West-Vlaams weekend zonder alcohol en drugs in het verkeer ingezet in Kuurne: “Provincie scoort slecht in de cijfers”

Op initiatief van gouverneur Carl Decaluwé wordt de nationale winterse BOB-campagne in onze provincie ingezet met het “West-Vlaams weekend zonder alcohol en drugs in het verkeer” tussen vrijdag 1 en maandag 4 december. De Brugsesteenweg in Kuurne was de eerste plek waar er een West-Vlaamse politiezone een controle hield dit weekend. Dat was vanaf 16 uur op vrijdagavond.

Het West-Vlaamse weekend zonder alcohol en drugs in het verkeer kadert in een nationale BOB-campagne over heel het land. West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé coördineert de verschillende politiezones in de provincie zodat er het hele weekend door gerichte controles kunnen plaatsvinden. De eerste gecontroleerde personen in onze provincie reden op de Brugsesteenweg in Kuurne rond 16 uur.

“Op de Brugsesteenweg rijden er heel wat mensen op dit uur”, opent David Camerlynck, hoofdcommissaris van politiezone Vlas. “We kozen ervoor om redelijk vroeg te beginnen omdat er soms wat mensen een glaasje drinken na de laatste werkdag. Voorlopig blies, gelukkig, nog niemand positief (het interview vond plaats om 17 uur 15, red.). Ook later in het weekend houden we controles. Dat zal niet enkel op de Brugsesteenweg zijn, maar ook op andere locaties in het stadscentrum, de deelgemeentes en andere gemeenten van de politiezone. We proberen de belangrijkste wegen te nemen en focussen op straten waar er cafés en restaurants zijn.”

Alcohol én drugs

“Dit is een algemene oproep om nuchter aan het stuur te zitten. Dat gaat dan over zowel alcohol als drugs. Er is bijvoorbeeld een opmars in lachgas in de regio”, zegt gouverneur Decaluwé. “Ik ben trouwens altijd benieuwd naar de cijfers van de provincie, want we scoren eigenlijk niet goed. Het feit dat het hier allemaal wat landelijker is, kan daar mee te maken hebben, maar iedereen moet eigenlijk gewoon vooraf duidelijk een BOB afspreken.”

David Camerlynck, hoofdcommissaris van politiezone Vlas, en gouverneur Carl Decaluwé (rechts) © Rémi Bruggeman

De campagne focust trouwens niet enkel op alcohol in het verkeer, maar ook op gsm-gebruik, gordeldracht en snelheid. Gouverneur Carl Decaluwé verklaart: “De gewestwegen bij ons zijn meestal recht. Dat lokt snelheid uit. Vandaar het belang van trajectcontroles. Meer en meer trajectcontroles werken, eindelijk. Dat zal een ongelofelijke invloed hebben op de snelheidsovertreders, want snelheid is nog steeds de grootste killer in het verkeer.”

Nakende fusie politiezone

In Ingelmunster werkten de politiezone (M)IDOW en Riho samen voor de controles. “Dit is een eerste samenwerking tussen de twee politiezones die later meer zullen samenwerken”, aldus Decaluwé. Sinds de fusie tussen Tielt en Meulebeke zal die tweede gemeente immers opgaan in de Tieltse politiezone, waardoor de politiezone MIDOW ophoudt met bestaan eind 2024. “Er is een protocol getekend tussen de overblijvende zone en de zone rond Roeselare (Riho, red.) om samen verder te gaan. Ik denk dat dat na de gemeenteraadsverkiezingen concreet zal worden”, sluit de gouverneur af.

The post West-Vlaams weekend zonder alcohol en drugs in het verkeer ingezet in Kuurne: “Provincie scoort slecht in de cijfers” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Twee gewonden na botsing met twee voertuigen op kruispunt in Zarren

Op een kruispunt in Zarren, een deelgemeente van Kortemark, zijn vrijdagmiddag twee voertuigen op elkaar gebotst. De brandweer moest een vrouw bevrijden uit haar auto omdat haar deur volledig ingedeukt was.
The post Twee gewonden na botsing met twee voertuigen op kruispunt in Zarren appeared first on KW.be.

Lees meer »

3e editie van triënnale Kortrijk start zaterdag: thema ‘After Paradise’ geeft hoopvol beeld van problemen na het paradijs

In Kortrijk start zaterdag de 3e editie van de triënnale. Dat is de driejaarlijkse openluchttentoonstelling. Het parcours is 5 kilometer lang en loopt langs 14 verschillende locaties, waar werken van internationale kunstenaars staan. Het thema van deze editie is ‘After Paradise’. Dat is de periode na het paradijs, waarin er veel problemen zijn. Maar de triënnale wil toch een positief

Lees meer »

Tuinbeurs ‘Natuur in de kijker’ in LDC De Ster

Op zaterdag 6 juli kunnen tuin- en natuurliefhebbers terecht in LDC De Ster. Naast allerhande planten zullen op deze beurs vooral de natuur, natuurbeleving en meer bepaald bijen, centraal staan.
The post Tuinbeurs ‘Natuur in de kijker’ in LDC De Ster appeared first on KW.be.

