Wim Belaen schrijft met ‘De Vloek van Aïda’ zijn vierde misdaadroman: “Start van een nieuwe reeks?”

Er rommelt iets in het Italiaanse Verona. Tenminste, in de nieuwste misdaadroman van Wim Belaen. De dirigent en directeur van kunstacademie Art’Iz schreef al een spannende trilogie, die zich deels in de wereld van de opera en klassieke muziek afspeelde en keert nu naar die setting terug in zijn nieuwste boek ‘De Vloek van Aïda’. Hoofdpersonage Lukas Lang moet er tegen wil en dank een moordmysterie oplossen.

Wim werkte als dirigent al samen met symfonieorkesten in binnen- en buitenland. Hij woont in Kruisem, maar werkt in het dagelijks leven als directeur van kunstacademie Art’Iz in Izegem. In 2017 liet hij voor het eerst een andere kant van zichzelf zien toen hij debuteerde met zijn eerste boek ‘Het Venetiaans Concerto’. De belevenissen van topdiplomaat Lord Percy Ashdown vielen zo in de smaak dat een vervolg niet kon uitblijven. Van de bekende uitgeverij Houtekiet kreeg hij het vertrouwen om met ‘Het Londens Kwartet’ en ‘Parijse Rapsodie’ zijn gesmaakte trilogie af te werken.

“Ik keer terug naar de wereld van de opera en klassieke muziek”

“Toen had ik het gevoel dat het verhaal was afgerond en dat het tijd was om die personages te begraven”, vertelt Wim. “Ik had er alles uit gehaald wat ik wilde, maar de schrijfmicrobe had me nog steeds te pakken. Na een goed gesprek kreeg ik van de uitgever te horen dat ze verder met mij wilden werken. Zo ontstond het idee voor een misdaadroman met volledig nieuwe personages en zag mijn nieuw hoofdpersonage Lukas Lang het licht. Hij is een half Chinese, half Belgische gerenommeerde dirigent die de kans van zijn leven krijgt als hij de iconische opera Aïda van Verdi in de Arena van Verona in goede banen mag leiden. Maar natuurlijk loopt er van alles mis. Een kostuumontwerper van de opera wordt het slachtoffer van een gruwelijk ongeluk, een dirigent pleegt zelfmoord en het kantoor van de intendante wordt afgeluisterd. Lang is geen detective pur sang, maar wordt willens nillens in dat mysterie meegesleurd en vermoedt al gauw dat er een moordenaar aan het werk is.”

Verona als decor

Het concept kreeg vorm toen Wim zelf op bezoek was in Verona. “Ik woonde er voor mijn huwelijksverjaardag de opera ‘La Traviata’ bij. Op slag wist ik dat dit het decor voor mijn nieuwe boek moest worden. Het helpt natuurlijk als je er zelf bent geweest. Ik zou Verona dan ook bijna omschrijven als een personage op zich. Het boek speelt zich overigens niet alleen daar af. De zus van Lang blijkt een IT-genie te zijn en ontrafelt mee de plot vanuit Ohio en Aachen. Ook haar heb ik graag geportretteerd en afhankelijk van wat de lezer smaakt, denk ik er over na haar een grotere rol toe te bedelen. Zeker in mijn eerste boek kwam de wereld van de opera en klassieke muziek al uitvoerig aan bod en nu keer ik terug naar die prachtige setting. Ze biedt enorm veel mogelijkheden en het helpt natuurlijk dat ik er zelf thuis in ben.”

Zelf omschrijft Wim zijn boeken als een mix tussen die van Dan Brown (o.a. The Da Vinci Code en Het Bernini Mysterie), Scandinavische auteurs als Stieg Larsson (De Millennium-trilogie) en de Thomas Berg-reeks van landgenoot Jo Claes. Hij ziet nog meer mogelijkheden in het personage van Lukas Lang. “Dit zou wel eens de start van een nieuwe reeks met hem als protagonist kunnen zijn”, vertelt hij. “De uitgeverij ziet dat alvast zitten, nu nog even afwachten of de lezer het allemaal kan smaken, maar ik heb er vertrouwen in. Er rijpt alvast een idee om naar de balletscène in Rusland te trekken.”

