Vlaams kampioenschap tegelwippen levert brons op voor Koksijde

In de categorie kleine gemeenten sleepte de gemeente Koksijde in het Vlaams kampioenschap tegelwippen 2023 de bronzen medaille in de wacht. Er werden 61.601 gewipte tegels geregistreerd.

De heraanleg van een deel van de weg Wulpen Dijk (5.350 vierkante meter netto onthard) en de inrichting van het dorpsplein in Koksijde-Dorp (250 vierkante meter) droegen het grootste ‘steentje’ bij aan deze derde plaats.

De mooie score betekent echter niet dat Koksijde nu op zijn lauweren gaat rusten. Onder het motto Samen Klimaatklaar tegen 2030 – iedereen wint heeft de gemeente de lat hoog gelegd om 20 klimaatdoelstellingen te realiseren. Er mogen dus nog veel meer tegels worden gewipt, want als iedereen hieraan meehelpt, is dat een belangrijke stap vooruit voor de ontharding. Meer bloemen, bomen en geveltuinen maken de gemeente klimaatbestendiger én aantrekkelijker voor dieren en insecten.

Tegels voor aarde

De gemeente heeft daartoe een origineel initiatief genomen: ontharden met de ruildienst Tegels voor aarde. Deze dienst wordt tot 2030 gratis aangeboden aan alle Koksijdenaars die hun tuin willen ontharden, want minder beton of minder tegels creëert ruimte voor meer groen. Dat heeft alleen maar voordelen: het is goed voor de biodiversiteit, voor de natuur, voor je eigen omgeving, de grond kan meer regenwater opnemen… Bij de ruildienst kan je steenpuin (minimaal vier vierkante meter), dat je verzamelt in big bags, inruilen tegen teelaarde of zandgrond. Maximaal 30% van die vier vierkante meter mag opnieuw semiverhard worden, maar dan wel met waterdoorlatende materialen. Het is de bedoeling dat de vrijgekomen oppervlakte ofwel braak wordt gehouden zodat er spontane plantengroei kan ontstaan, ofwel beplant wordt met streekeigen groen.

Behaag je tuin

De gemeente raadt aan om planten te kiezen die zijn opgenomen in de groepsaankoop ‘Behaag je tuin’ van Regionaal Landschap Westhoek. Op onderstaande website vind je alle praktische informatie en voorwaarden over het initiatief.

The post Vlaams kampioenschap tegelwippen levert brons op voor Koksijde is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Voor één keer spreken we de inwoners van de chicste wijk van het land: Knokke-Zoute. “Het is een stukje paradijs voor wie het nog kan betalen”

Knokke wil het unieke karakter van het Zoute bewaren: aan de kronkelende smalle paadjes en witte villa’s met rode dakpannen mag niet geraakt worden. Kortom, het Zoute wordt mogelijk nóg wat exclusiever. Maar wie zijn de mensen die er wonen nu écht? Welke clichés kloppen en welke niet? In witte sneakers en met een hemelsblauw linnen hemd trokken we op

Lees meer »

Inwoners wijk Sint-Anna klagen over isolement door afsluiten Durmebrug in Waasmunster, maar “die gaat ten vroegste eind augustus weer open”

De Durmebrug in Waasmunster gaat niet open vóór alle werken aan de Gewestweg N446 tussen Waasmunster en de snelweg gedaan zijn. Dat zegt burgemeester Jurgen Bauwens (CD&V) na kritiek van de bewoners van de wijk Sint-Anna die aan de andere kant van de brug wonen. Zij moeten al maanden kilometers omrijden naar het centrum van Waasmunster en voelen zich helemaal

Lees meer »

Brugse tennis- en padelclub KG Witte Beer met nieuwe voorzitter de zomer in

KG Witte Beer Tennis & Padel zet verder in op de jeugd. Men heeft enkele actieve bestuursleden die elk hun eigen taak doen. Met Franky Baert heeft de club een nieuwe (waarnemend) voorzitter. “We willen geen kweekvijver zijn van toptalenten, maar iedereen met tennis laten kennismaken.”
The post Brugse tennis- en padelclub KG Witte Beer met nieuwe voorzitter de

Lees meer »

Proeven van Filipijnse spijzen en dranken op de Kopjesdagen in Eernegem

Op de Kopjesdagen zal je morgen (zondag) kunnen proeven van typisch Filipijnse spijzen en dranken. Een deel van de Westkerkestraat, van huisnummers 4 tot 22, zal ingenomen worden door de Philippine Streetfood Market, een initiatief van Mario Wolleghem, ten voordele van Helping Hands for the Philippines.
The post Proeven van Filipijnse spijzen en dranken op de Kopjesdagen in Eernegem

Lees meer »

Niko Geldhof van Vooruit na politieke sabbat van tien jaar in ere hersteld met vierde plaats op lijst gemeenteraadsverkiezingen Oostende

Met de keuze voor Niko Geldhof op plaats vier herstelt Vooruit hem in ere na een politieke sabbat van 10 jaar. “Ik was de laatste echte schepen van Toerisme”, zegt Geldhof, die enkele duidelijke plannen heeft. Vooruit Plus herstelt hem in ere.
The post Niko Geldhof van Vooruit na politieke sabbat van tien jaar in ere hersteld met vierde

Lees meer »

Paus keurt heiligverklaring van ‘God’s influencer’ Carlo Acutis (15) goed

Carlo Acutis, een Brits-Italiaanse tiener die de bijnaam ‘God’s influencer’ kreeg, zal heilig worden verklaard. Die beslissing is gisteren genomen op een bijeenkomst van paus Franciscus en het college van kardinalen. Acutis overleed in 2006 op zijn 15e aan kanker. Hij gebruikte het internet om zijn geloof te verspreiden en was erg populair. Er zijn ook 2 wonderen aan hem

Lees meer »

Gepensioneerden Ter Groene Poorte gehuldigd

Op het einde van het schooljaar worden in alle onderwijsinstellingen de personeelsleden die met pensioen gaan in de bloemetjes gezet. In bakkerij-, slagerij- en hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge was dit onlangs ook het geval.
The post Gepensioneerden Ter Groene Poorte gehuldigd appeared first on KW.be.

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. Nieuwe balans: al 37.834 doden in Gazastrook – VN-Veiligheidsraad eist dat Houthi’s aanvallen op schepen stoppen

De VN-Veiligheidsraad heeft een resolutie goedgekeurd waarin wordt geëist dat de Houthi-rebellen in Jemen alle aanvallen op schepen stopzetten. Ook dringt de raad erop aan dat de verstoring van de maritieme veiligheid in de essentiële waterweg langs Jemen dringend wordt aangepakt. Lees hier de ontwikkelingen van zaterdag 29 juni terug.

Lees meer »