Stijn (30) roept op tot een meer inclusief beleid in West-Vlaanderen: “Wil niet gezien worden als een inwoner met een beperking”

Zondag 3 december is Internationale Dag voor Personen met een Beperking. Voor Stijn Vandamme, ambassadeur van de InclusieAmbassade, een aanleiding om nog maar eens aandacht te vragen voor een meer inclusief beleid in onze steden en gemeenten. “Ik zou graag gezien worden als een inwoner van Jabbeke, niet als een inwoner met een beperking.”

Stijn Vandamme (30) uit Jabbeke is als persoon met autisme een van de ambassadeurs van de campagne ‘Burgemeesters voor iedereen’, een project van de InclusieAmbassade dat lokale beleidsmakers moet inspireren meer in te zetten op inclusie in hun gemeente of stad.

Bezoeken

De voorbije maanden ging hij langs bij zestien Vlaamse gemeenteraden en colleges in Vlaanderen – waarvan tien in West-Vlaanderen – om hen te vragen om er in hun inclusiebeleid rekening mee te houden dat hun communicatie en dienstverlening ook is gericht op mensen met een beperking. Die bezoeken maakten hem duidelijk dat er nog te weinig actie wordt ondernomen om mensen met een beperking vlotter toegang te geven tot het openbare leven, maar ook dat er nog veel onwetendheid is over wat inclusie kan betekenen. Stijn: “Er wordt nog te veel van uit gegaan dat een inclusief beleid zich vooral moet richten op personen met een fysieke handicap, zoals slechtzienden of mensen in een rolstoel. Dat is uiteraard zo, maar men vergeet dat mensen met een psychische beperking – zoals autisme bij mij – ook specifieke noden hebben. Die beperkingen zijn veelal niet zichtbaar en daardoor wordt er geen rekening mee gehouden.”

Die noden manifesteren zich vooral op vlak van communicatie. “Het gaat nochtans vaak om kleine dingen”, aldus Stijn. “Ik denk maar aan stap voor stap uitleggen hoe je een document kan verkrijgen. Of duidelijk aanduiden op een bord naar waar de bushalte is verplaatst bij een omleiding.”

Adviesraad

Een complexe en ver strekkende materie, weet ook Stijn: “Maar ik vind het gewoon belangrijk dat ook wij onze noden kenbaar kunnen maken, via bijvoorbeeld een adviesraad. Ik zou graag willen dat er meer naar ons geluisterd wordt, zodat ook wij het gevoel krijgen dat we erbij kunnen horen in elke gemeente of stad. Ik zou graag gezien worden als een inwoner van Jabbeke, niet als een inwoner met een beperking.”

Een mooi voorbeeld van een geslaagd inclusieproject ziet Stijn in Beernem: “Daar rijdt de caravan van De Komkommer rond, een mobiele kruidenier die tegelijk een sociale rol vervult. Je kunt er boodschappen halen, ze parkeren zich bijvoorbeeld op het marktplein en zetten daar tafeltjes rond. Daar kan iemand als ik dan bijvoorbeeld een koffie drinken en op die manier vlotter in gesprek geraken met mensen zonder beperking. Dat soort eenvoudige ingrepen helpt ons al veel vooruit.”

Mailactie

Op donderdagochtend 30 november neemt Stijn deel aan een grote mailactie naar Vlaamse burgemeesters en hun lokaal bestuur, waarin opnieuw wordt opgeroepen tot concrete actie voor een goed inclusief lokaal beleid voor personen met een beperking in een gemeente. “We zullen elke gemeente een lijstje met actiepunten overhandigen en hen uitnodigen om daar eindelijk werk van te maken.”

The post Stijn (30) roept op tot een meer inclusief beleid in West-Vlaanderen: “Wil niet gezien worden als een inwoner met een beperking” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

The New York Times: “Biden overweegt om zich terug te trekken”

Huidig Amerikaans president Joe Biden, die kandidaat is voor een tweede ambtstermijn, zou dan toch twijfelen of hij zich niet moet terugtrekken na het voor hem desastreus verlopen debat vorige week donderdag. Dat schrijft The New York Times op basis van een “belangrijke bondgenoot” die wenste anoniem te blijven.

