Terugkeer ijspiste, drie almhutten, chalets voor verenigingen en… Wim Soutaer: “Zo’n gevarieerd programma was er nog nooit”

De Ieperlingen kunnen deze winter weer schaatsen op de Grote Markt. Door de energiecrisis werd de ijspiste vorig jaar afgevoerd, maar deze eindejaarperiode komt ze terug in een gloednieuwe opstelling van de kerstmarkt. Verder moeten optredens van onder meer Wim Soutaer en Jettie Pallettie, drie grote almhutten, een binnenplein met centraal drie chalets bemand door verenigingen, een tractorkerstparade en veel meer voor een magische winter in Ieper zorgen.

Na de povere kerstmarkt – zonder ijspiste en met slechts een paar chalethouders – van vorig jaar, besloten het stadsbestuur en het Centrummanagement de handen in elkaar te slaan met Kostumation, chalethouders én Peter De Groote, om het dit jaar beter te doen. De samenwerking resulteerde in een volledig nieuwe opstelling van de kerstmarkt met goed nieuws voor de liefhebbers van schaatsen in een feeërieke omgeving: de ijspiste is terug!

“Door de oorlog in Oekraïne zagen we vorig jaar de energieprijzen door het dak gaan. Omdat ook op andere gebieden – denk maar aan het koelere water in het zwembad – energie moest bespaard worden, konden we het niet maken om hier ijs te produceren”, zegt schepen van Evenementen Diego Desmadryl (Open Ieper). “Maar we moesten vaststellen dat de kerstmarkt geen succes was zonder ijspiste. We zien ook in andere steden en gemeenten dat iedereen weer gaat voor een echte ijspiste, ook Waregem dat vorig jaar uitpakte met een rolschaatspiste.”

Terugkeer van de schaatspiste

“De terugkeer van de schaatspiste is heel belangrijk als je weet dat we jarenlang gemiddeld 10.000 schaatsers hadden, van wie het grootste deel Ieperlingen”, pikt Peter De Groote in. “De ijspiste komt naast het Nieuwerck, voor de terrassen van de horecazaken aan de noordkant van de Grote Markt. De schaatspiste wordt overdekt maar doorzichtig, zodat je vanop de terrasjes de schaatsers zal kunnen zien.”

“We verhuizen dus van voor de lakenhallen naar het middenstuk van de Grote Markt”, doet Diego Desmadryl de nieuwe opstelling uit de doeken. “Rechts van de ijspiste komen drie grote almhutten, in plaats van één vroeger, goed voor 300 m² overdekte ruimte. De eerste wordt het Huis van de Kerstman, de andere twee worden uitgebaat door Mathias Verhelst en door Jonas Verfaillie. Die laatste voert al volop promotie voor zijn Winterbar Barski. Aan de linkerkant staan de chaletjes die worden uitgebaat door handelaars. Aan de kant van de straat komt een podium waar in het weekend altijd iets van animatie zal zijn.”

Dak van lichtjes

Door die opstelling wordt er een groot binnenplein gecreëerd. Dat wordt het speelveld voor Ieperse verenigingen die er voor de eerste keer zelf een chalet zullen kunnen uitbaten. “In het midden van het binnenplein zullen drie chalets staan die we ter beschikking stellen van verenigingen. Elk weekend kunnen zes verenigingen op die manier hun kas spijzen. Zonder dat ze hoeven te betalen, want het Centrummanagement staat in voor de inrichting en het stadsbestuur voor de huur van de chalet.”

Bijna dertig verenigingen schreven zich al in. In het weekend van 1 tot 3 december mogen Sint-Maartenscomité Zillebeke, Sint-Pietersvrienden Zillebeke, Collectief K, Koninklijke Ieperse Turnkring, Unizo en Kiwanis Dames de Vauban de spits afbijten, maar ook onder andere Vort’n Vis, Scouts Ieper, Locomotief Runners, Soeperheroes, IRWV, Gold Star Voormezele… komen er pintjes tappen en glühwein schenken.

“Dat wordt telkens een heel gezellige bedoening”, vult Diego Desmadryl aan. “Er komt een grote paal in het midden en vanaf de top van die paal zullen kerstlichtjes verbonden worden met de chalets en de almhutten, waardoor je als het ware onder een dak van lichtjes staat.”

