Veilig Huis Zuid-West-Vlaanderen start in Kortrijk

Na Antwerpen en Limburg beschikken sinds afgelopen weekend ook West-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen over eigen Family Justice Centers, voortaan ‘Veilig Huis’ genoemd. Dat brengt het totaal voor Vlaanderen op negen, met centra in Antwerpen, Geel, Mechelen en Hasselt, en nieuwe locaties in Leuven, Halle, Gent, Kortrijk en Oostende. “Met deze uitrol zet heel Vlaanderen keihard in op de aanpak van intrafamiliaal geweld”, zegt Vlaams minister van Justitie en Veiligheid Zuhal Demir. “Bereikbaarheid, expertise en efficiënte samenwerking onder één dak is het ultieme wapen tegen geweld binnen het gezin. We kiezen resoluut om die hulp in heel Vlaanderen ter beschikking te stellen. Mijn oproep is: blijf er niet mee zitten. Je bent niet alleen.”

Professionals onder één dak nauw laten samenwerken in de strijd tegen intrafamiliaal geweld, dat is en blijft de insteek van een Family Justice Center, vanaf nu dus Veilig Huis. Daarnaast zal het centrum fungeren als wegwijzer voor professionals via advies en opleiding. Maar Veilig Huis wil ook de drempel voor slachtoffers verlagen door onder meer in te zetten op steungroepen waar ze terechtkunnen voor een luisterend oor en ondersteuning vinden bij elkaar.

Met de opening van vijf nieuwe centra rolt Vlaanderen de succesformule van zo’n gezamenlijke aanpak verder uit. In de strijd tegen toenemend intrafamiliaal geweld – in 2022 ging het om ongeveer 27.000 processen-verbaal in Vlaanderen, waarvan 4.634 in West-Vlaanderen – hebben de huidige centra hun nut vandaag ruimschoots bewezen. “Via een gezamenlijke aanpak lukt het steeds beter om de vaak vicieuze cirkel van geweld binnen gezinnen te doorbreken. Blijven investeren in die multidisciplinaire teams en die aanpak, waarbij we aan de slag gaan met het hele gezin, is dus essentieel. Op die manier kunnen we nieuw geweld voorkomen en slachtoffers beter beschermen, met extra aandacht voor de kinderen”, zegt minister Demir.

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits: “De overlegtafels tussen lokale besturen, politie, justitie en hulpverlening over heel precaire situaties van intrafamiliaal geweld hebben de afgelopen jaren hun nut al bewezen. Op die manier kan samen aan een gedeelde aanpak voor de gezinnen gewerkt worden. Het is heel belangrijk dat ook de welzijnsactoren verder hun rol in de Veilige Huizen opnemen. Vandaag al wordt er goed samengewerkt, voor de verdere uitbouw voorzien we een eerste extra investering van 3,75 miljoen euro. Het staat buiten kijf dat we in de toekomst verder mee zullen moeten investeren”.

Opstart in politiezone VLAS

Veilig Huis Zuid-West-Vlaanderen is een samenwerkingsverband van politie, justitie, allerlei hulpverleningsdiensten (o.a. CAW, Opgroeien, Vertrouwenscentrum Kindermishandeling en geestelijke gezondheidszorg) en lokale besturen, onder coördinatie van het Vlaams Agentschap Justitie en Handhaving. Concreet verloopt de opstart van het centrum in Zuid-West-Vlaanderen in één piloot-politiezone: VLAS (Kortrijk, Kuurne en Lendelede). “Samenwerken werkt in de strijd tegen intrafamiliaal geweld. Onze politiezone en lokaal bestuur bundelen dan ook mee hun krachten binnen Veilig Huis”, zegt burgemeester Vincent Van Quickenborne. “We doen die investering zeer bewust, want geen enkele professional krijgt zware, complexe dossiers van intrafamiliaal geweld op zijn eentje opgelost. Politiemedewerkers, parketcriminologen, hulpverleners, casusregisseurs, psychologen en kinderpsychologen werken hier samen aan een geïntegreerde aanpak. Ze pakken dit probleem dus gezamenlijk aan, met oog voor de brede familiale context.”

