Veertig kopppels horen verkeerd geslacht na NIP-test: “Hadden zelfs al meisjeskleren gekocht”

Bij veertig ongeboren kindjes in West- en Oost-Vlaanderen kregen de ouders na de NIP-test vorige maand het verkeerde geslacht te horen. Pas na enkele weken kwam de fout aan het licht. “We geloofden onze gynaecoloog eerst niet.”

meisje, en alles gezond: dat lazen Arno en zijn vrouw in de resultaten van de NIP-test. Maar bij de eerstvolgende consultatie in het AZ Groeninge in Kortrijk fronste de gynaecoloog de wenkbrauwen.“Uit de NIPT bleek dat we een gezonde dochter hadden, maar de gynaecoloog zei dat hij op de scan overduidelijk een jongetje zag”, vertelt Arno. “We geloofden het eerst niet.”

De arts nam contact op met het laboratorium in het Gentse AZ Maria Middelares, dat voor zeven ziekenhuizen in de regio de NIP-test uitvoert. Daar bleek dat er bij een batch tests een technisch probleem was bij de geslachtsbepaling. En dus niet alleen bij Arno en zijn vrouw. “De technische storing vond eind oktober plaats bij één batch van een tachtigtal stalen”, zegt Catherine Zenner.

“Eerste keer”

“Zodra bij een echo bleek dat het geslacht verschillend was dan aangegeven door de NIPT, is ons protocol in werking getreden. Alle stalen zijn volgens de procedure opnieuw geanalyseerd en daaruit bleek dat de geslachtsbepaling verkeerd liep door een technische storing bij een veertigtal stalen.”

De betrokken artsen en ouders werden onmiddellijk daarna gecontacteerd, ongeveer drie weken na de oorspronkelijke NIPT. “We analyseren elk jaar 6.600 stalen en het is de eerste keer dat dit gebeurt”, zegt Zenner. “We sensibiliseren altijd, bijvoorbeeld via onze brochures en aanvraagformulieren, dat het door de NIPT aangegeven geslacht altijd bevestigd moet worden door een echo.”

Downsyndroom

Arno en zijn vrouw tillen niet te zwaar aan wat er gebeurd is. “We hadden al kleren gekocht voor een dochtertje, maar nu zijn we in blijde verwachting van een zoon”, lacht Arno. De NIPT gebeurt via een bloedafname bij de moeder en wordt terugbetaald sinds 2017. Bedoeling is om na te gaan of het kindje aangeboren afwijkingen heeft, zoals het Downsyndroom.

Een ernstige en niet-behandelbare aandoening kan voor aanstaande ouders een reden zijn om abortus te vragen. Als de NIPT een aandoening signaleert, volgt een vruchtwaterpunctie om de aandoening definitief te bevestigen. “Maar de fout zat enkel bij het geslacht, en bij geen enkele andere parameter”, klinkt het bij AZ Maria Middelares.

The post Veertig kopppels horen verkeerd geslacht na NIP-test: “Hadden zelfs al meisjeskleren gekocht” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Basisschool Futura Wervik viert nieuwe fietsstraat met verkeersvrije speelnamiddag: “Blij dat we schooljaar zo kunnen starten”

Op de eerste schooldag zet basisschool Futura in Wervik de verkeersveiligheid in de verf met de inhuldiging van een nieuwe fietsstraat. De Hellestraat, de straat waar de school ligt, werd deze namiddag voor alle verkeer afgesloten en omgedoopt tot ‘Futura Boulevard’. Kinderen konden er voor één keer op straat spelen en opdrachten uitvoeren. Ook de buurt was uitgenodigd.

Lees meer »

Buschauffeur van De Lijn rijdt tegen gevel in Bazel bij Kruibeke

In Bazel bij Kruibeke heeft een chauffeur van een gelede bus (of harmonicabus) van De Lijn zich klem gereden tegen een gevel van een woning. Bij het nemen van een bocht op het kruispunt van de Barbierstraat met de Bazelstraat week de chauffeur te ver uit. Niemand raakte gewond en ook de schade bleef erg beperkt.

Lees meer »

“Het Salomonsoordeel binnen de VRT verhult een groter probleem: dat van de sluipende politisering”

Wie heeft Thuis nog nodig, nu de werking van de VRT zelf tot een soap is verworden? Al maanden houdt intern geruzie de openbare omroep in de greep. In de laatste aflevering vorige vrijdag werden programmadirecteur Ricus Jansegers en netmanager van VRT en VRT Canvas Lotte Vermeir de laan uitgestuurd. Hun onderlinge conflict verziekte volgens een welzijnsrapport de hele redactie.

Lees meer »

IN BEELD – Eerste Kustschlagerfestival in Plopsa De Panne met Margriet Hermans, Paul Bruna én Willy Sommers: “Het meest gezelligste schlagerfestival!”

“Welkom op het meest gezelligste schlagerfestival van ’t land”, zei presentatrice Ilse Chamon bij de start van de eerste editie van het Kustschlagerfestival in Plopsa De Panne. “Vandaag zie je hier de créme de la créme van de Vlaamse artiesten.”
The post IN BEELD – Eerste Kustschlagerfestival in Plopsa De Panne met Margriet Hermans, Paul Bruna én Willy Sommers:

Lees meer »

Na succesverhaal over de Bourgondiërs trekt Bart Van Loo zijn ‘stoute schoenen’ aan in nieuw boek: “Dit boek vroeg veldwerk”

In ‘Stoute schoenen: in de voetsporen van de Bourgondiërs’ diept Bart Van Loo het verhaal van de Bourgondiërs nog verder uit. Na zijn besteller ‘De Bourgondiërs’ vond Van Loo het nu tijd om erop uit te trekken om het decor van ons ontstaansverhaal beter te kaderen. "Dit boek spoort mensen hopelijk aan om erop uit te trekken en te ontdekken

Lees meer »