Bewoners van Sint-Pieterskerklaan eisen met actie op de Burg in Brugge schadevergoeding voor waterschade

Maandagavond hielden bewoners van de Sint-Pieterskerklaan op de Brugse Burg een actie voor de start van de gemeenteraad. Ze eisen een schadevergoeding voor de waterschade die hun huizen opliepen tijdens de recente hevige regenbuien en wijten de problemen aan de rioleringswerken in de straat.

Dinsdagavond zullen Stefaan Sintobin (VB), Ilse Coopman (N-VA) en Pol Van Den Driessche (N-VA) interpelleren over dit dossier. Eerder al getuigden Gino Lebacq en Sven Derpoorter, twee bewoners van de Sint-Pieterskerklaan, over de waterellende. Begin november liepen hun kelders onder water.

Ondergelopen kelders

Volgens schepen van Openbare Werken Mercedes Van Volcem (Open VLD) bleek na een eerste inspectie dat de schade niet te wijten is aan de heraanleg van de Sint-Pieterskerklaan.

De buurt neemt geen genoegen met de uitleg van watermaatschappij Farys. Raadslieden Ilse Coopman en Pol Van Den Driessche (N-VA) gingen ter plaatse kijken.

“We stelden vast dat er effectief water staat in verscheidene kelders”, vertelt Ilse Coopman. “Dat water komt van de straatkant, zowel van onderaan maar ook soms van door de muur gesijpeld, door de ‘inspectie-opening’ die verplicht is. Ook bij mensen die hun kelder al waterdicht maakten. Soms stond het water dan 20 cm hoog.”

Oorzakelijk verband

“Natuurlijk viel er de jongste weken veel regen. Maar dat gebeurde vroeger ook al, evenwel zonder noemenswaardige problemen in deze buurt”, vervolgt Ilse Coopman. “Het is pas sinds de straat, na grondige rioleringswerken, is heraangelegd dat de kelders nu onderlopen of pakken meer water te herwerken krijgen. Zonder zelf specialisten in deze materie te zijn, lijkt het evident dat er een oorzakelijk verband bestaat tussen recente werken en de huidige waterschade.

“Dit zorgt uiteraard voor problemen, met ook nog onprettige geuren erbovenop of schade aan materiaal en toestellen die er staan. Sommigen durfden zelfs de verwarming niet aan te steken, omdat de ketels in de kelder staan. Allemaal zeer onprettig bij deze kouder wordende temperaturen.”

Infovergaderingen

Ilse Coopman en Pol Van Den Driessche vernamen dat er wel al infovergaderingen en bezoeken aan getroffen huizen plaatsvonden, waarop ook stadsdiensten aanwezig waren: “Weliswaar soms op ongelukkige momenten, zoals op namiddagen wanneer de meeste mensen aan het werk zijn. Maar een afdoend antwoord kregen de bewoners toen niet, laat staan dat zij een kosteloze oplossing kregen aangereikt.”

Inmiddels stuurde het Brugs stadsbestuur een brief naar de bewoners van de Sint-Pieterskerklaan met de vraag om de waterschade te melden, zodat die informatie kan verstrekt worden aan de verzekeraar van de stad en zowel de oorzaak als een oplossing kan gevonden worden. “We zijn blij dat de stad Brugge eindelijk haar aandeel in deze waterschade erkent”, stelt Ilse Coopman.

Actie

En toch hielden bewoners van de Sint-Pieterskerklaan maandagavond nog een actie op de burg omdat ze ontevreden blijven met de reactie van de stad. Ze zijn teleurgesteld en vinden de reacties bedroevend en willen men hun actie nogmaals de ernst van de zaak benadrukken.

