Unieke tentoonstelling in de Sint-Bertinuskerk in Poperinge: “Kerstbeelden uit de hele wereld”

De Sint-Bertinuskerk in Poperinge wordt omgetoverd tot een grootse expo van kerstbeelden en -stallen uit de hele wereld. Michael Moyaert en Greet Van Engeland uit Gits en Joris Missiaen en Moniek Inghelbrecht uit Ichtegem stellen meer dan 500 exemplaren uit hun verzameling tentoon.

“In alle landen waar christenen wonen, wordt Kerstmis gevierd. Daarbij hoort traditiegetrouw een kerststal. Maar andere culturen betekent ook andere gewoonten en voorstellingen. Kerststallen bestaan daarom in alle maten, gewichten en materialen. De kerststallen op de tentoonstelling komen van over de hele wereld”, legt Moniek Inghelbrecht. “Iedere stal heeft een eigenheid, die soms in kleine ornamenten zit, zoals elementen uit het dagelijkse leven, muziek, natuur,…”

Verzameling

“Mijn eigen verzameling startte ettelijke jaren geleden, toen ik van een missionaris een stalletje cadeau kreeg. Het was een ebbenhouten exemplaar uit Congo. Pure kunst van een plaatselijke kunstenaar. Dat stalletje is mij nog altijd heel dierbaar”, vertelt Moniek. “Toen ik later nog twee stalletjes uit Peru kreeg, merkte ik dat er telkens andere lokale kenmerken in verwerkt waren. Ik ontdekte zo dat de eigen cultuur van een regio of land dikwijls een plaats krijgt in de stalletjes. Een cocablad in de vorm van een kerststal uit Peru, bijvoorbeeld, of eentje uit Palestina waar een muur in verwerkt zit. Al die lokale culturen worden op een unieke manier met de geest van Kerstmis in zo’n stalletje verweven.”

In de tentoonstelling in de Sint-Bertinuskerk wordt bij sommige kerststalletjes ook wat uitleg gegeven met een verduidelijkende tekst. “Het maakt dat sommige exemplaren echte pareltjes zijn. Onze wereld kijkt soms neerbuigend naar bepaalde culturen, maar de tentoonstelling leert ons onze hoed af te nemen voor hun kunstwerken. Ook onze vrienden Michael en Greet, die een grote en unieke verzameling hebben, kennen een gelijkaardig verhaal. Voor Michael begon zijn passie toen hij acht jaar was en de kerststal van zijn oma mocht opstellen en nadien van zijn mama een stalletje uit Mexico kreeg. Bij het overlijden van zijn oma kreeg Michael haar kerststal.”

Kerstboodschap

Michael en Moniek en enkele medewerkers zullen ter plaatse aanwezig zijn om uitleg te geven. Ze merken dat de expo het een en ander teweeg brengt bij veel bezoekers. “Zij komen weer in contact met waar het eigenlijk allemaal om draait, de boodschap van Kerstmis. Het is een tentoonstelling die mensen met elkaar en de wereld verbindt, een warme onderdompeling in de kerstsfeer.”

De tentoonstelling is in handen van de Pastorale Eenheid Poperinge in samenwerking met H. O. E. K. (Hulp aan Oost-Europese Kerken). De stichter, priester Roger Vanhopplinus, was vele jaren actief op het Sint-Stanislascollege, net als zijn collega-priester Kamiel Missiaen. In hun voetsporen werkt vandaag priester Luc Deschodt, afkomstig uit Poperinge, mee in de beweging.

Bezoeken kan op zaterdag 23 december, van dinsdag 26 tot en met zaterdag 30 december en van dinsdag 2 januari tot en met zondag 7 januari. Telkens van 13.30 tot 17 uur. De toegang is gratis. Meer info: [email protected].

The post Unieke tentoonstelling in de Sint-Bertinuskerk in Poperinge: “Kerstbeelden uit de hele wereld” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Bedrijvencentrum regio Kortrijk viert met nieuwe naam: Takeoff

Na 40 jaar neemt het Bedrijvencentrum regio Kortrijk een nieuwe vlucht. Het bood in die 40 jaar onderdak aan 475 startende bedrijven, onder meer Lernout & Hauspie en Savaco. Het ondernemerscentrum viert zijn jubileum met een nieuwe naam: ‘Takeoff’.
The post Bedrijvencentrum regio Kortrijk viert met nieuwe naam: Takeoff appeared first on KW.be.

Lees meer »

Strandloop Zeebrugge opent Loopcriterium van de Kust: “Het zou mooi zijn weer 400 lopers te mogen verwelkomen”

De Vlaamse kustgemeenten slaan ook dit jaar weer de handen in elkaar voor de organisatie van het Loopcriterium van de Kust. In juli en augustus zullen tien wedstrijden op en naast het strand plaatsvinden. Zeebrugge bijt de spits af op vrijdag 5 juli met de traditionele Strandloop.
The post Strandloop Zeebrugge opent Loopcriterium van de Kust: “Het zou mooi

Lees meer »

Burgemeester van Moorslede Ward Vergote geschorst na belangenvermenging

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten (Open VLD) heeft de burgemeester van Moorslede Ward Vergote (Partij Visie) geschorst tot het einde van zijn bestuursperiode. Vergote werd vorig jaar veroordeeld voor belangenvermenging. Die feiten ziet minister Rutte als een grove nalatigheid waardoor hij zijn ambt niet kan verderzetten.

Lees meer »

“Het gebouw is een pak moderner en het oogt echt wel chique”: Roeselarenaars onder de indruk tijdens bezoek aan vernieuwde stadhuis

Op zondag 30 juni zette Roeselare de deuren open van het vernieuwde stadhuis. Op de Grote Markt stonden bij momenten wachtrijen, maar de rondleiding verliep heel vlot. De bezoekers waren onder de indruk van het lichtrijke en toegankelijke gebouw.
The post “Het gebouw is een pak moderner en het oogt echt wel chique”: Roeselarenaars onder de indruk tijdens bezoek

Lees meer »

Oostendenaar Arthur Goethals is de nieuwe voorzitter van de BNXT League: “Ik ben vereerd met deze benoeming”

Arthur Goethals (78), gewezen voorzitter van BC Oostende en van de Belgian Pro Basketball League, is benoemd tot de nieuwe voorzitter van de BNXT League, de grensoverschrijdende basketbalcompetitie met Belgische en Nederlandse clubs.
The post Oostendenaar Arthur Goethals is de nieuwe voorzitter van de BNXT League: “Ik ben vereerd met deze benoeming” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Kamping Kitsch start eigen radiozender samen met Topradio: “Humor die zo flauw is dat je erom moet lachen”

Kamping Kitsch Club lanceert, in samenwerking met Topradio, een eigen radiozender: Radio Kamping Kitsch Club. De online zender is enkel online te beluisteren via de link: Radio Kamping Kitsch Club en gaat van start op zaterdagnamiddag om 16.00 uur.
The post Kamping Kitsch start eigen radiozender samen met Topradio: “Humor die zo flauw is dat je erom moet lachen”

Lees meer »