Bedreigde Paul Gheysens tegenstanders van bouw golfclub in Knokke? “Ik weet hoe ik jullie kan hebben”

Melissa Rocher vertelt in het reportagemagazine ‘Pano’ hoe ze werd geconfronteerd met een briesende Paul Gheysens – vastgoedmagnaat en sterke man van Antwerp FC. “‘Ik weet hoe ik jullie kan hebben’, riep Gheysens me toe. En dat terwijl hij veelzeggend naar de kinderen op de achterbank keek.” Gheysens, die met Melissa en haar man sterke tegenstanders vindt in zijn plannen voor een golfterrein in Knokke, ontkent dat. In de reportage kwamen nog meer verhalen van dreigementen aan bod.

Vergunning goedgekeurd

Bouwmagnaat Paul Gheysens heeft sinds april zijn felbegeerde omgevingsvergunning beet voor de bouw van een indrukwekkend golfterrein met faciliteiten in Knokke. Al sinds 2001 maakt Gheysens geleidelijk werk van een nieuw golfdomein door aan de rand van Knokke – achter het AZ Zeno-ziekenhuis – de ene na de andere landbouwgrond op te kopen. En toch stond het golfcomplex op losse schroeven. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) besloot in de zomer van 2022 om het project géén omgevingsvergunning toe te kennen.

Loslaten deed Gheysens de plannen – met onder meer 18 internationale wedstrijdholes, een hotel met 150 kamers en 200 suites, een congrescentrum van 6.000 vierkante meter en 1.350 parkeerplaatsen op een domein van 120 hectare – niet. Integendeel, hij diende een nieuwe gewijzigde aanvraag in en kreeg in april van dit jaar wél zijn omgevingsvergunning.

Weinig fraai beeld

Het reportagemagazine ‘Pano’ ging dieper in op de verstrengeling van de lokale politiek met bouwpromotoren. De tweede golf speelt daarin een hoofdrol en daarbij schetst het programma een weinig fraai beeld van Paul Gheysens. Ingrid Reubens, 22 jaar lang schepen in Knokke-Heist, noemt hem er “een rotzak”. “Ooit zei hij tegen mij: jullie denken hier allemaal dat Lippens de baas is, maar ik ben de baas.” Ook Jorgen Dujardin, uitbater van een restaurant, komt aan het woord. Hij weigerde een stukje grond te verkopen aan Gheysens, waarop de bouwmagnaat twintig minuten begon te razen. “Het was pure intimidatie. Hij ging terugkomen met bulldozers en alles afbreken en de ene inspectie na de andere op ons afsturen. Als jonge gast die net een zaak startte laat dat wel een indruk na.”

“Dit is het verkrachten van de polders en niet het integreren ervan”

Maar het ging nóg verder. Véél verder zelfs als we Melissa Rocher mogen geloven. Zij is de echtgenote van Peter Taffeiren, zeg maar de grootste tegenstander van Gheysens als het gaat over zijn golfproject. Hij spreekt al lange tijd over de tweede golf als “een vastgoedproject uit schaamteloos winstbejag”. Hij woont ook vlak naast de terreinen waar het golfproject moet komen. “Het project klinkt mooi, maar is het niet. De polders zullen begraven worden. Dit is het verkrachten van de polders en niet het integreren ervan.”

Dat Paul Gheysens niet gediend is met de tegenstand, mocht Melissa naar eigen zeggen van héél dichtbij ervaren. “Het was maandagochtend 4 oktober 2021?, getuigt ze tegen de reportagemakers. “Ik rijd zoals elke weekdag met mijn kinderen naar school. Ik zie een auto voor me rijden, een grote zwarte, glimmende auto. Hij slaat rechtsaf. Dat is de weg die ik ook altijd gebruik. Met het enige verschil dat die wagen na 15 meter plots stopt voor mij waardoor ik zelf niet anders kan dan stoppen. Het portier zwaait open en daar komt Paul Gheysens in hoogsteigen persoon uitgestapt. Hij komt met grote stappen en boze blik naar mijn wagen gestapt. Als automatisme check ik of mijn deur vergrendeld was. Aan zijn gezicht zag ik dat hij niet kwam om een vriendelijk babbeltje te slaan. Ik deed mijn raam een beetje naar beneden en dan is die man daar beginnen roepen en schelden.”

