“Druk van bouwpromotoren? Dat is verleden tijd”: burgemeester Jan Morbee reageert op ‘extra onderzoek’ naar Knokke-Heist

Nog maar net een nieuwe burgemeester die de rust wil doen terugkeren en opnieuw ontstaat er ophef rond de bekendste kustgemeente van het land. Minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten (Open Vld) wil extra onderzoek na een uitzending van ‘Pano’, waarin de belangenvermenging tussen lokale bestuurders en vastgoedpromotoren in Knokke-Heist werd onderzocht. Dat het vér gaat, tonen de vermeende bedreigingen van Paul Gheysens aan. Hallo, burgemeester Jan Morbee (GBL)? “Extra onderzoek? Ik ben volledig voorstander.”

Het reportagemagazine ‘Pano’ ging woensdagavond dieper in op de verstrengeling van de lokale politiek met bouwpromotoren. De tweede golf speelt daarin een hoofdrol en daarbij schetst het programma een weinig fraai beeld van Paul Gheysens. Verschillende mensen getuigen over intimidaties én bedreigingen.

Extra onderzoek

Bevoegd minister Gwendolyn Rutten (Open Vld) zag de reportage ook en vraagt de gouverneur van West-Vlaanderen om bijkomend onderzoek te voeren. De gemeente staat al sinds september onder verscherpt toezicht, na een kritisch rapport van Audit Vlaanderen. “Na de reportage rijzen er toch een aantal vragen”, zegt Rutten. “Ik zal aan de gouverneur dan ook vragen bijkomend onderzoek uit te voeren met het schepencollege van Knokke-Heist. De Pano-reportage roept vragen op, daar moeten antwoorden op komen.” Wat Rutten bedoelt met “extra onderzoek”, is niet meteen duidelijk.

In de reportage kwamen veelal dossiers aan bod die onder het bewind van wijlen Leopold Lippens werden opgestart. Al wordt ook de naam van voormalig eerste schepen Kris Demeyere genoemd. Die nam ondertussen al ontslag. Ook voormalig burgemeester Piet De Groote – die zelf opstapte – wordt genoemd. Al ontkent hij met klem ooit iemand onder druk te hebben gezet.

Voorstander van extra toezicht

Wéér ophef dus rond Knokke-Heist. Jan Morbee (GBL), sinds begin deze maand burgemeester van de kustgemeente, blijft er rustig onder. “Dat de minister nog extra onderzoek wil? Daar ben ik volledige voorstander van”, zegt Morbee. “Als college zijn we zelfs vragende partij. Op die manier voelen we ons gesteund in de weg die we met onze nieuwe ploeg zijn ingeslagen. We willen de invloed van bouwpromotoren aan banden leggen en dat is ook al een tijdje aan het gebeuren. We staan zoals geweten al een tijdje onder verscherpt toezicht en na de audit zijn we meteen in actie geschoten. Woensdag nog zaten we bij de gouverneur om ons plan van aanpak uit te leggen. In februari volgt een nieuwe evaluatie.”

Op specifieke namen die worden genoemd in ‘Pano’ gaat Morbee niet in. Over de bedreigingen en intimidaties die in het verleden gebeurden, wist de burgemeester niks, zegt hij stellig. “Als er effectief bedreigingen zijn gebeurd, dan veroordelen wij dat als college volledig”, aldus Morbee. “We zijn een nieuw pad ingeslagen en dat willen we blijven doen. Als bouwpromotoren iets willen proberen, zullen we duidelijk maken dat we ons op geen enkele manier onder druk laten zetten. De regels moeten en zullen gevolgd worden in functie van een mooier Knokke-Heist en vooral in het algemeen belang. Als bestuur kijken we verder dan het heden. We moeten denken aan de volgende generaties en ervoor zorgen dat ook zij in een mooi Knokke-Heist kunnen wonen. Weet je, we krijgen ook heel veel goede reacties van bouwpromotoren op onze aanpak. “Eindelijk is er een rechte lijn en zijn de regels voor iedereen gelijk”, zeggen ze dan. Dat een goede relatie met private partners belangrijk is, zal niemand ontkennen. Maar het moet en zal helemaal volgens de regels verlopen”, besluit Jan Morbee. “Onze ploeg wil volledig transparant en integer werken. Iedereen is gelijk voor de wet.” (MM)

The post “Druk van bouwpromotoren? Dat is verleden tijd”: burgemeester Jan Morbee reageert op ‘extra onderzoek’ naar Knokke-Heist is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Terugkeer van Nigel Farage schudt Britse verkiezingscampagne door elkaar, maar haalt zijn partij ook veel zetels?

