Zeno Durie ziet cross als voorbereiding op het wegseizoen: “Ik sta zonder druk aan de start”

Met drie overwinningen achter zijn naam mag Zeno Durie terugblikken op een meer dan geslaagd wegseizoen. De 16-jarige Avekapellenaar ziet het veldrijden voortaan dan ook een manier als om zich voor te bereiden op de volgende wegcampagne. “Naar Koksijde en de kampioenschappen kijk ik natuurlijk wel uit.”

Dankzij acht podiumplaatsen en twintig toptiennoteringen zette Zeno Durie als tweedejaarsnieuweling een constant seizoen neer. Bovendien mocht de renner van Young Cycling Team Middelkerke in Zedelgem, Zillebeke en Kortemark het zegegebaar maken. “Ik ben dus wel redelijk content met mijn seizoen op de weg. De mooiste overwinning was de eerste, die in Zedelgem. Halfweg koers reden we met vijf renners weg en op het einde waren we met twee over. Uiteindelijk kon ik nog wegrijden en kwam ik solo over de meet. Dat is toch nog iets mooier dan in de sprint. Je hebt meer tijd om ervan te genieten.”

Ook op enkele andere prestaties blikt de Avekapellenaar met veel plezier terug. “Mijn tweede plaats op het PK in De Panne was ook mooi. En ik ben ook tevreden over mijn prestatie in de laatste klimkoers in Jemeppe. Klimmen is niet mijn specialiteit, maar ik merkte dat ik op dat vlak toch progressie heb gemaakt.”

Voorbereiding

Na net geen anderhalve maand zonder wedstrijden speldde Durie in Ardooie al opnieuw een rugnummer op. Met die zevende plaats in zijn eerste veldrit kon hij wel leven. “Het was echt een loopcross, met heel veel modder. Ook de week erna in Niel was het heel zwaar. Na die steile afdaling zakten we tot onze knieën in de modder.”

De veelzijdige renner werd in de Jaarmarktcross uiteindelijk als 21ste afgevlagd. “Ik moest op de laatste rij starten en bleef lang rond de 40ste positie hangen. In de laatste ronden kwam ik pas echt goed in mijn ritme en kon ik nog veel renners inhalen. Ik was dus zeker wel content over het gevoel. Ik rij die crossen wel zonder druk, want ik zie het deze winter meer als een voorbereiding op de weg.”

“Ik wil pieken naar de periode van het PK en het BK”

Die insteek betekent ook dat de kersverse eerstejaarsjunior geen volledig crosswinter zal afwerken. “Nu zaterdag start ik in Kortrijk en daarna rij ik onder andere ook in Lichtervelde en Essen. Ik blijf crossen tot aan het BK, maar daarna zet ik alles vol op de weg.” Dat neemt niet weg dat Durie wel nog een paar keer met ambitie aan de start zal staan. “Ik wil pieken naar de periode van het PK en het BK. Op het PK moet een top tien kunnen, op het BK misschien een top twintig, maar het is ook niet zo heel erg als het niet lukt. Naar Koksijde kijk ik natuurlijk ook uit, want dat is vlak bij de deur. Ik rij ook graag in het zand en dat is het voornaamste. Sommige renners doen het niet graag en dan lukt het zeker niet.”

Van Moer

Young Cycling Team Middelkerke houdt na enkele mooie seizoenen op te bestaan, waardoor Durie vanaf 1 januari sowieso andere oorden moest opzoeken. “Het was echt een vriendenclub met een hele toffe groep renners. Het is een mooie periode die eindigt, maar waar ik met veel plezier op terugkijk. Ik was wel sowieso al van plan om bij de juniores over te stappen naar Van Moer Logistics.”

De 16-jarige renner stond immers al langer op de radar bij de Oost-Vlaamse formatie. “Als eerstejaarsnieuweling had ploegleider Kenny Desaever al een berichtje gestuurd om zijn interesse te tonen. Er waren nog een paar andere opties, maar Van Moer stak erbovenuit. Ze rijden een mooi programma en ook de begeleiding is goed. Ook op het vlak van tijdrijden, waar ik weer meer op wil werken.”

Eerste stage

Bij zijn nieuwe team zal Zeno Durie zich eerst moeten aanpassen aan het hogere niveau en de langere wedstrijden in het juniorespeloton. “In het begin zal ik vooral veel ervaring moeten opdoen. En dan kijken we wel wat het brengt. In de voorbereiding zal ik ook meer trainen en vooral specifiekere tijdrittrainingen doen. Met de ploeg gaan we in de krokusvakantie ook op stage naar Cambrils in Spanje. Het wordt mijn eerste stage, ideaal om klaar te zijn voor het nieuwe seizoen.”

The post Zeno Durie ziet cross als voorbereiding op het wegseizoen: “Ik sta zonder druk aan de start” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Dominique Strypsteen is 30ste Koning van de Jachtfeesten

De Koninklijke Sint-Sebastiaansgilde 1833 in Sint-Andries heeft met Dominique Strypsteen (66) haar dertigste Koning van de Jachtfeesten aangesteld. Dominique schoot zijn eerste pijlen al op zijn 15de, en stoomt nu zelf een nieuwe generatie klaar. “Boogschieten blijft een van de leukste hobby’s ter wereld.”
The post Dominique Strypsteen is 30ste Koning van de Jachtfeesten appeared first on KW.be.