Richt zich tot kinderen

Wat Melissa daarna vertelt, toont aan hoe ver de ‘golfoorlog’ in Knokke gaat. “Op het einde van zijn getier zei hij dat dit héél persoonlijk aan het worden is. “Ik weet hoe ik jullie kan hebben”, zei hij vervolgens. “Waarop hij achteraan mijn wagen keek naar mijn zoontjes met een heel veelzeggende blik. Vervolgens is hij al roepend en tierend terug in zijn wagen gestapt en weggereden. Het is nu twee jaar geleden, maar ik was daardoor toch meer bezorgd om mijn kinderen. Want je weet niet tot wat die man nog verder in staat is. Gelukkig zijn we een sterk koppel en laten we ons daardoor niet intimideren.”

Een klacht tegen Gheysens diende Melissa niet in. “Om de zaak niet te laten escaleren”, klinkt het. Haar advocaat bevestigt tegenover ‘Pano’ wel dat de vrouw destijds ook aan haar hetzelfde verhaal vertelde.

Reactie Gheysens

Paul Gheysens zelf wou niet voor de camera reageren en houdt het bij een geschreven reactie. “Ik wens inhoudelijk niet in te gaan op de denigrerende, geënsceneerde en onjuiste aantijgingen aan mijn adres maar betwist deze ten stelligste”, schrijft de bouwmagnaat.

De discussie lijkt zo nog lang niet gestreden. Samen met drie natuurverenigingen tekende Peter Taffeiren eerder dit jaar al beroep aan tegen de verleende omgevingsvergunning bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. (MM)

The post Bedreigde Paul Gheysens tegenstanders van bouw golfclub in Knokke? “Ik weet hoe ik jullie kan hebben” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Poepsjiek restaurant met imposante glazen koepel opent op unieke locatie in Knokke (al heeft het zelf geen toiletten)

Een glazen koepel met een architecturaal staaltje van wereldniveau: het kan wel tellen als unieke locatie voor je restaurant. Christophe Deklerck(64), die mee aan het roer staat van Hotel Memlinc in Knokke, zag daarin dé perfecte locatie voor zijn – op zijn zachtst uitgedrukt – chique nieuwe zaak. Opvallend detail: een van de meest indrukwekkende restaurants van Knokke heeft géén

Lees meer »

KIJK. Geïrriteerde De Bruyne struikelt over ‘stupid question’, en steunt nadien Tedesco: “Bondscoach is geen thema”

“Het was het plan van de trainer.” In zijn diepe teleurstelling over de uitschakeling analyseerde aanvoerder Kevin De Bruyne (33) met een eerlijke blik nog eens het EK. De interpretatie van zijn woorden laat hij aan de lezer van dit stuk. “Onze zes toernooien waren mislukkingen.” Tussenin vloekte hij op ‘a stupid question’, een stomme vraag.

Lees meer »

Kamping Kitsch start eigen radiozender samen met Topradio: “Humor die zo flauw is dat je erom moet lachen”

Kamping Kitsch Club lanceert, in samenwerking met Topradio, een eigen radiozender: Radio Kamping Kitsch Club. De online zender is enkel online te beluisteren via de link: Radio Kamping Kitsch Club en gaat van start op zaterdagnamiddag om 16.00 uur.
The post Kamping Kitsch start eigen radiozender samen met Topradio: “Humor die zo flauw is dat je erom moet lachen”

Lees meer »

Sibelco in Dessel gaat water in groeve bufferen voor periodes van droogte

Aan de groeve van zandontginningsbedrijf Sibelco in Dessel is een kantelstuw geïnstalleerd om water te bufferen voor periodes van droogte. Normaal loopt het water van nature over in de Witte Nete, en dat zal ook blijven gebeuren. Maar in natte periodes kan het water nu opgeslagen worden, zodat het bijvoorbeeld door landbouwers gebruikt kan worden bij waterschaarste.

Lees meer »

Johan Boskamp over Oranje, Tedesco en zijn pensioen als analist: “Nederland heeft geen enkele speler van wereldklasse”

“Ik heb alleen nog maar op dat bankje gelegen en zitten zappen. Werelds!” Tot u spreekt Johan Boskamp (75), sinds vorige maand voetbalanalist op rust. Er ligt een nieuwe biografie van hem in de winkel. “Alle leugens en de rest staat erin”, zegt hij. Het liefst ouwehoert hij over voetbal. Over het EK, Oranje, de Duivels, Tedesco… en Mark Cavendish.

