Heemkundige Kring De Gaverstreke stelt 51ste jaarboek voor: “Zonder passie lukt dit niet”

De Geschied- en Heemkundige Kring De Gaverstreke stelt op 6 december in de stadsbibliotheek het 51ste jaarboek voor. Een van de bezielers is André Braet. Samen met zijn vrouw Leona Van Nuffel verzet hij in stilte bergen werk. “Zonder echte passie houd je dit niet vol.”

André (78) is afkomstig uit Ruiselede, maar kwam in 2004 samen met zijn vrouw Leona Van Nuffel in Waregem wonen. Daar werd onmiddellijk een beroep gedaan op zijn kennis.

“Familiekunde heeft me altijd al heel erg geboeid”, vertelt André gepassioneerd. “Ik volgde de geschiedenis van Oost- en West-Vlaanderen en volgde les in familiekunde, waarvan stamboomonderzoek en familiegeschiedkundig schrijven deel uitmaken. Dan kom je automatisch uit op heemkunde.”

“Toen ik in Waregem in 2004 kennismaakte met toenmalig voorzitter Guy Algoet, medeoprichter van De Gaverstreke en lesgever in het Heilig Hartcollege, stapte ik meteen in het bestuur. Hier ligt een indrukwekkende verzameling van tweeduizend boeken, tijdschriften, oude kranten, affiches… Van de jaren 1600 tot 1800 zijn stambomen terug te vinden. Vanaf dit jaar verdiep ik mij ook in De Vrede, een wekelijkse krant die in Waregem werd uitgegeven. Hier liggen exemplaren van honderd jaar oud. Hiermee zijn we nog nooit naar buiten gekomen.”

“We doen heel veel samen”, zegt Leona (77), die in 1980 de smaak ook te pakken kreeg. “Ik maakte mijn eerste familieboek en organiseerde voor het eerst een familiefeest voor meer dan duizend man van de familie Braet. In 1990 (wapenschild) volgde een tweede feest en in 1996 (Braetroete) een derde. Er volgde nog een vierde (Baraet). Mijn interesse werd dus gewekt door te beginnen meewerken. Vooral administratief. Dit is onze hobby en passie. Dat moet, anders houd je het niet vol. Ik haal de meeste voldoening uit de families bij elkaar te brengen.”

Grensoverschrijdend

“Aan het jaarboek gaat heel veel werk vooraf”, gaat André verder. “Verantwoord schrijven en alles onderzoeken, dat gaat niet over één dag ijs. Het boek is ook over de landsgrenzen heen gekend. Zo gaan er exemplaren naar Nederland, Frankrijk, Amerika, Australië… Het boek telt 400 bladzijden en heeft een oplage van 500 stuks. Op 6 december is er de voorstelling in BIBBOX. Vorig jaar ontvingen we meer dan honderd geïnteresseerden.”

Voor 25 euro wordt het boek aan huis geleverd.

(EL)

The post Heemkundige Kring De Gaverstreke stelt 51ste jaarboek voor: “Zonder passie lukt dit niet” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Europese Commissie keurt eerste betaling voor België uit relancefonds goed

De Europese Commissie heeft dinsdag een eerste Belgische verzoek om betaling uit het Europese relancefonds voorlopig goedgekeurd. Dat heeft ontslagnemend staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen Thomas Dermine (PS) medegedeeld. De Commissie wil wel een deel van de betaling opschorten, omdat de pensioenhervorming een onvoldoende meekrijgt.

