Dirk De fauw: “Als drugstrafieken zich naar Zeebrugge verleggen, krijgen politie en douane extra manschappen”

“Als de drugtrafieken zich van Antwerpen naar Zeebrugge verleggen, krijgen douane en federale politie extra manschappen voor onze haven. Dat hebben de premier en de minister van Binnenlandse Zaken mij beloofd”, zei de Brugse burgemeester Dirk De fauw (CD&V) tijdens de gemeenteraad dinsdagavond.

“Er doen in de Zeebrugse haven hardnekkige geruchten de ronde dat Antwerpen enkele trafieken uit Zuid-Amerika wil verleggen”, verklaarde raadslid Jean-Marie De Plancke. Momenteel wordt Zeebrugge in tegenstelling tot Antwerpen niet geplaagd door drugtrafieken. Eén van de voornaamste redenen is dat er weinig schepen uit Latijns-Amerika aanmeren in Zeebrugge.

Voorbereid?

“Maar het kan snel veranderen, te meer daar er plaats is op de containerterminal van Cosco in de voorhaven. Men is er kaaien aan het betonneren, wat de geruchtenmolen voedt”, aldus Jean-Marie De Plancke. Hij wil weten of de politie en de douane voldoende voorbereid zijn op de mogelijke komst van drugstrafieken. “We willen in Zeebrugge en de andere Brugse deelgemeenten vgeen Antwerpse toestanden meemaken, met afrekeningen, bomaanslagen en de dood van onschuldige kinderen. Die vrees leeft ook bij leden van onze veiligheidsdiensten in de haven.”

Volgens burgemeester Dirk De fauw (CD&V), die ondervoorzitter is van Port of Antwerp-Bruges, bezit de huidige grensinspectiepost van de douane in Zeebrugge over voldoende gesofistikeerd materiaal om het huidig volume aan transporten te scannen op de aanwezigheid van drugs. Er is regelmatig overleg met politie en douane rond havengerichte criminaliteit, zodat er snel kan ingespeeld worden op veranderingen. Ook de drugsmagistraat bij het parket West-Vlaanderen neemt hieraan deel.”

Extra manschappen

“Ik heb de opmerking duidelijk gesteld aan premier Alexander De Croo en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden: als de goederenstromen zich verleggen en er risicovolle transporten naar onze haven komen, moet Zeebrugge meer manschappen krijgen. Ze hebben dat toegezegd! Er zijn trouwens ook al procedures uitgeschreven en interne afspraken gemaakt om in beslag genomen drugs te vernietigen in vergunde installaties”, aldus Dirk De fauw.

The post Dirk De fauw: “Als drugstrafieken zich naar Zeebrugge verleggen, krijgen politie en douane extra manschappen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Egbert Lachaert (46) is géén kandidaat om Open Vld te leiden: “De donkerblauwe achterban vraagt mij kandidaat te zijn, maar anderen zijn compleet tegen”

Egbert Lachaert (46) wil niet opnieuw voorzitter van Open Vld worden. Wie dan wel? Eén ding is voor hem al zeker: “Het kan maar lukken als het beeld niet meer bepaald wordt door de oude familieclans die de partij al veel te lang domineren.” De families De Croo, De Gucht en Dewael dus. Een uitgebreid interview over zijn plannen en

Lees meer »

Lieva (55) moest net als slachtoffer van Nick Bril met prothesen leren stappen na ongeval: “Het is echt niet gemakkelijk, het lijkt wel steltlopen”

Een half jaar nadat Nick Bril met zijn terreinwagen over hem reed en hij zijn twee benen verloor, mag Joe Claridge (37) het ziekenhuis verlaten. Hij gaat rechtstreeks naar het befaamde revalidatiecentrum in Pellenberg. Om er te leren stappen op beenprothesen. Lieva Vervoort (55) moest zes jaar geleden hetzelfde doen en heeft goeie raad voor Joe: “Zorg dat je er

Lees meer »

Kortrijk Spurs stelt nog eens vier nieuwe youngsters voor

Eerder werd bekend gemaakt dat de youngsters Kobe Grymonprez, Matt Rotsaert, Flint Waleson, Tiemen Van Brussel en Jules Isebaert Kortrijk Spurs trouw blijven. Nu stellen de Spurs nog eens vier nieuwe jonge talenten voor die de club komen versterken.
The post Kortrijk Spurs stelt nog eens vier nieuwe youngsters voor appeared first on KW.be.

Lees meer »

Voor één keer spreken we de inwoners van de meest chique wijk van het land: Knokke-Zoute. “Zelfs mijn rijhuisje is zéker een miljoen waard”

Knokke wil het unieke karakter van het Zoute bewaren: aan de kronkelende smalle paadjes en witte villa’s met rode dakpannen mag niet geraakt worden. Kortom, het Zoute wordt mogelijk nóg wat exclusiever. Maar wie zijn de mensen die er wonen nu écht? Welke clichés kloppen en welke niet? In witte sneakers en met een hemelsblauw linnen hemd trokken we op

Lees meer »

Waarom Viktor Orban Europa niet groot kan maken

Hongarije volgt maandag België op als tijdelijke voorzitter van de Raad van de EU, onder de slogan “Make Europe great again”. Maar door Orbans houding is die ambitie gedoemd. “Mijn advies? Neem het Hongaarse voorzitterschap niet ernstig.”

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. Nieuwe balans: al 37.834 doden in Gazastrook – VN-Veiligheidsraad eist dat Houthi’s aanvallen op schepen stoppen

Bij een aanval voor de Israëlische ambassade in de Servische hoofdstad Belgrado is zaterdag een politieagent gewond geraakt en de aanvaller doodgeschoten. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken Ivica Da?i? viel een aanvaller een beveiligingsagent bij de ambassade aan met een kruisboog. De agent raakte daarbij gewond. Andere agenten openden daarop het vuur op de aanvaller, die het niet overleefde.

Lees meer »

Aantal gevallen van stalking blijft jaar na jaar stijgen

Het aantal criminele feiten is in 2023 nagenoeg stabiel gebleven in vergelijking met het jaar voordien. Wel zijn er enkele opmerkelijke verschuivingen. Zo nam het aantal woninginbraken en gevallen van internetfraude af. Daartegenover staat dat er meer feiten waren van zakkenrollerij en grijpdiefstallen. Ook het aantal gevallen van stalking bleef toenemen. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de federale politie.

Lees meer »

Laatste verdachte brutale steekpartij vrij met enkelband, maar kompanen verschijnen binnenkort wel nog voor rechtbank

De Brugse raadkamer heeft eerder deze week besloten om K.S. voorwaardelijk vrij te laten in een onderzoek naar een moordpoging. De Oostendse twintiger werd onder elektronisch toezicht geplaatst, maar hoeft dus niet langer in de gevangenis te verblijven. Het dossier werd inmiddels ook doorverwezen naar de correctionele rechtbank.
The post Laatste verdachte brutale steekpartij vrij met enkelband, maar kompanen

Lees meer »