The post Bewoners van Sint-Pieterskerklaan eisen met actie op de Burg in Brugge schadevergoeding voor waterschade is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ontwijde kerk De Paanders in Meulebeke ingehuldigd als Smulkapel

De kerk van de Paanders in Meulebeke werd op 1 april 2023 ontwijd. Toen werd de parochie ook toegevoegd bij de parochie Sint-Antonius. De ruimte die vrij kwam, wordt nu volledig gebruikt door de Paandersschool. Die maakte er niet alleen een eetzaal van voor de leerlingen, maar wil de ruimte ook openstellen voor verenigingen.
The post Ontwijde kerk De

Lees meer »

Focus op lokaal tijdens culinaire festival Tastoe

Op 7 en 8 september wordt de Koning Ridderdijk van Westende, ter hoogte van surfclub De Kwinte, omgetoverd tot een waar gastronomisch paradijs tijdens Tastoe.
The post Focus op lokaal tijdens culinaire festival Tastoe appeared first on KW.be.

Lees meer »

Boerderij ’t Moereveld in Torhout is niet zomaar een hoeve: “Het best verkochte ijs? Zonder twijfel vanille!”

Een boerderij die in de zomer het gewone hoeveleven overstijgt? Daar is de Torhoutse IJsboerderij ’t Moereveld een schoolvoorbeeld van. Met, naast 120 melkkoeien en ook akkerbouw, 30 verschillende smaken zelfbereid ijs en een ruim ijssalon met terras. “De zaken lopen zó goed, dat ik de vraag naar ijs bijna niet kan volgen”, zegt ‘ijsboerin’ Cindy Vandevoorde.
The post

Lees meer »

KVKO A stoomt zich klaar voor derde provinciale

KVKO stelde de selectie voor het komende seizoen voor. De A-ploeg promoveerde naar derde provinciale, terwijl de B-ploeg nu in de kustreeks van vierde terechtkomt.
The post KVKO A stoomt zich klaar voor derde provinciale appeared first on KW.be.

Lees meer »

Belgen verbruikten vorig jaar minste energie in bijna 30 jaar

Het energieverbruik in België lag vorig jaar op het laagste peil sinds 1995. De daling heeft te maken met de erfenis van de energiecrisis, de industriële activiteit die op een laag pitje staat en de mildere winters. Het merendeel van die verbruikte energie is nog altijd fossiel, maar het aandeel hernieuwbare energie stijgt licht.

Lees meer »

Twee doden bij vliegtuigongeluk in Noorwegen

Twee mannen zijn omgekomen bij een vliegtuigongeluk in Noorwegen. Volgens de politie stortte het vliegtuigje neer op de snelweg E6 in de gemeente Oppdal bij een privévliegveld, waarna brand uitbrak. Een van de twee inzittenden overleed op de plaats van het ongeluk, de ander in een ambulance op weg naar het ziekenhuis.

Lees meer »

Kapster Xantippe krijgt Lifetime Achievement op Brugge Awards

In het Beurs Meeting en Congres Center (BMCC) vond de gala-avond van de tweede editie van de Brugge Awards plaats. ‘Onderneming van het Jaar’ is ECS European Containers. Christine Waeyaert van kapsalon Xantippe krijgt de ‘Lifetime Achievement Award’. Ook Cactus Muziekcentrum is als ‘Brugs Ambassadeur’ bij de winnaars.
The post Kapster Xantippe krijgt Lifetime Achievement op Brugge Awards appeared

Lees meer »

Remco Evenepoel pakt witte trui, maar staat in dezelfde seconde als gele Pogacar: “Zou fantastisch zijn om die trui morgen over te nemen”

Na twee etappes heeft Remco Evenepoel (24) zijn eerste trui al beet in de Ronde van Frankrijk. Toen Tadej Pogacar ten aanval trok zat hij te ver, maar na een knappe achtervolging klokte Evenepoel dezelfde tijd in het algemeen klassement. De witte trui is een leuk souvenir, maar als Evenepoel morgen enkele plekken voor Pogacar eindigt, pakt hij geel. “Dat

Lees meer »