Tachtig jaar geleden stortte bommenwerper neer op de Zwarteberg: “Tien bemanningsleden overleefden dankzij parachute”

Walter Tailly (76) uit Ieper verdiept zich al acht jaar in het verhaal van de Amerikaanse B17-bommenwerper die op 1 december 1943 neerstortte op de Zwarteberg. Dag op dag tachtig jaar later vertelt hij in zijn lezing in Westouter hoe alle tien de bemanningsleden overleefden en twee ervan uit Duitse handen bleven dankzij het verzet. “Curtis Easley werd negen maanden verborgen gehouden op de grens van Westouter en Boeschepe”, vertelt Walter.

Walter Tailly (76) is getrouwd met Josiane Declercq en vader van Mieke Tailly, bekend van Mie Eet op Facebook. Walter werd geboren in Poperinge, woonde meer dan 40 jaar in Westouter en ondertussen al zes jaar in de Capucienenstraat in Ieper, waar hij ook 37 jaar werkte voor de CM. Al heel zijn leven is hij gefascineerd door de Tweede Wereldoorlog. “Mijn vader moest 18 maanden onderduiken als werkweigeraar. De zeldzame keren dat hij daarover vertelde toen ik kind was, fascineerde me dat enorm.”

“Als ik ergens aan begin, dan zet ik mijn tanden erin en ga ik tot op het bot”

Zo belandde Walter in mei 2015 op een vertelwandeling van Heemkring Aan De Schreve in Poperinge naar aanleiding van de 75ste verjaardag van het bombardement op de hoppestad. “Tijdens die wandelingen waren er twee mensen van Westouter die vertelden dat er in Westouter een vliegtuig was neergestort. Dat intrigeerde me en ik ging op zoek naar de locatie, belde aan bij een huis vlakbij en toen hoorde ik dat er daar negen maanden lang een van de bemanningsleden was ondergedoken.”

Op terugweg

Sindsdien is Walter helemaal in de ban van het verhaal. “De B17-bommenwerper was op de terugweg van een bombardement in Solingen en stortte neer op 1 december 1943 rond de middag op de flanken van de Zwarteberg”, vertelt Walter. “Maar de tien bemanningsleden hebben het allemaal overleefd dankzij hun parachute. De verste landde in het Helleketelbos in Poperinge en de dichtste in Westouter. Dat zijn ook de twee bemanningsleden die uit handen van de Duitsers bleven.”

Al acht jaar lang probeert Walter de verhalen van de tien bemanningsleden te reconstrueren. “De piloot en nog drie anderen werden onmiddellijk in Abele gevat. Dat was de slechtste plaats waar je kon neerkomen. Er zaten veel Duitse douaniers en er was een afdeling Duitse soldaten. Er was ook een concentratie van Duitse soldaten op de Zwarteberg, maar daar waren ze aan het feesten in de kazerne. Tegen dat ze goed en wel beseften dat er iets aan de hand was waren de Amerikanen al ribbedebie.”

Copiloot Elmer Leroy Smith landde in het Helleketelbos en werd via Poperinge, Ieper, Brussel, en Frankrijk naar Spanje gesmokkeld waar hij via Gibraltar in mei 1944 weer in Engeland geraakte. “Hij werd onder meer geholpen door de verzetsgroep die opereerde vanuit de Regina in Ieper, van het netwerk Komeet. Aan de gevel van de Regina hangt er ter ere van die verzetsgroep een herdenkingsplaat. Een van die verzetsleden, mevrouw Desmul, leeft trouwens nog en is vorig jaar bij de koning geweest. Ze heeft meer dan 700 bemanningsleden kunnen overzetten.”

Blauwers

Het verhaal van radio-operator Curtis Easley intrigeerde Walter het meest. “Easley had geluk dat hij terechtkwam in een grensstreek met veel ‘blauwers’ of smokkelaars. Dat zijn mensen die kunnen zwijgen en geheime schuilplaatsen hebben voor hun drank en tabak. Zo ook Maurice Baey en zijn vrouw Maria Baillieul. Maria was iemand die in de Eerste Wereldoorlog Engels geleerd had. In 1941 draaiden de Duitsers haar al eens in de bak omdat ze Engelsgezind was. Veel heeft het niet geholpen want in 1943 heeft ze dus nog die Amerikaan geholpen. Ze was smokkelaar, had een verborgen kamer en veel bijnamen: Maria Vanlairs, Maria van Villa Rose – omdat hun huis in het roze was geschilderd –, Maria de Kolenmadam… Zij hebben Curtis negen maanden lang eten gegeven en opgevangen, tot de dag van de bevrijding op 6 september 1944.”

Walter doet heel de historie uit de doeken tijdens twee lezingen in oc Utendoale in Westouter op vrijdag 1 december om 15 uur en om 19.30 uur. Maar dat betekent niet dat zijn opzoekingswerk afgerond is. “In februari hield ik al een lezing in Poperinge hierover. Naar aanleiding daarvan werd ik gecontacteerd door iemand die zei dat hij een pilotenmuts had gevonden. En inderdaad: het was de muts van schutter Vincent Gregorich, die werd gevat. Zijn naam stond erin. Twee maanden geleden was er een jongen van Westouter die zei dat hij een Duitse verrekijker had die gestolen werd toen ze van op de Rodeberg het vliegtuig zagen neerstorten.”

Zelf blijft Walter ook alles uitspitten. “Als ik ergens aan begin, dan zet ik mijn tanden erin en ga ik tot het bot. Ik vind ook dat de verhalen van de verzetsleden te weinig aandacht krijgen. Veel van de naoorlogse maten van mijn vader zaten in het verzet. Het merendeel van hen bleef zwijgen. Je gaat honderden verhalen vinden van collaborateurs en hoe ze misdeeld werden na de oorlog, maar de verzetslieden… De verzetsgroep heette niet voor niets komeet. Een komeet verschijnt en verdwijnt weer. Zo was het ook met de verzetsbeweging”, besluit Walter.

