels uit Ingelmunster trakteert met

Lees meer »

Vanessa (50) en Kris (45) zijn de nieuwe uitbaters van B&B Quarter House: van McDonald’s naar paardenpension

Quarter House, de B&B met paardenpension in Moerkerke, heeft nieuwe uitbaters. Vanessa Huughe (50) en Kris Bogaerts (45) zwaaien nu de plak op het domein. “Als grote paardenliefhebbers kenden we het domein al en toen we de kans kregen de uitbating over te nemen, hebben we toegehapt”, zegt Vanessa.
The post Vanessa (50) en Kris (45) zijn de nieuwe

Lees meer »

WHORSES stelt zondag EP voor in boEgie woEgie in Menen

Op zondag 30 juni kan je om 18 uur genieten van een optreden van de Kortrijk-Gentse band WHORSES in het kunst- en cultuurhuis boEgie woEgie in Menen. Kortrijkzaan Harry Descamps laat al even in z’n kaarten kijken.
The post WHORSES stelt zondag EP voor in boEgie woEgie in Menen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Jumbo-baas al veel eerder verdacht van witwassen. Dit kwam nooit naar buiten. Maar bedrijfstop én familie wisten het wél

Ooit was hij één van de meest gevierde CEO’s van Nederland, maar in september moet hij toch voor de rechter verschijnen. Voormalig Jumbo-topman en mede-eigenaar Frits van Eerd wordt beschuldigd van grootschalig witwassen. Bij zijn arrestatie in 2022 uitten de bedrijfstop en zijn familie hun verbazing. Onterecht, zo blijkt nu: van Eerd werd al sinds 2014 verdacht in een vergelijkbare

Lees meer »