Lees meer »

De uitdagingen zijn enorm, maar de nieuwe baas van het leger zwijgt

Meer militairen, meer munitie, meer materiaal en meer middelen. Bij het begin van zijn missie als nieuwe chef Defensie verwees luchtmachtgeneraal Fred Vansina tot in den treure naar het verlanglijstje van zijn voorganger admiraal Michel Hofman. Maar wat hij precies wil en hoe hij het leger de volgende jaren zal inloodsen, daarover bleef hij bijzonder discreet.

Lees meer »

Binnenkort kunnen we ‘payconiq’en’ in het buitenland: vier Belgische grootbanken komen met ‘Wero’. Wat kan je ermee?

De betaaldienst ‘Wero’, oftewel de ‘Europese Payconiq’, komt dit jaar nog onze richting uit. De app maakt het op termijn mogelijk in de hele eurozone met een QR-code te betalen. Handig voor op reis. Maar wat kan je voorts nog met de nieuwe internationale betaaldienst? Hoe werkt het concreet? En is Payconiq binnenkort verleden tijd?

Lees meer »

Vriend van Olivia gaat naar toilet tijdens vlucht, maar komt als ‘volwaardige’ steward terug: “Hoe heeft hij dat geflikt?”

De Britse Olivia Power stapte begin deze week met haar vriend op een vliegtuig richting Mallorca. Onderweg panikeerde ze echter even toen haar vriend – die naar het toilet ging – veel te lang wegbleef. Maar haar zorgen werden meteen de kop ingedrukt toen ze hem in het gangpad zag … verkleed als steward. Haar vriend droeg een short en

Lees meer »

Agressor (37) slaat brandweerman hersenschudding op kerstmarkt

Een 37-jarige man uit Nieuwpoort riskeert een effectieve celstraf van zes maanden nadat hij een vrijwillig brandweerman aanviel op de kerstmarkt. Hij sloeg de man een hersenschudding. K.D., die al 21 veroordelingen op zijn palmares heeft, minimaliseerde de feiten. “Hij had me eerst uitgedaagd”, klonk het.
The post Agressor (37) slaat brandweerman hersenschudding op kerstmarkt appeared first on KW.be.

Lees meer »

David Vandyck & Ingeborg brengen uniek kerstverhaal in Concertgebouw Brugge: “Mét ‘LICHT’ zijn wij het antwoord op De Warmste Week in Brugge”

Op zondag 28 december kan je om 18 uur in het Concertgebouw van Brugge terecht voor ‘LICHT’, een uniek kerstconcert van Ingeborg en David Vandyck. Op het podium staat een vijfkoppige liveband, die regelmatig wordt versterkt met het 60-koppige Brugse jongerenkoor Fioretti. Het inspirerende kerstverhaal wordt afgewisseld met liedjes die ontroeren of aanzetten om mee te zingen.
The post

Lees meer »

Ultraconservatieve aartsbisschop geëxcommuniceerd wegens verwerpen van autoriteit paus

Een ultraconservatieve Italiaanse aartsbisschop Carlo Maria Vigano is geëxcommuniceerd. Dat heeft het Vaticaan vrijdag laten weten. Excommunicatie is een ernstige kerkelijke straf die de gestrafte uitsluit van deelname aan het volle sacramentele leven van de kerk. De 83-jarige man staat bekend als een heftig tegenstander van paus Franciscus. Hij werd veroordeeld wegens “schisma” nadat hij de autoriteit van de katholieke

Lees meer »

Tweelingzussen Denise en Annie trouwden 50 jaar geleden op dezelfde dag: “Verkeerde zus kreeg ring bij huwelijksaanzoek”

Vijftig jaar geleden zijn de tweelingzussen Denise en Annie Van Bommel op dezelfde dag getrouwd, nu vieren ze ook samen hun gouden bruiloft. Op hun 70ste lijken de zussen nog steeds als twee druppels water op elkaar. Of hun mannen zich nooit vergist hebben? “Éen keer heb ik een cruciale fout gemaakt”, geeft één van hen ietwat gegeneerd toe.

Lees meer »