Lees meer »

“Zorg er gewoon voor dat ik kan slapen. Maakt niet uit wat er gebeurt”: de laatste dagen van Michael Jackson

Het is intussen vijftien jaar geleden dat popster Michael Jackson op 50-jarige leeftijd overleed. Hoe tragisch ook, z’n dood kwam niet geheel onverwacht voor wie hem die laatste maanden van dichtbij meemaakte. Wie uitte z’n bezorgdheden over z’n geestestoestand? Wat gebeurde er tijdens z’n laatste momenten? Een overzicht van z’n finale weken. “Hij is als een verloren jongetje.”

Lees meer »

Belgen verbruikten vorig jaar minste energie in bijna 30 jaar

Het energieverbruik in België lag vorig jaar op het laagste peil sinds 1995. De daling heeft te maken met de erfenis van de energiecrisis, de industriële activiteit die op een laag pitje staat en de mildere winters. Het merendeel van die verbruikte energie is nog altijd fossiel, maar het aandeel hernieuwbare energie stijgt licht.

Lees meer »

Europa wil spotgoedkope Chinese webwinkels als Shein, AliExpress en Temu zwaarder belasten

De Europese Commissie wil de douanevrijstelling voor e-commercepakketjes van minder dan 150 euro schrappen. Dit plan richt zich vooral op Chinese webwinkels zoals Shein, Temu en AliExpress, die met hun spotgoedkope en gesubsidieerde producten concurreren met Europese bedrijven. Op dit moment zijn de pakjes van minder dan 150 euro uit landen buiten de Europese Unie vrijgesteld van douanebelastingen. De Commissie

Lees meer »

Yoni is amper 15 jaar, maar wel al wereldkampioen jetskiën bij de profs: “Vrienden waren jaloers omdat ik schooljaar vroeger mocht eindigen”

België is een kampioen rijker. Yoni Hamelin uit Heule is pas 15 en al wereldkampioen jetskiën. Voor het eerst mocht Yoni Hamelin zijn kans wagen bij de profs en meteen jetskiet hij naar de hoofdprijs. Daar kroonde hij zichzelf in Sardinië meteen tot wereldkampioen. “Het was niet de bedoeling om de titel te bemachtigen, maar ik ben tevreden. Het is

Lees meer »

“Ze urineerden op hem en dreigden om hem aan steen in vaart te gooien”: tiener urenlang mishandeld en vernederd tijdens horrornacht in Brugge

Nadat hij de instelling ontvlucht was, zocht een 17-jarige jongen zijn toevlucht in het appartement van Bruggeling Dylan D. (18). Daar wachtten het slachtoffer urenlange vernederingen en mishandelingen waarbij zelfs op hem geürineerd werd. Toen D. en zijn kompaan ermee dreigden de jongen aan een steen in de vaart te gooien, brachten de buren redding. “Het was totale horror”, stelde

Lees meer »

LIVE. “Torenhoog favoriet? Net daar ligt de valkuil”: Belgian Arrows zien onbekende Italianen als gevaarlijke klanten

Na de overrompelende zege tegen Nederland is Italië de volgende tegenstander van de Belgian Arrows in de World Cup of Darts. Ofwel: Dimitri Van den Bergh (PDC-8) en Kim Huybrechts (PDC-36) versus Michele Turetta (PDC-133) en Massimo Dalla Rosa (geen ranking), live vanaf 14u op VTM 2 en VTM GO. Van onderschatting is geen sprake. “Wij torenhoog favoriet? Dat is

Lees meer »

Meester Filiep (63) aan laatste schooldag toe in ‘t Polderhart: “Afscheid van een natuurtalent”

‘t Polderhart in Zuienkerke verliest straks een monument: meester Filiep trekt er vrijdag na 34 toegewijde schooljaren voor het laatst de deur van het de ‘Plukjesklas’ achter zich dicht. Zijn schoolcarrière was een roeping. “Het heeft mij op alle vlakken ontzettend verrijkt.”
The post Meester Filiep (63) aan laatste schooldag toe in ‘t Polderhart: “Afscheid van een natuurtalent” appeared

Lees meer »