Geert Van Tieghem: “Brugge gedraagt zich niet altijd als een goede huisvader”

De Brugse gemeenteraad heeft zich maandagavond gebogen over de vierde aanpassing van het meerjarenplan gebogen. Corona, de energiecrisis en de inflatie zadelden de Brugse stadskas immers op met onverwachte extra kosten. De politieke oppositie uitte nogal wat kritiek.

Financiënschepen Mercedes Van Volcem (Open VLD) verdedigde met gloed de bijsturing en benadrukte dat Brugge blijft investeren. Schepen voor Sociale Zaken Pablo Annys (Vooruit) wees erop de werking van het OCMW niet in het gedrang komt, dank zij stedelijke subsidies: “Ook wij worden geconfronteerd met stijgende personeelskosten door de inflatie en de indexering van de lonen.”

Goede huisvader?

Volgens Geert Van Tieghem (N-VA) doen de grootste sponsors van de Stad het voortreffelijk: “Het Gemeentefonds dankzij Vlaanderen, de opcentiemen op de onroerende voorheffing dank zij onze bedrijven en de personenbelasting dank zij de hardwerkende Bruggelingen. We moeten dus meer Bruggelingen activeren.”

“Minder goed nieuws is dat de personeelskosten met 37 procent gestegen zijn in vier jaar tijd. U kunt zich niet verschuilen achter de inflatie en de indexeringen. De uitdaging voor de volgende jaren is om de loonkosten onder controle te houden. Die bedragen 40 procent van de stedelijke uitgaven.”

“Bovendien beheert het stadsbestuur de centen van de Bruggelingen niet altijd als een goede huisvader. Ik denk onder meer aan 140.000 euro voor een nieuw logo voor de stedelijke musea en hoge huurprijs voor het Huis van de Bruggeling”, aldus Geert Van Tieghem.

Hij betreurde dat Brugge geen fusie met een aanpalende gemeente gerealiseerd heeft: “Dat zou de stadskas 50 miljoen euro opgebracht hebben en onze stadsschuld gehalveerd hebben! Overigens in onze spaarpot geslonken tot 6,8 miljoen euro. In 2013 bedroeg die nog 100 miljoen euro!”

Energiefonds

Raf Reuse (Groen) gebruikte een eerlijk klimaatbeleid als toetssteen voor de evaluatie van het meerjarenplan: “Een belangrijk element van een eerlijk klimaatbeleid is het energiezuinig maken van woningen en vooral hoe we de Bruggelingen daarbij helpen. Want door te isoleren winnen we drie keer: minder uitstoot van broeikasgassen, meer jobs en lagere energiefacturen.”

“Het is fijn om te zien dat veel Bruggelingen dit doen en gebruik maken van de opknappremie van de Stad. Maar we hebben toch ook de bezorgdheid dat dit voor iedereen mogelijk moet zijn. Jonge Bruggelingen, mijn generatie, kunnen niet zomaar een huis kopen én nog eens alles energiezuinig maken. Die hebben daar hulp bij nodig.”

“En daarom stellen wij voor om een rollend energiefonds op te richten: een fonds dat de kosten van isolatie. Bruggelingen kunnen dat dan terugbetalen door de lagere energiefactuur of wanneer ze wat ouder zijn en meer gespaard hebben. Om dat eerlijk klimaatbeleid te betalen moeten we als stad een redelijke bijdrage vragen van de grootste vermogens en de grootste vervuilers. We moeten onderzoeken of we bijvoorbeeld de belasting op leegstand en tweede verblijven kunnen verhogen en een hogere bijdrage vragen van de cruiserederijen.”

Raad van State

Raf Reuse (Groen) wees er op dat de Raad van State de Brugs belasting op masten en pylonen vernietigd heeft: “Een aantal windenergiebedrijven hebben terecht een rechtszaak aangespannen tegen de Stad Brugge. De firma’s vinden het niet kunnen dat hun windturbines belast worden, maar constructies voor openbare verlichting en de veiligheids- en hulpdiensten niet.”

“Beiden zijn van maatschappelijk belang, argumenten ze. In mei gaf de Raad de windenergiebedrijven gelijk en vernietigde het gehele belastingreglement. Daardoor zal de Stad 1,1 miljoen euro mislopen. Daarbovenop dient een terugbetaling te gebeuren voor de aanslagjaren 2020 en 2021 van meer dan 800.000 euro.”

