Wine Tasting Club Yper bestaat 15 jaar: “Iedereen is welkom, van thuisproever tot expert”

Op 27 november 2008 werd het startschot gegeven van de wijnclub WTCY (Wine Tasting Club Yper). Het startschot werd gegeven in een degustatieruimte in TC Yper. Intussen gaan de proeverijen door in zaal ‘t Spoor in de Grachtstraat. Patrick Deroo blikt terug op de voorbije jaren.

De dragende kracht van Wine Tasting Club Yper is Patrick Deroo. “Een negental proevers van het eerste uur zijn er na 15 jaar nog steeds bij. Het toont aan dat we met een vaste kern de ruggengraat van onze wijnclub vormen”, vertelt Patrick (58). “Er is steeds plaats voor een 20-tal leden. Er worden tien à elf proeverijen per jaar georganiseerd, dit op maandelijkse basis. Het concept van onze club telt een viertal basisprincipes die ons onderscheiden van de reguliere wijnverenigingen en/of wijnopleidingen. Van alle geproefde wijnen dient er een recensie voorhanden te zijn uit officiële wijngidsen of uit persartikels. Alle wijnen moeten blind geproefd worden. De aanwezige leden bespreken het uitzicht van de wijn, de aroma’s en de smaak. Vervolgens proberen we een beredeneerde gissing te maken van druif, land en streek en wordt er door ieder individueel lid een score toegekend aan de wijn. Pas dan wordt de commentaar van de wijnjournalist er naast gelegd. Sinds enkele jaren paren we ook aangepaste hapjes en kleine gerechten aan de aangeboden wijnen. Zo kunnen we ook kritisch oordelen of de recensie van de journalist over welk gerecht bij welke wijn past wel steeds even goed klopt. En tot slot wordt de wijnsok verwijderd van de fles. We vermijden ook commerciële toestanden. De theorie is steeds beperkt en wordt enkel gekoppeld aan de geproefde wijn (druif en land). Daarom proeven we ook de wijnen in duo of trio: wijnen uit hetzelfde land, dezelfde wijnstreek of dezelfde druif. Zo vergelijken we geen appels met peren. We proefden intussen 1.138 officiële wijnen in de 126 georganiseerde wijnavonden, een gemiddelde van negen per avond. De wijnen komen uit 35 verschillende landen.”

De helft van de leden heeft een wijnopleiding gevolgd. “We zitten in de club van niveau WSET Advanced tot de geoefende thuisproever: iedereen is welkom bij WTCY.”

Inspiratiebron

De voorbije 15 jaar vielen er al enkele mooie anekdotes te noteren. “In de zomer van 2010 kregen wij als club de kans om te proeven als jury voor de alom gekende Wijnkoopgids van Frank Van der Auwera. Drie heuse wijn-marathons met 25 flessen per avond die we blind moesten proeven. Door ons noest degustatiewerk in juni en juli 2010, verschenen we allen in de gerenommeerde wijnkoopgids 2011 van de in december 2021 overleden Frank. We willen Frank graag een eresaluut brengen voor zijn prozaïsche uitgebreide wijnbeschrijvingen. Hij leerde ons nog zo veel meer te herkennen in een wijn en was ook enkele jaren daarvoor de directe reden van de oprichting van onze club. Een inspiratiebron voor WTCY dus”, geeft Patrick nog mee.

The post Wine Tasting Club Yper bestaat 15 jaar: “Iedereen is welkom, van thuisproever tot expert” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Dames van SK Reningelst mikken op top vijf

Na een zesde plaats vorig seizoen willen de dames van SK Reningelst minstens even goed doen in eerste provinciale. Er komen vier nieuwe speelsters bij.
The post Dames van SK Reningelst mikken op top vijf appeared first on KW.be.

Lees meer »

Infrastructuurwerken voor uitbreiding bedrijventerrein De Noordvaart van start

Stad Nieuwpoort en WVI slaan de handen in elkaar om het bedrijventerrein De Noordvaart op een kwalitatieve en duurzame manier op te schalen. Het gaat over een uitbreidingszone van 9 hectare die aansluit op het bestaande bedrijventerrein. “De nood aan bijkomende ruimte in de regio is hoog. Met de start van de infrastructuurwerken krijgt de uitbreiding eindelijk vorm.”
The

Lees meer »

LIVE. Extreemrechts Rassemblement National van jonge kandidaat-premier Jordan Bardella op kop bij eerste ronde Franse parlementsverkiezingen

De eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk zijn gewonnen door het Rassemblement National van kandidaat-premier Jordan Bardella (28). De partij haalde 33 procent van de stemmen binnen. Dat melden Franse media zondagavond. Het gaat nog wel om schattingen. De daadwerkelijke resultaten komen later vanavond binnen. Dit artikel zal voortdurend worden bijgewerkt met de laatste ontwikkelingen.