Een gevarieerde activiteitenkalender moet voor het nodige leven in de brouwerij zorgen. “We starten op 1 december met de intrede van de kerstman. Vorig jaar deden we dat met een externe partner, maar deze keer zullen we het zelf organiseren. Dat wordt leuk. Nu al zijn er dertien groepen”, vervolgt Desmadryl. “Het eerste weekend werken we ook samen met de organisatoren van de Ieperse Eindejaarsbeurs in het Vleeshuis. Op zondag hebben we de hele dag live uitzending van radiostation Joe, dat met de pakjestruck geld inzamelt voor kwetsbare kinderen.”

Muziekoptredens

Aan de straatkant van de Grote Markt staat er een podium. Daar zullen elke week artiesten optreden. Van bekende toppers zoals Wim Soutaer, Jettie Pallettie en The Partytrooperz, maar ook van Ieperse artiesten zoals JB Jackson en MoonaLisSa. Verder op de affiche: The Cover Store Xperience, The Hotties Band, Johan Veugelers, New Seventies Band en Michael Angelo. De optredens beginnen elke vrijdag- en zaterdagavond – uitgezonderd op 5 en 6 januari – om 20.30 uur.

Daarnaast zijn er ieder zaterdag- en zondagmiddag meet-and-greets voor kinderen van 15 uur tot 15.30 uur en van 16.30 uur tot 17 uur. Op zaterdag 9 december komen Mickey Mouse en Minnie Mouse, op zondag 10 december Goofy, Donald Duck en Daisy Duck, op zaterdag 16 december Winnie de Poeh en Teigetje, op zondag Chase, Marshal en Rocky van Paw Patrol, op zaterdag 23 december de Minions en op zaterdag 30 december Mario en Luigi.

tractorenkerstparade

Nog een nieuwigheid is de tractorenkerstparade op vrijdag 22 december in samenwerking met de landbouwraad en verschillende KLJ-afdelingen. “Die zal vertrekken vanuit Vlamertinge, een aantal deelgemeenten aandoen en eindigen op de Grote Markt”, gaat Diego Desmadryl verder. “Er zijn verschillende prijzen te winnen, onder ander voor de mooiste tractoren en voor het meeste aantal deelnemers per vereniging.”

Eindejaarsactie

Op 9, 10, 16, 17 en 23 december zal de kerstman samen met zijn elfjes van 14.30 uur tot 17.30 uur rondlopen in de winkelstraten om snoep uit te delen aan de kinderen. Tijdens de koopzondagen op 10, 17 en 24 december doen de winkeliers hun deuren extra open. De jaarlijkse eindejaarsactie van de handelaars maakt het extra interessant om deze winter zeker ook eens door de winkelstraten te kuieren. “De prijzenpot van de eindejaarsactie is dit jaar 7.500 euro”, zegt Peter De Groote. “In plaats van een wekelijkse trekking zoals vorig jaar doen we nu maar twee trekkingen om de twee weken. Er zijn Ieperse kadobonnen te winnen van 100, 200, 500, 1.000 en 1.250 euro. Deelnemen is simpel: gewoon het kassaticket van je aankoop bij een deelnemende handelaar binnenbrengen bij de dienst Toerisme.”

“Daarnaast is er ook een eindejaarsactie van de zaterdagmarkt, aangezien die de hele periode kan blijven doorgaan op de Grote Markt”, vult schepen Diego Desmadryl aan. “Het is weliswaar met een aangepaste opstelling, maar we zijn trots dat we erin geslaagd zijn om de zaterdagmarkt te behouden. Zo zijn ook de marktkramers en de vaste bezoekers blij.”

250.000 euro

Samen met de kerstverlichting nadert het budget van het hele kerstgebeuren 250.000 euro. “Dat is een stevig budget voor een kleine stad als Ieper, maar we vonden dat we iets moesten doen. Het wordt een kerstmarkt voor alle leeftijden, die voor iedereen iets biedt. Het is nog nooit zo gevarieerd geweest. Dat misten we de vorige jaren. Ik denk dat het een van de beste edities wordt die we ooit in Ieper gezet hebben”, zegt Peter De Groote.