The post Tachtig jaar geleden stortte bommenwerper neer op de Zwarteberg: “Tien bemanningsleden overleefden dankzij parachute” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Openbaar vervoer privatiseren, kabinetten ministers afschaffen en vlaktaks van 25 procent: opvallendste voorstellen van kandidaat-voorzitter Open Vld Maurits Vande Reyde

Maurits Vande Reyde, kandidaat-voorzitter voor Open Vld, heeft vandaag zijn plannen met de Vlaamse liberale partij onthuld. “We zetten een duidelijke liberale grondstroom”, schrijft hij op zijn website. De Vlaams-Brabander schetst ook enkele concrete politieke standpunten en legt uit hoe hij Open Vld wil vernieuwen.

Lees meer »

Zijn leerkrachten of redders in fout als kind verdrinkt tijdens schooluitstap? “Alles hangt af van hoe ze toezicht hielden”

Er waren verschillende leerkrachten en enkele redders aanwezig. En toch verdronk een jongen van 7 jaar tijdens een klasuitstap in de zwemvijver van een recreatiedomein. Het onderzoek naar de precieze omstandigheden loopt. Maar riskeren de leerkrachten of de redders vervolging? Een professor strafrecht legt uit wat de mogelijkheden nu zijn.

Lees meer »

Mama Ingeborg over nieuw pad van zoon Robin Keyaert: “Je hebt geen leven als je de ochtendshow doet”

Vrijdagochtend maken DJ’s Kawtar Ehlalouch en Robin Keyaert voor de allerlaatste keer de luisteraars van MNM wakker. Na drie jaar ‘Kawtar & Keyaert’ neemt het duo afscheid van het ochtendblok. “Het is een voorrecht geweest en iets wat ik voor altijd zal koesteren”, klinkt het bij de zoon van Ingeborg. Zijn mama ziet alvast een mogelijk pad voor hem: “Ik

Lees meer »

Verbroedering Seelbachcomité Zillebeke kiest nieuw bestuur: “Jumelage heeft veel voordelen”

Na de geslaagde viering van 40 jaar verbroedering tussen Zillebeke en Seelbach kwam het bestuur samen om een vervolg te geven aan de jumelage die al begin de jaren tachtig het levenslicht zag. Om de vereniging verder uit te bouwen, werd een vernieuwd bestuur gekozen.
The post Verbroedering Seelbachcomité Zillebeke kiest nieuw bestuur: “Jumelage heeft veel voordelen” appeared first

Lees meer »

Alle verdachten in Panama Papers-zaak vrijgesproken van witwassen

Alle 28 verdachten in een witwaszaak die volgde op de gelekte Panama Papers zijn vrijdag vrijgesproken. Een rechter in Panama-Stad oordeelde dat niet volgens de regels is omgegaan met het bewijsmateriaal afkomstig van de servers van advocatenkantoor Mossack Fonseca. Andere bewijsstukken waren volgens haar niet overtuigend genoeg om crimineel gedrag van de beklaagden vast te stellen.

Lees meer »

Blankenbergse vishandelaar pronkt met zeldzame albino kreeft: “Kans van één op een miljoen”

Vishandel Simonne in Blankenberge pakt uit met een ‘specialleke’: een knaloranje albino kreeft. Volgens zaakvoerder Norman Schiltz een uiterst zeldzaam fenomeen. “De kans is één op een miljoen.” Het dier kreeg intussen ook een naam.
The post Blankenbergse vishandelaar pronkt met zeldzame albino kreeft: “Kans van één op een miljoen” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Brandweer heeft uren werk om oliespoor van liefst 15 kilometer tussen Houthulst en Lo-Reninge op te ruimen

De brandweer van Houthulst en Lo-Reninge waren donderdag liefst vijf uren in de weer om een 15 kilometer lang oliespoor op te ruimen. Dat liep van Houthulst tot voorbij Reninge. “We hadden heel wat werk om alles op te ruimen”, zegt brandweerkapitein Lode De Keyser.
The post Brandweer heeft uren werk om oliespoor van liefst 15 kilometer tussen Houthulst

Lees meer »

Mobiele escape game rond dementie in Izegem

De werkgroep dementievriendelijke gemeente organiseert van 26 juni tot en met 6 juli een mobiele escape game rond dementie. ‘De tuin van Victoria’ geeft je een beter inzicht om dementie te begrijpen en vindt plaats in Kasteel Wallemote in de Kokelarestraat 85.
The post Mobiele escape game rond dementie in Izegem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Dramatisch voorjaar voor Belgische kledingwinkels

De Belgische kledingwinkels hebben er het slechtste jaar­begin op zitten sinds 2011. Op de covidjaren 2020 en 2021 na lag het verkoopvolume in het eerste kwartaal op het laagste peil in 13 jaar. Pluspunt voor de consument: de koopjesperiode belooft maandag meteen met stevige kortingen van start te gaan.

Lees meer »

Voorzitter Vlaams Belang Wervik Rudy Denys verhuist naar Blankenberge: “Nood aan een nieuwe start in een andere omgeving”

Voorzitter Rudy Denys (62) van het Vlaams Belang Wervik verhuist binnenkort naar Blankenberge en sluit daar aan bij de plaatselijke afdeling. “Met pijn in het hart heb ik deze beslissing genomen, daar ik nood heb aan een nieuwe start in een andere omgeving”, zegt Rudy. “Het was tijd voor iets anders. Ik wil iedereen bedanken voor de steun die ik

Lees meer »