Torhouts kerkenbeleidsplan goedgekeurd: van vijf naar drie kerken

Maandagavond heeft de Torhoutse gemeenteraad het kerkenbeleidsplan goedgekeurd, dat samen met het centraal kerkbestuur werd opgesteld. Cruciaal in het plan is de toekomst van de vijf Torhoutse kerkgebouwen. Grosso mode komt het erop neer dat Torhout voor de katholieke erediensten van vijf naar nog slechts drie kerken zal evolueren.

Concreet zullen de kerken van Don Bosco en Sint-Henricus liturgisch weinig of geen rol meer spelen, behalve eventueel in hun zijkapellen. De kerken van Sint-Pieters, Sint-Jozef Arbeider en Sint-Jozef Wijnendale daarentegen zullen voor de kerkdiensten behouden blijven.

Visie inzake herbestemming

“In het kerkenbeleidsplan wordt er voor elk van de vijf gebouwen vooreerst een beschrijving gegeven van hun cultuurhistorische waarde, hun architecturale mogelijkheden en hun bouwfysische toestand”, aldus schepen van Erediensten Lieselotte Denolf (CD&V). “Verder wordt elke kerk gesitueerd in haar ruimtelijke omgeving en wordt er beschreven waarvoor ze momenteel specifiek gebruikt wordt. Tot slot wordt er een visie gegeven over de toekomstige functie en de mogelijkheden inzake nevenbestemming of herbestemming.”

Eerder rapport schetste al toekomstbeeld

In een eerder opgemaakt rapport werd er al bekeken hoe enkel de zijkapellen van de kerken van Don Bosco en Sint-Henricus nog een rol kunnen spelen in functie van gebed. De kerkgebouwen zelf zouden dan herbestemd worden voor andere, niet-liturgische activiteiten die een meerwaarde bieden voor de lokale leefgemeenschap.

Voorts is het de bedoeling om de decanale Sint-Pieterskerk te versterken als centrale kerk voor erediensten. De kerken van Sint-Jozef Arbeider en Wijnendale blijven eveneens gewoon als bidhuis bestaan.

The post Torhouts kerkenbeleidsplan goedgekeurd: van vijf naar drie kerken is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Helft zorgverleners kampt met te veel stress op het werk

De helft van alle werknemers in de zorg- en welzijnssector vindt dat de werkdruk te hoog is. Dat blijkt uit de nieuwe werkbaarheidsmeting van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV). Het aantal blijft stabiel ten opzichte van 2019, maar toont een aanzienlijke stijging vergeleken met de eerste meting in 2004.

Lees meer »

WEERBERICHT. Kwakkelweer houdt aan, volgende week wordt het warmer

Vandaag en tijdens het komende weekend krijgen we wisselvallig weer met koude temperaturen voor de tijd van het jaar. Wie zon zoekt, kan het beste een uitstap naar de zuidelijke helft van ons land plannen. Daar blijft het droog en ook de zon zal daar van de partij zijn. Voor volgende week voorspelt onze weerman David Dehenauw iets warmere temperaturen,

Lees meer »

Fransen gaan massaal stemmen

Bij de tweede ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk was om 17 uur al 59,71 procent van de stemgerechtigde kiezers komen opdagen. Dat is het hoogste niveau sinds de verkiezingen van 1981, die volgden op de verkiezing van François Mitterand als president.

Lees meer »

“Tot ge dood valt hé man!”: straffe Evenepoel, die zijn ‘kinderdroom’ vervult, vurig vooruit gestuwd in volgwagen

Een fenomenale Remco Evenepoel (24) heeft de eerste tijdrit in deze Tour de France van 25,3 kilometer naar zijn hand gezet. Enkel geletruidrager Tadej Pogacar kon in de buurt van Evenepoel blijven. Zijn vrouw, Oumi Rayane, stond voor het podium te glunderen van trots. “Ik heb van iedere seconde genoten”, klinkt het bij onze landgenoot. Ook ploegleider Klaas Lodewyck, die

Lees meer »

Rode Kruis-Vlaanderen ziet aantal bloed- en plasmadonaties stijgen

Rode Kruis-Vlaanderen zag in de eerste helft van dit jaar meer mensen langskomen voor een bloed- of plasmadonaties. Er werden ruim 75.000 plasmadonaties gedaan en 118.000 bloeddonaties. Dankzij intense campagnes werden 13 procent meer plasmadonaties gedaan en de organisatie hoopt dat die stijgende trend ook in de tweede jaarhelft blijft.

Lees meer »

Britse controversiële influencer Andrew Tate en broer beschuldigd van grootschalige belastingontduiking

De Britse controversiële influencer Andrew Tate en zijn broer Tristan worden beschuldigd van grootschalige belastingontduiking in het Verenigd Koninkrijk. Zo zouden ze jarenlang samen met een derde persoon belastingen hebben ontdoken op een bedrag van bijna 25 miljoen euro inkomsten uit hun internetactiviteiten. De Britse politie heeft een civiele procedure tegen de drie aangespannen.

Lees meer »

Boeing-vliegtuig verliest opnieuw een wiel kort na vertrek

Een Boeing-vliegtuig van United Airlines heeft maandag tijdens het opstijgen opnieuw een wiel verloren, meldt de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij. Niemand raakte gewond tijdens de vlucht met een Boeing 757-200 die om 07.16 uur lokale tijd opsteeg vanuit Los Angeles en om 10.10 uur landde op Denver International Airport.

Lees meer »

Russische theatermakers veroordeeld wegens “rechtvaardigen van terrorisme”, voor stuk dat bekroond werd met belangrijkste theaterprijs

In Rusland zijn een theaterregisseur en een toneelschrijver elk tot 6 jaar cel veroordeeld wegens "rechtvaardiging van terrorisme". De 2 vrouwen hadden een theaterstuk gemaakt over een Russische vrouw die naar Syrië reist en met een IS-strijder trouwt. Medestanders van een van de veroordeelden vermoeden dat haar anti-oorlogsstandpunten de echte reden waren om haar te vervolgen.

Lees meer »