Kloefreünie in de maak: “Iedereen die eind jaren tachtig in Tielt school liep herinnert zich ongetwijfeld de legendarische vrijdagavonden in het jeugdhuis’

Iets oudere Tieltenaars herinneren zich ongetwijfeld nog de gloriejaren van jeugdhuis De Kloef in de Bruggestraat. Uit nostalgie en uit dankbaarheid voor de vele uren die ze er aan de toog sleten, plannen Tony Lambrecht, Mia Callens, Nadine Deruyck en Stefaan Lambert er in het voorjaar van 2024 een Kloefreünie. “Het zaaltje is in de voorbije 30 jaar nauwelijks veranderd, dus een nostalgische sfeertje oproepen zal alvast geen probleem zijn.”

De kiem van het legendarische Tieltse jeugdhuis ligt eind jaren ‘70 in de Schuiferskapellesteenweg, bij ‘t Kloefke. “Het ging om een soort kansarmenwerking avant la lettre, waar heel veel jongeren bij betrokken waren en waar de werkgroep Folk optredens organiseerde”, weet Tony Lambrecht. “Door het succes ging toenmalig voorzitter Dirk Vandekerckhove op zoek naar een nieuwe, meer centrale locatie en zo kwam men bij het pand in de Bruggestraat terecht. ‘De Kloef 2? was geboren. Zelf ben ik er voor het eerst in 1986 binnen gestapt, toen de ontmoetingsfunctie van het jeugdhuis al volop zijn plaats gevonden had en muziek daarbij centraal stond. Het was volop de tijd van de New Wave en het donkere pand was het perfecte decor voor deze soundtrack. Iedereen die eind jaren tachtig in Tielt school liep herinnert zich ongetwijfeld de legendarische vrijdagavonden. Je moest eerst over een berg van boekentassen heen klauteren om in de overvolle ontmoetingsruimte het einde van de schoolweek te vieren.”

Met steun van p.v.’s

De Kloef was echter veel meer dan een jeugdhuis. Het sociale aspect en de kansarmenwerking, waarmee het verhaal destijds begon, bleef een wezenlijk onderdeel van De Kloef. “Uniek aan de werking van De Kloef was dat er gesubsidieerde beroepskrachten werkten”, gaat Tony verder. “Die ‘permanent verantwoordelijken’ – kortweg p.v.’s – waren een grote steun voor de jeugdhuiswerking. De p.v.’s stuurden de verschillende werkgroepen aan, volgden alle administratie op, coördineerden de bestellersploeg ‘De Boebs’ en vormden de redactie van het Kloeftijdschrift ‘Flits’. Bekende Tieltenaar Stefaan Lambert was wellicht een van de bekendste.”

Te veel jongeren

In 1988 werd het pand grondig verbouwd en werd de ontmoetingsruimte uitgebreid tot het zaaltje dat er vandaag nog steeds is. Zo konden er (nog) meer optredens georganiseerd worden. Maar De Kloef werd té populair. “Begin jaren 90 stelde de raad van bestuur van De Kloef vast dat de ontmoetingsruimte op alle openingsdagen volgepropt zat met jongeren. En dat overschaduwde de rest van de (kansarmen)werking. Dus werd besloten om de jeugdhuiswerking af te splitsen en onder te brengen in de Stationsstraat als jeugdhuis ‘t Venster (waar nu Umbra Bloemen gevestigd is – red.). Ook daar hadden we fijne tijden, maar de laatste Kloef-generatie zal die verhuis altijd blijven betreuren. Van een grote zaal gingen we naar een kleine bruine kroeg, zonder de steun van beroepskrachten. Dat knaagde na verloop van tijd aan de werking.”

