Kortrijks Symfonisch Orkest viert 95 jaar met jubileumconcert in Sint-Maartenskerk op 2 december

Het Kortrijks Symfonisch Orkest, een orkest voor geschoolde, niet-professionele muzikanten, bestaat 95 jaar. Dat wordt gevierd met een spetterend jubileumconcert ‘KSO 95’ op zaterdag 2 december om 20 uur in de Sint-Maartenskerk in Kortrijk.

In 1928 startte het huidige Kortrijks Symfonisch Orkest (KSO) als een klein orkestje dat samenkwam om een film te begeleiden voor de scouts. De groep is blijven bestaan onder de naam ‘Eigen Kunst’ en lag even stil tijdens de oorlogsjaren. Intussen groeide het symfonisch orkest uit tot een 70-tal leden. Els Brys (63) is al 33 jaar lid van KSO, waarvan 25 jaar in het bestuur. “In bijna elke gemeente is er een harmonie, een orkest van enkel blazers zoals de fluit, hobo, trompet, tuba, hoorn, klarinet en saxofoon, maar een symfonie – een orkest van blazers én strijkers – is uniek in regio Zuid-West-Vlaanderen. Het KSO is voor amateurmuzikanten, zeker voor strijkers zoals violen, cello’s en contrabassen dus zeer interessant om lid te zijn.”

“Een orgelist speelt meestal alleen, dus onze dirigent Bart Van Beneden moet zich zo positioneren dat Ben Van Nespen hem kan zien via een spiegel” – bestuurslid Els Brys

Om de vijf jaar organiseert het Kortrijks Symfonisch Orkest een jubileumconcert. Meestal gaat dat door in de Stadsschouwburg die omwille van verbouwingswerken dit jaar niet beschikbaar was. “Dat gaf ons wel de mogelijkheid om ons 95-jarig bestaan met een uniek instrument in de kijker te zetten: het orgel. We zochten een geschikte locatie en kwamen uit bij het majestueuze orgel van de Sint-Maartenskerk. Een orgelist speelt meestal alleen, dus onze dirigent Bart Van Beneden moet zich zo positioneren dat Ben Van Nespen hem kan zien via een spiegel aangezien hij met zijn rug naar het publiek speelt”, legt Els uit.

Op het programma staan Richard Strauss met ‘Also Sprach Zarathustra’, August De Boeck met ‘Nocturne’, Gustav Holst met ‘Mars (The Planets)’, Hans Zimmer met ‘Interstellar (een bewerking van Bart Van Beneden)’ en Camille Saint-Saëns met ‘Symfonie Nr. 3 (Orgelsymfonie)’. In 2028 bestaat het Kortrijks Symfonisch Orkest 100 jaar. “We denken aan een groot feest. De voorbereidingen starten volgend jaar al.”

KSO verwelkomt nieuwe leden. Schrijf je in via www.hetkso.be/speel-mee.

The post Kortrijks Symfonisch Orkest viert 95 jaar met jubileumconcert in Sint-Maartenskerk op 2 december is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Politie-interventie bij paleis van Versailles door geschil tussen verkopers

Er heeft donderdagnamiddag een interventie van de veiligheidsdiensten plaatsgevonden bij het paleis van Versailles, in de buurt van Parijs. Dat zou het gevolg zijn van een geschil tussen twee verkopers, waarbij een van hen een mes had getrokken. Dat meldt de krant ‘Le Figaro’, die sprak met een politiebron. Er zou geen sprake zijn van terreur.

Lees meer »

’t Zwarte Veld klaar voor Oostveld Kermis: “Een echte Vlaamse kermis”

Van 5 tot en met 7 juli wordt het veld in de Bruinbergstraat in Oostveld opnieuw helemaal omgetoverd tot een kermisplein. Vzw ’t Zwarte Veld maakt zich op voor de 31ste editie van Oostveld Kermis. “Dit is wat ze noemen een echte Vlaamse kermis”, vertelt mede-initiatiefnemer Robin Verstraete.
The post ’t Zwarte Veld klaar voor Oostveld Kermis: “Een echte

Lees meer »

“Haar vriend probeerde nog alles, maar tevergeefs”: Mandy (33) wilde nog even over haar hoeve vliegen tót het vliegtuigje begon te tollen

Met het pleziervliegtuigje wilde ze nog even haar geitjes en kippen vanuit de lucht zien. Tot de motor van de Boeing-Stearman PT-17 Kaydet boven Kiewit (Hasselt) sputterde, de oldtimer recht naar beneden viel en de romantische vlucht een dramatische afloop kende. Stewardess Mandy Linder (33) stierf op 100 meter van haar eigen woning, haar vriend – de piloot van het

Lees meer »

KIJK. Nederlandse urbexer vindt spookstad in droogste woestijn op aarde, waar de röntgentoestellen nog in het ziekenhuis staan

Urban Explorer Bob Thissen neemt ons mee naar enkele verlaten dorpen in de Atacama-woestijn in Chili. Dat is de droogste plek op aarde. In de 19e en 20e eeuw waren er veel dorpen in de woestijn, voornamelijk bevolkt door mensen die in nabijgelegen mijnen werkten. De meeste van die dorpen zijn spooksteden geworden. Al zijn sommige dorpen niet écht verlaten,

Lees meer »

Biden volhardt in campagnestrijd, ondanks rijzende twijfels: “Ik doe mee aan deze race en niemand zal me wegduwen”

Joe Biden bevestigt dat hij kandidaat blijft om zichzelf op te volgens als president van de Verenigde Staten. Dat heeft Biden gezegd in een videovergadering. Sinds het dramatische debat tegen uitdager Donald Trump rijzen er ook binnen zijn eigen partij steeds grotere twijfels over de kandidatuur van de 81-jarige Biden voor de presidentsverkiezingen in het najaar.

Lees meer »

Vorig jaar bijna 13.500 zwerfkatten gevangen in Vlaanderen

In 2023 zijn er in de Vlaamse steden en gemeenten bijna 13.428 zwerfkatten gevangen, zowat 8 procent minder dan een jaar eerder, toen nog meer dan 14.600 katten van de straat werden gehaald. Dat schrijft De Zondag op basis van cijfers van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA).

Lees meer »

Première danskomedie ‘De Ballroombeker’ doet voeten zweven én maakt deze zomer het mooie weer in het Fakkeltheater

Een zwoele zomeravond vol lach en dans. Zo kan de première van De Ballroombeker samengevat worden. De première van “De Ballroombeker” in het Fakkeltheater was een ware triomf. Het publiek genoot met volle teugen van deze zwoele zomerkomedie, die de perfecte mix bood van humor, dans en emotie. Deze sprankelende voorstelling, geschreven en geregisseerd door Jeroen Maes, liet opnieuw zien

Lees meer »