Blessure houdt Brent Laes (KVO) aan de kant tegen ex-club Lierse: “Match stond met stip in mijn agenda”

Eind juni werd Brent Laes (23) als KVO’s eerste zomertransfer voorgesteld. De Kustboys namen hem transfervrij over van Lierse – hij speelde er 66 keer – en dat bleek al snel een schot in de roos. Nu is hij echter een tijdje out, nét op het moment dat z’n ex-club op bezoek komt. “Geblesseerd of niet: ik ga KVO mee naar de overwinning schreeuwen.”

Met z’n snelheid, gretigheid en inzet is de linksback zonder twijfel één van de beste transfers van sportief directeur Nils Vanneste. Maar op 11 november, in de met 1-0 gewonnen match tegen Francs Borains, liep het stevig fout. “In het wedstrijdslot raakte mijn arm geklemd in een duel en ging ik tegen de grond. Mijn lichaam kwam onder dat van de tegenspeler terecht en zo scheurde ik het ligament van m’n linker schouder – zo’n ontwrichting noemen ze ook een AC-luxatie. Alles ging heel snel”, zucht Laes.

“Ik kreeg te horen toch zo’n twee maanden zal moeten herstellen. De eerste week nam ik complete rust, fysiek én mentaal. Daarna ging ik aan het fietsen en stilaan komen de basisoefeningen op gang. Ik hoop voor de break nog te kunnen aansluiten op training, weliswaar zonder (veel) contact. De focus ligt nu op een volledig herstel na de winterstop.”

Ex-club Lierse

Laes mist zo het treffen met z’n ex-club op zondag. “Op het moment dat de wedstrijdkalender bekend raakte, stond de match tegen Lierse omcirkeld in m’n agenda. ‘Die match wil ik spelen én winnen’, dacht ik meteen. En dan is er nog die bekerwedstrijd tegen Racing Genk woensdag. Kijk, vorig seizoen speelde ik met Lierse in de beker tegen Anderlecht (2-2, Anderlecht won 8-9 op strafschoppen, red.). Een vol stadion, zalige wedstrijd… zoiets vergeet je nooit. Het is nog altijd dé match in mijn nog jonge carrière. Ik had zoiets ook in Oostende willen meemaken.”

“Als ik moet kiezen tussen de beker of het weerzien met Lierse? Dan toch de partij tegen mijn ex-ploeg. Het weerzien met de ploegmakkers van toen en laten zien dat je gegroeid bent, wegen net iets meer door. Ik hou goeie herinneringen over aan Lierse: de eerste wedstrijd met publiek na corona, de derby’s tegen Beerschot… Het Lisp kolkt àltijd, je trekt er als tegenstander niet graag naartoe. (knipoogt) Daarom dat ik blij was om hen eerst in Oostende te ontvangen.”

Warm hart voor fans

Opvallend is dat de fans van Lierse Laes bij z’n transfer – en nog altijd – een warm hart toedragen. Ook omgekeerd spreekt de flankspeler met veel respect over zijn voormalige club. “Het respect is wederzijds. Ik heb elke minuut mijn vechters- en winnaarsmentaliteit laten zien. En dat is wat de fans willen, ook in Oostende. Ik doe mijn ding en probeer m’n kwaliteiten te gebruiken – nu eens mee naar voren trekken en een voorzet geven, dan letterlijk en figuurlijk m’n kop ervoor leggen.”

Laes begon met voetballen in z’n geboorteplaats, bij Rapid Bertem. “Mijn twee jaar oudere broer speelde ook voetbal en vaak mocht ik in zijn leeftijdsgroep meedoen. Ook al ging het over oudere spelers, toch kon ik goed mee. OH Leuven kwam me scouten en ik groeide van de U8 door tot in de eerste ploeg. Ik acteerde op posities ‘11’ en ‘8’, en ging gaandeweg een rijtje achteruit tot de huidige linksachter.”

Vol doorbreken bij Leuven lukte net niet. “Trainer Vincent Euvrard geloofde wel in mij en ik mocht vaak op de bank zitten. De ervaren Derrick Tshimanga was vaste linksback – logisch gezien zijn carrière – en de ploeg won ook veel matchen. Nadien werd ik meer en meer aan de kant gehouden. Een huur- en later definitieve transfer naar Lierse in 2021 bood een uitweg.