The post Veilig Huis Zuid-West-Vlaanderen start in Kortrijk is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Onze Formule 1-watcher ziet hoe Norris een compleet verkeerd signaal geeft aan Verstappen: “Wacht maar tot hun eerstvolgende duel”

Wat gebeurt er achter de schermen van de paddock in Silverstone? Lees het in het dagboek van onze F1-watcher. Lees hoe een wereldkampioen zijn auto van seizoen 2000 terugvindt, hoe na Toto Wolff een tweede teambaas de oorlog verklaart aan Red Bull, de Britse pers niet wil horen van vrede, een coureur dertien katten heeft en een andere held op

Lees meer »

Koolskampse ondernemers blazen De Sloeber nieuw leven in: “Hopelijk volgend jaar open”

Drie Koolskampse ondernemers willen de horeca in hun dorp nieuw leven inblazen. “We kochten De Sloeber en zullen het café annex zaaltje, samen met de binnentuin, helemaal opknappen”, zeggen Bert Duyck en de broers Jurgen en Jimmy Houttekier. “Het moet wel nog steeds een bruine kroeg blijven, zoals het dertig jaar lang met Erik Blondeel was. Voor de uitbating zoeken

Lees meer »

ZOMERREEKS. Tinne Terneven woont met haar gezin in Toscane: “Ik maak me niet meer druk in kleine dingen, net als een echte Italiaanse”

Op haar 19de trok Tinne Terneven (45) vanuit Schilde naar Italië om vrijwilligerswerk te doen, vandaag organiseert ze in hartje Toscane wandelvakanties en trektochten met ezels. Een klein toeval, want na de geboorte van haar kinderen moest ze haar glamoureuze carrière in de mode opbergen. “Moeders liever aan de haard, zo gaat dat in Italië. Maar dit is ook het

Lees meer »

ISVAG vraagt wijziging aan voor omgevingsvergunning om afvalverbrandingsoven in Wilrijk open te houden

Afvalintercommunale ISVAG heeft een wijziging aangevraagd voor haar omgevingsvergunning. Het bedrijf kreeg eind 2022 een proefvergunning van 2 jaar maar moet daarvoor voldoen aan verschillende voorwaarden, die enkel haalbaar zijn bij een wijziging van de omgevingsvergunning. "We moeten de impact op de buurt zoveel mogelijk beperken", zegt Kristel Moulaert, algemeen directeur van ISVAG.

Lees meer »

LIVE ROEMENIË-NEDERLAND (18u). “Duidelijk dat alles véél beter moet”: na wanprestatie is druk op Oranje (en vooral Koeman) erg hoog

De Nederlanders plaatsten zich in een lastige poule met Frankrijk en Oostenrijk als derde voor de achtste finales op dit EK voetbal. Toch zal het verlies tegen de Oostenrijkers op de laatste speeldag voor een flinke deuk in het vertrouwen gezorgd hebben. Roemenië verraste dan weer vriend en vijand door als groepswinnaar uit de poule van de Rode Duivels te

Lees meer »

Staat ziet inkomsten van niet-opgeëiste erfenissen met de helft dalen, en daar zit Axel Daeseleire voor iets tussen

De overheid heeft vorig jaar ‘maar’ 8,9 miljoen euro geërfd van overledenen van wie geen wettelijke erfgenamen werden gevonden of omdat die de nalatenschap hadden verworpen. Dat is ongeveer de helft minder dan het jaar voordien. Notaris Bart Van Opstal ziet meerdere redenen voor die terugval. Het tv-programma ‘Erfgenaam gezocht’ met Axel Daeseleire speelt onrechtstreeks ook een rol.

Lees meer »