Twee glas-in-lood ramen kregen opknapbeurt in kapel O.L.V. van Bijstand: “We geloven in goede afloop”

Het onderhoud van het bouwkundig erfgoed kost geld, veel geld. Wie eigenaar is van een architectonische parel uit het verleden, moet daarenboven aan heel wat voorschriften en reglementeringen voldoen om het historisch nalatenschap te beheren. Dat ondervinden de huidige eigenaars van de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand, Franky Demuynck en Hilde Cottrenie nog dagelijks.

De geschiedenis van de kapel is gelinkt aan de geschiedenis van het kasteel Ter Borcht en zijn bewoners en gaat terug tot het begin van de 18de eeuw. In 2017 werden Franky en Hilde eigenaar van de kapel die ze kochten van de familie Thienpont die haar meer dan een eeuw in haar bezit had.

“We bedanken iedereen voor de broodnodige giften”

“De familie Thienpont heeft zich steeds ingezet om het voortbestaan van de kapel te verzekeren. Ze konden hiervoor een beroep doen op mijn schoonouders (Rosa Devriese en Fons Cottenie), de grootouders van mijn echtgenote (Gerard Devriese en Julia Van Poucke) en op ons om de kapel te openen, te sluiten en te poetsen. Toen Hilde en ik vernamen dat de familie afstand wilde doen van de kapel, hebben we geen seconde geaarzeld om ons als mogelijke overnemer voor te stellen. De familie wist heel goed dat de kapel een stuk van ons dagelijks leven uitmaakt. In 2008 kochten wij het kapelhuis met de belofte dat wij verder zorg gingen dragen voor de kapel. De kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand is sinds 14 september 2009 erkend als bouwkundig erfgoed. De omgeving staat sinds 15 april 2004 gecatalogeerd als beschermd dorpsgezicht. Dit houdt in dat wij ons als eigenaar van de site aan heel wat voorschriften moeten houden”, vertelt Franky.

Beheersplan

“Vanaf het ogenblik dat wij officieel in het bezit waren van de kapel en de omgeving ervan hebben we een beheersplan laten opstellen. Om dit te verwezenlijken, moet men een beroep doen op het agentschap onroerend erfgoed, op een architectenbureau en op een studiebureau voor groen- en omgevingswerken. Eens in het bezit van een beheersplan, werden we begeleid wat de instandhouding van het monument betreft en kregen we ook heel wat nuttige tips bij het uitvoeren van onderhouds- en omgevingswerken. Dat is heel belangrijk. We kunnen een beroep doen op subsidiëring indien de plannen voor de te restaureren delen worden goedgekeurd”, vult Hilde aan.

Franky en Hilde hadden veel contact met onder andere Sandra Soetaert, Koert David en Frederik Mahieu. Zo werkten ze een plan uit om de kapel zo goed als mogelijk terug in haar oorspronkelijke omgeving te plaatsen.

subsidies

“Ondertussen zijn we opnieuw enkele jaren verder en werden er al heel wat werkzaamheden rond de kapel uitgevoerd. De aanleg van de parking, het snoeien van de bomen, de uitvoeging van de beschermende muur tussen de site en de Devebeek. In de kapel hebben we reeds twee glas-in-lood ramen volledig laten restaureren. Dit is een heel delicaat werk: men plaatst nu het glas-in-lood tussen twee ruiten zodat het gebrandschilderde glas een betere bescherming geniet en men de ramen kan poetsen om meer licht in de kapel te trekken. Glasraamatelier Erwin Snijders uit Moerbeke-Waas voerde de werken uit, ze namen drie maanden tijd in beslag. De kostprijs hiervoor liep op tot 10.000 euro. Dank zij ons beheersplan konden we rekenen op een subsidie van ruim 5.800 euro. De rest van het bedrag werd ooit bijeengegaard door pastoor Jozef Claerhout. Nu willen we de de vier grote glas-in-lood ramen aanpakken, zoals bijvoorbeeld dat met de Heilige Theresia van Lisieux. Die ramen zitten heel wat hoger en zijn moeilijk te poetsen. Met de nieuwe technische aanpak zal dit wel mogelijk worden. Daarnaast gaan we het voorportaal herschilderen en de kapel hervoegen. Er komt opnieuw heel wat administratie bij kijken om aanspraak te kunnen maken op subsidies. Maar we hebben alle vertrouwen in de goede afloop van het project. Het herstel van de muurschilderij van de heer Edgar Van Bavegem zou op rekening komen van de familie Thienpont. Langs deze weg willen we iedereen bedanken voor de giften voor het in stand houden van deze unieke kapel”, besluit Franky.

The post Twee glas-in-lood ramen kregen opknapbeurt in kapel O.L.V. van Bijstand: “We geloven in goede afloop” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Goedele Liekens revalideert na zware covid: “Toen ik bijna niet meer kon praten, wist ik dat er iets niet klopte”

“Bibberen en beven. Koorts en hoesten.” Goedele Liekens (61) heeft er bewogen weken op zitten: na de dramatische verkiezingsuitslag van ‘haar’ partij Open Vld liep ze een ernstige coronabesmetting op. Als risicopatiënt wil Goedele dan ook niets aan het lot overlaten en ondergaat daarom een uitgebreide behandeling. “Dezelfde als topsporters krijgen”, vertelt de seksuologe in ‘Dag Allemaal’.

