Hooligans riskeren twee jaar cel na rellen: “Dit waren geen supporters, geweld was hun enig doel”

21 hooligans van Club Brugge en het ‘bevriende’ ADO Den Haag riskeren twee jaar cel voor de zware rellen na de voetbalwedstrijd tussen blauw-zwart en Antwerp in 2017. De leider van de groep, Björn F., riskeert zelfs drie jaar, omdat hij eerder al betrokken was bij rellen bij de match tegen Napels.

Op 22 oktober 2017 stonden Club Brugge en Antwerp na lange tijd nog eens tegenover elkaar in de competitie. Antwerp was net gepromoveerd en Club won met 1-0. Nadien kwam het tot zware rellen in de buurt van het Jan Breydelstadion. Langs de Gistelse Steenweg in Sint-Andries gooiden hooligans met straatmeubilair, palen, stenen en zelfs ontwortelde boompjes naar de politie, die massaal aanwezig was. De relschoppers veroorzaakten heel wat schade aan voertuigen, woningen en winkels. Ze duwden het autootje van een invalide schoenmaker omver en staken het in brand. Een steen kwam terecht tegen het hoofd van een commissaris, die daar een gebroken kaak aan overhield. In totaal raakten liefst twaalf agenten gewond.

Onderzoek wees uit dat North Fanatics van Club Brugge een honderdtal tickets had geregeld voor ‘bevriende’ hooligans van ADO Den Haag. Dankzij camerabeelden en gsm-filmpjes, konden 21 relschoppers geïdentificeerd worden. Ze werden vervolgd voor gewapende weerspannigheid, opzettelijke slagen en verwondingen, vernielingen en bendevorming. Maar een advocaat van een van de Nederlandse beklaagden, wees evenwel op een procedurefout. Ze stelde dat het parket geen melding had gemaakt van het gerechtelijk onderzoek aan de Voetbalcel, die aan de meeste beklaagden eerder al een administratief stadionverbod oplegde.

De rechtbank volgde die redenering en sprak alle beklaagden vrij en verklaarde de strafvordering onontvankelijk voor wat betreft de slagen en de gewapende weerspannigheid. Wat volgde waren enkel werkstraffen. In beroep acht het openbaar ministerie de slagen wel bewezen. “De voetbalwet is hier niet van toepassing!” Ook de bendevorming vindt de procureur-generaal bewezen. “Geweld was het enige doel, men kwam puur uit vertier vanuit Nederland naar Brugge. Men heeft ook versterking gevraagd uit Nederland. Dit waren geen mensen die toevallig met hun zoon of dochter naar het voetbal kwamen kijken.”

Hij vorderde voor allen twee jaar cel, deels met uitstel en een stadionverbod van drie jaar. Enkel voor leider Björn F., die eerder al veroordeeld was voor rellen in de match tegen Napels, vorderde hij drie jaar cel en een stadionverbod van tien jaar. Bijna alle beschuldigden vroegen het hof hun werkstraffen te bevestigen. Voor Björn F. ontkende zijn advocaat ook dat hij de leider was van de bende. “Er was totaal geen structuur. Hij is sindsdien ook nooit meer betrokken geweest bij rellen.” De uitspraak valt op 31 januari. (OSM)

The post Hooligans riskeren twee jaar cel na rellen: “Dit waren geen supporters, geweld was hun enig doel” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kamping Kitsch deelt 120 gratis tickets uit aan ouders van kinderen met C-attest: “Beloning voor die nieuwe lading buizen in je kelder”

De storm van de jaarlijkse rapportenslag is ondertussen al gaan liggen, behalve in Kortrijk dan. Daar leverde de hilarische wedstrijd van Kamping Kitsch meer dan 120 winnaars op. Ouders van kinderen die een C-attest hadden, mochten dat doorsturen en ze kregen dan gratis tickets voor het grootste verkleedfestijn van de Lage Landen.
The post Kamping Kitsch deelt 120 gratis

Lees meer »

De uitdagingen zijn enorm, maar de nieuwe baas van het leger zwijgt

Meer militairen, meer munitie, meer materiaal en meer middelen. Bij het begin van zijn missie als nieuwe chef Defensie verwees luchtmachtgeneraal Fred Vansina tot in den treure naar het verlanglijstje van zijn voorganger admiraal Michel Hofman. Maar wat hij precies wil en hoe hij het leger de volgende jaren zal inloodsen, daarover bleef hij bijzonder discreet.

