Onvrede binnen partij van burgemeester in Oudenburg: leden Open VLD onthouden zich bij stemming over kabinetspersoneel

Burgemeester Romina Vanhooren (Open VLD) zit met een probleem: bij een stemming over de aanwerving van kabinetspersoneel hebben leden van haar partij zich onthouden, waardoor het voorstel niet kon worden goedgekeurd. Oppositiepartij CD&V+ had scherpe kritiek op het voorstel geuit en ook haar goedkeuring geweigerd.

De gemeenteraad van 22 november komt in de annalen zeker als een merkwaardige zitting te staan. Punt 21 ging over een aanbeveling in het rapport van Audit Vlaanderen over de aanwerving van kabinetspersoneel. Daarin staat: het lokaal bestuur Oudenburg stelt kabinetsmedewerkers conform de geldende wetgeving aan. Maar er is in de zogeheten rechtspositieregeling geen regeling voor kabinetspersoneel opgenomen. Daarom moet eerst de rechtspositieregeling voor het gemeentepersoneel worden aangepast.

Gezien het specifieke doel van kabinetspersoneel – de ondersteuning van de burgemeester of schepenen – wordt een vereenvoudigde aanstellingsprocedure voorgesteld: een aanstelling door het college van burgemeester en schepenen na een gesprek met en op voorstel van respectievelijk de burgemeester of de betrokken schepen. Bovendien mag de duur van de arbeidsovereenkomst de einddatum van de lopende legislatuur niet overschrijden.

Geen opmerkingen

“De regeling inzake het kabinetspersoneel vergt een aanpassing van de rechtspositieregeling voor het gemeentepersoneel. De gemeenteraad is bevoegd voor de vaststelling van de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel. Het voorstel werd voorgelegd en besproken in de schoot van het bijzonder onderhandelingscomité annex hoog overlegcomité op 23 oktober 2023. De ontwerptekst werd voorgelegd. Er werden geen opmerkingen gemaakt. De vakorganisaties tekenden het protocol voor akkoord”, vatte burgemeester Romina Vanhooren (Open VLD) samen.

Daarmee was oppositiepartij CD&V+ het niet eens. Fractieleider Peter Velle: “Als motivering voor dit punt laat men uitschijnen dat de audit zou aansturen op de aanwerving van kabinetspersoneel.Dat heeft de meerderheid verkeerd voor. Wat Audit Vlaanderen wou zeggen, is dat de aanwerving van kabinetspersoneel volgens bepaalde regels moet gebeuren. Verder is het bijzonder merkwaardig dat dit college, voorafgaand aan de verplichte bespreking van de aanbevelingen uit de audit – waarop we vandaag nog altijd vruchteloos wachten – een element daaruit naar voren schuift om als beslissing door de gemeenteraad te laten nemen.”

“Door de onthouding werd een voorstel van de meerderheid niet goedgekeurd”

“Deze meerderheid slaagde er al in om de personeelsploeg aan te dikken met heel wat contractueel personeel”, aldus nog Velle. “In de meerjarenplanning was vooropgesteld in 2022 de personeelsploeg vorm te geven met in totaal 158 voltijdse equivalenten. In realiteit zien we dat de teller vandaag al op 173 voltijdse personeelsleden staat. Dat zijn er maar liefst 15 meer dan voorzien.”

“Wij stellen ons ook de vraag of er, in tijden van schaarse financiële middelen en een stevig en deskundig stadsapparaat dat de voorbije jaren al flink uitgebreid werd, echt nog nood is aan extra ideologische en partijpolitieke zielsverwanten voor de ondersteuning van burgemeester en schepenen en hun agenda, politieke communicatie, sociale media en public relations, op minder dan een jaar voor de verkiezingen. Wij kunnen dus dit punt in eer en geweten niet goedkeuren.”

Dat de oppositie zou dwarsliggen, was begrijpelijk. Maar tot grote verbazing van onder meer meerderheidspartij Vooruit werd het voorstel verdaagd, doordat enkele leden van meerderheidspartij Open VLD zich onthielden. “Dit vinden we niet kunnen, zeker niet van de gemeenteraadsvoorzitter, die te allen tijde neutraal moet zijn”, aldus schepen Gino Dumon (Vooruit).

Pas burgemeester

Hoe moet het nu verder met Open VLD? Het zit duidelijk niet goed binnen de partij, die pas vijf jaar geleden het bestuur in handen kon nemen. Romina Vanhooren legde nog maar enkele weken geleden de eed als burgemeester af, in opvolging van partijgenoot Anthony Dumarey, die begin oktober was opgestapt na vermoedens van belangenvermenging tussen zijn mandaat en zijn vastgoedkantoor.