Lees meer »

B&B Stee 23 uit Oostkamp is maandag te zien in ‘Met Vier in Bed’

Maandag 8 juli is B&B Stee 23 te zien in het VTM-programma Met Vier in Bed. In de groene en rustgevende omgeving van het Kampveld ligt B&B Stee 23 in de Papenvijversstraat 23, uitgebaat door Inge Jacobus (51) en Bruno Declerck (53). Zes jaar geleden is de B&B open gegaan na een grondige renovatie van de verschillende gebouwen. Ze hebben

Lees meer »

Kortrijk Spurs stelt nog eens vier nieuwe youngsters voor

Eerder werd bekend gemaakt dat de youngsters Kobe Grymonprez, Matt Rotsaert, Flint Waleson, Tiemen Van Brussel en Jules Isebaert Kortrijk Spurs trouw blijven. Nu stellen de Spurs nog eens vier nieuwe jonge talenten voor die de club komen versterken.
The post Kortrijk Spurs stelt nog eens vier nieuwe youngsters voor appeared first on KW.be.

Lees meer »

Stad Gent verstrengt criteria van contracten met externe poetsfirma’s in scholen, na klachten van hoge werkdruk 

De stad Gent heeft de contracten met externe poetsfirma’s aangepast met strengere criteria over personeels- en welzijnsbeleid. Dat doet ze nadat er afgelopen maanden klachten gekomen waren over een te hoge werkdruk bij het personeel. De nieuwe contracten gaan volgend jaar in. De stad draait de besparing ook deels terug en maakt opnieuw extra budget vrij voor de schoonmaak.

Lees meer »

Morgen politieke aardverschuiving verwacht in Verenigd Koninkrijk: alles wat je moet weten over Britse verkiezingen

Meer dan 47 miljoen Britten trekken morgen naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. In het Verenigd Koninkrijk (VK) wordt een politieke aardverschuiving verwacht. De Conservatives waren veertien jaar lang aan de macht, maar volgens de peilingen gaat Labour een grote meerderheid behalen. Wie wordt de volgende Britse premier? Hoe verlopen de verkiezingen? Wanneer kennen we de resultaten?

Lees meer »

Parasol waait weg en doorboort been van vrouw

Een vrouw is gewond geraakt op Cocoa Beach, ten oosten van Orlando in de VS, toen een gehuurde parasol plotseling in haar been terechtkwam. Ze bracht samen met haar familie een dag door op het strand toen een onverwachte felle windvlaag de parasol losrukte en de lucht in blies. Bij de landing kwam de punt van de parasol hard neer

Lees meer »

“Niets is onmogelijk, maar elk detail zal moeten kloppen bij de Rode Duivels om over de Mont Blanc te geraken”

Wordt het een scenario zoals tegen Wales in 2016 of krijgen we opnieuw ‘A Night to Remember’ zoals tegen Brazilië? Onze chef voetbal heeft zijn koffers nog niét gepakt, maar waarschuwt dat élk detail zal moeten kloppen bij de Rode Duivels. “Iedere seconde zullen de Duivels scherp moeten zijn. Eenieder gaat zijn beste niveau moeten halen. Er zal optimaal geprofiteerd

Lees meer »

Voorzitter en penningmeester geven fakkel door bij Wielercel Maldegem

Bij de Maldegemse Wielercel hebben voorzitter Raf Van de Velde (87) en penningmeester Aimé D’Hooge (88) de fakkel doorgegeven aan Cyriel Gobeyn (69) en Charline Deklerck (63). Beiden blijven verder lid van de Wielercel.
The post Voorzitter en penningmeester geven fakkel door bij Wielercel Maldegem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Wie zijn Gretchen Whitmer en Gavin Newsom, de mogelijke alternatieven voor Biden?

Welke Democraat bekampt Donald Trump in november in de strijd om het Witte Huis? Joe Biden won de voorverkiezingen binnen zijn partij, maar na zijn slechte beurt tijdens het eerste debat, lijkt het plots niet meer zo zeker dat hij ook effectief zal worden afgevaardigd als kandidaat. Als mogelijke alternatieven weerklinken de namen van Gretchen Whitmer (52) en Gavin Newsom

Lees meer »