Oostende kent culinaire revival

Vijftien vermeldingen in de nieuwe Gault&Millau, waaronder vijf stijgers en vier nieuwe namen. Het was ooit anders. Oostende beleeft na mindere tijden een culinaire revival. De jarenlange inspanningen voor en investeringen in de troeven van de Oostendse gastronomie renderen, tot vreugde van het toeristisch bestel in de Stad aan Zee. “Toerisme is ook eten en drinken”, luidt het. Zo veroverde Brasserie du Parc, een half jaar na de heropening door Shannah Zeebroek, een plaatsje in de culinaire gids.

Neen, Oostende heeft niet veel redenen tot klagen na de bekendmaking van het Gault&Millau-oordeel. De gevestigde waarden behouden hun uitstekende score. Meer nog: vier ervan kregen dit jaar zelfs een hogere quotering: Bistro Mathilda en de Savarin klommen naar 13,5, terwijl Bistro Belle de Jour en Kiss The Chef nu een score van 13 op 20 haalden. Toppers in Oostende blijven onveranderd Storm en Marina met 14, beiden gevestigd op Oosteroever. Om het lijstje volledig te maken: Lusitania 13,5, Mange Tout 13, Frenchette 12 en Rocco Eats 12, maar ook twee opvallende nieuwkomers, die meteen ook scoren: Brasserie du Parc en Brassi, die elk 12 op 20 genoteerd kregen. Weliswaar net over de gemeentegrens in Oudenburg haalde Willem Hiele een fantastische 15,5. In de nevenreeksen krijgt Paroles Paroles een vermelding in de categorie ‘H!P by Gault&Millau’ en Victor’s Boutique Bar in de categorie cocktail bars.

Burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) is vol lof voor de restaurateurs. “We zijn heel tevreden dat onze jarenlange inspanningen in culinair Oostende verder renderen. We groeien duidelijk niet alleen in de breedte van het aanbod met nieuwe adresjes in onder meer de POP-categorie, maar duidelijk ook in kwaliteit. Twee nieuwe zaken in de lijst van restaurants en liefst vier stijgers zijn een mooie beloning voor het harde werk van de restaurateurs”, aldus de burgemeester.

Jaren aan gewerkt

Ook Toerismedirecteur Peter Craeymeersch ziet de positieve evolutie als een belangrijke troef en een grote meerwaarde. “Toerisme is ook eten en drinken. Met ons team hebben wij jarenlang gewerkt aan het naar voren schuiven van de niet onaardige culinaire troeven. Dat dit zich nu vertaalt in het Gault&Millau-verhaal, geeft eerlijk gesteld veel voldoening en is meteen een belangrijke stimulans. Oostende biedt het hele jaar door tal van activiteiten en evenementen aan en dat lokt heel wat mensen naar hier. Ik geef graag het voorbeeld van een bezoek aan een concert in het Kursaal. Heel wat mensen boeken meteen ook een logies en gaan graag ook eens lekker eten. Net daarvoor is een mooi culinair aanbod heel belangrijk. Niet alleen zien de restaurateurs hun score als een mooie erkenning, het betekent voor hen meteen ook een stimulans om nog hoger te mikken. Ik vind trouwens dat er nog zaken zeker in plaats in de gids verdienen. Er bestaat een grote collegialiteit tussen de restaurants. Het zal er alleen maar toe bijdragen dat onze stad op gastronomisch vlak in de toekomst nog beter zal scoren”, zegt Peter Craymeersch.

Etalage

Een van de nieuwkomers in de gids, meteen ook een van de meest iconische zaken in de stad, is Brasserie Du Parc. Peter Craeymeersch bestempelt het heel treffend als de etalage van Oostende. Open sinds 15 juli en dat na indrukwekkende renovatie- en restauratiewerken aan het pand, ziet uitbaatster Shanna Zeebroek de erkenning van Gault&Millau vooral als een stimulans om op de ingeslagen weg verder te gaan. “Of we dit verwacht hebben? Het klinkt misschien cliché, maar neen, echt niet. Dit kwam als een volledige, maar natuurlijk heel aangename verrassing. We zijn pas uit de startblokken geschoten. De start was op zijn minst heftig en er is nog werk aan de winkel, maar dit is een beloning voor een heel team. Het zorgt voor extra motivatie en een serieuze boost. Belangrijk is nu om niet op je lauweren te rusten Wij gaan in de eerste plaats verder inzetten op kwaliteitsproducten, het nog verfijnen van onze gerechten en het nog meer variëren van het aanbod. Kortom: we hebben honger naar nog veel meer”, besluit Shanna Zeebroek.