The post Onvrede binnen partij van burgemeester in Oudenburg: leden Open VLD onthouden zich bij stemming over kabinetspersoneel is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Tweejaarlijkse Duynewake rond de Visserskapel in Bredene: “Kostbare parel als thema”

Op zaterdag 6 juli vindt de tweejaarlijkse Duynewake plaats, inclusief vissersmis en wake aan de vloedlijn. Nieuw dit jaar is dat het christelijke feest, dat afwisselend met het vrijzinnige Feest van de Zeegeus wordt georganiseerd, zich deze keer vooral in het groene decor van de Visserskapel zal afspelen.
The post Tweejaarlijkse Duynewake rond de Visserskapel in Bredene: “Kostbare parel

Lees meer »

Bert en Hanne zijn nieuw Poorterspaar van Sint-Pietersparochie: “In de finale ebde de stress snel weg”

De Kuurnse Sint-Pietersparochie heeft een nieuw poorterspaar. Nadat vrijdagavond de eerste proef werd afgenomen van de negen kandidaten, volgde op zaterdagavond de finale van de verkiezing, afgewisseld met optredens van The New Sint-Pieters Collection. Uiteindelijk werden Bert Deroo (52) en Hanne Simoens (37) in de late uurtjes uitgeroepen tot het nieuwe poorterspaar van het Sint-Pietersfestival.
The post Bert en

Lees meer »

Meer Fransen trekken naar de stembus: opkomst fors hoger dan normaal

De opkomst voor de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk lag zondagmiddag rond 25,9 procent. Dat is een pak hoger dan de 18,4 procent op hetzelfde tijdstip in 2022, volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. In 1997, toen de laatste vervroegde parlementsverkiezingen werden gehouden, lag de participatie op 22,74 procent op het middaguur.

Lees meer »

Nieuwe hondenloopweide langs de Bevrijdingslaan in Brugge

Langs de Bevrijdingslaan, tussen de Bloedput en de Buffelbrug, is een nieuwe hondenloopweide van ruim 1.800 m² groot gerealiseerd. “Hiermee telt Brugge al negen hondenloopweides”, aldus schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem.
The post Nieuwe hondenloopweide langs de Bevrijdingslaan in Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Een dag ‘Het eiland’ niet gequoot, is een dag niet geleefd”: fans vieren populaire tv-reeks in coworking op Antwerpse Meir

Trivial time, groene dassen en ‘ne ring op een Düsseldorf’: fans van Het eiland kunnen nog tot eind juli in de voetsporen treden van Guido, Michel, Frankie en Alain en de werksfeer opsnuiven bij Cynaaaal-GOGO. Omdat de reeks 20 jaar bestaat, opende streamingdienst Streamz ‘Coworking Het Eiland’ op de Antwerpse Meir. (En dat is geen) zever, gezever.

Lees meer »

Waarom de Britten zo boos zijn dat ze vandaag voor politieke aardverschuiving zorgen: “Ze trekken hier hun eigen tanden met nijptang omdat er geen geld is”

14 jaar conservatief beleid heeft de Britten arm, ziek en boos gemaakt. En daarom gaan ze straks massaal stemmen voor oppositiepartij Labour. Volgens de laatste peilingen staat het Verenigd Koninkrijk een heuse politieke aardverschuiving te wachten. “De Britten willen verandering”, zegt correspondente Lia van Bekhoven. Maar zal die er ook komen? En is er een kans dat de brexit wordt

Lees meer »

Grens tussen Frankrijk en België gaat in tien gemeentes dicht tijdens wedstrijd op EK voetbal

Tijdens de wedstrijd tussen Frankrijk en België – in de achtste finale op het EK voetbal in Duitsland – zullen verschillende wegen over de grens tussen Frankrijk en België afgesloten worden. Dat kondigen tien gemeentebesturen van plaatsen langs de Frans-Belgische grens aan, waaronder twee Belgische: Komen-Waasten en Wervik. Zo willen de gemeentebesturen mogelijke onregelmatigheden verhinderen.

Lees meer »

Politieke aardverschuiving in het Verenigd Koninkrijk: oppositiepartij Labour verplettert Conservatieven, premier Sunak kondigt ontslag aan

Zoals verwacht een politieke aardverschuiving in het Verenigd Koninkrijk: nadat de rechtse Conservatives van huidig premier Rishi Sunak veertien jaar lang aan de macht waren, wint oppositiepartij Labour nu de Britse verkiezingen. En nog geen klein beetje ook. “Een verpletterende overwinning”, voorspelt de exitpoll van de grote Britse media. De Conservative Party wordt zwaar afgestraft: de partij stevent af op

Lees meer »