Gemeente koopt tienluik van Koekelaarse kunstenaar: Octopusvrouwtje van Fredcot definitief in De Balluchon

De cultuurraad heeft een imposant schilderij aangekocht van de lokale kunstenaar Fredcot. Het tienluik met als titel ‘When you paint the ideal woman with the color of self-defense’ hangt voortaan definitief in De Balluchon. “Het werk vertelt een sprookje over een door overspel gebroken octopusvrouwtje”, aldus de kunstenaar.

De cultuurraad van Koekelare zorgde ervoor dat er twee nieuwe kunstwerken aan het al uitgebreide kunstpatrimonium in de Fransmansgemeente toegevoegd kunnen worden. Cultuurzaal De Balluchon pakt uit met een imposant schilderij van de lokale kunstenaar Fredcot, Huis Proot met een opvallend werk in action painting van de Kortemarkse kunstenaar Jens Devrome.

Kunstdorp Koekelare

Het opvallende schilderij van Fredcot, echte naam Hermes Danneels, hangt al sinds de zomer van 2022 in de foyer van cultuurzaal De Balluchon. Vele honderden bezoekers aan een van de voorstellingen in de zaal merkten het ongetwijfeld al op. “Het werk werd daar tentoongesteld tijdens Kunstdorp Koekelare in de zomer van 2022, maar het was niet per se de bedoeling dat het werk daar een vaste plaats zou krijgen”, duidt Elise De Gend, voorzitter van de cultuurraad. “Toch voelde het aan alsof het werk daar thuishoorde, daar aan die grote muur. Met de cultuurraad wilden we in de loop van deze legislatuur sowieso nog een kunstwerk aankopen om de succesvolle samenwerking ook een gezicht te geven. We hebben toen beslist om het tienluik met als titel When you paint the ideal woman with the color of self-defense aan te kopen, zodat het daar definitief zijn prachtige plaats kan behouden.”

De rode draad doorheen het werk van Fredcot zijn beesten, beesten en nog eens beesten. De funfactor is nooit ver weg. Zijn kunst is herkenbaar, kleurrijk en vol leven. “Het zijn ijsbrekers. Als je zo’n werk in huis hebt, hebben gasten altijd iets om over te praten”, vertelt de kunstenaar.

Sprookje

Het werk in De Balluchon we zullen de lange titel niet meer herhalen schilderde de kunstenaar al enkele jaren geleden. “Wat we zien is een sprookje. Het gaat over een door overspel gebroken octopusvrouwtje dat als een goede moeder, uit nederigheid en bescherming naar haar kinderen toe, haar partner niet kon besmeuren uit vrees geminacht te worden door haar eigen kroost, omdat ze wist wat hun vader voor hen betekende. Totdat ze plots een nieuwe geliefde leert kennen en hem met haar duizend tentakels liefdevol en stevig omarmt. Maar helaas, door de druk kon ze haar opgespaarde zwarte inkt niet meer inhouden en besmeurde ze ongewillig haar nieuwe geliefde in een zodanige duisternis dat ze hem nooit meer vond”, aldus Fredcot.

Info: www.koekelare.be/kunstig-koekelare

The post Gemeente koopt tienluik van Koekelaarse kunstenaar: Octopusvrouwtje van Fredcot definitief in De Balluchon is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Daphné Dumery (N-VA) opnieuw kandidaat voor burgemeestersstoel in Blankenberge

N-VA Blankenberge-Uitkerke maakte vrijdagavond zijn kandidatenlijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen bekend. Lijsttrekker is Daphné Dumery, opnieuw kandidaat-burgemeester. Daarnaast een mix van reeds vertrouwde en nieuwe gezichten.
The post Daphné Dumery (N-VA) opnieuw kandidaat voor burgemeestersstoel in Blankenberge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ondanks strengere regels van Ben Weyts: ouders schuiven weer aan bij onderwijsadvocaten om B- en C-attesten aan te vechten

Onderwijsadvocaten draaien weer overuren, want ouders hebben nog slechts drie dagen de tijd om het B- of C-attest van hun zoon of dochter aan te vechten. Sinds de recente ingreep van onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) moeten zij vanaf nu aantonen dat de beslissing van de klassenraad onterecht was. Heeft dat nog wel zin? Waar moet je als ouder op letten?

Lees meer »

Vlinderhof van wzc De Vlinder feestelijk geopend in Harelbeke

De langverwachte tuin is er eindelijk. De oude tuin moest verdwijnen omdat de omgeving niet aangepast was aan de bewoners van de centra en gebruikers. “Met de nieuwe tuinen wilde Zorgbedrijf Harelbeke een ruime tuin die alle zintuigen van mensen maximaal prikkelt”, zegt voorzitter Lynn Callewaert van Zorgbedrijf Harelbeke.
The post Vlinderhof van wzc De Vlinder feestelijk geopend in

Lees meer »

Drie jonge Franse autodieven op heterdaad betrapt: blanco autosleutels en decoder in auto gevonden

De politie kon dinsdagochtend drie jonge Franse autodieven arresteren toen die na een dubbele poging om een wagen te stelen wegvluchtten in Kortemark. In hun wagen werden blanco sleutels voor wagens van Franse merken én een decoder om signalen van ‘keyless-entry’ auto’s om te zetten. Vorige week werden zo nog drie auto’s op één nacht gestolen in Veurne.

Lees meer »

“Steeds moeilijker om geen medelijden met Lukaku te krijgen”: buitenlandse pers hard voor “zieke Belgen” én bondscoach Tedesco

“Het EK zal België niet missen.” De buitenlandse pers is hard voor de prestaties van onze Rode Duivels tegen Frankrijk, en op Euro 2024 tout court. Ze stellen zich véél vragen. Waarom zo pover? En is dit nu echt het einde van deze generatie? Bovendien krijgt bondscoach Tedesco forse kritiek. “Had België hem niet gehaald omwille van zijn tactische kunde?

Lees meer »

Kijk nu LIVE naar de oefenmatch Knokke-Club Brugge (1-1), exclusief op HLN!

Goed nieuws voor de voetbalfans. Bij HLN kan u de komende weken als abonnee exclusief alle voorbereidingswedstrijden van Club Brugge live bekijken. De landskampioen werkt vier oefenmatchen af, waaronder eentje tegen het PSV van ex-speler Noa Lang. Vandaag trappen we af met Knokke-Club Brugge. Die match kan u op dit moment hieronder live bekijken – er staat op dit moment

Lees meer »