Vogelgriep vastgesteld in pluimveebedrijf in Diksmuide

In een pluimveebedrijf in het Diksmuide is vogelgriep vastgesteld van het type H5, een hoogpathogene variant. Dat meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) vrijdag.

Er worden verschillende maatregelen genomen om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Zo wordt het pluimvee in het vermeerderingsbedrijf in Diksmuide geruimd. Er wordt ook een beschermingzone van 3 kilometer en een bewakingszone van 10 kilometer ingesteld rond de haard.

In die zone van 10 kilometer moeten alle houders van pluimvee, dus ook particuliere houders en hobbyhouders, zich houden aan een afschermplicht. Binnen een straal van 3 kilometer rond de haard geldt die afschermplicht niet enkel voor pluimvee, maar ook voor vogels.

Bij uitbreiding raadt het FAVV alle houders in het land aan om hun pluimvee en vogels zoveel mogelijk te beschermen. Dat kan bijvoorbeeld door de ren te overspannen, zodat het contact met wilde vogels wordt vermeden. De dieren voederen moet sowieso nog altijd binnen gebeuren en ook drinken geven gebeurt bij voorkeur afgeschermd.

De uitbraak betekent overigens ook dat België zijn ziektevrije status op internationaal niveau verliest. De afgelopen twee maanden werden geen besmette wilde vogels meer gevonden in ons land en de laatste besmetting bij een pluimveehouderij dateerde al van februari.

Toch is het FAVV niet verbaasd over deze nieuwe vaststelling van het vogelgriepvirus. In de buurlanden waren onlangs al een aantal uitbraken bij pluimveehouderijen vastgesteld, waardoor het al duidelijk was dat het virus nog altijd circuleerde in Noordwest-Europa.

The post Vogelgriep vastgesteld in pluimveebedrijf in Diksmuide is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

ZOMERREEKS. Ex-politiemensen Carl en Freyke verzeilden in vastgoedsector op Tenerife: “We hebben het onderschat, maar we zijn plantrekkers”

Tot zes jaar geleden bepaalden criminelen het leven van Carl Vorsselmans (50) en Freyke Van Looveren (33), nu staan ze (bijna) dag en nacht paraat voor hun Vlaamse klanten. Tweedeverblijvers die aan de Spaanse kust, op Tenerife en binnenkort ook in Mallorca op zoek zijn naar een woning. “We hebben niet echt een vaste stek. We leven als nomaden, zou

Lees meer »

Jongeman (21) vrijgesproken voor verspreiden seksfilmpje minderjarig ex-liefje: “Fake-klacht van afgewezen bakvisje”

Een 21-jarige jongeman uit Middelkerke is vrijgesproken van de beschuldiging dat hij een seksfilmpje van zijn minderjarig ex-liefje zou hebben verspreid. J. riskeerde er zes maanden cel voor, maar de rechter achtte de feiten niet bewezen. Het ging eerder om een wraakactie van zijn ex-liefje. “In essentie gaat het om een fake-klacht van een afgewezen bakvisje, maar wel één met

Lees meer »

Volgens Amerikaans Hooggerechtshof zijn honderden bestormers van Capitool ten onrechte aangeklaagd voor ‘belemmering’

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft geoordeeld in het voordeel van de voormalige politieagent Joseph Fischer, die betrokken was bij de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. Volgens het Hof hebben federale aanklagers honderden bestormers van het Capitool ten onrechte aangeklaagd voor obstructie of ‘belemmering’. Volgens het Openbaar Ministerie zal het oordeel de straffen van de bestormers niet ongedaan maken,

Lees meer »

“Ineos is een stelletje ongeregeld. Het presenteert voor deze zo al complexe Tour liefst vier kopmannen”

En plots zei Carlos Rodriguez in de perszaal dat hij mikt op eindwinst in de Tour de France. Een boutade is dat volgens onze analist Michel Wuyts niet. Grootspraak nog minder. “Het moet zijn dat hij in al zijn optimisme kansen ziet.” Maar er is natuurlijk meer. “Want er zijn onderliggende redenen voor Carlos’ uitspatting. Ineos is een stelletje ongeregeld.”

Lees meer »

Snellegem maakt zich op voor vijfde editie van Cava-Festibar: “Een driedaags evenement waarbij zeven livebands de revue passeren”

Tijdens het weekend van 5 tot en met 7 juli vindt de vijfde editie van Cava-Festibar plaats in Snellegem, een driedaags feestweekend van én voor Huis Snello.
The post Snellegem maakt zich op voor vijfde editie van Cava-Festibar: “Een driedaags evenement waarbij zeven livebands de revue passeren” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vlaamse Roel (40) en zijn gezin zetten zich schrap voor orkaan Beryl op Jamaica: “We moeten matrassen voor ramen zetten en ons barricaderen in de badkamer”

De orkaan Beryl is op weg naar Jamaica, nadat hij in het zuidoosten van de Caraïben al dood en vernieling zaaide. Op het eiland worden de laatste ramen dichtgetimmerd en zet iedereen zich schrap. Ook Roel Stassen (40) en zijn gezin uit het Limburgse Vlijtingen (Riemst), die er met vakantie zijn. Zij barricaderen zich momenteel in hun hotelkamer.

Lees meer »