Lees meer »

Charles De Ketelaere kan verschil niet meer maken in late invalbeurt: Rode Duivels uitgeschakeld op EK voetbal

De Rode Duivels zijn uitgeschakeld in de achtste finales op het EK voetbal in Duitsland. In de Merkur Spiel-Arena in Düsseldorf verloren de Belgen bij de laatste zestien met het kleinste verschil van Frankrijk: 0-1.
The post Charles De Ketelaere kan verschil niet meer maken in late invalbeurt: Rode Duivels uitgeschakeld op EK voetbal appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Als ik ooit stop, is mijn laatste optreden in België”: 11.000 fans feesten mee met Joost Klein tijdens eerste optreden in ons land na Songfestival

De Europalaan in Genk werd voor één dag de Europapalaan en een extra groot festivalterrein voor 11.000 bezoekers, allemaal voor één man: Joost Klein. De Nederlander trad vandaag voor het eerst sinds zijn veelbesproken (bijna) deelname aan het Songfestival op in België. Genk on Stage, het gratis stadsfestival in Genk, kon Klein strikken en daar kwam véél volk op af.

Lees meer »

VBS Duizendpluspoot wint VRT-wedstrijd en mag naar Olympische Spelen: “Lopen elke dag 1 mijl”

Sport Vlaanderen, MOEV en allerlei Vlaamse topsporters moedigen in aanloop naar de Olympische Spelen alle Vlaamse en Brusselse scholen aan om het olympische gevoel aan te wakkeren. De scholen konden ook deelnemen aan de VRT-wedstrijd ‘Plankgas naar de Spelen’. De finales werden recent in drie steden afgewerkt. De olympische bus trok nadien naar de winnende school, naar Duizendpluspoot in Sint-Eloois-Vijve.

Lees meer »

Ex-Red Flame geeft eerste interview na bekendmaking anorexia: “Ik vlucht van het idee dat ik kan overlijden”

“Een tegenspeler zei dat ik er ziek uitzag. Mijn kleren zakten af. Vanaf dan werd het enkel erger.” Heel Vlaanderen leeft mee met voormalige Red Flame Tine Schryvers (31) die vanochtend heeft bekendgemaakt dat ze al acht jaar met een eetstoornis worstelt. Nu geeft ze voor het eerst een openhartig interview waarin ze dieper ingaat op haar ziekte, én de

Lees meer »

Bewoner van huis dat getroffen werd door explosie zit nu zélf in de cel: “Hij ontkent elke betrokkenheid”

De Brugse politie is donderdagochtend in alle vroegte binnengevallen op meerdere locaties in ’t Brugse, waaronder in de woonwijk De Blauwe Poort. Daar werd de bewoner van het huis dat eind februari getroffen werd door een explosie opgepakt. Karam B. verscheen inmiddels voor de onderzoeksrechter op verdenking van cocaïnehandel en blijft aangehouden. Volgens de advocate is er geen link met

Lees meer »

“De perceptie rond de VAR zit verkeerd”: expert Werner Helsen neemt het op voor nieuwe technologie

De 3D-muur en chip in de bal zorgen voor nieuwe technologische snufjes op dit EK, al blijven de meningen verdeeld. Voor de ene haalt het de charme weg, voor de andere is het een stap in de goede richting. Sportwetenschapper en VAR-expert Werner Helsen (64) behoort tot het tweede kamp en duidt de nieuwe technologische mogelijkheden. “De meetfouten zijn verminderd,

Lees meer »

Medewerkers ION vernielen JH Reflex na personeelsdrink: “Respectloos en ronduit hartverscheurend”

Donderdag 4 juli organiseerde projectontwikkelaar ION een drink voor zijn personeel in Jeugdhuis Reflex, die binnenkort moet plaatsmaken voor hun nieuwbouwproject. Vandaag werden de vrijwilligers geconfronteerd met een hartverscheurend tafereel. “De Reflex is vernield. Waar is het respect? In plaats daarvan vonden we een gevoelloze rouwbrief om ons jeugdhuis ten grave te brengen”, zegt bestuurslid Sarah Verelst.
The post

Lees meer »

Crimineel licht juwelier op met sluw trucje

De Britse politie is op zoek naar een crimineel die een juwelier heeft opgelicht eind juni in Stoke-on-Trent. De man wou een gouden sieraad verkopen aan de juwelier, maar verwisselde het horloge na het wegen met een waardeloos kopie. De juwelier is zo’n 2.080 euro kwijt.

Lees meer »

Vlaamse studente geëvacueerd uit Grieks hotel vanwege bosbrand: “Geen idee waar wij nu moeten slapen”

In Griekenland woedden er de voorbije dagen al heel wat bosbranden. De Griekse premier waarschuwde zondag al voor een “gevaarlijke” zomer in zijn land. En zo blijkt: intussen zijn al heel wat mensen moeten evacueren vanwege bosbranden. Ook de 19-jarige studente Elise Michielsen uit Merksplas moest maandagavond, samen met heel wat andere toeristen, uit haar hotel op het Griekse eiland

Lees meer »