Erfenis

Volgens Arnold Bruynooghe (VB) mag Brugge zich gelukkig prijzen dat de Stad een erfenis van 6 miljoen kreeg van een kinderloze dame: “De financiële situatie van de Stad is niet zo rooskleurig als de financiënschepen voorstelt. De stadsschuld zal eind 2024 maar liefst stijgen tot 120 à 150 miljoen euro.”

“Over de gestegen energieprijzen en inflatie moet de stad niet klagen. Die extra kosten bedragen amper 23 miljoen euro. daar tegenover staat 37 miljoen extra inkomsten! De personenbelasting stijgt met 13 miljoen euro, de inkomsten uit het Gemeentefonds met 10 miljoen euro en andere subsidies met 13 miljoen euro.”

“Hoeveel zal de renovatie van het dak van het Concertgebouw kosten? Dat staat niet eens vermeld in de vierde bijsturing van het meerjarenplan, dat een staaltje kunst- en vliegwerk is! De vzw Brugge Plus bijvoorbeeld krijgt een tsunami aan middelen toegestopt in deze budgettair moeilijke tijden.”

The post Geert Van Tieghem: “Brugge gedraagt zich niet altijd als een goede huisvader” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Juf Rita met pensioen na 45 jaar Sint-Lodewijksschool in Konterdam: “Het is een roeping, dan hou je dit makkelijk vol”

Volgende maand wordt juf Rita Bourgeois 65 jaar, tijd om met pensioen te gaan na een carrière van 45 jaar als leerkracht in de Sint-Lodewijksschool. Al die jaren stond ze met plezier voor de klas, waar de kinderen haar oogappels waren.
The post Juf Rita met pensioen na 45 jaar Sint-Lodewijksschool in Konterdam: “Het is een roeping, dan hou

Lees meer »

Belg zet opnieuw meer geld op spaarboekje

Het totale bedrag op de spaarrekening bij twaalf Belgische banken is in de eerste zes maanden van dit jaar met 1,5 procent gestegen naar 256 miljard euro. Dat toont een rondvraag van De Tijd aan. Als we dit doortrekken naar de hele markt, betekent dit dat de spaartegoeden bij Belgische banken in de eerste helft van het jaar met 3,9

Lees meer »

Kijk nu LIVE naar de oefenmatch Knokke-Club Brugge (0-1), exclusief op HLN!

Goed nieuws voor de voetbalfans. Bij HLN kan u de komende weken als abonnee exclusief alle voorbereidingswedstrijden van Club Brugge live bekijken. De landskampioen werkt vier oefenmatchen af, waaronder eentje tegen het PSV van ex-speler Noa Lang. Vandaag trappen we af met Knokke-Club Brugge. Die match kan u op dit moment hieronder live bekijken – Club leidt met 0-1.

Lees meer »

Julie Vermeire doet oproep aan Gert Verhulst: “Als je daar voor iemand nodig hebt, bel mij”

Zondagnamiddag vond in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne de première plaats van de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’. Meer dan 25 jaar na de eerste voorstelling steekt Studio 100 deze klassieker in een nieuw jasje en dat lokte heel wat nieuwsgierige BV’s naar de rode loper. Reporter Jarne strikte er Marie Verhulst en Julie Vermeire voor een gesprek. Bekijk het

Lees meer »

“Allemaal blablabla”: vader (43) krijgt 4 jaar cel voor seksueel misbruik zwakbegaafde dochtertjes én mag hen 10 jaar niet meer zien

“Het zijn allemaal leugens, allemaal blablabla. En daardoor zit ik vast.” De 43-jarige O.L. uit Koksijde die eerder wél toegaf dat hij zijn twee zwakbegaafde dochtertjes jarenlang seksueel had misbruikt, trok dat achteraf weer in. Sterker nog: hij sneerde op het proces naar zijn eigen kinderen. De rechters veegden alles wat hij verklaarde van tafel en gaven hem vier jaar

Lees meer »

Tweede alzheimermedicijn goedgekeurd in de VS

Het Amerikaanse farmabedrijf Eli Lilly heeft in de Verenigde Staten toestemming gekregen van toezichthouder FDA om een nieuw alzheimermedicijn op de markt te brengen. Het gaat om het tweede goedgekeurde medicijn dat de progressie van de slopende hersenziekte vertraagt.

Lees meer »