West-Vlamingen scoren best op ingangsexamen arts, tandarts en dierenarts

De West-Vlaamse studenten behaalden afgelopen jaar het hoogste slaagpercentage voor de toelatingsexamens van arts, tandarts en dierenarts in Vlaanderen. Van alle West-Vlamingen is er maar liefst 51 procent geslaagd. Dat tegenover hoogstens een veertigtal procent in de andere provincies.

De toelatingsexamens voor arts en tandarts kennen al een langere jaarlijkse traditie, maar dit jaar werd er voor het eerst ook één georganiseerd voor de richting dierengeneeskunde.

“Enkel in West-Vlaanderen is de slaagkans op die examens zo hoog”, stelt Brecht Warnez, Vlaams volksvertegenwoordiger (CD&V) uit Wingene, die de cijfers opvroeg bij minister Ben Weyts (N-VA). Liefst 294 van de 591 West-Vlaamse deelnemers voor het examen arts slaagden hier ook voor, een goede 50 procent. Bij tandheelkunde lag het percentage op 49 procent, met 90 van de 184 West-Vlaamse kandidaten die slaagden. Voor dierengeneeskunde kwam er nog een beter resultaat uit de bus met 48 geslaagden op 65 deelnemers, wat neerkomt op een percentage van 74 procent.

De provincie West-Vlaanderen steekt er met een slaagpercentage van 51 procent met kop en schouders bovenuit. Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen scoren nog relatief hoog met een slaagpercentage van 43 en 42 procent. Maar Limburg (36 procent) en Antwerpen (33 procent) hinken achterop met het allerlaagste slaagpercentage voor de ingangsexamens bij de studenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer studenten arts en tandarts

Warnez pleit al langer in het Vlaams parlement voor meer studenten die aan de opleiding geneeskunde of tandheelkunde mogen starten. De afgelopen jaren werden die plaatsen al gevoelig verhoogd en dit jaar komen er daar nog een pak meer bij. Want in november werd er beslist door Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V), na overleg met federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit), dat er volgend academiejaar in Vlaanderen 1.723 studenten kunnen starten met geneeskunde en 252 aan de opleiding van tandheelkunde.

“Volgend academiejaar zullen er meer studenten voor arts en tandarts kunnen leren en dat is een goede stap met het tekort bij ons”

“Dat wil zeggen dat er 279 West-Vlamingen zullen kunnen starten met de opleiding voor arts en 43 aan de opleiding voor tandarts. Dit academiejaar waren dat er nog maar 226 en 29. Dat is belangrijk voor onze provincie, want ook wij kampen met een tekort aan artsen en tandartsen. Her en der zijn er patiëntenstops, waardoor je vaak te lang moet wachten voor je bij de dokter terechtkan. Daarom ben ik heel blij dat er in 2024 maar liefst 67 West-Vlaamse studenten meer aan de opleiding arts of tandarts zullen kunnen starten”, besluit Warnez.

The post West-Vlamingen scoren best op ingangsexamen arts, tandarts en dierenarts is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Duizenden euro’s boete voor Gentse ondernemersfamilie die jarenlang krotten verhuurde in Evergem

Een bekende ondernemersfamilie in Gent is veroordeeld tot boetes van tienduizenden euro’s omdat ze jarenlang onbewoonbare woningen verhuurde in Evergem. In de huizen was er gevaar voor brand en elektrocutie, waren er zware vocht- en schimmelproblemen, en was er geen warm stromend water. Eerder, in eerste aanleg kregen ze zware boetes en ook een celstraf met uitstel. Het hof van

Lees meer »

KIJK. Raket wordt onbedoeld gelanceerd, en valt na enkele meters weer recht naar beneden met enorme explosie tot gevolg

Bij een motortest is een Chinese Tianlong-3-raket per ongeluk gelanceerd. Door een structureel probleem raakte de raket los van het lanceerplatform. De raket ging enkele meters de lucht in, maar viel dan weer recht naar beneden. De raket kwam neer in de bergen en veroorzaakte een grote vuurbol, maar niemand raakte gewond. Het bedrijf achter de raket, Space Pioneer, laat

Lees meer »

“Saluté!”: Burgemeester drinkt water uit Gardameer na ernstige uitbraak van norovirus

De Italiaanse gemeente Torri del Benaco, aan het Gardameer, werd afgelopen week geteisterd door een opmars van het norovirus. Zeker 1.000 inwoners en bezoekers raakten besmet en meer dan 300 mensen werden opgenomen in het ziekenhuis. Volgens de Italiaanse autoriteiten is de uitbraak op de populaire vakantiebestemming intussen wel voorbij. Burgemeester Paolo Formaggioni uit het naburige dorp Brenzone besloot dat

Lees meer »

Hoogdagen voor Belgische atletiek en toch rommelt het bij de coaches: “Dat dit op straat ligt, is lachwekkend”

Een recordaantal van 33 individuele atleten en vier aflossingsteams mogen inchecken voor de Spelen van Parijs: het lijkt de Belgische atletiek wel voor de wind te gaan. En toch is niet alles peis en vree. Dat Atletiek Vlaanderen aan het praten zou zijn met een buitenlandse coördinator voor de aflossingsteams zorgt voor onrust bij de estafettetrainers. “Er is geen draagvlak.”

Lees meer »

Vandaag politieke aardverschuiving verwacht in Verenigd Koninkrijk: alles wat je moet weten over Britse verkiezingen

Meer dan 47 miljoen Britten trekken vandaag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. In het Verenigd Koninkrijk (VK) wordt een politieke aardverschuiving verwacht. De Conservatives waren veertien jaar lang aan de macht, maar volgens de peilingen gaat Labour een grote meerderheid behalen. Wie wordt de volgende Britse premier? Hoe verlopen de verkiezingen? Wanneer kennen we de resultaten?

Lees meer »

Amadou Onana en Orel Mangala leggen op sociale media EK neer: “Wreed, maar we hebben hart en ziel in de strijd gegooid”

Einde verhaal voor de Rode Duivels op dit EK. Een zure nederlaag tegen Frankrijk als eindstation. En dus zijn de Belgen intussen huiswaarts gekeerd. Tijd voor vakantie, tijd voor bezinning. “We komen sterker terug”, legde Amadou Onana het teleurstellende EK neer. Mangala, zijn ploegmaat op het middenveld, vulde aan: “We willen jullie trots maken en ik heb er alle vertrouwen

Lees meer »