Tonnagebeperking schrikt vrachtwagens niet af

Er zijn weinig gemeenten waar zoveel verkeerstekens met tonnagebeperking staan dan in Ruiselede. Vrachtwagens zwaarder dan 3,5 ton zijn daar niet welkom, ‘uitgezonderd plaatselijk verkeer’. Toch valt het op dat nogal wat tientonners in Ruiselede rondrijden, die daar helemaal niet moeten zijn. “Wij krijgen die meldingen ook”, geven ze in de politiezone Tielt toe.

Het probleem is niet nieuw. Toen enkele jaren geleden werken aan de rotonde in Aalter begonnen, werden omliggende dorpen zoals Ruiselede zowat overspoeld met vrachtwagens. Veel chauffeurs – en vooral buitenlandse – volgden er hun gps en reden zich in een mum van tijd vast in een van de omliggende kleine dorpen. Tientonners die rakelings langs je gevel scheren, het is geen aangename ervaring. Het is dan ook niet toevallig dat tijdens recente enquêtes in Ruiselede ‘mobiliteit’ steevast als een top drie knelpunt wordt aangestipt.

Moeilijk probleem

De aanwezigheid van storende vrachtwagens kan ook te maken hebben met de werken aan de Bruggesteenweg. Tientonners die naar Beernem willen rijden, hebben weinig andere keuze dan een ommetje te maken langs Ruiselede-Wingene. De lokale omleiding is totaal ongeschikt voor zwaar transport. “Ruiselede is een landbouwgemeente met heel wat bedrijvigheid. Het is dan ook logisch dat er hier nogal wat vrachtwagens rijden om het slachthuis, firma’s en bepaalde boerderijen te bedienen”, reageert burgemeester Greet De Roo. “Als gemeentebestuur plegen we regelmatig overleg, maar het is een moeilijk probleem. Ik merk dat onder meer Kruiskerke te lijden heeft onder het vrachtverkeer. Sommige vrachtwagens rijden ook te snel, maar verkeersdrempels plaatsen wil niemand.”

Klachten via sociale media

Bij de lokale politiediensten is het onderwerp blijkbaar een heikel thema. Wijkdienst Ruiselede haast zich om door te verwijzen naar de verkeersdienst van politiezone Tielt, die redelijk vaag blijft. “Via sociale media komen er wel klachten binnen over storende tientonners en dus voeren we regelmatig controles uit”, wil een inspecteur wel kwijt. “Hoe regelmatig? Dat kan ik niet meteen zeggen. We merken wel dat die tonnagebeperking weinig chauffeurs afschrikt. Wel integendeel. We hebben daar als politie weinig vat op.”

Chauffeurs die een inbreuk plegen op tonnagebeperking begaan een ernstige derdegraadsovertreding, met een boete die normaal 174 euro bedraagt. (GGM)

The post Tonnagebeperking schrikt vrachtwagens niet af is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Marktkramer die ‘peperduur’ fruit verkocht, bijt van zich af: “We verkopen geen gouden druiven. Die bedragen kloppen niet”

De marktkramer die door de bezoekers van de Kalseibraderij in De Klinge verweten wordt veel te duur fruit en koekjes te hebben verkocht, ontkent de aantijgingen. “We hebben topproducten, en die zijn niet goedkoop. Maar niemand was verplicht om bij ons te kopen”, klinkt het. Enkele klanten kregen naar eigen zeggen een rekening van meer dan 600 euro gepresenteerd voor

Lees meer »

Prentenboek van Lieve uit Roeselare helpt jonge kinderen met hun gevoelens: “Door de universele personages kan elk kind zich hierin herkennen”

Psychologe Lieve De Brauw stelde op haar eerste prentenboek ‘Blij met jou een bijzondere boodschap van Orantjetipje’ voor in boekhandel De Zondvloed. Het is een verhaal voor kinderen van 5 tot 10 jaar die worstelen met zichzelf. “Het is gestart met een prentenboek, maar intussen maakte ik ook een werkbundel voor professionals en broed ik op een lessenpakket.”
The

Lees meer »

Tedesco ook na EK nog bondscoach

Een deel van de publieke opinie mag zich woensdag in Stuttgart tegen bondscoach Domenico Tedesco hebben gekeerd, zonder ongelukken is de Italiaanse Duitser ook na het EK nog op post.

Lees meer »

Waarom Franse verkiezingen een herexamen voorzien

Wat zeggen politici niet, maar dénken ze wel? In zijn nieuwe analyse, exclusief voor HLN, gunt opiniemaker Noël Slangen jou elke week een blik achter de schermen van de politiek. Vandaag: hoe kiessystemen er in alle vormen en formaten zijn, én hoe die formaten de verkiezingsuitslag kunnen beïnvloeden. Wat als we in België bijvoorbeeld het Franse systeem zouden toepassen? “Een

Lees meer »

Apotheek Omni-Chimie zit niet langer meer op de Markt in Langemark, maar in nieuwbouw wat verderop: “Veel toegankelijker”

De vestiging van apotheek Omni-Chimie op de Markt in Langemark verhuisde naar een nieuwbouw enkele meters verder. Niet alleen is het pand veel ruimer en beter toegankelijk voor mensen in een rolstoel, buiten hangt er nu een muurautomaat waar je ook ’s nachts en op zondag zowat het hele aanbod behalve geneesmiddelen kan kopen.
The post Apotheek Omni-Chimie zit

Lees meer »

Proclamatie loopt uit de hand: opvoeder gewond nadat leerling glas naar hem gooit

Een leerling van een middelbare school in het West-Vlaamse Gistel heeft tijdens de proclamatie van de laatstejaars een glas naar zijn opvoeder gegooid. Die liep daarbij een diepe snee in de nek op en moest naar het ziekenhuis worden gebracht. De politie kwam de gemoederen bedaren en stelde een proces-verbaal op tegen de minderjarige leerling. Maar de directrice van de

Lees meer »

WHORSES stelt zondag EP voor in boEgie woEgie in Menen

Op zondag 30 juni kan je om 18 uur genieten van een optreden van de Kortrijk-Gentse band WHORSES in het kunst- en cultuurhuis boEgie woEgie in Menen. Kortrijkzaan Harry Descamps laat al even in z’n kaarten kijken.
The post WHORSES stelt zondag EP voor in boEgie woEgie in Menen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zware onweerszone trekt over Duitsland: “Dit fenomeen komt maar één of twee keer per jaar voor”

Zaterdagavond trok een zware onweerszone van het noordoosten van Frankrijk rakelings langs ons land naar Duitsland. Volgens een Duitse meteoroloog gaat het om een fenomeen dat maar “één of twee keer per jaar voorkomt”, waarbij water – en op verschillende plaatsen ook hagel – met bakken uit de lucht viel en felle windstoten werden waargenomen. Op verschillende plaatsen sloeg de

Lees meer »