Lucky Luke krijgt tentoonstelling in stadhuis van Kortrijk

Morris, de geestelijke vader van Lucky Luke, zou op 1 december 100 worden. Stad Kortrijk laat dit niet voorbij gaan. Morris’ geesteskind Lucky Luke krijgt een retrospectieve tentoonstelling in de Gotische zaal van het stadhuis.

Om deze verjaardag op te luisteren werd vorig jaar binnen de schoot van GidsenPlus Leiestreek vzw de werkgroep ‘100 jaar Morris’ opgericht. Bezielers zijn stripfanaten Wim Bruynooghe (75) en Geert Van Gheluwe. “Ik ben daar al ettelijke jaren mee bezig met opzoeken, zoeken en verzamelen”, vertelt Wim. “Het is een passie geworden, temeer dat ik Morris persoonlijk heb gekend.” De tentoonstelling omvat foto’s en getuigenissen over Maurice De Bevere/Morris, werken van grafische kunstenaars die zich inspireerden op het werk van Morris en een rijke schat aan Lucky Luke covers, affiches, posters, gadgets en strips. Voor deze gelegenheid wordt ook een unieke Lucky Luke uitgave uitgebracht in het Kortrijks dialect van het verhaal ‘Dr. Doxey’s Elixer’ in de vorm van ‘Dokteur Doxey’s zwarte flaske’. Deze speciale uitgave is strikt gelimiteerd op 300 genummerde exemplaren. Verkrijgbaar aan 25 euro, door vooraf in te schrijven op [email protected] of aan te kopen op de tentoonstelling.

Lucky Luke in Legoblokken

Maar er is meer dan dat. In de rand worden activiteiten georganiseerd voor kleine en grote creatievelingen. Op 2 december is er van 10 tot 12 uur een workshop striptekenen met Lucky Luke. In exclusieve samenwerking met de Kortrijkse Academie opleiding striptekenen krijgen deelnemers de kans om hun eigen stripverhalen te tekenen, geïnspireerd door de stijl van Morris. Op 9 december kan je van 13.30 tot 16.30 uur meehelpen aan Lucky Luke in Legoblokken. Onder begeleiding van Legobouwer Hans Demol kunnen kinderen van 8 tot 12 jaar een reuzegrote Lucky Luke mozaïek bouwen. Inschrijving is vereist via [email protected]. Op16 december tussen 14 en 17 uur signeert Vittorio Leonardo, ex-medewerker van Morris en tekenaar van de spin-off serie Rataplan, maakt tekeningen in aangekochte stripalbums bij de boekenstand.

Een van de meest illustere Kortrijkzanen, hij zette Kortrijk wereldwijd op de kaart

Morris, tekenaar en bedenker van de stripfiguur Lucky Luke, werd op 1 december 1923 in Kortrijk geboren als Maurice De Bevere. Hij overleed in 2001 in Brussel. Zijn aangeboren tekentalent en zijn voorliefde voor de westernfilm leiden in 1946 tot de schepping van de iconische stripheld. De creatie van zijn ‘coole’ cowboy is een instant succes dat in zijn 55-jarige carrière alleen maar toeneemt. “Naast talloze internationale bekroningen werd hem in 1997 ook het ereburgerschap van de stad aangeboden en kreeg zijn geesteskind een standbeeld in de Kortrijkse stadsbibliotheek. De retrospectieve tentoonstelling als postuum eerbetoon op de 100ste geboortedag van deze stripgigant toont aan dat Morris past in de rij van de meest illustere Kortrijkzanen, hij zette Kortrijk wereldwijd op de kaart”, aldus schepen van Cultuur Axel Ronse.

De tentoonstelling is te zien op 2, 3, 9, 10, 16 en 17 december 2023 in het stadhuis van Kortrijk. Met Groepsbezoeken met gids kunnen op weekdagen worden geregeld door een e-mail te sturen naar [email protected].

The post Lucky Luke krijgt tentoonstelling in stadhuis van Kortrijk is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vorig jaar bijna 13.500 zwerfkatten gevangen in Vlaanderen

In 2023 zijn er in de Vlaamse steden en gemeenten bijna 13.428 zwerfkatten gevangen, zowat 8 procent minder dan een jaar eerder, toen nog meer dan 14.600 katten van de straat werden gehaald. Dat schrijft De Zondag op basis van cijfers van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA).

Lees meer »

Poepsjiek restaurant met imposante glazen koepel opent op unieke locatie in Knokke (al heeft het zelf geen toiletten)

Een glazen koepel met een architecturaal staaltje van wereldniveau: het kan wel tellen als unieke locatie voor je restaurant. Christophe Deklerck(64), die mee aan het roer staat van Hotel Memlinc in Knokke, zag daarin dé perfecte locatie voor zijn – op zijn zachtst uitgedrukt – chique nieuwe zaak. Opvallend detail: een van de meest indrukwekkende restaurants van Knokke heeft géén

Lees meer »

VBS De Waaier in Watou wint speelplaatsmeubel van gerecycleerd plastic

In basisschool De Waaier in Watou is vorige week woensdag de nieuwste aanwinst op de speelplaats ingehuldigd. De school is een van de winnaars van de scholenwedstrijd van Bebat en kreeg een picknicktafel die volledig uit oude plastic inzameltonnen is gemaakt. De opdracht was om zoveel en zo snel mogelijk lege batterijen te verzamelen, en dat hebben de leerlingen van

Lees meer »

LIVE RODE DUIVELS. Mangala, die “nog niet weet of hij basisspeler zal zijn”, vindt Frankrijk favoriet: “Zij hebben hiermee meer ervaring”

Matchdag min één voor de Rode Duivels. Maandag wacht de clash met Frankrijk, deze voormiddag werd er getraind in het Team Base Camp in Freiberg. Met de volledige groep, want ook Axel Witsel was van de partij. Na de korte afreis naar Düsseldorf zullen om 17u45 bondscoach Tedesco samen met Orel Mangala de pers te woord staan in de Düsseldorf

Lees meer »

Artificiële intelligentie bepaalt wat u betaalt voor uw koopjes: kan ik daardoor nog goedkoper kleding kopen?

Grote modeketens gebruiken tegenwoordig artificiële intelligentie (AI) om te bepalen welke artikelen in deze soldenperiode met welke korting worden verkocht. Als consument doet u daar alvast uw voordeel mee, want onder meer ZEB en E5 pakken nu al uit met kortingen tot -70%. Betekent dit ook dat koopjesjagers in de ene winkel een betere deal kunnen scoren dan in de

Lees meer »

Dit zijn de populairste mannen- en vrouwennamen in jouw gemeente

Olivia en Noah waren ook vorig jaar de populairste voornamen in Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers van Statbel. Bij de meisjes staat Olivia al vijf jaar onafgebroken aan de leiding. Emma staat op twee, Louise op drie. Noah is sinds 2020 de populairste jongensnaam, gevolgd door Arthur en Liam. Bij de familienamen komen Peeters, Janssens en Maes het meest voor.

Lees meer »