Burgemeester Crevits leidt vanaf nu kindergemeenteraad: “Meer sport, minder zwerfvuil”

Kortemark Kortemark heeft eindelijk weer een kindergemeenteraad. Uit de verschillende lagere scholen in de gemeente worden een dozijn democratisch verkozen leerlingen afgevaardigd om te zetelen. En daar blijft het heus niet bij praten alleen. Ondanks zijn drukke agenda konden we kinderburgemeester Maxim Crevits strikken voor een interview.

Kort na schooltijd kwamen op donderdagavond 9 november de verschillende raadsleden van de nagelnieuwe kindergemeenteraad één voor één binnen in de raadszaal op de tweede verdieping van het gemeentehuis van Kortemark. De jongens en meisjes uit gbs De Kreke, gbs De Linde, vbs ’t Ellebloempje en de twee afdelingen van vbs De Tweesprong waren in hun school al voorgedragen om deel uit te maken van de leerlingenraad. Na nieuwjaar sluiten ook nog twee leerlingen van de MMI-basisschool aan.

“Mijn vrienden vroegen of ik ervoor kan zorgen dat er tweewekelijks frietjes zijn op school” – kinderburgemeester Maxim Crevits

Bij de eerste raadszitting stond meteen al een belangrijk punt op de agenda: de aanstelling van een burgemeester en drie schepenen. Alle aanwezige raadsleden konden zich kandidaat stellen en daarbij hun eigen voorstellen presenteren. Daarna werd er gestemd. Maxim Crevits mag zich voor de rest van het schooljaar kinderburgemeester noemen, Josephine Ostyn is schepen van Mens, Simon Handschoenwerker neemt het schepenambt van Ruimte voor zijn rekening, terwijl Liam Assel schepen van Vrije Tijd wordt. De andere kinderen zijn raadsleden en maken het college compleet. Via de kindergemeenteraad wil de jeugddienst, die dit project trekt, nagaan met welke vragen en noden de kinderen uit onze gemeente zitten en hen helpen om die zichtbaar te maken.

Advies geven

“Ik mocht mezelf kandidaat stellen op school”, aldus kersvers burgemeester Maxim Crevits (10), die in de Nachtegaalstraat woont samen met mama Mieke, papa Bjorn en zus Lize. “Het was wel raar dat je niet op jezelf mocht stemmen, maar blijkbaar haalde ik de meeste stemmen”, zegt Maxim. “Ik mocht uiteindelijk kiezen tussen een schepenambt of de titel van kinderburgemeester. Ik heb voor het laatste gekozen. Of ik daar iets mee verdien? Dat weet ik niet, want ik heb daar eigenlijk nog niet naar gevraagd. Ik zal er maar best niet naar vragen bij de echte burgemeester, denk ik (lacht).”

De kindergemeenteraad komt dit jaar vier keer samen. “We zullen tegen de volgende keer nadenken over eventuele zaken die we kunnen veranderen in de gemeente. Ik heb al eens nagevraagd bij mijn vrienden op school wat er bij hen leeft. Van hen heb ik al enkele tips gekregen Het komt er nu op neer alle ideeën te bundelen en er de beste uit te kiezen, samen met de andere kinderen van de raad. Tijdens de laatste zitting in juni zullen we drie adviezen mogen voorleggen aan het echte College van Burgemeester en Schepenen”, legt Maxim uit.

Lintjes knippen

“Enkele vrienden vroegen me of ik niet kon realiseren dat er geen vis meer geserveerd wordt op school en dat we zeker om de twee weken frietjes krijgen. Maar eigenlijk moeten we verder kijken dan dat soort dingen”, zegt Maxim. “Zo wil ik zeker pleiten voor extra sporttornooien tussen de lagere scholen. Nu is er bijvoorbeeld één keer per schooljaar een minivoetbaltornooi, maar waarom zou dat geen twee keer per jaar kunnen? Ik vind ook dat er in onze gemeente meer moet gedaan worden tegen zwerfvuil. Ook mijn collega’s hebben al zitten broeden op enkele voorstellen. Zo is Josephine voorstander van een strengere aanpak wat betreft roken. Liam wil graag iets doen aan het drukke verkeer in de schoolstraten.”

Maxim kreeg ook een officieel lint om te dragen, net zoals de echte burgemeester. “Ik mag soms ook mee naar een officiële gelegenheid om een lintje door te knippen, net zoals onze burgemeester altijd moet doen. Ik ben nu verkozen voor één jaar, maar ik heb verder helemaal geen politieke ambities. Ik wil later de jobs overnemen van mijn ouders. Mijn mama zit in de vastgoedwereld en mijn papa is loonwerker. Als ik die twee jobs zal combineren, is er echt geen ruimte meer voor een politieke carrière.”

