Kraanman Johan in ‘De Gevaarlijkste jobs van Vlaanderen’: “Harde job, maar de uitzichten daarboven zijn fenomenaal”

Stuntmannen, ontmijners, boomchirurgen, professionele duikers: ze passeren allemaal in de nieuwe realityreeks ‘De Gevaarlijkste Jobs van Vlaanderen’ die sinds deze week te zien is op VTM2. Ook Johan Gysels heeft geen alledaagse nine-to-five job: in de tweede aflevering zie je de 60-jarige torenkraanmonteur in actie op Oosteroever. “Niet voor mensen met hoogtevrees”, aldus de Handzamenaar.

In de eerste aflevering van De Gevaarlijkste Jobs van Vlaanderen was onder meer al te zien hoe boomverzorger Til met zijn kettingzaag in de hand metershoog in enkele dennen klom om ze een kopje kleiner te maken. Voor Johan Gysels (60) uit Handzame is dat klein bier: in de aflevering van volgende week dinsdag neemt hij je mee naar Oosteroever in Oostende om er een meer dan honderd meter hoge torenkraan af te breken. “Ik heb vroeger nog voor een bouwfirma gewerkt en daar moesten we weleens de voorbereidingen doen om een snelmontagekraan op te zetten. Zo’n job als torenkraanmonteur – het echte werk, zeg maar – zei me wel wat, dus toen er op een gegeven moment een betrekking vrijkwam bij Verhelst Machines, heb ik mijn kans gegrepen en 25 jaar later doe ik deze job dus nog steeds”, aldus Johan.

Maturiteit

Hij was 35 toen hij ermee begon. “Op die leeftijd heb je toch al een zekere maturiteit, en dat is ook nodig in deze job: op honderd meter boven de grond moet een mens niet al te zot doen”, klinkt het. Het spreekt dan ook voor zich dat Johan niet bang is van hoogtes. “Het is inderdaad geen geschikt beroep voor mensen met hoogtevrees, en eerlijk? Eigenlijk is dit een harde job. Hele dagen in weer en wind, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat… Maar die onregelmatige uren horen er nu eenmaal bij, en als je het graag doet, valt dat allemaal wel te relativeren. Anders zou ik het ook niet al zolang uithouden. En de uitzichten daarboven zijn fe-no-me-naal. Dat maakt veel goed.”

Zo ook op Oosteroever, waar Johan in opdracht van de firma Versluys een torenkraan demonteerde met zijn team. “Op honderd meter hoogte kan je daar bij helder weer Engeland zien. De ‘White Cliffs of Dover’. Het windmolenpark op de Thorntonbank ziet er vanuit de lucht heel anders uit dan aan land, en ook onze kustlijn en polders zijn vanop die hoogte adembenemend mooi. In Oostende kan je vanop zo’n torenkraan gemakkelijk tot in Zeebrugge en Nieuwpoort kijken. Dat geeft een machtig vrij gevoel.” Andere keren zit Johan letterlijk met zijn hoofd in de wolken.

“Daarom ook is het zo belangrijk om goed op elkaar afgestemd te zijn: als je je kraanman niet ziet zitten, móet je wel vertrouwen op diens instructies”, aldus Johan. Er is ook een schaduwkant aan zijn job. “In 2001 heb ik in Blankenberge een collega van een torenkraan zien vallen. Ik stond naast hem op het moment dat het gebeurde, en hoe hard dat ook was, ik móest nog dezelfde dag weer naar boven. Had ik dat toen niet gedaan, dan had ik wellicht nooit van mijn leven nog in een torenkraan durven kruipen. Maar dat verdriet draag je sowieso voor altijd mee. Gelukkig zijn de tijden veranderd en zijn de veiligheidsmaatregelen een pak strenger geworden.”

‘Den oeden’

Voor zijn jonge collega’s is Johan ‘den oeden’. “Op mijn leeftijd wordt het werk al wat lastiger, je moet er wel een beetje conditie voor hebben. Maar pas op: de ‘jonge garde’ kan soms niet mee met mij. Ik heb vroeger lang triatlon gedaan”, glimlacht hij. “Weet je, er is geen leerschool om torenkraanmonteur te worden. Zo’n kraan opbouwen, dat moet je leren op de werkvloer. En ondanks al die nadelen, heb ik er echt mijn plezier in gevonden. Het geeft bijvoorbeeld ook veel voldoening om nadien nog eens voorbij zo’n torenkraan te passeren en dan te kunnen zeggen van ‘deze heb ik zelf gemonteerd’.”

Dinsdag 5 december om 21 uur op VTM2.