Het boek is vanaf 30 november verkrijgbaar in de boekhandel. Die dag is er naar aanleiding van de lancering om 19.30 uur een gratis muzikaal literaire voorstelling in CC De Mastbloem in Kruisem. “Acteur en verteller Benjamin Sercu brengt een stukje verteltheater, gebaseerd op mijn boek terwijl pianiste Anke Steenbeke en sopraan Charlotte Asberg voor de muzikale omkadering zorgen”, vertelt Wim. “Er is interesse om dat concept breder te brengen en ermee naar theaters te trekken. Het is alvast de bedoeling dat er op termijn ook een boekvoorstelling in Izegem zal plaatsvinden.”

The post Wim Belaen schrijft met ‘De Vloek van Aïda’ zijn vierde misdaadroman: “Start van een nieuwe reeks?” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KEI in Oostduinkerke biedt nu ook sportrevalidatie aan

In een tijd waarin sport en gezondheid meer dan ooit centraal staan, biedt het KEI (Koningin Elisabeth Instituut) in Oostduinkerke naast de reguliere ambulante revalidatie nu ook specifieke sportrevalidatie aan.
The post KEI in Oostduinkerke biedt nu ook sportrevalidatie aan appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ongewoon boos en ontgoocheld na tweede sprintnederlaag op rij: zit Jasper Philipsen in een vertrouwenscrisis?

Zo zagen we Jasper Philipsen (26) nog nooit. De Limburger klopte zijn frustratie van zich af en vloekte erop los: die tweede sprintnederlaag op rij kwam duidelijk heel hard aan. Zijn vriendin moest hem tot twee keer toe gaan kalmeren op de bus. Er lijkt meer aan de hand dan alleen sportieve ontgoocheling. Is de topsprinter in een vertrouwenscrisis beland?

Lees meer »

“Ik ben alles kwijt”: getuigenissen van slachtoffers geven hallucinante inkijk in werkwijze van Limburgse ‘Wolf of Wall Street’ en zijn kompanen

“Op het einde van de rit was ik alles kwijt.” De cryptofraudezaak rond ex-wielrenner Stijn V. (45) uit Sint-Truiden, waar HLN gisteren als eerste over berichtte, neemt steeds grotere proporties aan. Al zes slachtoffers hebben zich bij onze redactie gemeld: hun getuigenissen geven een hallucinante inkijk in de werkwijze van de Limburgse ‘Wolf of Wall Street’ en zijn kompanen. Zelfs

Lees meer »

Verdrinkingsdood van Delano roept nare herinneringen op bij Melissa: “Het verdriet om Mereltje gaat nooit meer weg”

Als iemand begrijpt wat de ouders van de kleine Delano (1) doormaken, dan is het Melissa Naeyaert (37) uit Ichtegem. De jongen verdronk nadat hij in een zwembadje in de tuin klauterde. Bijna dag op dag tien jaar geleden verloor Melissa haar dochtertje Merel (3) op een haast identieke manier. “Mijn hart zal nooit meer helemaal helen.”
The post

Lees meer »

Peperdure sokken, nieuwe sprinttrein en avondwerk voor mecaniciens: hoe Cavendish en Astana al hele jaar lang ‘geobsedeerd’ zijn door ‘Project 35′

‘Project 35′. Een naam die niet zou misstaan voor de ontwikkeling van een of ander nieuw superwapen, maar het is het grote plan dat Astana-Qazaqstan bedacht om Mark Cavendish (39) aan zijn zo gegeerde Tourrecord te helpen. De ploeg zette alles in wat het kon. Een nieuwe sprinttrein, peperdure sokken of mecaniciens die tot laat op de avond aan zijn

Lees meer »

“Er werden rare, gevaarlijke spelletjes gespeeld op de set”: gerestaureerde versie van ‘Spoorloos’ opnieuw in bioscoop

“De griezeligste film die ik ooit heb gezien.” Zo bestempelde grootmeester Stanley Kubrick de Nederlandse film ‘Spoorloos’ met onder meer Gene Bervoets (68) in de hoofdrol. Een gerestaureerde versie van de klassieker uit 1988 is opnieuw te zien in de zalen. Voor de Volkskrant een goede reden om de hoofdrolspelers opnieuw samen te brengen voor een dubbelinterview. “Wat daar gebeurde

Lees meer »