Lees meer »

Mazoutvervuiling op voormalige bussenstelplaats van De Lijn in Assebroek

Twee zones van de voormalige bussenstelplaats van De Lijn in Assebroek moeten gesaneerd worden. Er is sprake van mazoutvervuiling. Gemeenteraadslid Raf Reuse (Groen) hoopt dat de Stad Brugge de kosten voor de sanering op De Lijn kan verhalen: “Want anders heeft het Brugs stadsbestuur een kapitale fout begaan bij de aankoop”.
The post Mazoutvervuiling op voormalige bussenstelplaats van De

Lees meer »

Ruth Beeckmans niet akkoord met werkplanning van ‘Sneeuwwitje’-collega Manu Van Acker: “Ik schrijf een briefje dat je niet moet gaan”

Vanaf vandaag kan je in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne naar de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’ gaan kijken. Meer dan 25 jaar na de eerste voorstelling steekt Studio 100 deze klassieker in een nieuw jasje. Reporter Jarne was erbij op de grote première en kon spreken met de hoofdcast. Bekijk het in deze nieuwe Showbits.

Lees meer »

Heilbot uit Groenland is eetbaar erfgoed dankzij Pittems bedrijf: “Wij roken de vis hier traditioneel”

De gerookte heilbot van het Pittemse bedrijf Vanafish werd recent bekroond met het Streekproduct.be-label, een initiatief van het Steunpunt Streekproducten van VLAM dat Vlaams eetbaar erfgoed in de kijker moet plaatsen. Hoewel de vis oorspronkelijk afkomstig is uit Groenland, wordt het door de traditionele bereidingswijze toch gezien als waardevol streekproduct, dat nu terecht in de kijker wordt gezet.
The

Lees meer »

Ode aan garnaal(vissers) en de zee in Oostduinkerke

Een ode aan de zee en in het bijzonder aan de garnaalvissers te paard, dat is de 73ste editie van de jaarlijkse Garnaalfeesten van Oostduinkerke. Tijdens het weekend van zaterdag 29 en zondag 30 juni staan folklore en ambacht in de kijker. Hoogtepunten zijn de folkloremarkt en het BK garnaalpellen op zaterdag en de Zeewijding
The post Ode aan

Lees meer »

Wie zijn Gretchen Whitmer en Gavin Newsom, de mogelijke alternatieven voor Biden?

Welke Democraat bekampt Donald Trump in november in de strijd om het Witte Huis? Joe Biden won de voorverkiezingen binnen zijn partij, maar na zijn slechte beurt tijdens het eerste debat, lijkt het plots niet meer zo zeker dat hij ook effectief zal worden afgevaardigd als kandidaat. Als mogelijke alternatieven weerklinken de namen van Gretchen Whitmer (52) en Gavin Newsom

Lees meer »

Patrick Lefevere over Ronde-debuut van Remco Evenepoel: “Geel is geen must, maar naar de Tour trekken om ‘ne keer te proberen’? Dat is zever”

Remco Van Evenepoel (24) is klaar voor z’n allereerste Tour de France. “Sportief verwacht ik gensters”, klinkt het bij Soudal Quick-Step-baas Patrick Lefevere (69) in ‘Dag Allemaal’. Hoe hoog zijn de verwachtingen gespannen? Wat met de kritiek op Remco’s gewicht? En hoe lang wil Lefevere zelf nog doorgaan? “Dit is te hard werken.”

Lees meer »

Gebakkelei over jaarrekening en investeringen op gemeenteraad van Koksijde

Net voor de start van de zomervakantie lichtte burgemeester Marc Vanden Bussche op de gemeenteraad de jaarrekening 2023 toe, wat leidde tot stevig gebakkelei met N-VA-oppositieraadslid Sander Loones, die op zijn beurt weerwerk kreeg van raadslid Elwin Van Herck (Koksijde Vooruit).
The post Gebakkelei over jaarrekening en investeringen op gemeenteraad van Koksijde appeared first on KW.be.

Lees meer »

Cercle Brugge heeft met Ibrahim Diakité een nieuwe rechtsachter

Cercle Brugge heeft een akkoord bereikt met de 20-jarige Ibrahim Diakité. Hij ondertekende een contract voor vier seizoenen tot medio 2028. Hugo Siquet verliet als rechtsachter groen-zwart na een uitleenbeurt en keerde terug naar het Duitse Freiburg. Diakité zal zijn plaats innemen.
The post Cercle Brugge heeft met Ibrahim Diakité een nieuwe rechtsachter appeared first on KW.be.

Lees meer »

Manu Van Acker schittert als lakei Aimé in de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’: “Alles onthouden, dat is wel het moeilijkste!”

Manu Van Acker uit Oostende doet het uitstekend als lakei Aimé in de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’. Hij liet het premièrepubliek niet alleen lachen, maar wist de zaal ook te ontroeren. Met zijn pakkende versie van ‘Waarom’ kreeg hij de zaal muisstil.
The post Manu Van Acker schittert als lakei Aimé in de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’: “Alles onthouden, dat is wel het

Lees meer »

Diefstal “voor het goede doel” levert zeventiger 20 maanden cel op

Naar eigen zeggen had de 70-jarige Fransman Stanislas O. enkel goede bedoelingen, maar nu loopt hij toch tegen een celstraf van twintig maanden op. Hij pleegde dertien feiten van diefstal om de spullen “op te sturen naar Oekraïne.”
The post Diefstal “voor het goede doel” levert zeventiger 20 maanden cel op appeared first on KW.be.

Lees meer »