The post Kraanman Johan in ‘De Gevaarlijkste jobs van Vlaanderen’: “Harde job, maar de uitzichten daarboven zijn fenomenaal” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Meer dan 210 kandidaten hebben zich teruggetrokken voor tweede ronde van Franse parlementsverkiezingen

Meer dan 210 kandidaten die zich hadden gekwalificeerd voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk hebben zich teruggetrokken. Het gaat hoofdzakelijk om kandidaten van de linkse alliantie Nouveau Front populaire en van het kamp rond de Franse president Emmanuel Macron. Op die manier hopen ze om de kandidaten van het rechts-radicale Rassemblement National (RN) van een parlementszetel te

Lees meer »

Albert en Paola stralen op huwelijksverjaardag

Koning Albert (90) en koningin Paola (86) vieren vandaag hun 65ste huwelijksverjaardag. Ter gelegenheid van hun briljanten jubileum hebben ze via het koninklijk paleis een nieuwe foto laten verspreiden. Daarbij zitten ze samen op een bankje.

Lees meer »

Openbaar vervoer privatiseren, kabinetten ministers afschaffen en vlaktaks van 25 procent: opvallendste voorstellen van kandidaat-voorzitter Open Vld Maurits Vande Reyde

Maurits Vande Reyde, kandidaat-voorzitter voor Open Vld, heeft vandaag zijn plannen met de Vlaamse liberale partij onthuld. “We zetten een duidelijke liberale grondstroom”, schrijft hij op zijn website. De Vlaams-Brabander schetst ook enkele concrete politieke standpunten en legt uit hoe hij Open Vld wil vernieuwen.

Lees meer »

Publicatie ‘Het geheugen als gebouw’ versterkt gelijknamige expo in Zwerfruimte Poortersloge in Brugge

Voor de groepstentoonstelling ‘Het geheugen als gebouw’ brengt Cultuurcentrum Brugge zes kunstenaars met Brugse roots samen in Exporuimte Poortersloge, tijdens Triënnale Brugge 2024 voor de gelegenheid omgedoopt tot Zwerfruimte Poortersloge. Bij de tentoonstelling hoort ook een boek met dezelfde titel.
The post Publicatie ‘Het geheugen als gebouw’ versterkt gelijknamige expo in Zwerfruimte Poortersloge in Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Zijn rider met eisen bestaat uit 37 pagina’s”: alles wat u wil weten over Bruce Springsteens passage in België

Hij is er. Nu nog in hartje Brussel, straks op de wei van Werchter. Bruce Springsteen was even slapjes door een maagzweer en stemproblemen, maar dat zal hem niet weerhouden van een weergaloos concert én een bezoek aan zijn favoriete Belgische winkel. Wat staat er op zijn setlist? Wat op zijn bankrekening? En wat op zijn 37 bladzijdes tellende rider?

Lees meer »

Buitenlandse pers hard voor “zieke Belgen” én bondscoach Tedesco: “Zijn tactische kunde? Niets van te zien”

“Het EK zal België niet missen.” De buitenlandse pers is hard voor de prestaties van onze Rode Duivels tegen Frankrijk, en op Euro 2024 tout court. Ze stellen zich véél vragen. Waarom zo pover? En is dit nu echt het einde van deze generatie? Bovendien krijgt bondscoach Tedesco forse kritiek. “Had België hem niet gehaald omwille van zijn tactische kunde?

Lees meer »

“Ik weet niet wat hij daar zei, en ik denk hij ook niet”: debat tussen Joe Biden en Donald Trump vergroot twijfels over fitheid van Amerikaanse president alleen maar

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de hooggespannen verwachtingen niet kunnen inlossen in een eerste tv-debat met Donald Trump, zijn tegenstander bij de presidentsverkiezingen in november. Biden kwam meermaals verward over, en wist de Amerikaanse kiezer niet te overtuigen dat hij ondanks zijn hoge leeftijd (81) nog een nieuwe ambtstermijn aankan.

Lees meer »

Voorlopig ontwerp nieuwe bib en dagverzorgingscentrum voorgesteld: “Het wordt veel meer dan een bib”

Het voorlopige, eerste ontwerp voor de nieuwe bibliotheek en het dagverzorgingscentrum werd bekendgemaakt. Voor de bibliotheek werd rekening gehouden met de input van het huidige personeel en de leden van de bibraad. De uitbreiding van het wzc omvat 20 woonzorgkamers, de nieuwbouw van een centrum voor dagverzorging en zeven assistentieflats.
The post Voorlopig ontwerp nieuwe bib en dagverzorgingscentrum voorgesteld:

Lees meer »

KIJK. Zo ziet “mogelijk catastrofale” orkaan Beryl die op Caraïben afstevent eruit vanuit de ruimte

Orkaan Beryl, die momenteel door het Caribisch gebied raast en al aan land is gegaan op het eiland Grenada, is opgeschaald naar categorie 5. Het gaat om de hoogste categorie die het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) toekent. Bovenstaande satellietbeelden tonen hoe de volgens het NHC “mogelijk catastrofale” storm de zuidoostelijke Caraïben nadert.

Lees meer »