Lees meer »

Een C-attest? Niet getreurd: Kamping Kitsch Club trakteert met gratis tickets

In zowat iedere school van Vlaanderen, staan ouders en kinderen aan te schuiven voor het meest stressvolle moment van het jaar: de rapporten. Lachende gezichten die worden afgewisseld met treurige blikken? Het zijn geen uitzonderingen. Meer dan voldoende redenen voor Kamping Kitsch Club om zich in het debat te mengen. “Een C-attest? Mail het maar door en je krijgt gratis

Lees meer »

Filip Dewinter (Vlaams Belang) neemt vandaag eed af van Vlaamse Parlementsleden

Vandaag leggen de 124 Vlaamse Parlementsleden – onder wie maar liefst 67 nieuwkomers – de eed af. Dat doen ze bij de tijdelijke voorzitter Filip Dewinter van het Vlaams Belang, een controversiële figuur. Meteen ook een drukke eerste zittingsdag voor het Vlaams Parlement, dat een nieuwe voorzitter moet verkiezen én moet beslissen of de verkiezingsuitslag in Brussel voor het Vlaams

Lees meer »

Vriendin van Luca Brecel krijgt 37 maanden voorwaardelijk voor drugshandel

De vriendin van Luca Brecel is door de Brugse strafrechter veroordeeld tot 37 maanden gevangenisstraf met uitstel, gekoppeld aan voorwaarden voor drugshandel. Laura Vanoverberghe (25) bracht onder andere cocaïne aan de man in de omgeving van Blankenberge. Voor twee medebeklaagden werd vijf jaar effectieve celstraf uitgesproken.
The post Vriendin van Luca Brecel krijgt 37 maanden voorwaardelijk voor drugshandel appeared

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Orbán vraagt Zelensky wapenstilstand te overwegen – Rusland claimt vernietiging van Su-57-straaljagers in Oekraïne

De Hongaarse premier Viktor Orbán bezoekt vandaag Kiev, waar hij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky ontmoet. Dat meldt de Britse krant ‘Financial Times’. Het bezoek van Orbán, een uitgesproken criticus van de westerse militaire hulp aan Oekraïne, volgt een dag nadat Hongarije het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie heeft overgenomen. Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »

“Ik weet niet wat hij daar zei, en ik denk hij ook niet”: debat tussen Joe Biden en Donald Trump vergroot twijfels over fitheid van Amerikaanse president alleen maar

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de hooggespannen verwachtingen niet kunnen inlossen in een eerste tv-debat met Donald Trump, zijn tegenstander bij de presidentsverkiezingen in november. Biden kwam meermaals verward over, en wist de Amerikaanse kiezer niet te overtuigen dat hij ondanks zijn hoge leeftijd (81) nog een nieuwe ambtstermijn aankan.

Lees meer »

KIJK. 4000 fans onthalen dolenthousiast ‘Familie’-cast voor première van epische seizoensfinale: “Of de bom ontploft?”

Meer dan 4.000 ‘Familie’-fans zakten donderdagavond af naar Kinepolis Antwerpen om als allereerste de grote seizoensfinale te bekijken. Onder een blakende zon konden ze vooraf de cast op de rode loper zien schitteren en met een beetje geluk zelfs een selfie scoren. Van Sandrine André (Veronique) en Caroline Maes (Mieke) tot Charlotte Sieben (Louise): de fans waren dolenthousiast om ze

Lees meer »

Onze dartswatcher blikt vooruit op de World Cup of Darts: “Er zijn maar weinig teams die elkaar zo goed kennen als de Belgian Arrows”

Dikke vrienden zijn ze momenteel niet, onze Belgian Arrows Dimitri Van den Bergh (29) en Kim Huybrechts (38). Maar dat hoeft ook niet, zolang het maar klikt op het podium zelf. En dat laatste doet het inmiddels al vele jaren. Niet in het minst tijdens de vorige World Cup, toen het geen haar scheelde of ze hadden Wales opzijgezet op

Lees meer »