Lees meer »

Groen kondigt einde samenwerking aan met Vooruit in Hasselt: “Want de socialisten werken achter onze rug aan voorakkoord met N-VA” 

Groen Hasselt wil in oktober met een eigen lijst deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Dat maakt de partij net zelf bekend. Daarmee komt er een einde aan ruim 24 jaar samenwerking tussen de groenen en de socialisten in Hasselt. Volgens Groen zelf heeft Vooruit eerder gemaakte afspraken rond een kartel voor de verkiezingen in oktober "eenzijdig opgezegd". “Maar we staan sterker

Lees meer »

“Ik hou van Eddy! Een record is maar een nummer”: Cavendish boekt historische Tour-zege en steekt Merckx voorbij

Mark Cavendish (39) heeft na lang wachten zijn 35e Tour-overwinning beet. Hij reed overtuigend naar de zege na andermaal een valpartij, waar Mads Pedersen bij betrokken was. Door deze zege steekt hij Eddy Merckx voorbij en wordt hij alleen recordhouder. Na de finish had Cavendish ook een boodschap voor ‘De Kannibaal’: “Eddy Merckx blijft voor altijd Eddy Merckx. Het is

Lees meer »

TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Procureur-generaal Oekraïne: “Groep plande staatsgreep in Kiev”

Bij een Oekraïense droneaanval is zondag een 4-jarig meisje in een auto in de zuid-Russische regio Belgorod om het leven gekomen. Dat heeft de regionale gouverneur gezegd. En in de afgelopen week heeft Rusland 800 glijbommen boven Oekraïne gedropt, zo hekelt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Hij vraagt opnieuw om meer hulp van het Westen bij de luchtafweer. Lees hier

Lees meer »

Bekende fietsenzaak moet monsterboete van 13 miljoen euro betalen na “bewuste fraude” met Chinese fietsen: “Totaal gebrek aan respect voor de regels”

Fietsenzaak Prestige uit Wetteren is veroordeeld tot een boete van 13,6 miljoen euro. Ze zou douanekosten ontdoken hebben bij de invoer van elektrische fietsen uit China. De rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen spreekt van “ernstige, al dan niet georganiseerde fiscale fraude, die zorgt voor oneerlijke concurrentie”.

Lees meer »

Dirk ‘Michel Drets’ Van Dijck uit ‘Het eiland’ woonde acht jaar in het Amazonewoud: “Er waren momenten dat we écht honger hadden”

Eigenlijk zou hij niet meespelen, maar toeval bezorgde Dirk Van Dijck (72) de bekendste rol van zijn leven. Op de set van ‘Het eiland’ was het niet altijd prettig, maar Van Dijck was wel wat anders gewend. Voor hij onsterfelijk werd als ambitieuze hielenlikker Michel Drets leefde de eigenzinnige acteur acht jaar in de meest primitieve omstandigheden in het Amazonewoud.

Lees meer »

Bruno (61) maakt einde aan drie generaties gezouten vlees: slagerij Mahieu in Deerlijk stopt er na meer dan 70 jaar mee

Slagerij Mahieu in de Kerkstraat in Sint-Lodewijk stopt ermee. Drie generaties een ambachtelijke zaak van vader op zoon en met als grote specialiteit het gezouten vlees. “Het doet nu meer en meer pijn en voel ik er mij niet gelukkig mee. Maar de beslissing is genomen. Ik heb nu zelfs van bepaalde eigen bereidingen niets meer te koop”, vertelt Bruno

Lees meer »

Limburger Yannick Bouts leidt La Réserve naar label vijf sterren superior

Een jaar na de opening krijgt hotel La Réserve Resort in Knokke het label vijf sterren superior. Dat gebeurde onder leiding van de Limburgse general manager Yannick Bouts, die eerder met het Kasteel van Ordingen in Sint-Truiden vijf sterren behaalde. “Zonder het enthousiasme van de eigenaars – topondernemers Bart Versluys en Marc Coucke – was dit niet mogelijk geweest”, zegt

Lees meer »

KSV Rumbeke is razend ambitieus met tien nieuwkomers: “Vanaf minuut één op kop staan”

KSV Rumbeke greep in de vorige campagne nipt naast een promotieticket naar derde amateurklasse na een sterke interprovinciale eindronde met slechts één verliesbeurt. Daardoor blijft Essevee bijzonder ambitieus. Dat bleek ook tijdens de spelersvoorstelling. Met de tien gerichte versterkingen mikt de ploeg van coach Fanny Schamp resoluut voor een plek bovenaan het klassement.
The post KSV Rumbeke is razend

Lees meer »