Na de Pano-reportage: oppositie in Knokke-Heist vraagt extra onderzoek en samenkomst deontologische commissie

Daags na de Pano-reportage over omstreden vastgoedkwesties in Knokke-Heist, kwam de gemeenteraad samen. De oppositiefracties, met N-VA voorop, pleitten er voor extra onderzoek en het samen roepen van de deontologische commissie. Kersvers burgemeester Jan Morbee (Gemeentebelangen) stelt aan alle mogelijke onderzoeken te zullen meewerken. Philip Van Eeghem legde er de eed af als nieuwe schepen.

Pano-reportage het gespreksonderwerp in beginfase

De Pano-reportage van woensdagavond op VRT1 rond mogelijke belangenvermenging en politieke beïnvloeding in vastgoeddossiers in Knokke-Heist, zinderde uiteraard nog na op de gemeenteraad van donderdagavond in het Sociaal Huis in Heist.

De gemeenteraad nam er vooreerst akte van de aanstelling van Jan Morbee (Gemeentebelangen) als nieuwe burgemeester. Daarop vroeg fractieleider Cathy Coudyser van N-VA het woord en liet ze weten de nieuwe burgemeester veel succes, maar vooral ook veel moed te wensen; een verwijzing dus naar de bijkomende vragen en bezorgdheden die naar boven kwamen in de reportage. “Wij ondersteunen de vraag van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten om de provinciegouverneur extra onderzoek te laten uitvoeren, naar aanleiding van wat naar boven kwam in de reportage”, klonk het. “Daarnaast vragen wij ook dat de deontologische commissie, die onlangs werd opgericht vanuit de aanbevelingen na de eerdere forensische audit, samen geroepen wordt om in de diepte en in alle sereniteit een aantal zaken te bekijken.”

Coudyser verwijst dan ook naar aktes die werden verleden bij een notaris die ook schepen is en de kwestie met burgemeester Morbee die via een vennootschap eigenaar blijkt van twee appartementen in de Heldentorens in Heist. Ook oppositiefractie Vooruit/Groen liet verstaan zich achter deze vragen te scharen. Burgemeester Morbee stelde daarop alle mogelijke onderzoeken te verwelkomen en er in alle openheid en transparantie aan mee te werken.

Eedaflegging

Nog op de gemeenteraad legde Philip Van Eeghem de eed af als nieuwe schepen voor Landbouw en Visserij, Openbaar Domein, Parkeren en Mobiliteit. Raadslid Coudyser (N-VA) wenste hem veel succes, maar vroeg hem ook om afstand te doen van zijn voorzitterschap van voetbalclub KFC Heist gezien deze club binnenkort een vernieuwd stadion krijgt met gemeentelijke middelen en er zo een situatie van belangenvermenging zou kunnen ontstaan. De schepen bleek dat alvast niet van plan te zijn, zo bleek uit de reacties.

Neil Couhysder rondt af

Gemeenteraadslid Neil Couhysder gaf tenslotte ook nog eens mondeling toelichting bij zijn uitstap uit Gemeentebelangen om verder als onafhankelijke te zetelen. Hij herhaalde hoe hij niet kon leven met de machinaties van de voorbije maanden en zeker niet met de manier waarop Piet De Groote, intussen ook onafhankelijk raadslid, aan de kant werd geschoven als burgemeester. “Het elitaire clubje binnen Gemeentebelangen doet er alles aan om de macht te grijpen en te houden”, klonk het scherp.

The post Na de Pano-reportage: oppositie in Knokke-Heist vraagt extra onderzoek en samenkomst deontologische commissie is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Terugkeer van Nigel Farage schudt Britse verkiezingscampagne door elkaar, maar haalt zijn partij ook veel zetels?

Sinds Nigel Farage enkele weken geleden heeft aangekondigd dat hij deelneemt aan de Britse verkiezingen, gaat zijn radicaal-rechtse partij Reform UK er fors op vooruit in de peilingen. Het ‘Farage-effect’ bewijst dat ‘Mister Brexit’ nog altijd een grote invloed heeft op de Britse politiek. De vraag is of Reform UK die gunstige peilingen zal kunnen verzilveren in een hoog aantal

Lees meer »

Vertragingen bij Duits treinverkeer zorgen voor klachten bij Rode Duivels-fans: “Na vier treinen is een vriendin ons komen ophalen”

Na de kwalificatie voor de achtste finales, woensdagavond tegen Oekraïne, kennen tal van Rode Duivels-fans problemen met hun terugkeer vanuit Stuttgart naar huis. Al sinds het begin van het Europees Kampioenschap klagen voetbalfans over de treinen in Duitsland, een al jaren aanslepend en groeiend probleem. “Over de NMBS ga ik nu minder klagen”, klinkt het.

Lees meer »

TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Procureur-generaal Oekraïne: “Groep plande staatsgreep in Kiev”

Bij een Oekraïense droneaanval is zondag een 4-jarig meisje in een auto in de zuid-Russische regio Belgorod om het leven gekomen. Dat heeft de regionale gouverneur gezegd. En in de afgelopen week heeft Rusland 800 glijbommen boven Oekraïne gedropt, zo hekelt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Hij vraagt opnieuw om meer hulp van het Westen bij de luchtafweer. Lees hier

Lees meer »

Bijna dagelijks iets te beleven op Evenementenplein in Oostkamp: zomerse vibes met circustent, strand, zomerbar en podium

Op het evenementenplein achter Oostcampus is de aftrap gegeven voor een bruisende zomer in Oostkamp. Net zoals de vorige jaren is het plein omgetoverd tot een sfeervolle en gezellige ontmoetingsplaats met een strand, circustent, zomerbar en een podium. Tot en met 14 juli is er bijna dagelijks iets te beleven.
The post Bijna dagelijks iets te beleven op Evenementenplein

Lees meer »

Roel (40) zet zich schrap voor orkaan Beryl op Jamaica: “We moeten matrassen voor ramen hotelkamer zetten en ons barricaderen in de badkamer”

De orkaan Beryl is op weg naar Jamaica, nadat hij in het zuidoosten van de Caraïben al dood en vernieling zaaide. Op het eiland worden de laatste ramen dichtgetimmerd en zet iedereen zich schrap. Ook Roel Stassen (40) en zijn gezin uit het Limburgse Vlijtingen (Riemst), die er met vakantie zijn. “We hebben geen idee wat ons te wachten staat”,

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. NAVO stuurt speciale gezant naar Oekraïne – Washington kondigt nieuw militair hulppakket van 2,3 miljard dollar aan voor Oekraïne

Er komt een speciale gezant van de NAVO in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Dat hebben de lidstaten besloten. De nieuwe NAVO-functionaris moet onder meer toezien op de training van Oekraïense militairen in NAVO-landen en zal zich bezighouden met de coördinatie van de politieke en praktische steun van de NAVO op de grond. Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in

Lees meer »