Sinds Nigel Farage enkele weken geleden heeft aangekondigd dat hij deelneemt aan de Britse verkiezingen, gaat zijn radicaal-rechtse partij Reform UK er fors op vooruit in de peilingen. Het ‘Farage-effect’ bewijst dat ‘Mister Brexit’ nog altijd een grote invloed heeft op de Britse politiek. De vraag is of Reform UK die gunstige peilingen zal kunnen verzilveren in een hoog aantal

Lees meer »

Juf Rita met pensioen na 45 jaar Sint-Lodewijksschool in Konterdam: “Het is een roeping, dan hou je dit makkelijk vol”

Volgende maand wordt juf Rita Bourgeois 65 jaar, tijd om met pensioen te gaan na een carrière van 45 jaar als leerkracht in de Sint-Lodewijksschool. Al die jaren stond ze met plezier voor de klas, waar de kinderen haar oogappels waren.
The post Juf Rita met pensioen na 45 jaar Sint-Lodewijksschool in Konterdam: “Het is een roeping, dan hou

Lees meer »

Gullegemse Jeugdfeesten in nieuw kleedje: vanaf dit jaar voor de hele familie

Op 13, 14 en 15 september vindt aan het Kerkeputje en De Gulle de 35ste editie plaats van de Gullegemse Jeugdfeesten. Die steken vanaf dit jaar in een nieuw kleedje. Het festival blijft een driedaagse, maar mikt voortaan op de verschillende generaties. “De nieuwe formule moet zorgen voor meer volk”, zegt co-voorzitter Robin Stroef.
The post Gullegemse Jeugdfeesten in

Lees meer »

Gunther Levi van De Romeo’s komt op bij  gemeenteraadsverkiezingen in Hulshout: “Wil me inzetten voor veilig fietsen in de gemeente”

Zanger en acteur Gunther Levi, officieel Gunter De Batselier, doet in oktober mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Hulshout. Hij is kandidaat op de lijst van Hulshout op Punt (HOP), de nieuwe naam van de plaatselijke CD&V-afdeling. Verkeersveiligheid is een thema waarvoor hij zich extra wil inzetten. Levi relativeert de impact van zijn bekendheid: "Een cafébaas in onze gemeente is even

Lees meer »

Matras in brand gestoken in leegstaand pand in Kortemark: “We willen het gebouw slopen”

In een leegstaand en verloederd herenhuis in het centrum van Kortemark werd woensdagavond brand gesticht. Een matras op de zolderverdieping vatte daar vuur. Het niet de eerste keer dat ongewenste bezoekers het pand binnentreden. De gemeente kocht het pand intussen op. “We hopen het aan het einde van de zomer te slopen”, zegt burgemeester Karolien Damman.
The post Matras

Lees meer »

Nummer 1722 geactiveerd voor risico op storm of wateroverlast

De federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken heeft het noodnummer 1722 geactiveerd omdat het KMI waarschuwt voor slecht weer. Er is een risico op een storm of op wateroverlast, meldt Binnenlandse Zaken vrijdagavond in een persbericht.
The post Nummer 1722 geactiveerd voor risico op storm of wateroverlast appeared first on KW.be.

Lees meer »

Boezinge op z’n zondags leidt je langs bijzondere plekjes

Op zondagnamiddag 30 juni kun je Boezinge op z’n Zondags beleven. Wandel 4 of 7 km en geniet tussendoor van allerlei animatie. Of vaar met de kajak of waag je aan het suppen. Fietsers verkennen de omgeving langs 19 km autoluwe paden. Vanaf 16.30 uur strijkt Streekgenot neer met muziek op het Katspel in Boezinge en is
The post

Lees meer »