Lees meer »

Drugdealers op Werchter zullen meteen gedagvaard worden of voorgeleid

Bezoekers van het muziekfestival Rock Werchter die betrapt worden op het dealen van drugs, zullen meteen gedagvaard worden voor de correctionele rechtbank, of voorgeleid worden voor de onderzoeksrechter. Druggebruikers krijgen dan weer een minnelijke schikking voorgesteld die ter plaatse kan betaald worden. Dat meldt het Leuvense parket vrijdag.

Lees meer »

Post Title

Nog tot en met zondag 1 september kan je in vakantiehuis d’Heksescheure in de Oude Kortrijkstraat 50 in Beselare terecht in een zomerbar. “We hebben zonnige plaatsjes in onze ruime tuin, maar je kunt er ook genieten van de natuurlijke schaduw onder de knotwilgen”, vertelt eigenaar Steve Melsens.
The post appeared first on KW.be.

Lees meer »

Een model in New York, shopverslaafde of basketbalspeler die drumt in de kerk: één van deze mannen wordt Mister World Belgium

De fotoshoots zijn beoordeeld, het defilé in zwemshorten klaar om gehouden te worden. Nu zondag kiest Miss België-organisatrice Darline Devos uit één van deze acht mannen een Mister World Belgium. “Hij vertegenwoordigt ons land op de verkiezing van Mister World in Vietnam. Na tien jaar doet ons land eindelijk weer mee”, zegt ze. Het wereldkampioenschap voor mooie mannen vindt plaats

Lees meer »

Veel boze reacties op essay waarin Taylor Swift een “slecht rolmodel” wordt genoemd: “Ze is 34, ongetrouwd en heeft nog geen kinderen”

“Vrouwen moeten niet per se trouwen en kinderen krijgen om een goed rolmodel te zijn.” Fans van Taylor Swift zijn niet te spreken over een artikel van het Amerikaanse ‘Newsweek’. In het essay wordt de zangeres onder meer een slecht rolmodel genoemd omdat ze op 34-jarige leeftijd nog niet getrouwd is en ook geen kinderen heeft. Iets waar volgers van

Lees meer »

“Zo goed zijn ze eigenlijk niet”: Van Gerwen ook na afstraffing niet onder de indruk van Huybrechts en Van den Bergh

De ‘Belgian Arrows’ hebben grote indruk gemaakt in de achtste finale van de World Cup of Darts. In de ‘Derby der Lage Landen’ hebben Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts Oranje op een afstraffing getrakteerd: 8-2! Eindelijk heeft Van den Bergh de scalp van Michael Van Gerwen, zij het met de hulp van Huybrechts. In de kwartfinale spelen de

Lees meer »

De mens achter de nieuwe Britse premier Keir Starmer: “Als je het gespot van je kinderen kan overleven, is de politiek kinderspel”

Een stijvere bovenlip kan hij niet houden. Evenmin kan zijn naam nóg doordeweekser klinken. “Een saaie dossiervreter”, menen zijn tegenstanders. “De rustige vastheid”, volgens zijn aanhangers. Toch boekte Keir Starmer (61) een monsterzege in de Britse verkiezingen en is hij als premier voortaan de machtigste man van het Verenigd Koninkrijk. Wie schuilt er écht achter dat wandelende maatpak?

Lees meer »

Belgische verdachten in verdwijning Vlaams koppel op Tenerife verzetten zich niet langer tegen uitlevering aan Spanje

Michael A. (44) en zijn zoon Lucas A. (23), de twee Belgische verdachten van de verdwijning van Marc Olbrechts en de verdwijning en de dood van Laura Trappeniers op Tenerife, verschijnen donderdag voor de raadkamer in Brussel. Die moet zich buigen over hun uitlevering aan Spanje. Volgens hun advocaat zullen de twee zich daar niet langer verzetten.

Lees meer »