Voor de eerste Kloefreünie bundelden Tony Lambrecht en Nadine Deruyck de krachten met oud-p.v. Stefaan Lambrecht en oud-voorzitter Mia Callens. Het viertal richtte de Facebookgroep ‘De Kloef Tielt’, waar nu al volop herinneringen opgehaald worden. Het ultieme doel is een Kloefreünie op zaterdag 24 februari 2024. “Het zaaltje is in de voorbije 30 jaar nauwelijks veranderd, dus een nostalgisch sfeertje oproepen zal geen probleem zijn. Met een playlist met suggesties en bekend Kloefvolk voor en achter de toog maken we het plaatje af”, aldus nog Tony. Iedereen die interesse heeft of nog oude affiches of foto’s heeft kan zich nu al melden via de Facebookgroep.

The post Kloefreünie in de maak: “Iedereen die eind jaren tachtig in Tielt school liep herinnert zich ongetwijfeld de legendarische vrijdagavonden in het jeugdhuis’ is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Mysterieuze cirkels in de lucht doen Berlijners speculeren over aliens, maar het antwoord is minder spectaculair

De inwoners van Berlijn hebben woensdag verschillende zwarte cirkels in de lucht gespot. Op sociale media doken al snel video’s op met speculaties over ufo’s en aliens, maar het echte antwoord is veel minder spectaculair. De ringen zouden afkomstig zijn van roet en/of uitlaatgassen. “Ze ontsnappen wanneer er een explosie op de grond plaatsvindt. Dit gebeurt in de industrie of

Lees meer »

Banken en parket Antwerpen waarschuwen voor fraude door kaartophalers

Bankenfederatie Febelfin en het parket van Antwerpen waarschuwen voor fraude door zogenaamde kaartophalers. Daarbij doen criminelen zich voor als bankmedewerkers en proberen ze thuis langs te komen om de bankkaart en pincode van slachtoffers in handen te krijgen. Het parket van Antwerpen ziet een stijging van het aantal feiten en verwacht een piek tijdens de zomervakantie. Vooral de oudere bevolking

Lees meer »

Bosbranden in buurt van Athene onder controle

De hevige bosbranden die zondag waren uitgebroken in de buurt van de Griekse hoofdstad Athene “zijn onder controle”. Dat heeft Vassilis Vathrakoyannis, woordvoerder van de brandweer maandag meegedeeld. “Er zijn geen fronten meer actief. Het vuur is ingedamd door de brandweer.”

Lees meer »

Appartementsbewoners trekken aan alarmbel: “We worden geterroriseerd door een dealer die minderjarigen aan het werk zet met baseballknuppels”

De bewoners van appartementen in Residentie Dirk Martens in de Aalsterse Raffelgemstraat worden geterroriseerd door een drugsdealer. Er is sprake van geweld, bedreigingen en vandalisme. “Hier moet een einde aan komen of er gebeuren ongelukken”, zegt een van de bewoners. Burgemeester D’Haese (N-VA) belooft alvast verscherpt politietoezicht en gaat samen met de syndicus op zoek naar een permanente oplossing voor

Lees meer »

Opgepast voor fraude door ‘kaartophalers’: parket van Antwerpen verwacht piek tijdens zomervakantie

Bankenfederatie Febelfin en het parket van Antwerpen waarschuwen donderdag voor fraude door zogenaamde kaartophalers. Daarbij doen criminelen zich voor als bankmedewerkers en proberen ze thuis langs te komen om de bankkaart en pincode van slachtoffers in handen te krijgen. Het parket van Antwerpen ziet momenteel al een stijging van het aantal feiten en verwacht een piek tijdens de zomervakantie.

Lees meer »

Unesco duidt eerste biosfeergebied in België aan

Het Nederlands-Belgische grenspark Kempen-Broek is vrijdag door de Unesco aangeduid tot een van de elf nieuwe biosfeergebieden. Dat meldt het VN-agentschap op zijn site. Het is het eerste door Unesco erkende biosfeergebied in ons land, voor Nederland is het het tweede. Unesco’s biosfeernetwerk telt nu 759 gebieden in 136 landen.

Lees meer »