Nieuw elan voor Sint-Leo-Hemelsdaele

Wie door de Sint-Jansstraat wandelt of fietst, kan er niet naast kijken. De gevel van het gebouw waarin de basisschool van Sint-Leo-Hemelsdaele gevestigd is, werd prachtig gerenoveerd. In samenwerking met de dienst Onroerend erfgoed, monumentenzorg Brugge en Agion (Agentschap voor Ingrastructuur in het Onderwijs, red.) werd dit beschermd monument van 1828 aan de buitenzijde volledig gerestaureerd. “Alle ramen van het gebouw werden naar het oorspronkelijk ontwerp vernieuwd met dubbel glas en alle verf werd verwijderd en opnieuw geschilderd conform het kleurenlagenonderzoek”, vertelt Lieselot Christiaen, stafmedewerker Infrastructuur en subsidies van scholengroep SKOBO. “Ook de achterzijde van het gebouw werd gereinigd en de raamopeningen werden teruggezet naar het oorspronkelijk ontwerp. Ook de traphallen en tussenpoorten werden gerestaureerd en kregen nieuw gelaagd glas. Daarnaast werden ook de daken en goten hersteld en waar nodig vervangen. Een nieuwe tussenpoort zorgt ervoor dat de voorpoort open kan blijven en de school aldus een gezicht krijgt voor de buitenwereld.”

Nieuwe gevel en naam

Dat laatste is heel belangrijk voor directieleden Lies Debooserie en Myriam Vercruysse. “Deze vernieuwde gevel geeft onze school als het ware een nieuw elan. De buitenkant is in ere hersteld en is terug een gevel om trots op te zijn, net zoals we uitermate trots zijn op het onderwijs dat aan de binnenkant van het gebouw aangeboden wordt.” Naast de nieuwe gevel heeft de school sinds 1 september ook een nieuwe naam. “Basisschool Brugge is nu Basisschool Hemelsdaele en dat lijkt ons een logische naamsverandering. We zijn ondertussen al enkele jaren gehuisvest op de historische site van Hemelsdaele en dat willen we benadrukken met onze nieuwe naam. We zijn niet enkel fier op onze prachtige nieuwe gevel, maar ook op onze roots”, aldus directeur Lies Debooserie. “Uiteraard is het ook een goede zaak dat onze energiefactuur nu minder hoog zal zijn. Door de dubbele beglazing is het gebouw een heel stuk energiezuiniger en rekenen we op een flinke besparing. Geld dat we voor andere onderwijskundige doeleinden kunnen gebruiken”, besluit directeur Myriam Vercruysse. (PDC)

The post Nieuw elan voor Sint-Leo-Hemelsdaele is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kortrijk Drumt zorgt op 11 juli voor spektakel op de Tieltse Markt

De 65ste Tieltse Europafeesten staan voor de deur, maar kort na de Feesten staat alweer een niet te missen act op de Tieltse kalender. Op 11 juli wordt het feest van de Vlaamse Gemeenschap namelijk gevierd met een gratis percussieshow van het drummerscollectief Kortrijk Drumt.
The post Kortrijk Drumt zorgt op 11 juli voor spektakel op de Tieltse Markt

Lees meer »

Griekse kapitein blijft aangehouden voor brandstichting op eiland

De kapitein en de eerste officier die vuurwerk afstaken op een jacht in Griekenland, zijn opgesloten in de gevangenis in afwachting van hun proces. Ze worden beschuldigd van brandstichting op het eiland Hydra. Volgens juridische bronnen ontkennen de twee mannen en de volledige bemanning alle betrokkenheid.

Lees meer »

Luxemburg krijgt Belgische groothertogin: groothertog Henri maakt weg vrij voor nieuw tijdperk

De Luxemburgse groothertog Henri (69) bereidt zijn troonsafstand voor. Hij schuift zijn oudste zoon Guillaume (42) komende herfst naar voren als zijn opvolger, in afwachting van een definitieve machtsoverdracht. Luxemburg krijgt daarmee opnieuw een ‘Belgische’ groothertogin: Stéphanie (40), de tegenpool van haar omstreden schoonmoeder, groothertogin María Teresa. “In het paleis zullen heel wat medewerkers opgelucht ademhalen.”

Lees meer »

Nieuwe campagne moet Brugse horeca begripvoller leren omgaan met klanten met dementie: “Om hen ook te laten genieten van restaurantbezoek”

De stuurgroep Dementievriendelijk Brugge lanceert een nieuwe sensibiliseringscampagne gericht op horecazaken en horecamedewerkers die men beter wil voorbereiden op de omgang met klanten met dementie.
The post Nieuwe campagne moet Brugse horeca begripvoller leren omgaan met klanten met dementie: “Om hen ook te laten genieten van restaurantbezoek” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Waarom de Britten zo boos zijn dat ze morgen voor politieke aardverschuiving zorgen: “Ze trekken hier hun eigen tanden met nijptang omdat er geen geld is”

14 jaar conservatief beleid heeft de Britten arm, ziek en boos gemaakt. En daarom gaan ze straks massaal stemmen voor oppositiepartij Labour. Volgens de laatste peilingen staat het Verenigd Koninkrijk een heuse politieke aardverschuiving te wachten. “De Britten willen verandering”, zegt correspondente Lia van Bekhoven. Maar zal die er ook komen? En is er een kans dat de Brexit wordt

Lees meer »