The post Burgemeester Crevits leidt vanaf nu kindergemeenteraad: “Meer sport, minder zwerfvuil” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Partij van Wilders naar nieuwe radicaalrechtse alliantie met Orban in Europees Parlement: “Wij houden van ons land. Sterk en soeverein”

De Nederlandse uiterst rechtse partij PVV van Geert Wilders sluit zich in het Europees Parlement aan bij Patriots for Europe, de nieuwe politieke familie waarvan de Hongaarse premier Viktor Orban medeoprichter is. Dat meldt partijleider Geert Wilders in een bericht op X. De PVV behaalde bij de Europese verkiezingen van vorige maand zes zetels.

Lees meer »

KAART. Van Mil in Mol tot Emma in Malle: deze namen kregen baby’s de voorbije 10 jaar het vaakst in jouw gemeente

Olivia en Noah waren in 2023 de meest gegeven babynamen in Vlaanderen en bij uitbreiding in heel België. Een stad als Mortsel kan dan ook als representatief worden gezien, want tussen 2014 en 2023 waren Noah (19 keer) en Olivia (16) de meest gegeven voornamen aan pasgeboren baby’s. Maar in heel wat andere steden en gemeenten voeren andere meisjes- en

Lees meer »

Burgemeester Bart De Wever en schepenen trakteren Antwerpenaren op eerste Zeeuwse mosselen: “Dit jaar zijn er minder door de vele regen”

Op de Grote Markt in Antwerpen werden voorbijgangers woensdagmiddag getrakteerd op Zeeuwse mosselen. Het was de aftrap van het seizoen van de Zeeuwse bodemcultuurmosselen. "Promotie is nodig", zegt mosselkweker Alex van Houte van Aqua-Triton Mossel. "Want er worden steeds minder mosselen gegeten en een groot deel van de percelen in de Oosterschelde zullen dit jaar minder mosselen opleveren door de

Lees meer »

Club Brugge trekt Argentijnse verdediger Zaid Romero aan

Club Brugge heeft de komst van de 24-jarige Argentijn Zaid Romero bekendgemaakt. Romero, een linksvoetige centrale verdediger, ondertekende een contract tot 2028 bij blauw-zwart.
The post Club Brugge trekt Argentijnse verdediger Zaid Romero aan appeared first on KW.be.

Lees meer »

Waarom de Britten zo boos zijn dat ze morgen voor politieke aardverschuiving zorgen: “Ze trekken hier hun eigen tanden met nijptang omdat er geen geld is”

14 jaar conservatief beleid heeft de Britten arm, ziek en boos gemaakt. En daarom gaan ze straks massaal stemmen voor oppositiepartij Labour. Volgens de laatste peilingen staat het Verenigd Koninkrijk een heuse politieke aardverschuiving te wachten. “De Britten willen verandering”, zegt correspondente Lia van Bekhoven. Maar zal die er ook komen? En is er een kans dat de Brexit wordt

Lees meer »

Duizenden demonstreren in Frankrijk tegen extreemrechts

Duizenden mensen zijn zondag in Parijs en andere Franse steden de straat op gegaan om te demonstreren tegen de opkomst van extreemrechts, na de uitslag van de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen. Die werden gewonnen door het radicaal-rechtse Rassemblement national (RN) van Marine Le Pen.

Lees meer »

Wie vanuit Londen het Verenigd Koninkrijk in reist staat schok te wachten: grootste deel heeft geen economische waarde

In het Verenigd Koninkrijk staan schoolgebouwen letterlijk op instorten, staan in sommige gemeenten meer voedselbanken dan fabrieken en zijn 5-jarigen kleiner dan in 2010 vanwege ondervoeding, ziet de Brits-Nederlandse columnist van ‘Financial Times’ Simon Kuper. De economische malaise is volgens hem voor de Britten hét hete hangijzer bij de parlementsverkiezingen donderdag, schrijft hij in de Nederlandse krant ‘Algemeen Dagblad’. Hoe

Lees meer »

Regi Live op Waterbekfestival in Ardooie

Op vrijdag 19 juli staat het Ardooise Waterbekfestival op de kalender. Hoofdact is Regi Live. Ook Get Ready en Maksim prijken op de affiche. Ardooienaar Dennis Cartier zorgt voor een stomende afterparty. Verder staan er foodtrucks en kinderanimatie op het menu.
The post Regi Live op Waterbekfestival in Ardooie appeared first on KW.be.

Lees meer »

DAS lanceert nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’

Het Guldensporencollege DAS in Kortrijk lanceert de nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’. “Het is een theoretisch artistiek-creatieve richting met een doorstroomfinaliteit. Wanneer je afstudeert, heb je dus een stevige basis en zijn er verschillende mogelijkheden in zowel professionele als academische bacheloropleidingen”, legt directeur Inge Gorré uit.
The post DAS lanceert nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’ appeared first

Lees meer »