Leeftijdsgenoten

Ja, ik trainde bij OHL regelmatig met Mandela Keita, nu Antwerp (en Rode Duivel, red.). Je zag toen al dat hij over serieus wat body beschikt, de bal kleeft aan z’n voeten en onderschat z’n snelheid niet. Ik hoor hem af en toe nog, en stuurde nog felicitaties met de titel, bekerwinst en Super Cup-zege van Antwerp. Ook leeftijdsgenoot Louis Patris maakte een mooie transfer naar Anderlecht. En Joël Schingtienne zag ik vorige keer nog met Leuven aan het werk tegen Club Brugge. Die kan ook mee, hé. Het toont toch aan dat de jeugdopleiding van OHL goed is. En als de coach in je gelooft en je als speler je kans grijpt, kan je mooie stappen zetten.”

Ook Laes wil net als z’n leeftijdsgenoten straks in 1A spelen. “Dat kwam ook naar voren in de gesprekken met Oostende: de geschiedenis en accommodatie van KVO horen gewoon in eerste klasse thuis.”

Interessante namen

Terug naar nu. Net als KVO telt Lierse nu 15 punten met toch interessante namen: doelman Jens Teunckens (Club Brugge, Antwerp), Aristote Nkaka (KVO, Anderlecht), Thibaut Van Acker (Club, Cercle), Nils Schouterden (Mechelen, Eupen), Alexandre De Bruyn en Eric Ocansey (Kortrijk), en Obbi Oulare (Club, Zulte-Waregem en Standard).

“Naast mezelf vertrokken ook Joderick Pupe (Dender), Toon Raemaekers (Mechelen) en Jordy Gillekens (Francs Borains), en Pieter De Schrijver is geblesseerd. Op Joeri Poelmans na is dus de hele achterste linie veranderd en er is ook een nieuwe trainer (Jo Christiaens, red.). Dat zijn nogal wat wijzigingen. Ja, als trainer Stijn Vreven me roept, zal ik alle mogelijke tips aanreiken. Logisch, want ik ben nu speler van Oostende en wil voor de volle honderd procent dat we winnen. (knipoogt) Ook al ben ik geblesseerd, de gedrevenheid is er.” Met rechtsachter Jonas Vinck heeft KVO nog een ex-Lierse-speler rondlopen, goed voor 56 matchen voor de Pallieters.

KVO houdt er een opvallend reeksje op na: slechts vier nederlagen op 13 matchen – da’s even goed als nummers twee en drie Zulte-Waregem en Deinze – en verloor al zes keer op rij niet. Toch blijven ze ter plekke huppelen door een pak gelijke spelen (zes in totaal). “Onze vele draws doen ons de nek om, maar ook de slechte seizoenstart (één op twaalf, red.) dragen we met ons mee. We zetten nu wel een reeksje neer, maar ook de ploegen achter ons pakken punten. Onlangs verscheen een artikel waarin stond dat 1B de spannendste profcompetitie is van heel Europa: iedereen kan van elkaar winnen.”

“De competitie is sterker geworden. Ik maakte nog het jaar mee dat Union kampioen werd in tweede klasse (2021). Toen kon Club NXT moeilijk mee met amper 13 punten. En kijk ze nu in de middenmoot staan. Spelers als Vermant en Homma kunnen écht goed voetballen. Je ziet de beloftenteams specifiek versterking halen. Teams als Beveren, vorig jaar mee op kop met RWDM, staan nu slechts een paar punten voor ons. De kloof tussen de laatste en eerste in de stand is nu ‘maar’ 14 punten. Voor ons is het zaak om richting winterstop een sprintje te trekken en dichtbij die play-offplaatsen te eindigen. Geblesseerd of niet: ik sta de ploeg aan de zijlijn vooruit te schreeuwen.”

The post Blessure houdt Brent Laes (KVO) aan de kant tegen ex-club Lierse: “Match stond met stip in mijn agenda” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Allemaal blablabla”: vader (43) krijgt 4 jaar cel voor seksueel misbruik zwakbegaafde dochtertjes én mag hen 10 jaar niet meer zien

“Het zijn allemaal leugens, allemaal blablabla. En daardoor zit ik vast.” De 43-jarige O.L. uit Koksijde die eerder wél toegaf dat hij zijn twee zwakbegaafde dochtertjes jarenlang seksueel had misbruikt, trok dat achteraf weer in. Sterker nog: hij sneerde op het proces naar zijn eigen kinderen. De rechters veegden alles wat hij verklaarde van tafel en gaven hem vier jaar

Lees meer »

Ruim aanbod aan zoetigheden en hartelijke gerechtjes in koffiebar Soes: “Onze droom wordt nu werkelijkheid”

Het centrum van Deerlijk heeft er met Soes een nieuwe stijlvolle zaak bij. De stemmige koffiebar van Benoit Loosvelt en Annelien Vermeulen, met een ruim aanbod aan zoetigheden en hartelijke gerechtjes, opende onlangs de deuren.
The post Ruim aanbod aan zoetigheden en hartelijke gerechtjes in koffiebar Soes: “Onze droom wordt nu werkelijkheid” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Man opgepakt na schoten in woning in Bernissart

In de omgeving van Bernissart (Henegouwen) zijn er zaterdagochtend schoten gelost in een woning. Speciale eenheden van de politie kwamen ter plaatse en de dader werd opgepakt. Volgens het parket van Doornik-Bergen zijn er geen slachtoffers gevallen.