Een opvallende uitspraak, want Peter De Groote was als gemeenteraadslid voor oppositiepartij CD&V in het verleden kritisch over de vorige kerstmarkten. Dat CD&V en het Open Ieper van schepen Desmadryl ondertussen aankondigden dat ze samen met N-VA een stadslijst zullen vormen in 2024, heeft daar volgens beide heren niets mee te maken. “Wij zaten al veel eerder aan tafel, lang voor er sprake was van een stadslijst. Er is altijd al een goeie samenwerking geweest met het Centrummanagement. Ik ben ervan overtuigd dat samenwerking over de partijgrenzen heen veel meer zou mogen gebeuren”, besluit Diego Desmadryl.

The post Terugkeer ijspiste, drie almhutten, chalets voor verenigingen en… Wim Soutaer: “Zo’n gevarieerd programma was er nog nooit” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Bijna dagelijks iets te beleven op Evenementenplein in Oostkamp: zomerse vibes met circustent, strand, zomerbar en podium

Op het evenementenplein achter Oostcampus is de aftrap gegeven voor een bruisende zomer in Oostkamp. Net zoals de vorige jaren is het plein omgetoverd tot een sfeervolle en gezellige ontmoetingsplaats met een strand, circustent, zomerbar en een podium. Tot en met 14 juli is er bijna dagelijks iets te beleven.
The post Bijna dagelijks iets te beleven op Evenementenplein

Lees meer »

Paarden veroveren Torhout: Paardenmarkt met gratis slotshow

Hoefgetrappel op zaterdag 29 juni in Torhout, want dan heeft de 46ste Paardenmarkt plaats. De handel start al om 7 uur ’s morgens, maar ook wie later uit de veren is, kan volop van het evenement genieten. De gratis slotshow achter het oud-stadhuis op de Markt duurt tot even na 18.30 uur.
The post Paarden veroveren Torhout: Paardenmarkt met

Lees meer »

Er komt einde aan 14 jaar conservatief bewind in Groot-Brittannië: “Het VK zal anders voelen, daar ben ik van overtuigd”, reageert expert

14 jaar conservatief beleid heeft de Britten arm, ziek en boos gemaakt. En daarom gaan ze straks massaal stemmen voor oppositiepartij Labour. Volgens de laatste peilingen staat het Verenigd Koninkrijk een heuse politieke aardverschuiving te wachten. “De Britten willen verandering”, zegt correspondente Lia van Bekhoven. Maar zal die er ook komen? En is er een kans dat de Brexit wordt

Lees meer »

Hulpdiensten houden grote reddingsoefening op strand van Bredene: “Net zoals het er bij een echte interventie aan toe zou gaan”

Een tachtigtal mensen – hulpdiensten en figuranten – namen dinsdag deel aan een grote reddingsoefening in Bredene. Daarbij werden twee scenario’s gesimuleerd. “Jaarlijks zijn er een tweetal incidenten waarbij kinderen onder het zand bedolven geraken”, zegt gouverneur Carl Decaluwé over één van de scenario’s. Verder werd ook een aanvaring op zee gesimuleerd waarbij vier drenkelingen betrokken waren.
The post

Lees meer »

Burgemeester Bart De Wever en schepenen trakteren Antwerpenaren op eerste Zeeuwse mosselen: “Dit jaar zijn er minder door de vele regen”

Op de Grote Markt in Antwerpen werden voorbijgangers woensdagmiddag getrakteerd op Zeeuwse mosselen. Het was de aftrap van het seizoen van de Zeeuwse bodemcultuurmosselen. "Promotie is nodig", zegt mosselkweker Alex van Houte van Aqua-Triton Mossel. "Want er worden steeds minder mosselen gegeten en een groot deel van de percelen in de Oosterschelde zullen dit jaar minder mosselen opleveren door de

Lees meer »

Zware aardbeving treft zuidkust van Peru

Een aardbeving met een kracht van 7 heeft in de nacht van donderdag op vrijdag het departement Arequipa getroffen, aan de zuidkust van Peru. Dat hebben het geofysische instituut van het land en de Amerikaanse geologische dienst gemeld.

Lees meer »

Directeur Maxim Esprit waagt de sprong naar Prizma Campus VTI: “De laatste weken ging ik in elke klas van de school een uitdaging aan”

Directeur Maxim Esprit van Prizma Basisschool Heilige Familie heeft er drukke laatste weken opzitten. Hij sloot het schooljaar af op de lagere school en start binnenkort met een nieuwe uitdaging in Prizma Campus VTI.
The post Directeur Maxim Esprit waagt de sprong naar Prizma Campus VTI: “De laatste weken ging ik in elke klas van de school een uitdaging

Lees meer »