The post Oostende kent culinaire revival is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Karl schrijft een brief naar Ben Crabbé: “De weg naar Het Journaal was met Blokken geplaveid”

Karl Vannieuwkerke schrijft elke week een brief. Deze week richt hij zich tot Ben Crabbé, die op donderdag 5 september een jubileum viert: precies 30 jaar geleden begon hij als presentator van Blokken. In die periode schreven trouwens heel wat West-Vlaamse kandidaten quizgeschiedenis.
Ben mag altijd antwoorden: [email protected]
The post Karl schrijft een brief naar Ben Crabbé: “De

Lees meer »

Koksijde viert opening van gloednieuw NAVIGO Visserijmuseum met groots volksfeest

Het volledig nieuwe NAVIGO Visserijmuseum opent op 7 september de deuren en dat gebeurt met een groots volksfeest op de museumsite met twee nieuwe entiteiten: een museumdepot met kooktheater en een museumvleugel, met potvis Valentijn als grote blikvanger.
The post Koksijde viert opening van gloednieuw NAVIGO Visserijmuseum met groots volksfeest appeared first on KW.be.

Lees meer »

Deze eis stelde Annelien Coorevits voor deelname aan ‘De verraders’: “Eerst weigerden ze, maar anders deed ik niet mee”

Wie houdt het hoofd koel in een web van leugens? Wie breekt onder de druk? En vooral… wie zijn de verraders? Je ontdekt het vanaf zondagavond, want dan trappen ze bij VTM het derde seizoen van ‘De verraders’ af. Ex-Miss België Annelien Coorevits (37) is één van de waaghalzen die het psychologische avontuur aandurft. “Ik heb wel één voorwaarde gesteld.

Lees meer »

Duitse bondskanselier Scholz roept op om “stabiele regeringen te vormen zonder extreemrechts” na “bitter resultaat” bij deelstaatverkiezingen

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz (SPD) heeft maandag bezorgd gereageerd op de uitslag van het extreemrechtse AfD bij de deelstaatverkiezingen in Saksen en Thüringen, in het oosten van Duitsland. Die partij kreeg in beide deelstaten meer dan 30 procent van de stemmen. De bondskanselier noemde het een “bitter” resultaat.

Lees meer »

LIVE TOUR OF BRITAIN. Evenepoel wil ploegmakker Magnier aan nieuwe zege helpen, drie renners in vroege vlucht

De teller voor Soudal-Quick.Step staat intussen op twee. Paul Magnier sprintte al twee keer naar de zege in de Tour of Britain dankzij uitstekend werk van Remco Evenepoel. Helpt de dubbele olympisch kampioen zijn ploegmaat naar een derde zege in een nieuwe vlakke etappe rond Northampton? Mis niets van de actie via onderstaande liveblog en kijk hier als HLN-abonnee naar

Lees meer »

Annelien Coorevits deelt voor het eerst details over relatie: “We wonen nog niet samen uit angst dat het weer fout zou lopen”

Ex-Miss België Annelien Coorevits (37) woont nog niet samen met haar nieuwe vriend Frederik Verfaillie. En dat is heel bewust. Dat vertelt ze in haar podcast ‘De zussen Coorevits’. Na haar scheiding van voormalig topvoetballer Olivier Deschacht (43) stelt ze die beslissing uit. “Puur uit angst dat het weer verkeerd zou lopen”, klinkt het.

Lees meer »

Steve opent De Fritoric in Dadizele: “Ik geloof erg in het succes van een frituur”

Frituur De Fritoric opent op woensdag 11 september de deuren langs de Kleppestraat in Dadizele. De nieuwe frituur is een initiatief van Steve Grymonprez, de zaakvoerder van restaurant De Historic op de Plaats in Dadizele. Joeri Bartholomeus, jarenlang medewerker in De Historic, wordt het vaste gezicht in de frituur.
The post Steve opent De Fritoric in Dadizele: “Ik geloof

Lees meer »

Een evenaring van Tokio: zwemster Tatyana Lebrun pakt brons na diskwalificatie van Nederlandse en bezorgt België 15de medaille

Tatyana Lebrun leek te moeten achterblijven met een ondankbare vierde plek, maar de Nederlandse Lisa Kruger – die als derde eindigde – werd gediskwalificeerd. Daardoor heeft onze landgenote toch eremetaal te pakken. Goed voor medaille vijftien voor onze paralympische atleten in Parijs. En dat is een evenaring van de prestatie van in Tokio 2020. Daarmee is het doel bereikt.

Lees meer »