Inge Ampe, nieuwe ceo van CKV: “Ik koos bewust voor een bank op mensenmaat”

Inge Ampe (52) is de nieuwe directeur van de Waregemse nichebank CKV. Na een lange, internationale carrière bij de grootbanken ING en Argenta, kiest ze met die opmerkelijke overstap bewust voor bankieren op mensenmaat. “Een goeie bankier kan wel degelijk een belangrijke maatschappelijke rol spelen”, meent ze.

Inge Ampe (52) kreeg de voorbije maanden, sinds haar benoeming tot nieuwe ceo van CKV bekendgeraakte, steevast dezelfde twee reacties: “Eerst wensen ze me proficiat en dan vragen ze me wat CKV eigenlijk is”, lacht ze. De kleine West-Vlaamse bank geniet als nichebank dan ook minder bekendheid dan de grote spelers. CKV of Centrale Kredietverlening werd opgericht door wijlen Roger De Clerck (Beaulieu) en wordt vandaag geleid door zijn zoon Dominiek en schoondochter Veronique Santens. De bank verstrekt kredietoplossingen aan mensen die bij andere banken moeilijk aan een lening geraken.

Inge bouwde een indrukwekkende carrière uit, 25 jaar bij ING gevolgd door vijf jaar commercieel directeur bij Argenta. Een carrière die ze als jonge vrouw nochtans niet voor ogen had. “Met een vader als kantoordirecteur van BBL verhuisde ons gezin geregeld binnen West-Vlaanderen. Destijds moesten directeurs nog boven hun kantoor wonen. Ik liep als gevolg daarvan kleuterschool in Hooglede, lagere school in Oostvleteren en middelbaar in Barnum Roeselare. Dat vond ik niet leuk omdat ik telkens mijn vriendjes moest achterlaten.”

“Deze job heeft alles in zich waar ik naar op zoek was: meer kleinschaligheid en menselijkheid”

Een reden voor haar om later niet te kiezen voor de banksector. Inge studeerde voor handelsingenieur aan KU Leuven. “Maar een internationale stage bij BBL beviel me zo dat ik toch ben blijven plakken in de banksector. En daar heb ik nooit spijt van gehad”, klinkt het. “Ik ontdekte dat als je bankieren ter harte neemt, je wel degelijk een maatschappelijke rol kunt spelen. Er wordt terecht veel nadruk gelegd op fysieke en mentale gezondheid, maar financiële gezondheid is ook belangrijk. Financiële zorgen kunnen iemands welzijn ondermijnen, een goede bankdirecteur kan mensen daarin bijstaan. Voor mij was dat een belangrijk motief om toch voor die job te kiezen.”

Nieuwe uitdaging

Vanuit Brugge, de stad die ze als uitvalsbasis koos nadat ze trouwde met de ook al West-Vlaamse Jan Vandeportaele, bouwde Inge een internationale carrière uit. “Het waren prachtige jaren bij zowel ING als Argenta. Bij die laatste was ik een van de kandidaten voor de functie van ceo vorig jaar, maar de keuze viel niet op mij. Het deed me beseffen dat ik bij Argenta geen nieuwe uitdagingen meer zou kunnen aangaan. En daar voelde ik me te jong voor. Ik besloot daarom op zoek te gaan naar een nieuwe rol binnen een kleinere entiteit buiten de banksector. Maar toen vroeg Rudi Deruytter, die bij CKV met pensioen zou gaan, me of ik zijn functie zag zitten. Die job had alles in zich waar ik naar op zoek was: meer kleinschaligheid en menselijkheid.”

Inge voelt zich uitstekend op haar nieuwe plek. Ze smeedt plannen om het interieur van het CKV-kantoor gezelliger in te richten en nodigt alle 75 personeelsleden uit voor een persoonlijke kennismaking. “Bij grote banken ligt de nadruk op efficiëntie. Dat is niet meer dan normaal, maar het maakt ook dat het menselijke aspect er soms ondergesneeuwd geraakt. Ik ben altijd al sociaal geweest, en dat aspect – dat sowieso aanwezig is bij CKV – wil ik hier dus mee op de voorgrond zetten. CKV is een bank op mensenmaat, dat moet zo blijven.”

Meer zichtbaarheid

Voor de werking van de bank zelf staan geen grote veranderingen op stapel. “CKV is een gezond bedrijf, met een portefeuille in Frankrijk en België. Het is niet de bedoeling om die nog uit te breiden, wel om na te gaan hoe we organisch kunnen verder groeien. Wij zijn geen concurrenten voor grote banken. We focussen op oplossingen op maat, voor ondernemingen en particulieren: meer risicovol want veelal gaat het om dossiers van mensen die eerder failliet gingen, schulden hebben…, maar die wij nauw opvolgen. Ik ben ervan overtuigd dat daar nog veel potentieel in zit.”

Of meer naambekendheid daar ook toe kan bijdragen, laat Inge nog in het midden. “Klanten vinden ons via makelaars en bankagenten. Soms verwijzen zelfs de grotere spelers klanten voor wie zij geen oplossing meer kunnen bieden, door naar ons. Ruime naambekendheid hebben we dus eigenlijk niet nodig. Maar toch zou ik CKV graag wat meer zichtbaarheid willen geven, dat wordt een van mijn uitdagingen.”

De voorbije jaren pendelde Inge vanuit Brugge naar Londen, Amsterdam, New York… Maar ook dat aspect geeft ze zonder moeite op. Vooral het constante reizen begon op haar te wegen. Nu rijdt ze bijna elke werkdag naar Waregem, maar verhuizen is geen optie. Daarvoor is het gezin, met zoon Theo (21) en dochter Suzanne (23), intussen te goed gesetteld in Brugge. “We zijn levensgenieters en hebben het aanbod van een stad dus wel nodig. We gaan graag uit eten, pikken regelmatig een optreden in Cactus Club mee én we zijn elke thuiswedstrijd van Club Brugge te vinden in de tribune”, besluit ze lachend.