Lees meer »

Volgende week opnieuw zomers intermezzo? “Warme lucht die richting ons land trekt is niet noodzakelijk goed nieuws”

De komende dagen domineert een lagedrukgebied tussen IJsland en Schotland ons weer door regenzones naar West-Europa te sturen. Maar daar zou volgende week wel eens verandering in kunnen komen volgens verschillende weermodellen dankzij een hogedrukgebied. Betekent dit dat er een nieuw zomers intermezzo op komst is voor ons land? Krijgen we warm en droog weer of staat er ons iets

Lees meer »

Nieuwe campagne moet Brugse horeca begripvoller leren omgaan met klanten met dementie: “Om hen ook te laten genieten van restaurantbezoek”

De stuurgroep Dementievriendelijk Brugge lanceert een nieuwe sensibiliseringscampagne gericht op horecazaken en horecamedewerkers die men beter wil voorbereiden op de omgang met klanten met dementie.
The post Nieuwe campagne moet Brugse horeca begripvoller leren omgaan met klanten met dementie: “Om hen ook te laten genieten van restaurantbezoek” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Twee comebacks, ongeplande zwangerschap en clash tussen rivalen: dit gebeurt er in het nieuwe seizoen van ‘Familie’

De seizoensfinale van ‘Familie’ blijft nazinderen bij de soapfans. Niet alleen vanwege de verrassende plottwists, ook omdat er enkele nieuwe verhaallijnen in gang werden gezet, die veel onheil en strubbelingen doen vermoeden. Er staat de kijker volgend seizoen sowieso veel te wachten, maar niet alles is nog één grote verrassing. Babygehuil, comebacks of een verhuis: wij zetten alle hints en

Lees meer »

KIJK. Geïrriteerde De Bruyne struikelt over ‘stupid question’, en steunt nadien Tedesco: “Bondscoach is geen thema”

“Het was het plan van de trainer.” In zijn diepe teleurstelling over de uitschakeling analyseerde aanvoerder Kevin De Bruyne (33) met een eerlijke blik nog eens het EK. De interpretatie van zijn woorden laat hij aan de lezer van dit stuk. “Onze zes toernooien waren mislukkingen.” Tussenin vloekte hij op ‘a stupid question’, een stomme vraag.

Lees meer »

Nieuwe wet verbiedt kindhuwelijken in Sierra Leone

De president van Sierra Leone heeft dinsdag een wet afgekondigd die kindhuwelijken in het land verbiedt. In 2017 waren in het West-Afrikaanse land 800.000 meisjes jonger dan 18 jaar oud al getrouwd. De helft van was onder de 15, zo blijkt uit gegevens van VN-kinderrechtenorganisatie UNICEF.

Lees meer »

Daphné Dumery (N-VA) opnieuw kandidaat voor burgemeestersstoel in Blankenberge

N-VA Blankenberge-Uitkerke maakte vrijdagavond zijn kandidatenlijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen bekend. Lijsttrekker is Daphné Dumery, opnieuw kandidaat-burgemeester. Daarnaast een mix van reeds vertrouwde en nieuwe gezichten.
The post Daphné Dumery (N-VA) opnieuw kandidaat voor burgemeestersstoel in Blankenberge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Radicaal-rechts is zoals verwacht de winnaar van de Franse parlementsverkiezingen

Het rechts-radicale Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen en Jordan Bardella is met 34 procent de winnaar van de parlementsverkiezingen in Frankrijk. Dat blijkt uit een betrouwbare schatting van France Télévisions, gebaseerd op gedeeltelijke uitslagen. De opkomst lag opvallend hoog: zo’n twee derde van de kiesgerechtigden heeft zijn stem uitgebracht. Of het RN erin slaagt zijn hoge score om

Lees meer »

“Fenomenale show van een rasechte legende vergezeld door een geweldige band”: dit was Bruce Springsteen in Werchter

Bruce Springsteen heeft voor het tweede jaar op rij zijn opwachting gemaakt op de wei van Werchter. Vorig jaar diende hij als afsluiter van TW Classic, dit jaar draaide het helemaal rond the Boss zelf. Thibault Christiaensen van Studio Brussel was erbij en werd naar eigen zeggen omvergeblazen door de performance. “Springsteen is niet van deze wereld. Wat een fenomenale

Lees meer »