The post Inge Ampe, nieuwe ceo van CKV: “Ik koos bewust voor een bank op mensenmaat” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Frigo met sterke drank voor Rob De Nijs en véél sandwiches voor Margriet Hermans”: Grondlegger Jackie Jackmaert blikt terug op 20 jaar Genk on Stage

Het festival Genk on Stage mag dit jaar 20 kaarsjes uitblazen. Maar de echte Genkenaar weet dat het festival eigenlijk al 40 jaar bestaat, maar dan onder een andere noemer: Swingin’ Genk. Grondlegger Jackie Jackmaert blikt terug op jaren vol muziek, ambiance en vooral heel veel enthousiaste artiesten, die soms nét te enthousiast naar de alcohol grepen. "Twee keer de

Lees meer »

Philipsen (2de) en De Lie (4de) kijken vol bewondering naar recordzege Cavendish: “Bijna 40! Maar Mark rijdt rond alsof het zijn eerste Tour is”

Bevoorrechte Belgische getuigen van Mark Cavendish’s recordzege in Saint-Vulbas: Jasper Philipsen (tweede) en Arnaud De Lie (vierde). Zij beleefden de historische sprint vanop de eerste rij. En kwamen diep onder de indruk. “Ongelooflijk dat hij dit nog voor mekaar krijgt. Dit gaan er hem niet veel meer nadoen.”

Lees meer »

Rouwstoet van brandweer trekt door de straten van Roesbrugge voor postoverste die na zijn pensioen overleed aan kanker

Johan Haghedooren (68) was jarenlang postoverste van de brandweerpost Zuid-IJzer in het Poperingse grensdorpje Roesbrugge. Na zijn brandweerpensioen werd kanker vastgesteld bij de ereluitenant. Hij overleed vorige week en kreeg vrijdag een eerbetoon van zijn collega’s in de straten van het dorp.
The post Rouwstoet van brandweer trekt door de straten van Roesbrugge voor postoverste die na zijn pensioen

Lees meer »

Dreigingsniveau in België blijft volgens OCAD ernstig: “Motieven van daders zijn vager en diverser geworden”

OCAD, het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, schaalt de algemene dreiging voor België nog zeker tot het einde van de zomer in op niveau 3 of ‘ernstig’. Dat zegt Gert Vercauteren, directeur ad interim van OCAD, donderdag bij de publicatie van het activiteitenverslag van 2023. Niveau 3 is al acht maanden kracht, sinds de aanslag op Zweedse voetbalsupporters in Brussel.

Lees meer »

Oog in oog met de maritieme geschiedenis van De Haan op de expo ‘Een strand vol geschiedenis’: “Boeiende reis door de tijd”

Van 1 juli tot 30 augustus duiken bezoekers in de varende en vissende geschiedenis van de gemeente De Haan tijdens de expo ‘Een strand vol geschiedenis’ in het Wielingencentrum. Blikvangers zijn een zeventiende-eeuws scheepskanon en een zeven meter lange boomstamkano van Zuid-Amerikaanse origine, beiden gevonden op het strand van De Haan.
The post Oog in oog met de maritieme

Lees meer »

Al zeven doden door noodweer in Frankrijk en Zwitserland

Zwaar onweer, storm en hevige regen hebben zaterdag in Frankrijk, Zwitserland en Italië grote schade veroorzaakt. Tot nu toe zijn al minstens zeven mensen overleden maar er wordt nog gezocht naar meerder vermisten. Dat hebben de verschillende lokale autoriteiten bekendgemaakt.

Lees meer »

“Tedesco moet ophouden met te geloven in complottheorieën. Evenzeer met het aanhalen van bepaalde excuses”

“Keep calm, mister Tedesco – and carry on.” Onze chef voetbal Niels Poissonnier hoopt dat de bondscoach van de Rode Duivels snel weer zichzelf is. “Plots ziet hij allerhande complotten en vijanden. EURO 2024 heeft zich meester gemaakt van Domenico Tedesco”, stelt hij. “Die 0-1 tegen Slovakije moet toch een grotere impact gehad hebben dan velen en hijzelf hebben gedacht.”

Lees meer »

Mbappé komt met kwinkslag terug op relletje rond Onana en is niet gerust in Franse zege: “Ons niveau moet omhoog, anders gaan we naar huis”

“België is een heel sterke ploeg.” Van arrogantie of onderschatting geen sprake bij Frankrijk, daags voor de clash met de Rode Duivels. Sterspeler Kylian Mbappé nam, net als bondscoach Didier Deschamps, het woord in Düsseldorf en stelde dat Les Bleus dringend hun niveau moeten opkrikken. Mbappé kwam ook met een kwinkslag terug op de verwijderde video met de zingende Amadou

Lees meer »

Bewoners WZC Sint-Monica genieten samen van Rammsteinconcert: “Normaal tegen zeven uur in ons bed, maar vandaag rocken we mee!”

Ook de bewoners van woonzorgcentrum Sint-Monica ‘De Drie Plantanen’ in Oostende zijn in de ban van Rammstein: nadat ze afgelopen week de opbouw van de festivalweide vanaf de eerste rij meevolgden, rockten ze vanavond tijdens het concert mee vanop hun balkon, ook al kunnen ze de band niet zien. “Het is de eerste keer dat we Rammstein aan het werk

Lees meer »